-
Veckans profil
Vad heter du?
Daniel Karlsson
Var arbetar du?
Jag är verksamhetschef i Äventyrsgruvan.
Vad är Äventyrsgruvan?
Äventyrsgruvan är en gammal järnmalmsgruva som lades ner 1968. Våra produkter är upplevelser under jord såsom enklare vandringar, klättring, linbana, firning på rep, skräddarsydda äventyr och dykning. Med hjälp av guider får våra besökare utforska gruvans storhet utan krav på förkunskaper. Vår filosofi är att anpassa besökarna till gruvan och inte gruvan till besökarna. Vi har årliga event med olika uppträdande, alltifrån eldshow till körsång. Gruvan är inte bara en plats för äventyr utan benämns ofta som otroligt vacker. Vår gruva finns mellan Borlänge och Ludvika i Dalarna.
Hur länge har Äventyrsgruvan funnits?
Vi har haft verksamhet sedan 1998 men öppnade officiellt 2011. Redan då var vi världskända inom dykning men ingen i Sverige visste om att vi fanns och hade guidningar i den torra delen av gruvan.
Vad gör du om dagarna?
Jobbar med säkerhet på ett företag som heter Belo Elektriska. Äventyrsgruvan drivs fortfarande helt ideell på min fritid.
Vilka är era målgrupper?
Man kan tro att det är adrenalinsökande ungdomar men det är ofta personer helt utan erfarenhet med en ålder mellan 25 och 45år. En hel del av företagen som besöker oss har personal som sträcker sig från ungdomar till pensionär och då är det en utmaning att sätta ihop ett äventyr där alla får sig en ordentlig upplevelse men det är också det som gruvan ger oss möjlighet till. Dykningen är fullbokad ofta 4månader framåt och ungefär 60% av dykarna kommer utanför Sverige.
Hur marknadsför ni er?
Vi har provat det mesta men det som verkligen fungerar och man inte behöver betala fantasisummor för är sociala medier. Vi har så klart en hemsida och finns med på internet med bilder och filmer från gruvan. Lokalt kör vi även banderoller ute efter vissa vägar då vi har större events. Marknadsföring är svårt och något som vi skulle kunna bli bättre på.
Har du några tips till hur man startar och driver ett aktivitetsbolag?
Nu är vi en ekonomisk förening men det drivs på samma sätt som ett AB. Vi guidade besökare i flera år innan vi startade föreningen och vi bestod av personer som brann för det vi gjorde. Se till att få in rätt personer i företaget och var inte rädd för att byta ut personer som inte är beredda på att kämpa. Man ska ha samma tydliga mål men samtidigt så är det bra att det finns olika åsikter så att man vågar ifrågasätta och diskutera sig till den bästa lösningen. Ta hjälp av de som kan och räkna med massor av jobb till minimal lön de första åren.
Hur gör ni för att utveckla verksamheten?
Vi gör det som andra säger är omöjligt. Ska man verkligen överraska och ge besökare en WOW-känsla så går det inte att kopiera det som andra gör. Att gå sin egen väg och skapa nytt tar tid och kräver framförallt massor av arbete. Man måste vara nyfiken och testa. Det gäller att prata med besökarna och verkligen lyssna på deras åsikter. Satsa på kvalitet före kvantitet. Vi utvecklar vår egen teknik för att kunna ljussätta och förmedla känslor via tex projiceringar. Den genuina ”övergivna” miljön måste vara kvar så all teknik måste också göras osynlig för besökarna.
Vilka är era största möjligheter?
Gruvans miljö är unik och platsen ger oss oändliga möjligheter till att utvecklas. Året runt är klimatet stabilt 80m under markytan och som i en studio kan man kontrollera vad man som besökare ska få uppleva. Utrymmet på nästan 20km tunnlar och brytrum gör att vi kan vara aktiva på flera olika platser utan att störa varandra. Våra guidade turer som idag lockar några tusen besökare kan utan problem ta emot tiotusentals besökare genom att bara anställa fler guider.
