-
Veckans profil
Vad heter du?
Daniel Karlsson
Var arbetar du?
Jag är verksamhetschef i Äventyrsgruvan.
Vad är Äventyrsgruvan?
Äventyrsgruvan är en gammal järnmalmsgruva som lades ner 1968. Våra produkter är upplevelser under jord såsom enklare vandringar, klättring, linbana, firning på rep, skräddarsydda äventyr och dykning. Med hjälp av guider får våra besökare utforska gruvans storhet utan krav på förkunskaper. Vår filosofi är att anpassa besökarna till gruvan och inte gruvan till besökarna. Vi har årliga event med olika uppträdande, alltifrån eldshow till körsång. Gruvan är inte bara en plats för äventyr utan benämns ofta som otroligt vacker. Vår gruva finns mellan Borlänge och Ludvika i Dalarna.
Hur länge har Äventyrsgruvan funnits?
Vi har haft verksamhet sedan 1998 men öppnade officiellt 2011. Redan då var vi världskända inom dykning men ingen i Sverige visste om att vi fanns och hade guidningar i den torra delen av gruvan.
Vad gör du om dagarna?
Jobbar med säkerhet på ett företag som heter Belo Elektriska. Äventyrsgruvan drivs fortfarande helt ideell på min fritid.
Vilka är era målgrupper?
Man kan tro att det är adrenalinsökande ungdomar men det är ofta personer helt utan erfarenhet med en ålder mellan 25 och 45år. En hel del av företagen som besöker oss har personal som sträcker sig från ungdomar till pensionär och då är det en utmaning att sätta ihop ett äventyr där alla får sig en ordentlig upplevelse men det är också det som gruvan ger oss möjlighet till. Dykningen är fullbokad ofta 4månader framåt och ungefär 60% av dykarna kommer utanför Sverige.
Hur marknadsför ni er?
Vi har provat det mesta men det som verkligen fungerar och man inte behöver betala fantasisummor för är sociala medier. Vi har så klart en hemsida och finns med på internet med bilder och filmer från gruvan. Lokalt kör vi även banderoller ute efter vissa vägar då vi har större events. Marknadsföring är svårt och något som vi skulle kunna bli bättre på.
Har du några tips till hur man startar och driver ett aktivitetsbolag?
Nu är vi en ekonomisk förening men det drivs på samma sätt som ett AB. Vi guidade besökare i flera år innan vi startade föreningen och vi bestod av personer som brann för det vi gjorde. Se till att få in rätt personer i företaget och var inte rädd för att byta ut personer som inte är beredda på att kämpa. Man ska ha samma tydliga mål men samtidigt så är det bra att det finns olika åsikter så att man vågar ifrågasätta och diskutera sig till den bästa lösningen. Ta hjälp av de som kan och räkna med massor av jobb till minimal lön de första åren.
Hur gör ni för att utveckla verksamheten?
Vi gör det som andra säger är omöjligt. Ska man verkligen överraska och ge besökare en WOW-känsla så går det inte att kopiera det som andra gör. Att gå sin egen väg och skapa nytt tar tid och kräver framförallt massor av arbete. Man måste vara nyfiken och testa. Det gäller att prata med besökarna och verkligen lyssna på deras åsikter. Satsa på kvalitet före kvantitet. Vi utvecklar vår egen teknik för att kunna ljussätta och förmedla känslor via tex projiceringar. Den genuina ”övergivna” miljön måste vara kvar så all teknik måste också göras osynlig för besökarna.
Vilka är era största möjligheter?
Gruvans miljö är unik och platsen ger oss oändliga möjligheter till att utvecklas. Året runt är klimatet stabilt 80m under markytan och som i en studio kan man kontrollera vad man som besökare ska få uppleva. Utrymmet på nästan 20km tunnlar och brytrum gör att vi kan vara aktiva på flera olika platser utan att störa varandra. Våra guidade turer som idag lockar några tusen besökare kan utan problem ta emot tiotusentals besökare genom att bara anställa fler guider.
