-
Affärsutvecklingsstudenter som LIA-praktikant – en värdefull resurs i företaget
Fredrica Isenborg berättar för Turismnytt om sin erfarenhet som LIA-praktikant. Samt hur studerande människor kan bidra till företags och besöksnäringens fortsatta utveckling.
Det behövs mod, innovation och viljestyrka
Visit Sweden marknadsför Sverige som ett hållbart och attraktivt besöksland till en internationell målgrupp som uppskattar både natur, kultur och måltidsupplevelser. De vill att fler utländska gäster inte bara överväger en resa hit utan också besöker vårt avlånga land och spenderar pengar här. Besöksnäringens intäkter är viktiga för både den statliga kassan och för det lilla företaget inom besöksnäringen.
Samtidigt som vi vill få hit fler utländska gäster och vi svenskar överväger att stanna hemma i Sverige på semestern för att kronan är svag, har vi en bransch som är stukad efter pandemin. Både hotell och restauranger jobbar för att rekrytera medarbetare i hård konkurrens med andra branscher. Det gäller att ta smarta beslut, satsa utan att riskera för mycket och ha förmåga visa upp sig på en marknad där många vill synas.
Det finns många företag, organisationer, kommuner och regioner som vet att det behövs mod, innovation och viljestyrka för att lyckas sätta just sitt företag, stadsdel eller region på kartan. Man vill nå gäster som helst blir frekventa besökare och som i förlängningen blir ambassadörer för sin favoritkrog, guideföretag, museum, stad eller landskap
Analysera din verksamhet, utmana och utveckla den genom att ta emot studerande på LIA
I önskan och strävan att lyckas finns det utmaningar. Viljan och ambitionen kan finnas men tiden kan vara knapp. Där kommer jag in och kan göra nytta. Jag och mina studiekamrater kan göra nytta. Jag och mina studiekamrater är redo att hjälpa er som gör ert yttersta att leverera fantastiska produkter och tjänster inom turism och besöksnäring.
Vi studerar affärsutveckling inom besöksnäringen och kommer fram till mitten av april ha läst projektledning, affärsmannaskap, kommunikation/ledarskap/medarbetarskap, marknadsföring & försäljning, företagsekonomi & revenue management, hållbarhet inom besöksnäringen, digital strategi, prissättning & paketering samt kursen besöksnäringen och upplevelseindustrin.
Från mitten av april till veckan innan midsommar ska vi ge oss ut på den andra tioveckorsperioden LIA (lärande i arbete).
LIA – en väldigt lärorik och rolig period
I höstas var jag under LIA 1 på Högbo Brukshotell. En väldigt lärorik och rolig period. Jag fick bland annat analysera samarbetet mellan det privatägda hotellet, det kommunala bolaget som äger och förvaltar Högbo Bruk och är hyresvärd till hotellet, samt den ekonomiska föreningen som ansvarar för närproduktionen av många råvaror som serveras till hotellets gäster.
Jag tittade på vilka framgångsfaktorer som fanns och vad de tillsammans kan göra för att bygga Högbo Bruk till en ännu attraktivare destination. Jag analyserade också måltidsupplevelsen utifrån hotellets ledord Hållbart & Underbart genom FAMM – The five aspect meal model. Syns dessa ledord i hela gästupplevelsen från det att man tar stegen mot entrén, i valet av blommor på borden, dukningen, mötet med matsalspersonal, det som ligger på tallriken och serveras i glasen?
LIA-handledaren rekommenderar
Min handledare, krögare/F&B Stefan Johansson på Högbo Brukshotell, säger så här om att ha en LIA-praktikant.
“Under mina år som verksam krögare, köksmästare, restaurangchef och nu i min nuvarande roll också som Hållbarhetsgeneral har jag sällan eller snudd på aldrig haft en praktikant med den bakgrunden och kompetensen att utveckla. Självklart är udden olika vass och olika slipad på de LIA-praktikanter som kan erbjudas branschen. Men, och det här känner jag är viktigt, det finns alltid en sida av vår näring som haltar. Det är där vi kan få verklig nytta. För i uppdraget att omfamna den delen av verksamheten som uppgiften påkallar kommer nya små eller stora möjligheter att avtäckas. Jag hittade kraft och energi på flera områden. Det ingav mig mod att våga förändra, klokhet att inte klampa på där det redan fungerar och sinnesro att också njuta lite av storheten. Det som är vardag blir lite mer fest helt enkelt och vargtimmarna fylls med ljusare drömmar. Sen måste man så klart vara beredd på att det kommer en del förpliktelser och knepiga frågeställningar med LIA-elevens nyfikenhet och driv. Men det kan jag säga är det lätt värt.”
Enhetschef turism på YH Akademin om utbildningen
Anita Nässlander, enhetschef på YH Akademin säger så här.
