-
Bergön – försvarsanläggning blir nytt besöksmål i skärgården
Sankt Annas skärgård är en outnyttjad pärla. Nu vill entreprenören Håkan Mauritzon, tillsammans med Söderköpings kommun och Radar arkitektur, att fler ska hitta dit. Planen är att förvandla Försvarsmaktens gamla anläggning på Bergön till ett unikt besöksmål.
Projektet liknar inget annat. Att föra samman naturintresse med militärhistoria är – minst sagt – en ovanlig kombination. Men att det är oprövad mark är inget som stoppar entreprenören Håkan Mauritzon, Aspöja Fastigheter. Han har en allvarlig intention bakom sin idé.
”Jag vill bidra till en levande skärgård, samtidigt som projektet skapar arbetstillfällen i bygden.” Säger han.
Ska handla om möten med naturen, människor och historia
Bergön i Sankt Annas skärgård i Östergötland har stått öde i decennier. Däremot finns spåren av Kustartilleriets anläggning tydligt kvar. Bland annat i form av en gigantisk bunker som sträcker sig fyra våningar ner under marken.
Det är här på klipporna, bland gamla skyddsvärn och kanonplatser, som Håkan Mauritzon föreställer sig ett framtida besöksmål. Han ser framför sig ett Naturum, kanske ett vandrarhem och små uthyrningsbostäder. Tanken är att locka såväl naturintresserade besökare, som dem som önskar en inblick i kalla krigets historia.
”Att komma och besöka Bergön i framtiden ska handla om möten, med naturen, historia, arkitektur och olika människor. Min ambition är att skapa en plats för storytelling som delas av boende och besökare, året runt.” Säger han.
Radar arkitektur har varit med och format idéerna
För Håkan Mauritsson handlar Bergösatsningen om att tillgängliggöra skärgården för fler genom återbruk av en gammal kustartillerianläggnings infrastruktur. Konsultgruppen med Radar Arkitektur i spetsen har varit till stor hjälp med att konceptualisera tankar och idéer för Bergön som en destination både för besökande och boende i samklang med naturen.
”Det är kul att vårt gemensamma arbete uppmärksammas då vi valt att arbeta med att presentera konceptet tidigt i planprocessen.” Säger Håkan Mauritzon,.
Radar som varit med och format idéerna runt projektet tycker att återbruksaspekten är särskilt viktig. Bergön är redan ianspråkstagen efter Försvarsmaktens verksamhet vilket underlättar genomförandet av projektet.
”Ön bär, till skillnad från omgivande öar, tydliga spår av de sprängningar och byggnationer som skett här. Är det någonstans i skärgården denna typ av anläggningar kan passa är det här.” Säger Tobias Noborn, planeringsarkitekt på Radar.
Riksintresse fick tummen upp, men strandskyddet är hårdare reglerat
Eftersom exploateringen av ön kräver att mindre delar av Bergön undantas från strandskyddet hade Söderköpings kommun inlett processen med en ansökan om planeringsbesked hos Länsstyrelsen. Paragrafen i Plan- och Bygglagen är relativt ny och projektgruppen var eniga om att lämna in ett ambitiös ansökan om ett så kallat planeringsbesked hos Länsstyrelsen.
Svaret blev ett Nja…
”När det gäller frågan om riksintresse fick vi tummen upp, men strandskyddet är hårdare reglerat. Länsstyrelsen uttryckte en oro för att alltför stora ytor kommer att privatiseras.” Berättar Tobias Noborn.
Beskedet var väntat och sätter inga käppar i hjulen, varken för Håkan Mauritzon eller Söderköpings kommun. Projektet har politiskt stöd och nu fortsätter man det gemensamma arbetet med att anpassa det mot färre permanentbostäder och mer utrymme för tillfälliga vistelser på ön.
”För mig handlar det om att konceptualisera en plats och levandegöra den. Jag tycker att vi har lyckats så bra vi kunde. Nu går processen vidare.” Säger Håkan Mauritzon.
