-
Kairos Future – What’s On 2024: I förvirringens tid – strimmor av hopp
Varje år sedan 2007 gör Kairos Future en spaning inför året och åren som kommer. Aldrig förr i modern tid har frågorna varit så stora och många och osäkerheten inför framtiden så stor. Vad kan vi förvänta oss av 2024?
Hur ska alla skeenden tolkas
Vi lever i en tid av stora och snabba förändringar och hög grad av osäkerhet. Geopolitik i gungning, krig i Europa och gängkrig på hemmaplan, ett Kina i kris och ett USA i politiskt fritt fall, en kollapsad bygg- och fastighetsmarknad, en grasserande meningslöshetsepidemi, generativ AI-boom med osäkert utfall såväl för arbetsliv som livet i stort. Och en accelererande klimatkris. Listan kan göras lång.
Frågan är hur dessa skeenden ska tolkas. Är de del av en större och bredare förändring? Vad blir konsekvenserna för företag, organisationer och enskilda – på kort och längre sikt?
2024: Från osäkerhet till förvirring
2024 är de många valens år. Mer än hälften av jordens befolkning går till valurnorna – i Indien, USA, EU, Ryssland, Mexico, Sydafrika och på många fler håll. Resultaten, som är långt ifrån säkra, kan komma att avgöra vår framtid för en mycket lång tid framöver. Och valen kommer att manipuleras – med AI och av främmande makt. Det är inte ens säkert att det kommer att avgöras av huvudpersonerna. Det amerikanska presidentvalet kan som så många gånger förr komma att avgöras av någon obetydlig outsider.
Osäkerheten om framtiden handlar inte bara om nationell politik och politiska val. Den handlar minst lika mycket om konsekvenserna av dessa på det geopolitiska området. För klimatfrågan, regleringar och framtiden för vår tids dominerande teknologi – AI.
”Vi lever nu mitt i ett formativt skede i världshistorien. Den gröna omställningen och AI-revolutionen i kombination med en helt ny geopolitisk karta förändrar förutsättningarna på de flesta områden och för de flesta verksamheter. Osäkerheten om vart detta kommer ta vägen är så hög att vi närmast kan tala om förvirringens tid.” Säger Mats Lindgren, Kairos Futures grundare.
Strimmor av hopp om en bättre framtid
Men trots osäkerhet och förvirring är det viktigt att slå fast vad vi kan vara säkra på. Och det är att tre stora drivkrafter fortsatt kommer att sätta scenen för 2024 och en rad år framöver. Och att konsekvenserna av dessa drivkrafter kommer att vara många och dramatiska. Det finns strimmor av hopp om en bättre framtid.
1. Den gröna vågen sköljer över allt
Den gröna vågen handlar inte om människors längtan till landet. Den handlar om den våg av omställning, som närmast oavsett politiska beslut sköljer över världen i stort. Med press från såväl finansmarknader och kunder som reglerande myndigheter sätter nu världens företag upp ambitiösa mål för att följa Parisavtalet. Och de som gör det lyckas ofta överträffa Parisavtalets ambitioner.
2. AI gör jobbet
Den 30 november 2022 släpptes ChatGPT. Det blev startskottet på ett globalt AI-race. Snart kan de flesta göra det mesta betydligt snabbare och i högre kvalitet. 26% av svenska kontorsarbetare använde redan i juni generativ AI i jobbet, dagligen eller varje vecka. Och kände att de fick jobbet gjort 27% snabbare än utan AI.
Men det finns alltid baksidor på mynten. En handlar om jobben – vad händer med dem när AI kommer på bred front? En annan om hur samma bottar kan användas för att skapa desinformationskampanjer och driva på cyberkriminalitet. Till sist kvarstår frågan om vi nu också föder en framtida superintelligens som är helt ointresserad av människans väl och ve…
3. En vertikal värld
Världen idag har därmed stora likheter med tiden före första världskriget – decennier av globalisering följd av stegrade konfliktnivåer, militarisering och oheliga allianser i en multipolär värld. Där blir alla sig själv närmast. Saudiarabiens krav att regionkontor ska flytta till Riyadh om de vill ha statliga kontrakt är bara ett exempel. EU:s kommande koldioxidtullar ett annat.
Missade ni föreläsningen What’s On 2024? Här kan ni hitta den.
- Text: Kairos Future
- Foto: Kairos Future
-
Vänersamarbetet – stort intresse för strand- och stadsnära fiske
2021 publicerades en digital fiskekarta för Vänern. Den har passerat 1 miljon visningar, vilket visar att det finns ett stort intresse för fiske.
-
Katrineholm – sommarkonserter med Marit Bergman och Jonathan Johansson
Katrineholm satsar på två gratiskonserter i sommar. Det ska bidra till att stärka kommunens attraktionskraft.
-
Stua AB inleder planerad avveckling av verksamheten
Efter 23 år som en kraft för besöksnäringen i Sörmland, har styrelsen för Stua beslutat att inleda en planerad avveckling av verksamheten.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 24 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering och Stöd/Insatser/Utmärkelser/Initiativ Destination Nu bli...
-
Svensk semester behöver en omstart – för både personer och platser
I denna debattartikel tar Linda Vismer upp att vi behöver tänka på ett annat sätt när det gäller semester.
-
Nature Travels erbjuder paket hos Nordic Husky Farm
Det brittiska företaget Nature Travels har introducerat ett nytt paket. Tack vare kontakt med svenska Nordic Husky Farm via JHT:s projekt Välkommen åter.
-
Krönika: Hur gör vi turismen till något större?
I en krönika ställer Anna-Paula Jonsson den närmast filosofiska frågan.
-
Debattartikel – Rädda Bohusläns stränder från Europas skräp
En debattartikel från Bohusläns kustkommuner och Västkuststiftelsen om att det statliga anslaget för strandstädning har minskat drastiskt.
-
Fotbollsfest i Göteborg – EM-matcher visas på storbild i sommar
När fotbolls-EM för damer avgörs i Schweiz i juli kan göteborgare följa det på storbild gratis på Ullevi Plaza och i Hammarkullen.
-
Svenska regionala flygplatser – Gärna utredningar men nu behövs beslut
Arlandautredningen är klar. Samtidigt görs ytterligare utredningar. Vad flygplatserna behöver är beslut enligt Svenska regionala flygplatser.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Svenska regionala flygplatser – Gärna utredningar men nu behövs beslut
Arlandautredningen är klar. Samtidigt ges direktiv för ytterligare en utredning för övriga flygplatser. Men vad F...
-
Nu ska Lidköping och Linköping stoppa förväxlingen av städerna
Svenska och internationella besökare, studenter och till och med Abba-Benny – det är många som blandar ihop Lidkö...
-
Svensk semester behöver en omstart – för både personer och platser
Sverige stänger ner i juli. Varje år tar en majoritet av svenskarna sin semester just då, ofta i ett enda långt s...
-
Krönika: Hur gör vi turismen till något större?
Det låter kanske som en filosofisk fråga. Ändå är det just den frågan jag ofta hör – även om den kanske oftare fo...
-
-
Gästbloggare
-