-
Marcus Ståhl – Restrender 2023 – Så reser svensken nästa år
Härom veckan blev jag intervjuad av ett magasin som ville höra vad jag såg för restrender i spåkulan för 2023. Det fick mig att tänka och göra en del research, eftersom jag hade mycket mer tankar än vad som fick plats i artikeln kommer här min kompletta trendlista för 2023.
Först och främst tror jag att man ska vara lite försiktig med vad som faktiskt är en trend. Man kan tala om att det är trendigt med ecoturism och boende i enkla stugor nära naturen, efterfrågan växer och procentuellt sett växer den säkert kraftigt. Men det är fortfarande många fler som väljer att ta flyget raka vägen till Spanien eller Grekland varje sommar och bo på ett helt vanligt hotell. Vad är då egentligen mest trendigt?
Det lustiga med artikeln är att den ska publiceras först i januari, det är ju oceaner av tid till dess och mycket kommer att hinna förändras. Jag började därför intervjun med att friskriva mig från allt 😉 Samhället förändras i en hiskelig takt just nu. Vi har gått från högkonjunktur till pandemi, till högkonjunktur igen till att nu befinna oss i en miljö med rekordhög inflation, krig i Europa, stigande räntor och en potentiell lågkonjunktur. Vi ser en inbromsning under hösten men hur djup den blir återstår att se.
Men nu har jag friskrivit mig på nytt så här kommer mina restrender för 2023:
Autenticitet
Just autenticitet tycker jag mig se som avgörande på så många olika sätt. Vi vill se det äkta, det ärliga, vi vill träffa riktiga människor som bor på platsen, vi vill träffa människor som talar dialekt, lagar lokala specialiteter och som kan dela med sig av lokala traditioner, vi söker personlighet och passion. Vi är lite less på fasader och turistkomplex. Samma trend ser vi i sociala medier, den som är transparent och ärlig är den som lyckas skapa det så eftertraktade engagemanget!
Autencitet: Kolbulle är bland det Jämtländskaste vi har i matväg, och det finns få saker som skapar så lång kö på marknader runt om i länet. Extra exotiskt blir det om kocken talar så bred Jämtländska att man inte ens förstår vad hen säger. Foto: Destination Vemdalen
Prisvärda upplevelser
I dessa oroliga tider blir folk mer restriktiva med vad de köper, det gäller givetvis även resor. Jag tror att det finns två läger som kan vara vinnare. De som vågar hålla priset uppe och som vet att de leverera en riktigt bra topprodukt hela vägen. Den andra gruppen som jag tror blir vinnare är de prisvärda resealternativen. Jag tror att det blir svårast för mellanmjölken. Samma trend ser man på sina håll på bostadsmarknaden just nu.
Medvetna resval
Vi konsumenter tyr oss allt mer till varumärken som representerar samma värderingar som vi. Därför tror jag att efterfrågan kommer öka på resor som går i linje med våra värderingar. Vi vill att resor blir en del av vår persona, vi vill förknippas med ett resmål eller en viss företeelse, om vi brinner för hälsa väljer vi resor som förstärker vår livsstil. Likaså om vi gillar mat reser vi till vingårdar i Italien. Den klimatmedvetna vill gärna visa upp sin tågresa genom Sverige eller boende på en Ecolodge. Det ska både matcha den person vi vill vara och våra värderingar.
Närturism
Pandemi har fått oss att inse att vi har det fantastiskt vackert i vår närmiljö. När nu dessutom plånboken blivit tunnare och vi har en inflation på ca 10% så känns det givet att välja ett nära resmål då resan därmed blir billigare.
Resan är en del av målet
Jag tror att upplevelsen av att åka nattåg exempelvis är en hit 2023. Dels tickar ”resa med tåg” in i värderingstrenden, det är något många vill förknippas med. Det är samtidigt genuint och spännande att resa med tåg, inte minst för barn. Andra exempel som skulle kunna ingå i samma trend skulle kunna vara flerdagsvandringar, rundresor där man får se fler resmål.
