-
Jessika vässade sitt CV och nätverk under studietiden på Frans Schartaus Handelsinstitut
Yrkeshögskolan Frans Schartaus Handelsinstitut på Södermalm i Stockholm har kompetensutvecklat rese- och hotellbranschen i mer än 25 år. Här utbildas ledare och specialister, på en eftergymnasial nivå, i nära samarbete med arbetslivet. Fokus ligger på coachning, progression och branschrelevans för att steget ut i arbetslivet ska bli så kort som möjligt.
Alla YH-utbildningar är kostnadsfria, CSN-berättigade och riktar sig till personer som vill skaffa sig ett yrke, byta yrke eller få en spetskompetens.
Ta tillvara på alla möjligheter
Vad gör man om man har två år på sig att skaffa sig de kunskaper, färdigheter och kompetenser som krävs för att landa i drömjobbet?
För Jessika Sillanpää är svaret enkelt. Du ser till att ta tillvara på alla möjligheter som skolan erbjuder redan från dag ett. Jessika har en bakgrund inom hotell- och restaurangbranschen och som yrkesdansare inom streetdance och har alltid älskat att resa. En bekant rekommenderade henne att söka sig till resebranschen och Frans Schartau.
Efter sin examen från TRAC Diplomerad Resekonsult fick hon jobb som koordinator på Sörmlands Turismutveckling AB, ett företag som jobbar med destinations-, affärs- och marknadsutveckling.
Utbildningen är unik
Just kombinationen av teori, praktik och fokus på färdighetsträning passade henne. TRAC Diplomerad Resekonsult innehåller flera LIA-praktikperioder som alla möjliggör en fördjupning. Att såväl utbildningsledaren som undervisande konsulter kom från branschen var ett stort plus. Detta i kombination med alla branschkontakter och engagemanget från ledningsgruppen gör utbildningen unik.
”Jag är en människa som verkligen älskar att nätverka och jag känner att jag valde helt rätt utbildning och bransch.” Berättar Jessika Sillanpää. ”Jag gillade att jag kunde fördjupa mig inom så många olika specialistområden som jag inte hade någon aning om innan jag började studera.”
Praktik och studieresa
Arbetslivserfarenheten vässades genom LIA-praktik i Thailand, valet att jobba med inkommande turism hos en specialistresearrangör samt praktiken på en DMC för möten och events.
Under studietiden hann hon även åka på studieresa till Sydkorea, blir den förste studentrepresentanten någonsin i PATA:s styrelse samt hjälpa till på olika event och galor.
Tillsammans med ett par klasskamrater paketerades ”Matsafari i Dalarna” där de sammanförde olika lokala matföretag i Dalarna för att skapa nya turismupplevelser. Detta resulterade i att de fick pris som bästa examensarbete.
En kris kan leda till ökad kreativitet
Hennes råd till alla som är tveksamma till att söka sig till resebranschen är våga göra det man brinner för. Det här är möjligheternas bransch och det kommer en tid efter covid-19.
”En kris kan även leda till ökad kreativitet och att man tvingas se saker från utifrån nya perspektiv.” Säger Jessika.
I Sörmland ser hon hur lokala näringsidkare hittat nya sätt att verka, idérikedomen verkligen flödar. Restauranger har lanserat kreativa matkassar, man erbjuder digitala ölprovningar via datorn och 360 graders visningar av slott.
Det produceras även inspirerande filmer samtidigt som suget efter naturupplevelser live tar fart. Till exempel har Sörmlandsleden fått fler medlemmar än tidigare och nya samarbeten har initierats.
Möjligheter för den inhemska turismen
TRAC Diplomerad Resekonsult ger dig både ett djup och en bredd. Utbildningen möjliggör en mängd olika karriärvägar. När man just nu inte kan resa ut i världen öppnar det upp möjligheter för den inhemska turismen. Sverige har mycket att erbjuda.
Även Cecilia Eliason är inne på samma linje. Hon jobbar som utbildningsledare för TRAC-utbildningen. Trots att det finns en avrådan från att resa så kommer det att vända och ta fart igen anser hon.
”Efter Covid-19 så kommer det vara ännu viktigare att man är välutbildad och kunnig om man vill jobba med resor och turism.” Säger Cecilia Eliason.