Vilka är era största hinder?
Ekonomiska medel är så klart alltid ett hinder. Gruvans miljö gör också att allt kostar dubbelt eller mer för vad det skulle ha kostat att installera det i en vanlig industri. Samtidigt så är det bra att inte gå på för fort. Vi hinner utvärdera vad som verkligen behövs och inte. Avsaknaden av stöd från Borlänge kommun är inte ett hinder men man har kunnat hoppats på mer intresse för en verksamhet som drar besökare från hela världen.
Har du några generella råd till andra som driver turismverksamhet?
Inget är omöjligt, vissa saker tar bara lite längre tid. Ett par eldsjälar kan utföra mer än vad dussin professionella kan göra. 1000-tals ideella timmar har skapar det företag som vi är idag. Äventyrsgruvan är också byggd med hjälp av olika företag, både lokala och internationella. Frågar man efter hjälp så får man oftast det.
- Text: Maria Lindqvist
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 12 -25
Veckans nyheter om svensk besöksnäring, denna vecka mest under Destination, Boende och Insatser/Utmärkelser/Initiativ
-
Destination Östersund nominerade till pris för Bästa Värdskap 2024
Destination Östersund är nominerade till Visitas pris för Bästa Värdskap 2024. Totalt är det tolv som tävlar om utmärkelsen.
-
Allt för Sjön 2025 – en inspirerande mässa med sikte på framtiden
Den 88:e upplagen av båtmässan Allt för Sjön har nyligen avslutats. Tusentals besökare samlades för att fira sjölivets glädje.
-
Turismpris får nytt namn – Arctic Sweden Tourism Award öppet för nomineringar
Swedish Lapland Visitors Boards eget turismpris har fått nytt namn. Det heter nu Arctic Sweden Tourism Award, och nomineringen står öppen.
-
Liseberg kommenterar Statens Haverikommissions rapport om branden på Oceana
Statens Haverikommission har avslutat utredningen av branden på Oceana 2024 och har presenterat sin slutrapport. Liseberg kommenterar den.
-
Efter rekordåret – Finnlines utökar upplevelsen ombord
Finnlines fartyg satte nytt passagerarrekord i 2024. Nu lanserar de nya kulinariska upplevelser och ett utökat underhållningsutbud.
-
SkiStar ansluter sig till Nästa generation Sverige
SkiStar är stolta över att delta i det ideella initiativet Nästa generation Sverige genom att erbjuda SAO-jobb till ungdomar.
-
Pandox förvärvar nybyggda Elite Hotel Frost i Kiruna
Pandox AB har tecknat ett avtal om förvärv av nybyggda Elite Hotel Frost i centrala Kiruna. Hotellet beräknas öppna i juni 2025.
-
Ny restaurang på Garveriet – matupplevelser i hjärtat av Floda
Garveriet i Lerum får nytt liv när en ny restaurang öppnar sina dörrar i sommar. Bakom satsningen står ett team med rötter i Floda.
-
Countryside Hotels – Nynäs Havsbad erbjuder Stockholmsupplevelser
Countryside Hotels stärker nu sitt utbud i Stockholmsområdet med Nynäs Havsbad, som blir en del av organisationen.
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Taktikon – prispsykologi och hur det påverkar kundbeteenden
Prissättning handlar inte bara om siffror, det handlar om perception, känslor och beteende. Detta blogginlägg frå...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 11 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination och Stöd/Insatser/Utm...
-
SkiStar vinner Business Model Awards – Årets Affärsmodell
SkiStar har tilldelats det prestigefyllda priset Business Model Awards 2025 i kategorin Årets Af...
-
Camilla Freedeke, tillträdande VD för Destination Kalmar AB
Camilla Freedeke, idag chef för socialförvaltningen Kalmar kommun, blir från och med den 1 maj ny VD för Destinat...
-
-
Gästbloggare
-