-
Fabian Kalf-Hansen vinner Svenska Kockpriset i Gastronomisk Hållbarhet 2023
Syftet med Svenska Kockpriset i Gastronomisk Hållbarhet är att uppmärksamma vikten av hållbar utveckling inom restaurangnäringen. Vinnaren för 2023 är Fabian Kalf-Hansen som är kock och delägare i restaurang Kalf & Hansen i Stockholm.
”Krogen som präglas av matglädje och ständigt arbetar för hållbar utveckling, hälsa och lärande. Mat som lagas till etthundra procent av ekologiska och närproducerade råvaror med noll matsvinn. Man står fast vid sina ideal i alla lägen och stöttar sina producenter för att få bra ekologiska råvaror i säsong som både är näringsrika och goda. Pionjären och nästa generation som sprider sitt budskap inte bara i Stockholm utan i hela landet.” Meddelade en 100% enig jury som motivering för vinsten.
Vill uppmärksamma måltidens betydelse för besöksnäringen
För andra gången någonsin delades Svenska Kockpriset i Gastronomisk Hållbarhet ut. Prisceremonin var i samband med Hållbarhetsdagen tisdagen den 21 november på Eriksbergshallen i Göteborg. Prisutdelare var vinnaren från i fjol, Filip Gemzell, köksmästare på restaurang Äng i Halland.
Syftet med priset är att uppmärksamma vikten av hållbar utveckling och forskning inom restaurangnäringen. Genom att hylla den kock som i sin yrkesutövning bäst praktiserar detta avser priset lyfta det faktum att en hållbar utveckling är avgörande för vår framtid ur såväl nationellt som globalt perspektiv. Det avser också att på bred front öka nyfikenheten och intresset för hållbarhetsfrågan.
Målsättningen är dessutom att poängtera måltidens vikt som social företeelse samt dess betydelse för besöksnäringen.
Vinnaren av Svenska Kockpriset i Gastronomisk Hållbarhet ska uppfylla kriterier
Priset går till en enskild kock som kan vara anställd, ägare eller frilans. Han eller hon:
◆ Ska vara en professionell kock som visat utmärkta gastronomiska resultat i privat eller offentlig restaurangverksamhet.
◆ Ska arbeta med ett tydligt hållbarhetsperspektiv ur ett ekologiskt, socialt samt ekonomiskt hänseende.
◆ Har i sin matlagning tagit del av vetenskapliga fakta gällande hållbarhet.
◆ Inspirerar gäster och kollegor med sina handlingar beträffande hållbarhet, smakupplevelser och värdskap.
◆ Minskar användningen av plaster samt arbetar med ett urval av hållbara leverantörer.
◆ Minskar svinn, både avseende råvaror och serverad mat.Juryn består av en samling välmeriterade kockar
◆ Ulrika Brydling är en av Sveriges främsta kockar. På meritlista finns bland annat semifinalplats i Årets kock två gånger samt suttit med i juryn. Hon har dessutom tränat Juniorkocklandslaget inför OS och initierat tre nationella kocktävlingar. Ulrika är även sommelier och hon har nyligen tillträtt som chef för Eldrimner.
◆ Johan Tyrén är kock och driver Gastronomi Elva i Borås. 2023 utsågs han till Årets Ekokock.
◆ Daniel Oddhammar är kock, hållbarhetsinspiratör och föreläsare. Han har jobbat på alltifrån stora lunchrestauranger till Guide Michelin-värdshus samt har drivit eget. 2016 startade han Generation Waste, efter att ha sett de enorma mängder avfall som restaurangerna slänger.
Seminarium och paneldebatt med tema hållbarhet, mat och framtid
Förutom Prisutdelningen bestod Hållbarhetsdagen av ett seminarium med framstående forskare som presenterade sina resultat. Samt en paneldebatt med hållbarhet, mat och framtid i fokus. Där medverkade företagsledare, kockar och leverantörer till Restaurangnäringen. Dagen gav alla en möjlighet att utbyta erfarenheter och nätverka.
Jessie Sommarström talade om hållbarhet samt Sofie Mantzaris, från Göteborg & Co berättade om Göteborgs idoga hållbarhetsarbete.
- Text: Taste By Globe
- Foto: Taste By Globe
-
Visionen för arkitekturen på World of Volvo
Göteborgs nya upplevelsecenter World of Volvo har öppnat. Arkitekturen symboliserar en värld utan gränser, med naturen i centrum.
-
Kärlek och kändisar under Springpride i Eskilstuna
Oscar Zia och Admira Thunderpussy är två av dragplåstren när pridefestivalen Springpride arrangeras i Eskilstuna den 18 maj.
-
Stockholm Business Region – positiv utveckling av gästnätter 2024
Det har varit en bra start på året när det kommer till gästnätter. Prognosen ser fortsatt god ut för högsäsongen i Stockholm.
-
Undersökning från Länsförsäkringar: I år semestrar vi i Sverige
Inför den kommande sommaren planerar många svenskar att semestra i Sverige. Det visar en undersökning från Länsförsäkringar.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 17 -24
Mest under Destination, Evenemang och Mat & Dryck samt Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering
-
Gästnätter: Värmland ökar tredje mest i landet
För tredje månaden i rad ökar Värmland gällande gästnätter. Under februari steg de med åtta procent jämfört med februari 2023.
-
Tekniska museet – en spännande och utmanande kulinarisk resa
Under GSTC-konferensen passade Turismnytt på att prata lite med Bicke Naglo som ansvarar för mat och dryck på Tekniska museet.
-
I helgen öppnar Gröna Lund – och välkomnar Pelle Svanslös
Årets säkraste vårtecken är här! Den 27 april slår Gröna Lund upp portarna för säsongen, där en rad nyheter väntar besökarna.
-
Utbilda dig inom besöksnäringen på TUC Yrkeshögskola
TUC Yrkeshögskola arbetar för att förse besöksnäringen med kompetens. Intresserade kan bl.a läsa Hotel & Restaurant Manager.
-
Svenska Möten ger ut e-bok för att inspirera om hållbarhet
Svenska Möten vill tillsammans med sina hållbara mötesplatser leda branschen. Därför ger de nu ut e-boken "Vi vill leva Globala målen".
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Visit Skåne tar ledarroll i internationellt initiativ för framtidens turism
Visit Skåne går in som ledande part i ett treårigt projekt med länderna kring Östersjön för att ...
-
Arbetskamraterna lanserar plattform – vill hjälpa funktionsnedsatta att komma ut i arbetslivet
Arbetskamraterna är en ideell förening som förmedlar kontakt mellan företag och personer med en ...
-
I helgen öppnar Gröna Lund – och välkomnar Pelle Svanslös
Årets säkraste vårtecken är här! I helgen slår nämligen Gröna Lund upp portarna för säsongen, dä...
-
Utbilda dig inom besöksnäringen på TUC Yrkeshögskola
Besöksnäringen är en av de snabbast växande näringarna i Sverige där hotell- och restaurangbranschen är den enski...
-
-
Gästbloggare
-