-
Blogginlägg: Ökad folkhälsa kan betala för naturen
”Get off my property!” Hjälp, var det ett hagelgevär som riktades mot vår bil? Jag (Andrea Hartmann Jovell) hälsade på släkten i USA och på väg ner genom staten Oregon hamnade vi på irrvägar och skulle vända på en grusparkering för att köra åt andra hållet. Mannen som troligen ägde grusplanen morrade i ena mungipan och vi stannade inte för att ta reda på mer om hans vidare avsikter.
Samtidigt i Sverige, vem ska betala för att hålla naturen i trim? Överbelastning, tillgänglighet, naturvård.
Väcker starka känslor
STF stänger stugor och minskar möjligheten för många att vistas i den överpopulära Jämtlandstriangeln. Många upptäckte naturen under pandemin, nu vill STF med hundratusentals medlemmar sprida ut friluftslivet på fler platser.
Frågan om att ta betalt av allmänheten för att vistas i naturen diskuteras och väcker starka känslor. En idé att ta betalt står i konflikt med vår svenska tradition allemansrätten. I naturen finner vi lugnet, hittar tillbaka till oss själva. Som en gång en slogan för att besöka Sunne: ”Kom som du är, åk hem som dig själv”.
Naturen viktig resurs enligt forskning
Samtidigt växer den psykiska ohälsan. Försäkringskassan betalade under 2022 ut 39,5 miljarder i sjukpenning och största delen för stressrelaterad psykisk ohälsa och depressioner.
Naturen är en viktig resurs för återhämtning, berättar denna artikel från Karolinska Institutet. ”Att uppleva sig mentalt överbelastad med både koncentrations- och minnesbesvär är relativt vanligt. Forskning visar att vistelser i naturliga miljöer tvärtom minskar negativa känslor och stress, och ökar positiva känslor, mental återhämtning och prestation.”
Rätten att röra oss fritt i naturen utan kostnad, även i natur som är privatägd, alltså någons ”property” är nedärvd i generationer. Och botar alltså även sjukdomar. Så är det verkligen en bra idé att införa avgifter för att ta del av den svenska naturen?
Jag anser det vara självklart att entreprenörer tar betalt av gäster för tjänster som exempelvis guidning, guidade skogsbad och storytelling. Och att dessa entreprenörer aktsamt ska kunna nyttja naturen för sin verksamhet. Men just fria naturupplevelser bör både värnas och främjas. Många har minnen från barndomen av att vandra i skogen, bada i sjöar, skida över fjället och njuta av det fria som naturen erbjuder. Allemansrätten – en symbol för djupa band till naturen.
Rimligt att stänga belastade områden
Ökande besökarantal i sköra naturområden ger ökad belastning på miljö och infrastruktur. Ska ta betalt bidra till att hantera de ökade kostnaderna för underhåll och skötsel? Att stänga naturområden som just då inte tål belastning eller begränsa antalet besökare är rimligt. Att sätta prislappar för att besöka vissa områden är dock en mindre god idé.
För det första, orättvisan i att med en kostnad stänga dörren till naturen för den med begränsade ekonomiska resurser.
För det andra, alla människor behöver vistas i naturen dels för sin hälsa, dels för att själv uppleva sambandet mellan natur och hållbarhet. Rent olyckligt vore det om naturen blir något endast tillgängligt för den som har råd. Dessutom kan det leda att de som kan betala får uppleva naturen på riktigt medan andra hänvisas till överbelastade och trånga områden.
För det tredje kan det finnas en risk att ekonomin blir dominerande i beslut om vår natur, när den egentliga utgångspunkten ska vara naturen och dess förmåga att klara belastning.
Folkhälsa och minskad belastning på sjukvården
Istället för avgifter behövs andra lösningar. En möjlighet är att prioritera bättre infrastruktur och ännu bättre skötsel av naturområden, så att de kan hantera en ständigt ökande besöksbelastning utan att skada miljön.
