-
Halvering av barns fysiska aktivitet på vintern, bättre siffror där det finns skidanläggningar
Unga i Sverige tillbringar 70 procent av sin vakna tid stillasittande och aktivitetsnivån faller under den kalla årstiden. Under vinterhalvåret halveras många barns energiförbrukning jämfört med sommarhalvåret. Att skidanläggningar främjar invånarnas fysiska aktivitet, hälsa och välmående är ett av flera samhällsvärden som kommunen vinner på en hemmabacke eller en anläggning med längdspår.
Detta visar två nya rapporter över aktuell forskning beställda av Friluftsfrämjandet, Skidförbundet och Svenska Skidanläggningars Organisation.
”Man behöver inte vara professor i folkhälsa för att förstå varför närhet till en skidanläggning främjar fysisk aktivitet och har stor positiv påverkan på invånarnas hälsa och välmående. Den lokala hemmabacken är ofta ortens största fritidsgård, välkomnande både för barn och vuxna.” Säger Kristina Ljungros, generalsekreterare för Friluftsfrämjandet.
Lockar många ungdomar in i föreningar
Regelbunden fysisk aktivitet leder till bättre hälsa, välbefinnande och ett friskare liv. Det är vetenskapligt bevisat bortom alla tvivel, framgår i rapporten av Johan Faskunger, filosofie doktor i fysisk aktivitet och folkhälsa.
Ett stillasittande liv medför å andra sidan en ökad risk för sjukdom och ohälsa. Kostnaderna för stillasittandet i Sverige har nyligen beräknats till 90 miljarder kronor årligen.
”Många av oss behöver lite extra pepp och roliga aktiviteter för att ta oss ut under vinterhalvåret. En lokal backe och anläggning med bra snötillgång och belysning är en lockande morot. Ett par timmar i skidbacken varje vecka är ett välkommet avbrott från stillasittandet och skärmen. Det lockar även många barn och ungdomar in i föreningar som erbjuder gemenskap och fysisk rörelse i naturen.” Säger Magnus Noppa, VD för Svenska Skidanläggningars Organisation (SLAO).
Det är lönsamt att investera i hemmabackar
Ny forskning från Sheffield Hallam University visar att varje krona som det offentliga satsar på fysisk aktivitet ger samhället fyra kronor tillbaka i form av bland annat lägre kostnader för sjukvård och psykisk ohälsa. Trots det drivs många av landets skidanläggningar i dag av ideella eldsjälar som bidrar med betydande samhällsnyttor. Det kan fungera så länge det inte behövs större investeringar och underhåll.
”Skidanläggningar främjar vardagsmotionen bland invånarna, svetsar oss samman och skapar goda förutsättningar för föreningslivet och samhället i stort. Rapporten sätter även fingret på att det är samhällsekonomiskt lönsamt för kommunen att investera i snösäkrade längdanläggningar och hemmabackar som främjar fysisk aktivitet.” Säger Mattias Hägglund, anläggningsansvarig på Svenska Skidförbundet.
Skidanläggningar gör kommunen mer attraktiv
Drygt hälften av svenskarna (52 procent) anger att en meningsfull fritid är en viktig faktor för val av bostadsort. Den här siffran har vuxit över tid, visar Mittuniversitet i sin senaste friluftsenkät.
En skidanläggning gör kommunen mer attraktiv som bostadsort och främjar turism. Och med gemensamma satsningar av kommunen, skolor, föreningar, fritidsgårdar och fritidsbanker kan trösklar sänkas för ovana grupper. Därmed kan skidanläggningar göras tillgängliga för alla.
En lokal skidanläggning minskar behovet av långväga transporter. Samtidigt som den ofta ger möjlighet till fler aktiviteter under såväl vintern som sommaren. Två miljoner invånare kommer ut i naturen tack vare skid- och snowboardåkning varje år.
