-
Detta kan besöksnäringen lära sig från Kosta
Härom veckan fick jag (Marcus Ståhl) äran att föreläsa i Kosta på uppdrag av Smålands Turismnäring med Småland Turism som sammankallande. Först och främst stort tack för förtroendet och all positiv energi under dagen! Det var ett fullsatt event med 130 deltagare på Kosta Boda Art Hotell.
Jag fick med mig ett antal spaningar som jag så här i efterhand vill försöka sammanfatta. Jag har inte all bakgrundsfakta så spaningarna är mer utifrån ett besökarperspektiv.
Enkel och tight destination
Det är nära till allt i Kosta och de har lyckats skapa en samlad upplevelse där olika verksamheter kompletterar varandra. Gindestilleri, ölbryggeri, restauranger (där det lokala kan säljas och serveras i lokalproducerade glas). Det måste också vara många destinationers dröm att ha så mycket så nära. Inom stadsplanering talar man om 15-minutersstäder, Kosta upplevde jag som en 1-minutersdestination.
Hållbarhetsinspo och lappar om lokal produktion
På flera ställen såg jag små trevliga lappar eller meddelanden om att olika saker var hantverksmässigt tillverkade eller lokalt. Den typen av små subtila meddelanden tror jag sätter guldkant på många medvetna konsumenters besök. Det gjorde iallafall att jag konsumerade med lite bättre samvete. Och att exempelvis den småskaliga direktimporterade osten smakade ännu bättre när jag visste var den kom ifrån.
Som jag skrivit om tidigare så upplever jag att många företag i besöksnäringen har ett aktivt hållbarhetsarbete men kanske inte alltid lyckas förmedla det till gäst. Det är först när gästen känner till ert hållbarhetsarbete som ni kan dra nytta av det som en konkurrensfördel.
Gräv där du står
Om man har anor tillbaka till 1742 så är det lika bra att fortsätta gräva där man står. Det upplever jag att Kosta har lyckats mycket väl med. Jag skulle tro att Kosta som destination har en väldigt hög genomsnittlig omsättning per gäst. Många destinationer försöker erbjuda allt för alla och då tror jag att det finns risk att man inte blir särskilt intressant för någon alls.
Kosta har förvisso breddat sig med vildmarkspark med mera, men samtidigt upplever jag att majoriteten av produktutvecklingen sker inom segment som går att koppla till reseanledningen som man ändå får säga är glasblåsningen. Den nya utställningen Kosta Boda Art Gallery bidrar med respekt för hantverket och ökar samtidigt köpupplevelsen avsevärt. Jag kom exempelvis därifrån med inte bara en utan två fina glasskulpturer. Allt tack vare helhetsupplevelsen.
Starkt varumärke som går att föra över på nya produkter
Anorna jag nämnde i förra punkten har bidragit till att sätta Kosta och Småland på kartan för många svenska och internationella besökare. Produkten och hantverket är alltså i stor utsträckning fortfarande reseanledningen. Men nu har varumärket förstärkts av en unik spaupplevelse, ett förstklassigt hotell och mycket mer.
En annan destination som jag upplever lyckats väldigt bra med att kapitalisera på sitt varumärke och skapa fler produkter och tjänster är Åre. Som fjällvärldens starkaste varumärke har det byggts upp en hel laguppställning med kringföretag som bygger vidare på Åre-upplevelsen där du kan köpa lokala alkoholhaltiga drycker, guidade turer, choklad, ljus och även i Åre ett glasblåseri.
Gott värdskap
Det talas mycket om värdskap men det kan inte nämnas för ofta. Med stjärnor som Rikard som konferensansvarig kan inget gå fel. Tänk på att var och en i er personal är ansiktet utåt mot kund. Vare sig jag träffade städpersonal, bartenders eller Rikard i konferensen så var alla service minded och välkomnande. Bra jobbat Kosta!