Vem ska stå för notan? Varför inte en ökad folkhälsa med lyckliga människor som skulle ge minskad belastning på sjukvården. Om vi tänker oss en friskare befolkning till följd av ökad vistelse i naturen kan vi ta ett par av de 39 miljarderna och lägga på naturvård.
I Oregon i USA ville vi ju bara vända bilen, att vandra över annans mark var inte till att tänka på. Inte heller att varma dagar bada i en vacker sjö, alltför omgiven av privata hus och staket ända ner till vattenlinjen.
Det finns lösningar som bevarar den unika allemansrätten samtidigt som miljö- och kulturarv värnas. Att ta betalt för att vistas i naturen kan verka lockande men här finns både risker och konsekvenser. Heja den svenska traditionen av allemansrätten och det fria tillträdet till naturen. För hållbarheten och folkhälsan – naturen är till för alla.
Här hittar ni fler av Andrea Hartmann Jovells blogginlägg på Turismnytt.
- Text: Andrea Hartmann Jovell
- Foto: Jon Flobrant, Unsplash
-
Countryside Hotels – Nynäs Havsbad erbjuder Stockholmsupplevelser
Countryside Hotels stärker nu sitt utbud i Stockholmsområdet med Nynäs Havsbad, som blir en del av organisationen.
-
Taktikon – prispsykologi och hur det påverkar kundbeteenden
Inom besöksnäringen kan psykologisk prissättning spela en stor roll för kundens beslut. Taktikon går igenom strategier i detta blogginlägg.
-
Preliminär ansökan inlämnad om att arrangera Fotbolls EM för damer 2029
SvFF och DBU har lämnat in en preliminär ansökan för att arrangera Fotbolls EM 2029. En av de tilltänka värdstäderna är Göteborg.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 11 -25
Mest under Destination och Insatser/Utmärkelser/Initiativ samt Evenemang, men även Boende
-
SkiStar vinner Business Model Awards – Årets Affärsmodell
SkiStar har tilldelats det prestigefyllda priset Business Model Awards 2025 i kategorin Årets Affärsmodell.
-
Camilla Freedeke, tillträdande VD för Destination Kalmar AB
Camilla Freedeke, idag chef för socialförvaltningen på Kalmar kommun, blir från och med den 1 maj ny VD för Destination Kalmar.
-
Nu öppnar naturum Hornborgasjön och Infocenter Trandansen
Den 15 mars öppnar naturum Hornborgasjön och Café Doppingen för säsongen. Den 19 mars öppnar även Infocenter Trandansen.
-
Hagabadet i Göteborg utses till ett av världens främsta spa
Luxury Lifestyle Awards har utsett Hagabadet i Göteborg till ett av världens 100 främsta spa – en prestigefylld utmärkelse.
-
Stockholms skärgård på TIME:s lista över världens bästa platser
Idag presenterade TIME listan ”The World’s Greatest Places 2025”. Med på den finns vackra Stockholms skärgård.
-
Kalmar – nu öppnar ansökan till årets sandskulpturfestival
Nu öppnar ansökan till Kalmar International Sandsculpture Festival 2025, ett unikt evenemang som arrangeras i juli.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Tillväxtverket presenterar nya turismräkenskaper på nationell, regional och kommunal nivå – uppdaterad
OBS! Artikeln baserad på pressmeddelande från Tillväxtverket är nu kompletterad med en lite mer ingående rapport ...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 10-25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination och Evenemang, men äv...
-
Har Stockholm inte lärt sig något från processen med införandet av en miljözon klass 3?
För den som följt arbetet med att införa en miljözon klass 3 i Stockholm är det väl bekant att denna process präg...
-
Stockholms skärgård på TIME:s lista över världens bästa platser
Idag presenterar TIME listan ”The World’s Greatest Places 2025”. Med på listan finns Stockholms skärgård. ...
-
-
Gästbloggare
-