Tipslista till kommunen och dess politiker
1. Besök anläggningen och prata med de som driftar verksamheten och de som är där för rekreation.
2. Lyssna på idéer och förslag kring verksamhet och samarbete.
3. Prioritera backen och anläggningen i kommunens budget.
4. Synliggör backen och dess möjligheter i kommunens kommunikationskanaler.
5. Fokusera på de möjligheter som skidanläggningen innebär för invånarna och kommunen.
Fakta:
Här finns rapporten Mervärden och samhällsnytta med alpin skidåkning och betydelsen av hemmabackar av Johan Faskunger.
Här finns rapporten Mervärden och samhällsnytta med längdskidåkning och betydelsen av skidanläggningar av Johan Faskunger.
I denna rapport, som återges av Faskunger, framgår siffran om ungas stillasittande.
85 av Friluftsfrämjandets lokalavdelningar bedriver skidskola och 26 lokalavdelningar driver en hemmabacke.
Läs mer om SLAO på Turismnytt här.
- Text: Friluftsfrämjandet
- Foto: Daniel Ohlsson
-
Kolmården inleder säsongen med stort påskfirande
Den 1 april slår Kolmården upp sina portar och inleder säsongen med ett storslaget påskfirande med Bamse och hans vänner.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring 1-7 mars 2023
Mest om Destination, Boende och Personal-/kompetensförsörjning
-
Inflationsvänlig semester trendar – svenskarna väljer att campa
Svenskarna väljer camping på sin semester. First Camp listar fem bra tips till den som vill campa inflationsvänligt i sommar.
-
Tillväxtverket – 13 platser visar vägen för hållbar platsutveckling
Hur arbetar man med hållbar platsutveckling? Nu finns det lärande exempel från Tillväxtverket på platser som kommit långt i sitt arbete.
-
Nyrenoverade Hotel Montagne blir del av Countryside Hotels
Hotel Montagne utanför Örebro blir en del av Countryside Hotels. Hotellet har renoverats och slår upp portarna officiellt i maj.
-
Propellerframsteg öppnar för tyst och energieffektivt elflyg
Elflyg med propellrar tampas med ett dilemma: ju mer energieffektivt, desto mer buller. Nu har forskare hittat en lösning på problemet.
-
Avis stärker sitt erbjudande med nationell utrullning av en ny elbilslösning
Nu stärker hyrbilsföretaget Avis sitt hållbarhetserbjudande genom att expandera sin innovativa lösning för elbilar i hela Sverige.
-
Ett rekordår för besöksnäringen i Skellefteå 2022
Enligt siffror från SCB passerade antalet kommersiella gästnätter i Skellefteå 500 000. Det tidigare rekordet på 396 000 var från 2019.
-
Utmanare från 1920-talet ställs ut på Sven-Harrys konstmuseum
Utställningen Konst + Maskin – Utmanarna under 1920-talet på Sven-Harrys konstmuseum handlar om en turbulent tid med framtidstro.
-
Svenska Turistbussföretagen anmäler kommunalt bussbolag
Var går gränsen för vad ett kommunalt bolag kan göra? Svenska Turistbussföretagen skriver ett inlägg om frågan.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Världens första Fåret Shaun-övernattningar lanseras i Skånes Djurpark
Världens första övernattningskoncept med Fåret Shaun invigs i Skånes Djurpark i juni. En helt uni...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring 24-28 februari 2023
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring förrförra veckan, men också lite aktuellare inslag däremella...
-
ESS Group gör Anna-Carin, Michael och Fredrik till nya partners
Resort-, hotell- och upplevelsefamiljen ESS fortsätter sin tillväxtsresa och gör inte mer än tre medarbetare till...
-
Svenska Turistbussföretagen anmäler kommunalt bussbolag
Var går gränsen för vad ett kommunalt bolag kan göra? Får de köpa turistbussar och köra beställningstrafik? Hur b...
-
-
Gästbloggare
-