AI inom marknadsföring
Under dagen talade vi en del om generativ AI och hur man kan använda det inom marknadsföring. Jag visade bland annat denna guide till Småland som jag skapade på endast ett par minuter och sedan kan publicera online. AI kan innebära enorma möjligheter, men vi kunde också konstatera att det är långt kvar till den skapar något riktigt bra. I en första version låg exempelvis Kolmården i Småland:)
Jag får avslutningsvis tacka för fina dygn i Kosta som gav mig många värdefulla reflektioner!
Skulle du vilja arrangera en lika trevlig dag som Småland Turism m.fl fixade i Kosta och saknar föreläsare/workshop? Hör av dig vettja!
Läs mer om våra föreläsningar inom marknadsföring här.
Här hittar ni fler blogginlägg på Turismnytt från Marcus Ståhl.
- Text: Marcus Ståhl
- Foto: Smålands Turism, Hanna Carlholt Jarl
-
I helgen öppnar Gröna Lund – och välkomnar Pelle Svanslös
Årets säkraste vårtecken är här! Den 27 april slår Gröna Lund upp portarna för säsongen, där en rad nyheter väntar besökarna.
-
Utbilda dig inom besöksnäringen på TUC Yrkeshögskola
TUC Yrkeshögskola arbetar för att förse besöksnäringen med kompetens. Intresserade kan bl.a läsa Hotel & Restaurant Manager.
-
Svenska Möten ger ut e-bok för att inspirera om hållbarhet
Svenska Möten vill tillsammans med sina hållbara mötesplatser leda branschen. Därför ger de nu ut e-boken "Vi vill leva Globala målen".
-
Visit Trelleborg är nominerad för Bästa värdskap 2023
Visit Trelleborg och nio andra turistinformationer tävlar om utmärkelsen bästa värdskap 2023 från Visitas nationella råd för besöksservice.
-
Hotel Fratelli har äntligen öppnat i Karlstad
Ett färgstarkt nöjeshus som för tankarna till sydligare breddgrader. Efter flera års renovering står Karlstads Hotel Fratelli färdigt.
-
Fler besöker Höga Kusten under hela året
Höga Kusten går fortsatt starkt. Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna.
-
Visit Skåne tar ledarroll i internationellt initiativ för framtidens turism
Visit Skåne går in som ledande part i ett projekt med länderna kring Östersjön. ReTour ska leda till utveckling för en mer hållbar turism.
-
Arbetskamraterna lanserar plattform – vill hjälpa funktionsnedsatta att komma ut i arbetslivet
Arbetskamraterna lanserar en digital plattform för att hjälpa personer med funktionsnedsättning att hitta en inkluderande arbetsplats.
-
Copper Skillet – Ruth Weldegiorgis är världens bästa konferenskock
Den 19 april avgjordes Copper Skillet, där Ruth Weldegiorgis representerade Sverige och blev världens bästa konferenskock.
-
Visit Trelleborg – en doft av choklad nalkas Smygehuk
Linus Svensson, ägaren av 2:a Sandbank i Beddingestrand samt Sveriges sydligaste choklad 452732, välkomnas som ny hyresgäst i Smygehuk.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sveriges besöksnäring och GSTC kongress lockar deltagare globalt
Det internationella intresset och engagemanget för hållbar turism är stort. Det märks på det överväldigande intre...
-
Mikael Jonsson blir ordförande i Svenska Destinationsnätverket
Den 12 april avslutades Svenska Destinationsdagarna i Helsingborg. Under årsmötet för SNDMO valdes Mikael Jonsson...
-
Höga Kusten söker en person som ska vara ansvarig för deras digitala närvaro
Är du en driven person som vill ta en destinations digitala närvaro en nivå till? Titta hit! Nu söker Hög...
-
Tredje bästa året någonsin för Sveriges campingplatser
Ny statistik från SCB/Tillväxtverket visar att antalet gästnätter på Sveriges campingplatser uppgick till 16,6 ...
-
-
Gästbloggare
-