Resan är en del av målet: Snälltåget kör nattåg till fjällen (och även till Europa), ett på många sätt trendigt företag i en annars ganska bakåtsträvande bransch. Foto: Snälltåget
Hållbarhet
Det finns undersökningar om Hållbart resande. Det är till stor del så att vi säger oss bry oss mer om hållbarhet än vad det faktiskt påverkar våra köp i slutändan. Jag tror de flesta kan gå till sig själva, vill du klimatkompensera för din flygresa JA! Vill du betala 4000:- extra för biobränsle NEJ. Däremot så tror jag att de företag som gör det enkelt för resenären att välja hållbart kommer att bli vinnare. Vi tar gärna medvetna hållbara köpbeslut så länge det inte drabbar oss för hårt ekonomiskt. Kan det dessutom förstärka bilden av vår värderingsstyrda personlighet så väljer vi det gärna J
Frihetsresande
I och med pandemin har allt fler fått möjlighet att jobba hemifrån heltid eller deltid. Det borgar för längre vistelser och frihet att jobba från andra platser. Dels att jobba från sommarstugan eller fjällen. Men också att unna sig en månad på annan ort, uppleva att man kommer in i lokalsamhället, jobbar från en coworkinghub och känner sig som en global invånare.
Det här var vad jag hittade i min spåkula. Hör gärna av dig med synpunkter eller egna restrender som ni ser i er vardag!
Marcus Ståhl är återkommande bloggare på Turismnytt, till vardags driver han Fjällbyrån som han startade 2020. På kundlistan finns besöksnäringsföretagare över hela landet. Innan dess var han VD på Destination Vemdalen. Hör gärna av dig till Fjällbyrån om du vill framtidssäkra din marknadsföring eller söker en föreläsare inom digital marknadsföring och besöksnäringstrender.
Läs mer på fjällbyrån.se.
Läs mer om Marcus Ståhl och fler av hans blogginlägg på Turismnytt
- Text: Marcus Ståhl
- Foto: Kenneth Grym
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring 23-27 januari 2023
Med mycket om Destination, Boende, Evenemang och Museer
-
Nu lanseras elbilskonceptet E-go i Örnsköldsvik och Höga Kusten
Nu kan fler boende och besökare i Örnsköldsvik resa klimatsmart
-
Unik undersökning av släkt/vänbesök för att påvisa turismens betydelse
En del av Jämtland Härjedalens intäkter kommer från besökare som övernattar hos släkt/vänner. Regionen genomför en undersökning för att se betydelsen.
-
Lägesbild: Besöksnäringen i Göteborg Januari 2023
Hur går det för besöksnäringen i Göteborg? Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild och analys baserad på preliminär data från Benchmarking Alliance och SCB/Tillväxtverket.
-
Sturebadet sparar 40 000 liter vatten per månad med Orbital Shower
I december 2022 installerades ett antal Orbital Shower på Sturebadet i Stockholm, en del i Sturebadets strategi för att jobba långsiktigt hållbart med det som är allra mest centralt i verksamheten.
-
Solhem Hotel i Visby blir basläger för aktiva utforskare
Anrika Solhem Hotel i Visby genomgår just nu en renovering och öppnar i mars. Boendet tydliggör även sin nya riktning.
-
Destinationen Idre Himmelfjäll Årets varumärke 2022
Nystartade Idre Himmelfjäll är Årets varumärke i Dalarna 2022. Det stod klart på Stjärngalan den 26 januari.
-
Livrustkammarens utställningar Manga Royals och Mästarprovet på turné
Nu får ännu fler i landet möjlighet att se Livrustkammarens populära tillfälliga utställningar. Först ut är utställningen Manga Royals - kunglig historia mangastil som visas på Örebro Slott.
-
Scandinavian XPO har öppnat dörrarna för EU:s toppmöten
Scandinavian XPO välkomnar Regeringskansliet som har inlett det första ministermötet i mötes- och evenemangsarenan.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring 16-20 januari 2023
Mest om Boende, Museer och Evenemang. Fortfarande en vecka efter, men snart ikapp ;-)
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring 16-20 januari 2023
Fortfarande en veckas ”back log” men hoppas vara ikapp inom kort. Detta är alltså en sammanfattning av nyhetsskör...
-
Sturebadet sparar 40 000 liter vatten per månad med Orbital Shower
I december 2022 installerades ett antal Orbital Shower på Sturebadet i Stockholm, en del i Sturebadets strategi ...
-
Scandinavian XPO har öppnat dörrarna för EU:s toppmöten
Scandinavian XPO välkomnar Regeringskansliet som har inlett det första ministermötet i mötes- oc...
-
Unik undersökning av släkt/vänbesök för att påvisa turismens betydelse
En inte obetydlig del av Jämtland Härjedalens samlade besöksnäring är de besökare som övernattar hos släkt och vä...
-
-
Gästbloggare
-