-
Detta kan besöksnäringen lära sig från Kosta
Härom veckan fick jag (Marcus Ståhl) äran att föreläsa i Kosta på uppdrag av Smålands Turismnäring med Småland Turism som sammankallande. Först och främst stort tack för förtroendet och all positiv energi under dagen! Det var ett fullsatt event med 130 deltagare på Kosta Boda Art Hotell.
Jag fick med mig ett antal spaningar som jag så här i efterhand vill försöka sammanfatta. Jag har inte all bakgrundsfakta så spaningarna är mer utifrån ett besökarperspektiv.
Enkel och tight destination
Det är nära till allt i Kosta och de har lyckats skapa en samlad upplevelse där olika verksamheter kompletterar varandra. Gindestilleri, ölbryggeri, restauranger (där det lokala kan säljas och serveras i lokalproducerade glas). Det måste också vara många destinationers dröm att ha så mycket så nära. Inom stadsplanering talar man om 15-minutersstäder, Kosta upplevde jag som en 1-minutersdestination.
Hållbarhetsinspo och lappar om lokal produktion
På flera ställen såg jag små trevliga lappar eller meddelanden om att olika saker var hantverksmässigt tillverkade eller lokalt. Den typen av små subtila meddelanden tror jag sätter guldkant på många medvetna konsumenters besök. Det gjorde iallafall att jag konsumerade med lite bättre samvete. Och att exempelvis den småskaliga direktimporterade osten smakade ännu bättre när jag visste var den kom ifrån.
Som jag skrivit om tidigare så upplever jag att många företag i besöksnäringen har ett aktivt hållbarhetsarbete men kanske inte alltid lyckas förmedla det till gäst. Det är först när gästen känner till ert hållbarhetsarbete som ni kan dra nytta av det som en konkurrensfördel.
Gräv där du står
Om man har anor tillbaka till 1742 så är det lika bra att fortsätta gräva där man står. Det upplever jag att Kosta har lyckats mycket väl med. Jag skulle tro att Kosta som destination har en väldigt hög genomsnittlig omsättning per gäst. Många destinationer försöker erbjuda allt för alla och då tror jag att det finns risk att man inte blir särskilt intressant för någon alls.
Kosta har förvisso breddat sig med vildmarkspark med mera, men samtidigt upplever jag att majoriteten av produktutvecklingen sker inom segment som går att koppla till reseanledningen som man ändå får säga är glasblåsningen. Den nya utställningen Kosta Boda Art Gallery bidrar med respekt för hantverket och ökar samtidigt köpupplevelsen avsevärt. Jag kom exempelvis därifrån med inte bara en utan två fina glasskulpturer. Allt tack vare helhetsupplevelsen.
Starkt varumärke som går att föra över på nya produkter
Anorna jag nämnde i förra punkten har bidragit till att sätta Kosta och Småland på kartan för många svenska och internationella besökare. Produkten och hantverket är alltså i stor utsträckning fortfarande reseanledningen. Men nu har varumärket förstärkts av en unik spaupplevelse, ett förstklassigt hotell och mycket mer.
En annan destination som jag upplever lyckats väldigt bra med att kapitalisera på sitt varumärke och skapa fler produkter och tjänster är Åre. Som fjällvärldens starkaste varumärke har det byggts upp en hel laguppställning med kringföretag som bygger vidare på Åre-upplevelsen där du kan köpa lokala alkoholhaltiga drycker, guidade turer, choklad, ljus och även i Åre ett glasblåseri.
Gott värdskap
Det talas mycket om värdskap men det kan inte nämnas för ofta. Med stjärnor som Rikard som konferensansvarig kan inget gå fel. Tänk på att var och en i er personal är ansiktet utåt mot kund. Vare sig jag träffade städpersonal, bartenders eller Rikard i konferensen så var alla service minded och välkomnande. Bra jobbat Kosta!
AI inom marknadsföring
Under dagen talade vi en del om generativ AI och hur man kan använda det inom marknadsföring. Jag visade bland annat denna guide till Småland som jag skapade på endast ett par minuter och sedan kan publicera online. AI kan innebära enorma möjligheter, men vi kunde också konstatera att det är långt kvar till den skapar något riktigt bra. I en första version låg exempelvis Kolmården i Småland:)
Jag får avslutningsvis tacka för fina dygn i Kosta som gav mig många värdefulla reflektioner!
Skulle du vilja arrangera en lika trevlig dag som Småland Turism m.fl fixade i Kosta och saknar föreläsare/workshop? Hör av dig vettja!
Läs mer om våra föreläsningar inom marknadsföring här.
Här hittar ni fler blogginlägg på Turismnytt från Marcus Ståhl.
- Text: Marcus Ståhl
- Foto: Smålands Turism, Hanna Carlholt Jarl
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 36 -24
Mest under Destination, Boende, Evenemang, Hållbarhet samt Konstateranden, Beslut och Rapporter
-
Nu har Villa Foresta på Lidingö fått nytt liv
Villa Foresta har öppnat upp igen med ett nytt designkoncept. En destination med hotellrum, mötesrum, barer och restaurang.
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – augusti 2024
Varje månad delar Göteborg & Co en analys om besöksnäringen baserad på data. Augusti hade hög hotellbeläggning tack vare event.
-
Ugly Lawns och Werket vann Placebrander of the Year 2024
Region Gotland och Castellum är årets vinnare av det prestigefyllda priset Placebrander of the Year. Det stod klart den 5 september.
-
Tio nya deluxerum på Krägga Herrgård – Strandpaviljongen har öppnat
Den 13 augusti öppnade Strandpaviljongen på Krägga Herrgård. En ny byggnad bara en tåspets från vattenbrynet.
-
Sunlight Hotel, Conference & Spa välkomnar Jenny Dingertz som ny VD
Sunlight Hotel, Conference & Spa i Nyköping är glada att meddela att Jenny Dingertz tillträder som ny VD för anläggningen.
-
Skapar i krigets skugga – ukrainsk konstnärsgrupp till Island of Light
Den ukrainska konstnärsgruppen Kurbas Pro deltar med ”Animalia” vid ljuskonstfestivalen Island of Light på Smögen i september.
-
Countryside Hotels – många par jämför sig med andra på semestern
Undersökningsdata från Countryside Hotels visar att många svenska par jämför sig med andra par på semestern.
-
Pionjärer inom naturnära boende är årets mångfaldspristagare
Årets mottagare av Naturturismföretagens Mångfalds- och samverkanspris är Ulrika Krynitz och Håkan Strotz som driver Urnatur.
-
Stockholm – samverkan och infrastruktur är nyckeln till konsertlycka
En ny rapport från Stockholm Business Region presenterad med Taylor Swifts konserter som fallstudie belyser evenemangens betydelse för staden.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Arlanda i fokus när Stockholmsregionens näringslivsråd möts
När Stockholmsregionens näringslivsråd sammanträdde för tredje gången i 3Huset stod infrastruktu...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 35 -24
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Denna vecka är det mest under Flyg, Tåg, Evenemang, Hållbar...
-
Resemässan – En ny del av Seniormässan Stockholm 2024
De tre första dagarna i oktober öppnar Resemässan sina dörrar på Stockholmsmässan som en ny del av Seniormässan S...
-
Brändön Lodge använder lokalsamhällets kraft och stärker platsen
Två pensionerade barnmorskor som städerskor? ”Självklart” tänkte Göran Widén när han fick frågan. Brändön...
-
-
Gästbloggare
-