Hållbar och ansvarsfull turism
TRAC-utbildningen här på Frans Schartau riktar sig både mot svensk och internationell turism. Oavsett om man vill jobba med resor inom Sverige eller utomlands, så jobbar vi mycket med hållbar och ansvarsfull turism, så att vi kan skapa upplevelserika resor med hög kvalitet utan att förstöra för natur och människor. Det är något som rese-och turismbranschen verkligen efterfrågar.
Efter Covid-19 kommer dessutom behovet av att boka med en kunnig, trygg och pålitlig arrangör som tar ansvar för sina kunder, samarbetspartners och destinationer bara att öka. Kunder kommer att vilja ha någon att kontakta och någon man lita på, oavsett om det gäller affärsresor eller privatresor.
En bransch som ständigt utvecklas
Så vilket råd vill Jessika skicka med till alla som är intresserade av resebranschen?
”Att studera på Frans Schartaus Handelsinstitut är bland det bästa jag har gjort. Rese- och besöksnäringen är rätt bransch för dig som gillar att utmanas, kan ge god service, är kreativ, gillar ny teknik och vill jobba i en bransch som ständigt utvecklas. Det gör i sin tur att du utvecklas.” Avslutar Jessika Sillanpää.
- Text: Frans Schartaus Handelsinstitut
- Foto: Frans Schartaus Handelsinstitut
-
SAS utökar inrikestrafiken med nya linjer från januari 2025
Som ett resultat av avtalet med BRA meddelar SAS att inrikesnätet kommer att stärkas med nya destinationer och ökad kapacitet.
-
Egyptiska mumier – internationell utställning till Kalmar Slott 2025
Nästa år kommer Kalmar Slott visa en utställning om forntida Egyptens mumier. Föremålen kommer från Egyptiska museet i Florens.
-
Tillväxtverket – fortsatt stark sommarturism i Sverige
Statistik från Tillväxtverket visar att antalet gästnätter under sommaren ligger på en stabil nivå jämfört med de senaste åren.
-
Destination Funäsfjällen söker en driven VD
Destination Funäsfjällen är Sveriges äldsta destinationsbolag och driver utvecklingen för fjällområdet. Nu söker de efter en VD.
-
Göteborg slutspurtar i Global Destination Sustainability Index 2024
Göteborg är åter bland årets topp 5-finalister för hållbarhetsrankingen Global Destination Sustainability Index.
-
Camp Ripan nominerade till Stora Turismpriset 2024
Camp Ripan kommer att representera Norrbotten i Stora Turismpriset. Det är ett innovativt och hållbart destinationshotell i Kiruna.
-
150 anmälda till Swedish Workshop Online för utländska reseföretag intresserade av Sverige
Över 150 personer från ett tiotal marknader är just nu anmälda till Swedish Workshop Online som lockar internationella reseaktörer.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 39 2024
Mest under Destination, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering och Utmärkelser
-
Skåne Food Fest lyfte skånsk mat- och dryckeshantverk och gårdsförsäljning
Skåne Food Fest hyllar det närodlade, skånsk mat och dryck samt lyfte kommande gårdsförsäljning
-
Världsarvet Grimeton besökscentrum byggs om
Stiftelsen Världsarvet Grimeton har beslutat att bygga om besökscentrum vid den snart 100-årsjubilerande radiostationen.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Nominerade till Stora turismpriset 2024 utvecklar besöksnäringen
Nu är nomineringarna till årets Stora turismpriset klara. Här möter vi verksamheter som bland an...
-
Pehr Palm blir ny VD för Visit Trelleborg
Efter en omfattande rekryteringsprocess med över 100 kandidater har styrelsen i Visit Trelleborg...
-
Skåne Food Fest lyfte skånsk mat- och dryckeshantverk och gårdsförsäljning
Matfestival med skånska mat- och dryckesproducenter och panelsamtal om gårdsförsäljning Den för...
-
Bröderna Olsson vinner Värmlands Turismpris 2024
Visit Värmland är stolta över att kunna utse Bröderna Olsson som årets vinnare av Värmlands Turi...
-
-
Gästbloggare
-