-
Affärsutvecklingsstudenter som LIA-praktikant – en värdefull resurs i företaget
Fredrica Isenborg berättar för Turismnytt om sin erfarenhet som LIA-praktikant. Samt hur studerande människor kan bidra till företags och besöksnäringens fortsatta utveckling.
Det behövs mod, innovation och viljestyrka
Visit Sweden marknadsför Sverige som ett hållbart och attraktivt besöksland till en internationell målgrupp som uppskattar både natur, kultur och måltidsupplevelser. De vill att fler utländska gäster inte bara överväger en resa hit utan också besöker vårt avlånga land och spenderar pengar här. Besöksnäringens intäkter är viktiga för både den statliga kassan och för det lilla företaget inom besöksnäringen.
Samtidigt som vi vill få hit fler utländska gäster och vi svenskar överväger att stanna hemma i Sverige på semestern för att kronan är svag, har vi en bransch som är stukad efter pandemin. Både hotell och restauranger jobbar för att rekrytera medarbetare i hård konkurrens med andra branscher. Det gäller att ta smarta beslut, satsa utan att riskera för mycket och ha förmåga visa upp sig på en marknad där många vill synas.
Det finns många företag, organisationer, kommuner och regioner som vet att det behövs mod, innovation och viljestyrka för att lyckas sätta just sitt företag, stadsdel eller region på kartan. Man vill nå gäster som helst blir frekventa besökare och som i förlängningen blir ambassadörer för sin favoritkrog, guideföretag, museum, stad eller landskap
Analysera din verksamhet, utmana och utveckla den genom att ta emot studerande på LIA
I önskan och strävan att lyckas finns det utmaningar. Viljan och ambitionen kan finnas men tiden kan vara knapp. Där kommer jag in och kan göra nytta. Jag och mina studiekamrater kan göra nytta. Jag och mina studiekamrater är redo att hjälpa er som gör ert yttersta att leverera fantastiska produkter och tjänster inom turism och besöksnäring.
Vi studerar affärsutveckling inom besöksnäringen och kommer fram till mitten av april ha läst projektledning, affärsmannaskap, kommunikation/ledarskap/medarbetarskap, marknadsföring & försäljning, företagsekonomi & revenue management, hållbarhet inom besöksnäringen, digital strategi, prissättning & paketering samt kursen besöksnäringen och upplevelseindustrin.
Från mitten av april till veckan innan midsommar ska vi ge oss ut på den andra tioveckorsperioden LIA (lärande i arbete).
LIA – en väldigt lärorik och rolig period
I höstas var jag under LIA 1 på Högbo Brukshotell. En väldigt lärorik och rolig period. Jag fick bland annat analysera samarbetet mellan det privatägda hotellet, det kommunala bolaget som äger och förvaltar Högbo Bruk och är hyresvärd till hotellet, samt den ekonomiska föreningen som ansvarar för närproduktionen av många råvaror som serveras till hotellets gäster.
Jag tittade på vilka framgångsfaktorer som fanns och vad de tillsammans kan göra för att bygga Högbo Bruk till en ännu attraktivare destination. Jag analyserade också måltidsupplevelsen utifrån hotellets ledord Hållbart & Underbart genom FAMM – The five aspect meal model. Syns dessa ledord i hela gästupplevelsen från det att man tar stegen mot entrén, i valet av blommor på borden, dukningen, mötet med matsalspersonal, det som ligger på tallriken och serveras i glasen?
LIA-handledaren rekommenderar
Min handledare, krögare/F&B Stefan Johansson på Högbo Brukshotell, säger så här om att ha en LIA-praktikant.
“Under mina år som verksam krögare, köksmästare, restaurangchef och nu i min nuvarande roll också som Hållbarhetsgeneral har jag sällan eller snudd på aldrig haft en praktikant med den bakgrunden och kompetensen att utveckla. Självklart är udden olika vass och olika slipad på de LIA-praktikanter som kan erbjudas branschen. Men, och det här känner jag är viktigt, det finns alltid en sida av vår näring som haltar. Det är där vi kan få verklig nytta. För i uppdraget att omfamna den delen av verksamheten som uppgiften påkallar kommer nya små eller stora möjligheter att avtäckas. Jag hittade kraft och energi på flera områden. Det ingav mig mod att våga förändra, klokhet att inte klampa på där det redan fungerar och sinnesro att också njuta lite av storheten. Det som är vardag blir lite mer fest helt enkelt och vargtimmarna fylls med ljusare drömmar. Sen måste man så klart vara beredd på att det kommer en del förpliktelser och knepiga frågeställningar med LIA-elevens nyfikenhet och driv. Men det kan jag säga är det lätt värt.”
Enhetschef turism på YH Akademin om utbildningen
Anita Nässlander, enhetschef på YH Akademin säger så här.
