-
Fjällen vs Alperna – En battle mellan två starka besöksnäringar
Marcus Ståhl bloggar om hur svenska fjällen står sig i en internationell jämförelse
Vi fick i sommar möjlighet att följa med Snälltåget på deras premiärtur till alperna raka vägen från Sverige. Vi tog sikte på Bad Gastein där både jag och min fru jobbat som reseledare för… ganska många år sen 😊
Förutom att njuta av alperna och den enorma naturen fångade jag upp ett par intressanta skillnader inom besöksnäringen (i fjällen) Sverige jämfört med Österrike.
Här är mina spaningar som jag hoppas kan ge lite inspiration och nya idéer
Internationalisering
Jag tycker ganska ofta att vi inom besöksnäringen pratar om den internationella gästen men det är långt ifrån alla enskilda företag som mäktar med att verkligen tillgängliggöra sin verksamhet med hemsida, menyer mm. på engelska, för att inte tala om andra språk som tyska, holländska etc. Samma gäller förvisso även små stugor på bergen i alperna men i byarna upplever jag att man är betydligt mer redo att välkomna en internationell gäst. Man kan argumentera för att fjällen inte har lika stor andel internationella gäster som alperna men vad kom egentligen först… Hönan eller ägget?
Barnvänlighet
Att resa med en 3-åring och en 6-åring är inte alltid lätt, det har man förstått i Österrike och försökt underlätta för såna som oss 😊 Efter en vecka har vi nog inte besökt en enda restaurang som inte tänkt till kring barnfamiljer. Även på de mest avlägsna hyttorna finns det leksaker och till och med lekplatser. De har förstått att om barnen trivs kommer föräldrarna också att trivas och därmed spendera pengar. Som ett exempel på motsatsen bodde vi två nätter på ett stort hotell i Malmö, det enda de hade att erbjuda i ”familjevänlighet” var några pennor i receptionen. Mängder av yta och konferensrum som inte nyttjas under sommaren, varför inte skapa något enkelt och roligt för barn? Vissa gör det å andra sidan bra även i Sverige, exempelvis Holiday Club i Åre, för att nämna ett exempel.
Ledutveckling
I alperna finns många långa leder att vandra och cykla, och vill man övernatta finns det mängder av små stugor att övernatta i, både i byarna men även uppe på bergen. En aktör som STF erbjuder förvisso många stugor, i bland annat fjällen, men tillgängligheten och volymen av alternativ i alperna är på en annan nivå. Vi har några klassiska turer i fjällen, som Jämtlandstriangeln till exempel. Men vore det inte fint om vi kunde dela upp oss på fler leder och destinationer? Även här kan man hävda att kundunderlaget är större i alperna, men vad kommer egentligen först, gästen eller reseanledningen?
Cash in NOT King!
Men det verkar österrikarna fortfarande tro. För en svensk som inte ens har koll på hur våra inhemska ”nya sedlar” ser ut känns det tramsigt att man plötsligt ska börja handla med papperssedlar var man än går. Här är upplever jag att Sverige är långt fram.
Internet
När vi ändå är inne på teknik så är det nåt med hotell-wifi som verkar vara så svårt… Jag har ju självklart inte provat alla wifi’s i vare sig Sverige eller Österrike men jag upplever att Sverige ligger i framkant. I en värld med både 4 och 5 G tycker jag att man antingen erbjuder ett bra Wifi eller så kan det lika gärna va! Det är väldigt irriterande att försöka koppla upp och ständigt slängas ut från ett wifi eller att det är så låg hastighet att man inte ens kan ladda en enkel hemsida eller instagramflöde… Well done Sverige! Österrike får hemläxa!
Kollektivtrafik
Kollektivtrafiken i Sveriges städer har jag inga synpunkter på, men många besöksnäringsområden ligger på landsbygden och där är i många fall kollektivtrafiken nära på obefintlig. Österrikiska alperna erbjuder vandringsbussar med nästan samma frekvens som stadsbussarna i Stockholm, ofta bättre än skidbussarna i Sverige. Här ser jag en ”viss” utvecklingspotential i Sverige👍
Väl underhållna leder
Mängden leder är en sak men underhållet på befintliga leder är kanske en ännu större utmaning? I Sverige kämpar varje destination på med olika (3-åriga) ledprojekt för att utveckla en konkurrenskraftig produkt och skapa nya reseanledningar. I alperna upplever jag att lederna är fler, säkrare, bredare och bättre. Hur skulle vi kunna arbeta mer strategiskt för att skapa förutsättningar för den typen av produkt?