Bergön har fått mycket uppmärksamhet – prisnominerat
Bergön har fått mycket uppmärksamhet, särskilt i den lokala pressen i Östergötland. Det hamnade också i strålkastarljuset när det nominerades till Sveriges Arkitekters Planpris i början av mars. Då lyfte Planprisjuryn framförallt fram den förebildliga processen att utnyttja plan- och bygglagens möjlighet med planeringsbesked. Få planprocesser använder den här möjligheten och juryn såg ansökan som ett ”framsynt” initiativ. Med ett besked från Länsstyrelsen kan projektgruppen fokusera på adekvata frågor i den fortsatta planeringen.
Enligt Lina Gregersdotter som är stadsarkitekt Söderköpings kommun är nästa steg att gå ut med detaljplanen på samråd.
”Söderköping är känd för sin gulliga och pittoreska bebyggelse. Samtidigt har vi en enormt stor skärgård som vi på något sätt har vänt ryggen. Vår förhoppning med projektet är att fler ska hitta ut i den vackra skärgården.” Säger hon.
- Text: Radar arkitektur
- Foto: Mattias Brauns
-
Countryside Hotels – Nynäs Havsbad erbjuder Stockholmsupplevelser
Countryside Hotels stärker nu sitt utbud i Stockholmsområdet med Nynäs Havsbad, som blir en del av organisationen.
-
Taktikon – prispsykologi och hur det påverkar kundbeteenden
Inom besöksnäringen kan psykologisk prissättning spela en stor roll för kundens beslut. Taktikon går igenom strategier i detta blogginlägg.
-
Preliminär ansökan inlämnad om att arrangera Fotbolls EM för damer 2029
SvFF och DBU har lämnat in en preliminär ansökan för att arrangera Fotbolls EM 2029. En av de tilltänka värdstäderna är Göteborg.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 11 -25
Mest under Destination och Insatser/Utmärkelser/Initiativ samt Evenemang, men även Boende
-
SkiStar vinner Business Model Awards – Årets Affärsmodell
SkiStar har tilldelats det prestigefyllda priset Business Model Awards 2025 i kategorin Årets Affärsmodell.
-
Camilla Freedeke, tillträdande VD för Destination Kalmar AB
Camilla Freedeke, idag chef för socialförvaltningen på Kalmar kommun, blir från och med den 1 maj ny VD för Destination Kalmar.
-
Nu öppnar naturum Hornborgasjön och Infocenter Trandansen
Den 15 mars öppnar naturum Hornborgasjön och Café Doppingen för säsongen. Den 19 mars öppnar även Infocenter Trandansen.
-
Hagabadet i Göteborg utses till ett av världens främsta spa
Luxury Lifestyle Awards har utsett Hagabadet i Göteborg till ett av världens 100 främsta spa – en prestigefylld utmärkelse.
-
Stockholms skärgård på TIME:s lista över världens bästa platser
Idag presenterade TIME listan ”The World’s Greatest Places 2025”. Med på den finns vackra Stockholms skärgård.
-
Kalmar – nu öppnar ansökan till årets sandskulpturfestival
Nu öppnar ansökan till Kalmar International Sandsculpture Festival 2025, ett unikt evenemang som arrangeras i juli.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Tillväxtverket presenterar nya turismräkenskaper på nationell, regional och kommunal nivå – uppdaterad
OBS! Artikeln baserad på pressmeddelande från Tillväxtverket är nu kompletterad med en lite mer ingående rapport ...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 10-25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination och Evenemang, men äv...
-
Har Stockholm inte lärt sig något från processen med införandet av en miljözon klass 3?
För den som följt arbetet med att införa en miljözon klass 3 i Stockholm är det väl bekant att denna process präg...
-
Stockholms skärgård på TIME:s lista över världens bästa platser
Idag presenterar TIME listan ”The World’s Greatest Places 2025”. Med på listan finns Stockholms skärgård. ...
-
-
Gästbloggare
-