”Jag vill bara förstärka Fredricas och Stefans kloka beskrivning av hur det är att vara LIA-handledare för en studerande ifrån en Yrkeshögskoleutbildning. De studerande har kunskaper, färdigheter och kompetenser som kan hjälpa dig och ditt företag att se nytt och kanske ta tag i ett projekt som du som företagare inte själv hinner med, men som kan lyfta din verksamhet. De studerande är ödmjuka, självgående och fullt kapabla att jobba mot utsatta mål.
Ta chanser att ta emot en LIA-studerande ifrån en Yrkeshögskoleutbildning, du kommer inte att ångra dig!”
Litet företag eller stor organisation är inte avgörande
Vilken plats och organisation inom besöksnäringen passar för att ta emot en LIA-praktikant? I höstas var några av mina studiekamrater på ett litet dykföretag, Uppsala convention bureau, en golfrestaurang och Härnösands kommuns näringslivskontor. Så bredden och storleken på LIA-platsen är varierad. Eftersom utbildningen är på distans finns mina klasskamrater från Umeå i norr till Malmö i söder.
Har just du ett projekt liggande i byrålådan, något som du tänkt att ert företag ska göra “sen” eller något som är akut och där du verkligen behöver hjälp. Ta då tillfället i akt och anmäl ditt intresse för att bli LIA-handledare. Kanske möts du och jag på ett digitalt eller fysiskt möte? Min ambition är att lära mig mer om branschen och din önskan kan vara att någon kommer in med affärsutvecklingsögon och ser på din verksamhet. Förhoppningsvis matchar våra behov. Eller så matchar du med någon av mina studiekamrater, eller någon som ska ut som LIA-praktikant i höst.
Vi som studerar affärsutveckling inom besöksnäringen har i alla fall en vilja att bidra till utveckling. Ta vara på den.
Vill du veta mer om mig kan du kontakta mig på Linkedin eller via email [email protected]. Vi hörs. / Fredrica Isenborg.
Vill du veta mer om andra LIA-praktikanter och vad det kan innebära att vara handledare kontakta [email protected] på YH Akademin.
- Text: Fredrica Isenborg
- Foto: Fredrica Isenborg
-
I helgen öppnar Gröna Lund – och välkomnar Pelle Svanslös
Årets säkraste vårtecken är här! Den 27 april slår Gröna Lund upp portarna för säsongen, där en rad nyheter väntar besökarna.
-
Utbilda dig inom besöksnäringen på TUC Yrkeshögskola
TUC Yrkeshögskola arbetar för att förse besöksnäringen med kompetens. Intresserade kan bl.a läsa Hotel & Restaurant Manager.
-
Svenska Möten ger ut e-bok för att inspirera om hållbarhet
Svenska Möten vill tillsammans med sina hållbara mötesplatser leda branschen. Därför ger de nu ut e-boken "Vi vill leva Globala målen".
-
Visit Trelleborg är nominerad för Bästa värdskap 2023
Visit Trelleborg och nio andra turistinformationer tävlar om utmärkelsen bästa värdskap 2023 från Visitas nationella råd för besöksservice.
-
Hotel Fratelli har äntligen öppnat i Karlstad
Ett färgstarkt nöjeshus som för tankarna till sydligare breddgrader. Efter flera års renovering står Karlstads Hotel Fratelli färdigt.
-
Fler besöker Höga Kusten under hela året
Höga Kusten går fortsatt starkt. Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna.
-
Visit Skåne tar ledarroll i internationellt initiativ för framtidens turism
Visit Skåne går in som ledande part i ett projekt med länderna kring Östersjön. ReTour ska leda till utveckling för en mer hållbar turism.
-
Arbetskamraterna lanserar plattform – vill hjälpa funktionsnedsatta att komma ut i arbetslivet
Arbetskamraterna lanserar en digital plattform för att hjälpa personer med funktionsnedsättning att hitta en inkluderande arbetsplats.
-
Copper Skillet – Ruth Weldegiorgis är världens bästa konferenskock
Den 19 april avgjordes Copper Skillet, där Ruth Weldegiorgis representerade Sverige och blev världens bästa konferenskock.
-
Visit Trelleborg – en doft av choklad nalkas Smygehuk
Linus Svensson, ägaren av 2:a Sandbank i Beddingestrand samt Sveriges sydligaste choklad 452732, välkomnas som ny hyresgäst i Smygehuk.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sveriges besöksnäring och GSTC kongress lockar deltagare globalt
Det internationella intresset och engagemanget för hållbar turism är stort. Det märks på det överväldigande intre...
-
Mikael Jonsson blir ordförande i Svenska Destinationsnätverket
Den 12 april avslutades Svenska Destinationsdagarna i Helsingborg. Under årsmötet för SNDMO valdes Mikael Jonsson...
-
Höga Kusten söker en person som ska vara ansvarig för deras digitala närvaro
Är du en driven person som vill ta en destinations digitala närvaro en nivå till? Titta hit! Nu söker Hög...
-
Tredje bästa året någonsin för Sveriges campingplatser
Ny statistik från SCB/Tillväxtverket visar att antalet gästnätter på Sveriges campingplatser uppgick till 16,6 ...
-
-
Gästbloggare
-