”Jag vill bara förstärka Fredricas och Stefans kloka beskrivning av hur det är att vara LIA-handledare för en studerande ifrån en Yrkeshögskoleutbildning. De studerande har kunskaper, färdigheter och kompetenser som kan hjälpa dig och ditt företag att se nytt och kanske ta tag i ett projekt som du som företagare inte själv hinner med, men som kan lyfta din verksamhet. De studerande är ödmjuka, självgående och fullt kapabla att jobba mot utsatta mål.
Ta chanser att ta emot en LIA-studerande ifrån en Yrkeshögskoleutbildning, du kommer inte att ångra dig!”
Litet företag eller stor organisation är inte avgörande
Vilken plats och organisation inom besöksnäringen passar för att ta emot en LIA-praktikant? I höstas var några av mina studiekamrater på ett litet dykföretag, Uppsala convention bureau, en golfrestaurang och Härnösands kommuns näringslivskontor. Så bredden och storleken på LIA-platsen är varierad. Eftersom utbildningen är på distans finns mina klasskamrater från Umeå i norr till Malmö i söder.
Har just du ett projekt liggande i byrålådan, något som du tänkt att ert företag ska göra “sen” eller något som är akut och där du verkligen behöver hjälp. Ta då tillfället i akt och anmäl ditt intresse för att bli LIA-handledare. Kanske möts du och jag på ett digitalt eller fysiskt möte? Min ambition är att lära mig mer om branschen och din önskan kan vara att någon kommer in med affärsutvecklingsögon och ser på din verksamhet. Förhoppningsvis matchar våra behov. Eller så matchar du med någon av mina studiekamrater, eller någon som ska ut som LIA-praktikant i höst.
Vi som studerar affärsutveckling inom besöksnäringen har i alla fall en vilja att bidra till utveckling. Ta vara på den.
Vill du veta mer om mig kan du kontakta mig på Linkedin eller via email [email protected]. Vi hörs. / Fredrica Isenborg.
Vill du veta mer om andra LIA-praktikanter och vad det kan innebära att vara handledare kontakta [email protected] på YH Akademin.
- Text: Fredrica Isenborg
- Foto: Fredrica Isenborg
-
Turismpris får nytt namn – Arctic Sweden Tourism Award öppet för nomineringar
Swedish Lapland Visitors Boards eget turismpris har fått nytt namn. Det heter nu Arctic Sweden Tourism Award, och nomineringen står öppen.
-
Liseberg kommenterar Statens Haverikommissions rapport om branden på Oceana
Statens Haverikommission har avslutat utredningen av branden på Oceana 2024 och har presenterat sin slutrapport. Liseberg kommenterar den.
-
Efter rekordåret – Finnlines utökar upplevelsen ombord
Finnlines fartyg satte nytt passagerarrekord i 2024. Nu lanserar de nya kulinariska upplevelser och ett utökat underhållningsutbud.
-
SkiStar ansluter sig till Nästa generation Sverige
SkiStar är stolta över att delta i det ideella initiativet Nästa generation Sverige genom att erbjuda SAO-jobb till ungdomar.
-
Pandox förvärvar nybyggda Elite Hotel Frost i Kiruna
Pandox AB har tecknat ett avtal om förvärv av nybyggda Elite Hotel Frost i centrala Kiruna. Hotellet beräknas öppna i juni 2025.
-
Ny restaurang på Garveriet – matupplevelser i hjärtat av Floda
Garveriet i Lerum får nytt liv när en ny restaurang öppnar sina dörrar i sommar. Bakom satsningen står ett team med rötter i Floda.
-
Countryside Hotels – Nynäs Havsbad erbjuder Stockholmsupplevelser
Countryside Hotels stärker nu sitt utbud i Stockholmsområdet med Nynäs Havsbad, som blir en del av organisationen.
-
Taktikon – prispsykologi och hur det påverkar kundbeteenden
Inom besöksnäringen kan psykologisk prissättning spela en stor roll för kundens beslut. Taktikon går igenom strategier i detta blogginlägg.
-
Preliminär ansökan inlämnad om att arrangera Fotbolls EM för damer 2029
SvFF och DBU har lämnat in en preliminär ansökan för att arrangera Fotbolls EM 2029. En av de tilltänka värdstäderna är Göteborg.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 11 -25
Mest under Destination och Insatser/Utmärkelser/Initiativ samt Evenemang, men även Boende
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Taktikon – prispsykologi och hur det påverkar kundbeteenden
Prissättning handlar inte bara om siffror, det handlar om perception, känslor och beteende. Detta blogginlägg frå...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 11 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination och Stöd/Insatser/Utm...
-
Hagabadet i Göteborg utses till ett av världens främsta spa
Luxury Lifestyle Awards har utsett Hagabadet till ett av världens 100 främsta spa – en prestigef...
-
SkiStar vinner Business Model Awards – Årets Affärsmodell
SkiStar har tilldelats det prestigefyllda priset Business Model Awards 2025 i kategorin Årets Af...
-
-
Gästbloggare
-