-
Folkfest och glädje när Sala firade 400-årsdag
Regn före, gråmulet efter – men en fantastisk vårdag med strålande sol på själva födelsedagen! När Sala firade sin 400-årsdag den 15 april sken staden och salabor ikapp med solen. Många tusen invånare och besökare i alla åldrar tog sig ut på gator och torg för att ta del av kungabesök, fika till alla, världens längsta handvävda röda matta och ett ambitiöst program med musik, tal och mycket mer.
“Den här dagen har varit som en härlig berg- och dalbana. Pirr i magen till en början, sen lite väl mycket pirr och sedan bara nedförsbackar. Jag har skrattat, blivit rörd, varit i nuet, ätit gott, upplevt historiska ögonblick och inte minst känt mig stolt över allas otroliga insats för att få ihop den här dagen.” Säger Elvira Matz, projektledare för Sala 400 år.
Sala 400 år – firar historia för att skapa en framtid
För flera år sedan samlades Sala kring visionen om ett jubileumsår att minnas. För kommunen var det viktigt att låta alla vara med i skapandet. Det innebär att staden nu har ett imponerande nätverk av eldsjälar, vitt skilda kommunala kontor, politiker, föreningar, lokala företag och besöksmål som alla vill åt (ungefär) samma håll.
Jubileet har växt fram organiskt och med ett starkt gräsrotsperspektiv. Alla har fikat, lärt känna varandra, kavlat upp ärmarna och gjort det som krävts. Det har skapat en laganda och en framtidstro som nu ligger som en stadig grund för framtida utveckling av kommunen och destinationen.
Jubileet (med födelsedagen i spetsen) har också riktat rampljuset mot Sala. Berättelsen om den hemtrevliga platsen börjar ta form – från den 400 år gamla staden till den gröna landsbygden. I det avseendet ser kommunen jubileet som en kampanj i syfte att öka kännedomen om Salas attraktivitet som plats att bo, leva och verka på.
Kalas och fika för alla på födelsedagen
Genom oslagbar samverkan mellan Salas caféer och bagerier bjöds salabor på en särskilt framtagen jubileumskaka – Drottninggruva. Till det serverades kaffe, och för att hinna servera tusentals koppar tog kommunen hjälp av Vasaloppet. Det serverades också gudomligt god gelato och sorbet från det lilla Fiket i Färnebo. De hade jobbat fram en ny smak de kallar Drottningen.
Inget kalas utan lite strul, och tyvärr blev det problem med elen till glassbilen. Men salaborna var glada ändå – det innebar att glassen började serveras tidigare än tänkt för att den inte skulle smälta.
“Vilken fantastiskt dag! En folkfest hela dagen. Jag är så glad att ha fått fira vår födelsedag tillsammans med salaborna. Genom att samlas kring att fira vår historia bygger vi grunden för vår framtid.” Säger Amanda Lindblad, kommunstyrelsens ordförande.
En återbrukad picknick-korg fylld med lokalt producerade godsaker överlämnades till Hovet och Landshövdingen när de lämnade Sala.
Återbruk, hållbarhet, färgglatt och KRAN-märkt
I Sala flödar idérikedomen! En hållbar framtid är viktig för staden som tror på återbruk och smarta lösningar. Därför fick Kungen och Drottningen med sällskap sitta på återbrukade stolar. Stolarna köptes på loppis och återbruksbutiker och målades i glada kalasfärger av kommunens arbetsmarknadspolitiska satsning “Karla Snickeri”. De blev hur fina som helst!
Evenemanget var KRAN-märkt och Sala uppmuntrar andra arrangörer och destinationer att göra samma sak. En KRAN-märkning innebär att eventet inte säljer eller serverar buteljerat vatten – utan istället erbjuder kvalitativt kranvatten. Det gjorde födelsedagen mer hållbar och cirkulär.
Foto: Åsa Stanaway.Avtäckning av ny staty samt entré på handvävd röd matta
Kungaparets första anhalt var järnvägsstationen, där kungen avtäckte den nya bronsstatyn skapad av en lokal konstnär, Bo Åke Adamsson. Statyn, en stolt gruvarbetare, står placerad utanför järnvägsstationen för att påminna alla om Salas viktiga historia.
Kungaparet klev härnäst på den handvävda röda mattan som ca 45 Salabor har vävt tillsammans med kärlek. Tanken bakom mattan var att försöka väva världens längsta handvävda röda matta till Salas 400-årsdag. Resultatet blev en 335.88 meter lång matta skapad av vävstugor, skolor och privatpersoner. Den är gjord av skänkta och återvunna material.
Lucas Redén, 11 år (Ängshagenskolan, Sala) har varit med och vävt på mattan. “Det var svårt att väva i början men när jag lärde mig blev det kul. Jag tror vår skola vävde 7 meter.”
Birgitta Bäckström, Västerbykil, Sala landsbygd har också varit med och vävt på mattan. “Vi har vävstuga varje tisdag i Väsberbykil och tillsammans har vi vävt på mattan i 1,5 år.”
Musikaliska höjdpunkter och invigning av utställning
Livgardets Dragonmusikkår och Svea Livgardes Musketerarkår skapade en festlig och pampig stämning. Med anledning av firandet flög Flygvapnet över Sala med två JAS 39 Gripen.
