-
Är det bara näringsministern som kan rädda turismen från komposten?
Sverige är bra på turism. Om vi frågar oss själva efter en makalös storstadssommar med evenemang och rosévin i alla fall.
Vilken roll spelar det med besöksnäringens utveckling?
Och handen på hjärtat, vilken roll spelar det med besöksnäringens utveckling? Turismen smutsar väl bara ner jordklotet, särskilt de turister som kommer långt ifrån. Bättre att de reser någon annanstans så kan Sverige framstå som än mer hållbart, faktiskt världsbäst på hållbarhet.
Vi kan ju be kommunernas och näringslivens destinationsbolag att sluta marknadsföra platser som Jukkasjärvi, Årefjällen, Gotland, Drottningholm, Österlen och Västkusten. Släck ner sociala medier, fimpa webbplatserna, stäng ner turistbyråerna och skrota turistiska översiktsplaner.
Sedan kan vi väl rikta om Visit Swedens uppdrag till att bara handla om att inspirera svenskarna att resa i Sverige istället. Och begrava de internationella.
Fast då får vi leva med risken att ingen kommer att bry sig. Varken om svenskarna, landet Sverige, våra upplevelser och produkter eller de värderingar om mänskliga rättigheter, demokrati och yttrandefrihet vi vill stå för.
11 ministrar har besöksnäringen på sitt bord
Nota bene. Vägen till utveckling går genom goda relationer. Och vägen till goda relationer går genom att träffas. Att skapa möten mellan människor, ökad kunskap och förståelse har besöksnäringen och turismen patent på. Mängder av unga och nysvenskar får sitt första jobb i besöksnäringen, miljarders skattekronor rinner in till stat och kommuner, företagare kommer på grön kvist. Den kranen kan vi inte strypa.
Om vi frågar Ett land att besöka (statlig utredning från 2017) är Sverige inte alls bäst i klassen på besöksnäring sett till landets förmåga att finansiera, paketera, innovera och ansvarsfördela. Båten läcker som ett såll.
En rad frågor är och tycks förbli olösta i det svenska systemet och organiseringen av besöksnäringen. Dessa hindrar vår förmåga att utveckla turismen. På besök i huvudstaden får jag veta att inte mindre än 11 ministrar ansvarar för besöksnäringen, alltså har besöksnäringen på sitt bord. Eller, nä kanske inte. De vill nog inte riktigt ha den, de har ju fullt upp med annat.
Utvecklande och utförande vilar i många människors famnar
Besöksnäringen är mångfasetterad och brokig, på gränsen till stökig. Det finns förvisso en huvudutsedd, näringsministern har huvudansvar för själva besöksnäringen mot riksdagen. Men själva utvecklandet med finansiering och utförande vilar i många människors famnar.
Kanske är det lika bra att låsa dörren till den internationellt resande turisten och kasta nyckeln i närmaste hållbarhetskompost? Adjö 100 mdr i exportintäkter i första skedet.
Sedan? Mycket mörkare än så. Utan interaktioner, möten mellan människor, relationer, glädje och resor kan vi vara hur hållbara som helst. Bara minns att i slutet av dagen kan allt fler komma upptäcka att kon är ur båset.
Läs mer om Turismnytts gästbloggare Andrea Hartmann Jovell här.
Foto: Ulrike Leone från Pixabay
- Text: Andrea Hartmann Jovell
- Foto: Ulrike Leone från Pixabay
-
Stockholm får EM i basket för damer 2027 – historisk satsning
Stockholm blir värdstad för gruppspel i dam-EM basket 2027. SBBF och staden intensifierar sin satsning på basket och trygghet.
-
Visita anmäler Umeå kommun till Konkurrensverket
Umeå Folkets Hus ägs 98 procent av kommunen. Trots detta bedriver de verksamheter i konkurrens med privata näringslivet. Visita har anmält dem till Konkurrensverket.
-
Krögare sökes till natursköna Tossebergsklätten
Välkommen till en unik möjlighet att driva café och restaurang på den natursköna platsen Tossebergsklätten i Sunne.
-
Vintersäsongen är äntligen här – SkiStars backar öppnar
Fjällen fylls åter av förväntan och vintermagi. Den 29 november öppnade SkiStar Sälen och Vemdalen sina första nedfarter.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 48 -24
Mest om Destination, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet samt Nöjesparker/skidanläggningar
-
Krönika: Sverige får den tillgänglighet (med flyg) som vi förtjänar
Tunga företrädare för flygbranschen och politiker lyfte krisen för inrikesflyget och Arlandas roll efter BRAs flytt från Bromma
-
Maryhill Estate – ny internationell destination och hotellupplevelse
Den 18 november öppnade Maryhill Estate efter flera års renovering. Det består av två unika delar – Hill House och Sugar Club.
-
Mötes- och evenemangsambassadörer i Jönköping hyllas för sina insatser
Den 20 november uppmärksammade Destination Jönköping lokala ambassadörer som under året gjort insatser för att stärka destinationen.
-
Nio finalister i 2024 års upplaga av Circular Gastronomy Challenge
Efter en mängd inspirerande och hållbara idéer har juryn vaskat fram nio finalister till Circular Gastronomy Challenge 2024.
-
PRAO: En möjlig väg till inkludering och mångfald i högstadieåldern
Hotellbranschen har länge varit en arbetsmotor för unga. Hotellet Haymarket by Scandic i Stockholm erbjuder ett eget PRAO-program.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Krönika: Sverige får den tillgänglighet (med flyg) som vi förtjänar
I torsdags hade jag nöjet att vara med på ett lunchseminarium, eller kanske snarare hearing, hos Stockholms Hande...
-
Vinteranläggningarnas nyheter 2024 – Branäsgruppen
Sveriges anläggningar i fjällen förbereder sig inför en ny vintersäsong med roliga nyheter för alla åldrar. I den...
-
Sveriges Bussföretag – hur påverkas besöksnäringen av miljözoner?
Uppdaterat den 30 november 17:19. Stockholm kommer som första kommun i Sverige införa en miljözon klass ...
-
Mews förvärvar Atomize – fortsätter bana väg för hotell att maximera intäkter
Mews, den ledande SaaS-aktören inom hospitality tech tillkännagav den 21 november förvärvet av <...
-
-
Gästbloggare
-