-
Fabian Kalf-Hansen vinner Svenska Kockpriset i Gastronomisk Hållbarhet 2023
Syftet med Svenska Kockpriset i Gastronomisk Hållbarhet är att uppmärksamma vikten av hållbar utveckling inom restaurangnäringen. Vinnaren för 2023 är Fabian Kalf-Hansen som är kock och delägare i restaurang Kalf & Hansen i Stockholm.
”Krogen som präglas av matglädje och ständigt arbetar för hållbar utveckling, hälsa och lärande. Mat som lagas till etthundra procent av ekologiska och närproducerade råvaror med noll matsvinn. Man står fast vid sina ideal i alla lägen och stöttar sina producenter för att få bra ekologiska råvaror i säsong som både är näringsrika och goda. Pionjären och nästa generation som sprider sitt budskap inte bara i Stockholm utan i hela landet.” Meddelade en 100% enig jury som motivering för vinsten.
Vill uppmärksamma måltidens betydelse för besöksnäringen
För andra gången någonsin delades Svenska Kockpriset i Gastronomisk Hållbarhet ut. Prisceremonin var i samband med Hållbarhetsdagen tisdagen den 21 november på Eriksbergshallen i Göteborg. Prisutdelare var vinnaren från i fjol, Filip Gemzell, köksmästare på restaurang Äng i Halland.
Syftet med priset är att uppmärksamma vikten av hållbar utveckling och forskning inom restaurangnäringen. Genom att hylla den kock som i sin yrkesutövning bäst praktiserar detta avser priset lyfta det faktum att en hållbar utveckling är avgörande för vår framtid ur såväl nationellt som globalt perspektiv. Det avser också att på bred front öka nyfikenheten och intresset för hållbarhetsfrågan.
Målsättningen är dessutom att poängtera måltidens vikt som social företeelse samt dess betydelse för besöksnäringen.
Vinnaren av Svenska Kockpriset i Gastronomisk Hållbarhet ska uppfylla kriterier
Priset går till en enskild kock som kan vara anställd, ägare eller frilans. Han eller hon:
◆ Ska vara en professionell kock som visat utmärkta gastronomiska resultat i privat eller offentlig restaurangverksamhet.
◆ Ska arbeta med ett tydligt hållbarhetsperspektiv ur ett ekologiskt, socialt samt ekonomiskt hänseende.
◆ Har i sin matlagning tagit del av vetenskapliga fakta gällande hållbarhet.
◆ Inspirerar gäster och kollegor med sina handlingar beträffande hållbarhet, smakupplevelser och värdskap.
◆ Minskar användningen av plaster samt arbetar med ett urval av hållbara leverantörer.
◆ Minskar svinn, både avseende råvaror och serverad mat.Juryn består av en samling välmeriterade kockar
◆ Ulrika Brydling är en av Sveriges främsta kockar. På meritlista finns bland annat semifinalplats i Årets kock två gånger samt suttit med i juryn. Hon har dessutom tränat Juniorkocklandslaget inför OS och initierat tre nationella kocktävlingar. Ulrika är även sommelier och hon har nyligen tillträtt som chef för Eldrimner.
◆ Johan Tyrén är kock och driver Gastronomi Elva i Borås. 2023 utsågs han till Årets Ekokock.
◆ Daniel Oddhammar är kock, hållbarhetsinspiratör och föreläsare. Han har jobbat på alltifrån stora lunchrestauranger till Guide Michelin-värdshus samt har drivit eget. 2016 startade han Generation Waste, efter att ha sett de enorma mängder avfall som restaurangerna slänger.
Seminarium och paneldebatt med tema hållbarhet, mat och framtid
Förutom Prisutdelningen bestod Hållbarhetsdagen av ett seminarium med framstående forskare som presenterade sina resultat. Samt en paneldebatt med hållbarhet, mat och framtid i fokus. Där medverkade företagsledare, kockar och leverantörer till Restaurangnäringen. Dagen gav alla en möjlighet att utbyta erfarenheter och nätverka.
Jessie Sommarström talade om hållbarhet samt Sofie Mantzaris, från Göteborg & Co berättade om Göteborgs idoga hållbarhetsarbete.
- Text: Taste By Globe
- Foto: Taste By Globe
-
SAS utökar inrikestrafiken med nya linjer från januari 2025
Som ett resultat av avtalet med BRA meddelar SAS att inrikesnätet kommer att stärkas med nya destinationer och ökad kapacitet.
-
Egyptiska mumier – internationell utställning till Kalmar Slott 2025
Nästa år kommer Kalmar Slott visa en utställning om forntida Egyptens mumier. Föremålen kommer från Egyptiska museet i Florens.
-
Tillväxtverket – fortsatt stark sommarturism i Sverige
Statistik från Tillväxtverket visar att antalet gästnätter under sommaren ligger på en stabil nivå jämfört med de senaste åren.
-
Destination Funäsfjällen söker en driven VD
Destination Funäsfjällen är Sveriges äldsta destinationsbolag och driver utvecklingen för fjällområdet. Nu söker de efter en VD.
-
Göteborg slutspurtar i Global Destination Sustainability Index 2024
Göteborg är åter bland årets topp 5-finalister för hållbarhetsrankingen Global Destination Sustainability Index.
-
Camp Ripan nominerade till Stora Turismpriset 2024
Camp Ripan kommer att representera Norrbotten i Stora Turismpriset. Det är ett innovativt och hållbart destinationshotell i Kiruna.
-
150 anmälda till Swedish Workshop Online för utländska reseföretag intresserade av Sverige
Över 150 personer från ett tiotal marknader är just nu anmälda till Swedish Workshop Online som lockar internationella reseaktörer.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 39 2024
Mest under Destination, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering och Utmärkelser
-
Skåne Food Fest lyfte skånsk mat- och dryckeshantverk och gårdsförsäljning
Skåne Food Fest hyllar det närodlade, skånsk mat och dryck samt lyfte kommande gårdsförsäljning
-
Världsarvet Grimeton besökscentrum byggs om
Stiftelsen Världsarvet Grimeton har beslutat att bygga om besökscentrum vid den snart 100-årsjubilerande radiostationen.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Nominerade till Stora turismpriset 2024 utvecklar besöksnäringen
Nu är nomineringarna till årets Stora turismpriset klara. Här möter vi verksamheter som bland an...
-
Pehr Palm blir ny VD för Visit Trelleborg
Efter en omfattande rekryteringsprocess med över 100 kandidater har styrelsen i Visit Trelleborg...
-
Skåne Food Fest lyfte skånsk mat- och dryckeshantverk och gårdsförsäljning
Matfestival med skånska mat- och dryckesproducenter och panelsamtal om gårdsförsäljning Den för...
-
Bröderna Olsson vinner Värmlands Turismpris 2024
Visit Värmland är stolta över att kunna utse Bröderna Olsson som årets vinnare av Värmlands Turi...
-
-
Gästbloggare
-