Efter programmet på torget ledde musketerarkåren salabor till Väsby Kungsgård för en uppvisning. Kommunstyrelsens ordförande, Amanda Lindblad höll tal för alla. Väsby Kungsgårds nya utställning – Sala stad genom 400 år, invigdes under dagen.
Under kvällen hölls det en välbesökt konsert med Livgardets Dragonmusikkår i anrika Kristina kyrka. Sångerskan Sara Aldén och nyckelharpisten Josefina Paulson bjöd på vacker musik.
Kungaparet besökte Sala Silvergruva – en historisk plats
Vid Sala Silvergruva fick kungaparet gå ut på det nya golvet över Drottning Christinas schakt. Därefter guidades Kungen ner 26 meter i gruvan och besåg Gustav V:s namnteckning i berget från 300-årsjubileet. Kungen skrev sin egen namnteckning som skall huggas in vid sidan av den äldre. Drottningen fick en visning av utställningen som handlar om gruvbrytningen i Sala både historiskt och i framtiden.
Besöket vid Sala Silvergruva avslutades med att silvergruvas VD Jennie Hesslöw överlämnade en gåva till kungaparet. Nämligen en numrerad minnesmedalj i silver som har tagits fram särskilt för jubileumsåret.
“Tack för det fina mottagandet! Liksom min farfars far Gustaf V, som var här för ett sekel sedan för att fira 300-årsjubileet av Sala, har vi nu också fått äran att beträda er röda vävda matta. Ett stort antal vävstugor och barn på Salas skolor har bokstavligen lyckats med konstycket att få ihop en av världens längsta handvävda mattor – över 300 meter! Och vägen dit har med största sannolikhet stärkt gemenskapen i staden. Mycket imponerande och värt en applåd!” Sa H.M. Konungen i sitt tal vid firandet av Salas 400-årsjubileum.
Jubileumsåret fortsätter hela 2024
Trodde ni att Sala har firat klart nu så trodde ni fel! Det lokala engagemanget är enormt och totalt har staden över 120 programpunkter genom året. Skapade i samverkan av föreningar, företag, kommun och eldsjälar över hela destinationen.
Här hittar ni Salas spännande program för hela året.
Här kan ni läsa mer om Sala på Turismnytt.
- Text: Sala kommun & Isa Mörk
- Foto: LFL Marketing
-
Höstens stora återkomst – Postmuseum nyöppnar 19 oktober
Efter en omfattande renovering av den historiska byggnaden i Gamla stan öppnar Postmuseum åter sina dörrar i höst.
-
Skövde satsar på Welcome House för nyinflyttade och besökare
Welcome House Skövde är mötesplatsen där nyinflyttade, besökare, invånare och nyfikna får tips, vägledning och kontakter.
-
Jubileumsnatt på Vår Gård: En resa av innovation och skönhet
Den 28 september är det dags för folkfest på Vår Gård. Hotellet i Saltsjöbaden uppmärksammar 100 år av hängivet arbete.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 36 -24
Mest under Destination, Boende, Evenemang, Hållbarhet samt Konstateranden, Beslut och Rapporter
-
Nu har Villa Foresta på Lidingö fått nytt liv
Villa Foresta har öppnat upp igen med ett nytt designkoncept. En destination med hotellrum, mötesrum, barer och restaurang.
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – augusti 2024
Varje månad delar Göteborg & Co en analys om besöksnäringen baserad på data. Augusti hade hög hotellbeläggning tack vare event.
-
Ugly Lawns och Werket vann Placebrander of the Year 2024
Region Gotland och Castellum är årets vinnare av det prestigefyllda priset Placebrander of the Year. Det stod klart den 5 september.
-
Tio nya deluxerum på Krägga Herrgård – Strandpaviljongen har öppnat
Den 13 augusti öppnade Strandpaviljongen på Krägga Herrgård. En ny byggnad bara en tåspets från vattenbrynet.
-
Sunlight Hotel, Conference & Spa välkomnar Jenny Dingertz som ny VD
Sunlight Hotel, Conference & Spa i Nyköping är glada att meddela att Jenny Dingertz tillträder som ny VD för anläggningen.
-
Skapar i krigets skugga – ukrainsk konstnärsgrupp till Island of Light
Den ukrainska konstnärsgruppen Kurbas Pro deltar med ”Animalia” vid ljuskonstfestivalen Island of Light på Smögen i september.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 35 -24
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Denna vecka är det mest under Flyg, Tåg, Evenemang, Hållbar...
-
Clarion Hotel Karlatornet är redo för incheckning
Clarion Hotel Karlatornet slog upp portarna den 1 september och välkomnade de första gästerna ti...
-
Pionjärer inom naturnära boende är årets mångfaldspristagare
Ulrika Krynitz och Håkan Strotz startade Urnatur 2007 på gården i Ödeshög. Då hade de byggt någr...
-
Stockholm – samverkan och infrastruktur är nyckeln till konsertlycka
Taylor Swifts konserter i somras lockade 131 100 turister till Stockholm, vilket inte bara förstärkte staden närv...
-
-
Gästbloggare
-