-
Strömma – 30 år av julbord med krögare Jesper Taube
I år firar Strömma Turism & Sjöfart 30-årsjubileum med julbord ombord på M/S Waxholm III, signerat den välkände krögaren Jesper Taube. För att fira detta har mathistorikern Richard Tellström fördjupat sig i julbordets historia. Han har tillsammans med Taube, adderat en bortglömd klassiker, en favorit och en nyhet till årets meny.
30 år av julbord till nära en halv miljon gäster
Sedan 1980 har M/S Waxholm III, tillsammans med Strömmas övriga historiska restaurangbåtar, kryssat genom Stockholms skärgård. Med julstämning har rederiet erbjudit sitt traditionsenliga julbord till nära en halv miljon gäster.
De senaste 30 åren har menyn på Waxholm III komponerats av krögaren Jesper Taube. Son till Sven-Bertil Taube och barnbarn till Evert Taube. Han är en välkänd krögare som har ägnat sig åt matlagning sedan barnsben.
”Det känns nästan surrealistiskt att det har gått 30 år sedan jag dukade fram första julskinkan ombord. Oändligt många gäster, muggar glögg och hemrullade köttbullar har passerat genom åren. Årets julbord har känts extra speciellt att komponera med tanke på jubileet. Men också eftersom Richard har tittat närmare på historien kring julbordet, som betyder väldigt mycket för många.” Säger Jesper Taube, krögare på M/S Waxholm III.
Julbord handlar starkt om att hålla fast vid traditioner
Trots alla de delikatesser som dukats fram genom åren, handlar julbordet mer om att hålla fast vid traditioner än att mätta munnar. Mathistorikern Richard Tellström har tittat tillbaka i historien och sett hur julbordet har förändrats och hur betydelsen av tradition har bestått.
Inför jubileet har Taube tillsammans med Tellström kompletterat årets julbord med en bortglömd klassiker, en favorit och en nyhet. Det fullständiga julbordet består av cirka 80 rätter och smakbitar.
”Julbordet är en spegling av den svenska matkulturens utveckling genom seklerna. Många av de rätter vi njuter av runt julbordet idag, såsom skinka och sill, har sitt ursprung i gamla konserveringstekniker som hjälpte våra förfäder att klara vintern. Trots moderniseringen äter vi dessa rätter inte bara för deras smak, utan också för att de bär på vår historia och tradition. Genom alla förändringar har julbordets kärna alltid varit densamma – att samlas kring bordet i gemenskap.” Säger Richard Tellström, mathistoriker och docent i måltidskunskap.
Om julbordskryssning på Strömmas julfartyg
M/S Waxholm III och Strömmas övriga julfartyg avgår från Nybrokajen och Strandvägen i Stockholm. De kryssar sedan i Stockholms skärgård ut mot Vaxholm, Fjäderholmarna eller genom Skurusundet beroende på is- och väderförhållande. Upplevelsen är extra stämningsfull under juletid då skärgårdens hus och tomter är julbelysta. Julbordskryssningen på M/S Waxholm III tar mellan 2,5-3h, beroende på lunch- eller middagskryssning.
Julborden serveras under luncher, eftermiddagar och kvällar från 28 november till 24 december, och går att boka via Strömmas hemsida här. Förutom M/S Waxholm lll serverar Strömma även julbord på skärgårdsbåtarna M/S Östanå I, M/S Gustafsberg VII, S/S Stockholm, M/S Prins Carl Philip samt på Vaxholms Kastell. Båtarna kan även hyras för privata julfester.
Julbordsmenyerna har komponerats och serveras av respektive båts egna krögare, med deras egna satta prägel.
Här kan ni läsa mer om Strömma på Turismnytt.
- Text: Strömma Turism & Sjöfart
- Foto: Amanda Jona
-
Skidindustrin går samman i historisk allians – Global Sustainability Ski Alliance
Den 7 maj lanserades Global Sustainability Ski Alliance. SkiStar och sju andra skidaktörer från Europa och Nya Zeeland är medlemmar.
-
Vy flygbussarna lanserar Sveriges första kommersiella elbusslinje till Arlanda
Som första kommersiella aktör i Sverige har Vy flygbussarna lanserat en elbusslinje mellan Cityterminalen och Arlanda flygplats.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 19 -25
Mest under Destination, Boende samt Stöd/Insatser/Utmärkelser/Initiativ
-
Countryside Hotels – ny ordförande och reseprofil i styrelsen
Ledarskapet på Countryside Hotels förstärks med Malin Västerteg som ny ordförande och Lottie Knutson som ny styrelsemedlem.
-
Visita – en nedgång för hotellmarknaden i april
Totalt minskade logiintäkterna för hotellmarknaden under april med 9 procent enligt Visita. ”Påskeffekter” påverkade resultatet.
-
Strömma – Våren spirar på historiska Birka
Våren är här, och det är dags att upptäcka Birka. Strömmas turbåtar tar besökare till ön som bjuder in till upptäcktsfärder och evenemang.
-
Med hotell- och resortsystemet Moder får du allt i ett – Läs hur!
Ett modernt, intuitivt bokningssystem utformat för att förena alla verksamhetsområden i en intelligent plattform
-
Destination Jönköping satsar på ett stärkt värdskap
Nu nylanserar Destination Jönköping sin turistwebb, utbildar fler InfoPoints och tar fram inspirerande filmer om värdskap.
-
Madeleine Brehmer och Caroline Cederblad är Årets kvinnor i besöksnäringen
Visitas utmärkelse "Årets kvinna i besöksnäringen" tilldelas Madeleine Brehmer och Caroline Cederblad, ägare av familjeföretaget Sabis.
-
Sjuhäradsrundan har invigts – ny regional cykelled i Västsverige
Den 9 maj invigdes Sjuhäradsrundan, en ny regional cykelled i Västsverige som bjuder på skogar, sjölandskap och landsbygd.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sjuhäradsrundan har invigts – ny regional cykelled i Västsverige
Den 9 maj invigdes Sjuhäradsrundan, en ny regional cykelled som bjuder på fina upplevelser genom...
-
Två tyska kryssningsfartyg kommer till Härnösand och Höga Kusten
De två tyska rederierna Phoenix Reisen och Hapag Lloyd kommer till Härnösand i år. Därmed blir det totalt åtta kr...
-
Destination Östersund vinner värdskapspris för personliga AI-guider
Destination Östersund har tilldelats Visitas pris ”Bästa värdskap inom turistinformation 2024”. ...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 19 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Boende samt Stöd/Ins...
-
-
Gästbloggare
-