Vilka är era största hinder?
Ekonomiska medel är så klart alltid ett hinder. Gruvans miljö gör också att allt kostar dubbelt eller mer för vad det skulle ha kostat att installera det i en vanlig industri. Samtidigt så är det bra att inte gå på för fort. Vi hinner utvärdera vad som verkligen behövs och inte. Avsaknaden av stöd från Borlänge kommun är inte ett hinder men man har kunnat hoppats på mer intresse för en verksamhet som drar besökare från hela världen.
Har du några generella råd till andra som driver turismverksamhet?
Inget är omöjligt, vissa saker tar bara lite längre tid. Ett par eldsjälar kan utföra mer än vad dussin professionella kan göra. 1000-tals ideella timmar har skapar det företag som vi är idag. Äventyrsgruvan är också byggd med hjälp av olika företag, både lokala och internationella. Frågar man efter hjälp så får man oftast det.
- Text: Maria Lindqvist
-
Nu öppnar Wisdome Stockholm – Tekniska museet firar 100 år
En omslutande upplevelsearena för vetenskap och ett arkitektoniskt mästerverk. Snart öppnar Wisdome Stockholm på Tekniska museet.
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – november 2023
Hur går det för besöksnäringen i Göteborg? Varje månad delas en lägesbild. Efterfrågan på hotell har varit rätt god under november.
-
Stockholm kraftsamlar för näringslivs- och destinationsutveckling
Från 2024 etablerar staden ett samlat näringslivs- och destinationsbolag. Tre bolag blir ett - Stockholm Business Region.
-
Aurora Safaris vinner Stora Turismpriset 2023
Aurora Safaris har utsetts till vinnaren av Stora Turismpriset 2023. De hyllas för sitt bidrag till att sätta Sverige på världskartan.
-
Ny Hotellpodd för dom som bor, arbetar på eller bara älskar hotell
I en ny Hotellpodd diskuterar Hans Kanold och Jonatan Kruse tillsammans med gäster hotellindustrins olika sidor och aspekter.
-
HRF – Camping får ett intressenätverk i Riksdagen
Riksdagen får ett nytt intressenätverk. Det är campingnäringen anfört av Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund som bildat det.
-
Strawberry öppnar nytt hotell vid besöksmålet Liseberg
Med Balder, vattenvärlden Oceana och Ullevi som närmaste grannar öppnar Strawberry 2026 sitt femtonde hotell i Göteborg.
-
Placebranders Day arrangeras i Jönköping 2024
Den 5 september 2024 möts de som jobbar med platsutveckling i Jönköping. Placebranders Day samlar besökare från hela Sverige.
-
Träffa din nya outtröttliga och kreativa kollega – ChatGPT
Turismnytts nya bloggare Bianca lär dig hur du kan använda AI-verktyget ChatGPT till alltifrån enkel textproduktion till att skapa nya attraktiva paketupplevelser och mycket mer.
-
Taktikon – framtiden för lojalitet i hotellbranschen är personlig
Här utforskar Taktikon framtidens syn på lojalitet i hotellbranschen. Samt hur teknologi kan vara nyckeln till att skapa och behålla gäster.
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Träffa din nya outtröttliga och kreativa kollega – ChatGPT
Är du en dynamisk besöksnäringsföretagare som kämpar med att få tiden att räcka till? Då är ChatGPT en riktig gam...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 48 -23
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan med mest under Destination, Evenemang, Musee...
-
Fånga framtiden 2024 med Kairos Future
Vi på Turismnytt undrade lite vad som är på gång hos vår partner Kairos Future och bad om en liten rapport oc...
-
Accessibility Business lanserar databas med tillgänglighetsinformation
Accessibility Business är den nya tillgänglighetskonsultfirman som drivs av Magnus Berglund, tidigare tillgänglig...
-
-
Gästbloggare
-