Finansiering
I slutändan är det en stor faktor som jag tror påverkar de flesta ovan nämnda skillnader och som ger alpbyar (som Bad Gastein) ett stort försprång mot svenska destinationer som Åre, Höga kusten, Vemdalen mfl. Den skillnaden stavas KURTAX eller gästskatt. I Österrike är det kommunerna som förvaltar gästskatten och pengen kan variera från olika regioner. I Gastein är det 3€/vuxen gäst, enligt en lokal källa handlar det om ungefär 3 miljoner Euro per år, BARA i Gasteinerdalen! Vad hade ni gjort i er destination med den pengen? Österrike är ju inte själva med turistskatt, Grekland, Italien, Kanada är några ytterligare exempel.
På något sätt tror jag att vi behöver hitta en långsiktig modell för att finansiera allt det som annars faller mellan stolarna och som kan vara svårt för landsbygdskommuner att finansiera. Kan gästskatt (eller ska vi kalla det Lokalt stöd) kanske vara lösningen? Vore kul att höra vad ni tror om gästskatt i Sverige.
Jag var själv med och lanserade en typ av frivillig gästskatt i Vemdalen för några år sedan. Det har inte dragit in 30 miljoner än men bättre än ingenting. 😊
Det är också tydligt att volymen gäster skiljer sig avsevärt och då är återigen frågan vad som kom först? Efterfrågan eller investeringarna? För det är tydligt att det investerats stora summor för att skapa en attraktiv miljö i österrikiska alperna.
Hör gärna av dig till oss på Fjällbyrån om ni vill utveckla er destination och vill ha någon med på er resa. Här kan du läsa mer om Platsmarknadsföring.
Läs mer om Marcus Ståhl och hans tidigare inlägg här
- Text: Marcus Ståhl
- Foto: Marcus Ståhl
-
Turismpris får nytt namn – Arctic Sweden Tourism Award öppet för nomineringar
Swedish Lapland Visitors Boards eget turismpris har fått nytt namn. Det heter nu Arctic Sweden Tourism Award, och nomineringen står öppen.
-
Liseberg kommenterar Statens Haverikommissions rapport om branden på Oceana
Statens Haverikommission har avslutat utredningen av branden på Oceana 2024 och har presenterat sin slutrapport. Liseberg kommenterar den.
-
Efter rekordåret – Finnlines utökar upplevelsen ombord
Finnlines fartyg satte nytt passagerarrekord i 2024. Nu lanserar de nya kulinariska upplevelser och ett utökat underhållningsutbud.
-
SkiStar ansluter sig till Nästa generation Sverige
SkiStar är stolta över att delta i det ideella initiativet Nästa generation Sverige genom att erbjuda SAO-jobb till ungdomar.
-
Pandox förvärvar nybyggda Elite Hotel Frost i Kiruna
Pandox AB har tecknat ett avtal om förvärv av nybyggda Elite Hotel Frost i centrala Kiruna. Hotellet beräknas öppna i juni 2025.
-
Ny restaurang på Garveriet – matupplevelser i hjärtat av Floda
Garveriet i Lerum får nytt liv när en ny restaurang öppnar sina dörrar i sommar. Bakom satsningen står ett team med rötter i Floda.
-
Countryside Hotels – Nynäs Havsbad erbjuder Stockholmsupplevelser
Countryside Hotels stärker nu sitt utbud i Stockholmsområdet med Nynäs Havsbad, som blir en del av organisationen.
-
Taktikon – prispsykologi och hur det påverkar kundbeteenden
Inom besöksnäringen kan psykologisk prissättning spela en stor roll för kundens beslut. Taktikon går igenom strategier i detta blogginlägg.
-
Preliminär ansökan inlämnad om att arrangera Fotbolls EM för damer 2029
SvFF och DBU har lämnat in en preliminär ansökan för att arrangera Fotbolls EM 2029. En av de tilltänka värdstäderna är Göteborg.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 11 -25
Mest under Destination och Insatser/Utmärkelser/Initiativ samt Evenemang, men även Boende
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Taktikon – prispsykologi och hur det påverkar kundbeteenden
Prissättning handlar inte bara om siffror, det handlar om perception, känslor och beteende. Detta blogginlägg frå...
-
Richard Wiegmann tar över som VD för Visit Group
Visit Group, Nordens ledande leverantör av SaaS-lösningar för besöksnäringen välkomnar Richard W...
-
Stockholms skärgård på TIME:s lista över världens bästa platser
Idag presenterar TIME listan ”The World’s Greatest Places 2025”. Med på listan finns Stockholms skärgård. ...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 11 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination och Stöd/Insatser/Utm...
-
-
Gästbloggare
-