-
Matsvinnet inom turismen del 1
Det allmänna läget
Varje år slängs 54 kilo ätbar mat och dryck per person i Sverige, enligt Livsmedelsverket. Varför och vad kan man göra för att minska matsvinnet? Ser det lika illa ut inom besöksnäringen – och vad görs för att man inte skall behöva slänga så mycket mat? I en artikelserie försöker vi ge er en bild av läget.
Därför skall man minska matsvinnet
Om man kan minska matsvinnet så finns det många vinster att hämta. Konsument och företag kan spara mer pengar och miljöbelastningen blir inte lika stor. Matsvinnet bidrar stort till slöseriet med jordens resurser och om det minskar skulle man kunna försörja fler människor med mat.
Vilka är ansvariga?
Alla människor bär ett ansvar att se över sin matkonsumtion. Antalet människor i världen kommer att öka från sju till nio miljarder till år 2050. Än idag finns det folk som svälter – och överflöd av mat på andra ställen.
Nya riktlinjer
Förenta Nationerna har tagit fram en rapport om ett hållbarhetsmål som skall vara uppfyllt till år 2030. I det står det att det behövs en resurseffektiv och hållbar livsmedelssektor samt att matsvinnet i butiks- och konsumentledet halveras.
Livsmedelsverket fick tillsammans med Naturvårdsverket och Jordbruksverket i uppdrag av regeringen att undersöka hur man kan minska matsvinnet i Sverige. Läs rapporten här.
”- Jag ser fram emot att ta del av rapporten och förslagen om en väg framåt. Jag ser också att insatser för minskat matsvinn ingår arbetet med att ta fram en nationell livsmedelsstrategi”, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.
Här är matsvinnet som störst
När man undersöker var som maten slängs mest så är det i början av kedjan. Mycket som odlas försvinner redan på odlingsfälten på grund av att det saknas en marknad för det eller att det inte har tillräckligt bra utseende för att kunna säljas.
Vad måste göras?
För att minska matsvinnet så måste man öka kommunikationen mellan aktörer, göra fler kartläggningar över hur det verkligen ser ut och utveckla fler samarbeten.
Vill du veta vad som görs inom besöksnäringen i frågan – följ oss i del 2 där vi har undersökt matsvinnet hos rederierna och vad de gör åt saken.
Källa: Livsmedelsverket
- Text: Maria Lindqvist
-
Säfsen satsar på sommaren – nya aktiviteter och samarbeten
Säfsen i Dalarna satsar på sommaren. Med ett utökat aktivitetsutbud, nya samarbetspartners och en omfattande byggnation av Hyttan.
-
Familjefest i Kungsträdgården under Ishockey-VM
I samband med Ishockey-VM i Stockholm öppnas en ny festzon i Kungsträdgården som bjuder på gratis aktiviteter för barn och vuxna.
-
Världens bästa sandskulptörer gästar Kalmar i juli
Den 14–18 juli hålls Kalmar International Sandsculpture Festival. Nu är det klart vilka konstnärer som kommer att delta.
-
Junibacken satsar på en vuxenpublik i sommar
I samarbete med Live Nation arrangeras två exklusiva konsertkvällar i augusti på Junibacken med Sabina Ddumba och Jung.
-
Ketty Engrund är ny VD för Lofsdalsfjällens Turistnäring
Lokal styrka och samverkan är nyckeln till Lofsdalens långsiktiga framgång enligt Ketty Engrund, ny VD för Lofsdalsfjällens Turistnäring.
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – april 2025
Hur går det för besöksnäringen? Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild. Det var en stark påskhelg för hotellen.
-
Snälltåget – stort intresse att ta tåget till Jämtland i sommar
Intresset för att resa med Snälltåget till Jämtland i sommar är stort. Jämfört med 2024 har antalet bokningar ökat med över sextio procent.
-
Skidindustrin går samman i historisk allians – Global Sustainability Ski Alliance
Den 7 maj lanserades Global Sustainability Ski Alliance. SkiStar och sju andra skidaktörer från Europa och Nya Zeeland är medlemmar.
-
Vy flygbussarna lanserar Sveriges första kommersiella elbusslinje till Arlanda
Som första kommersiella aktör i Sverige har Vy flygbussarna lanserat en elbusslinje mellan Cityterminalen och Arlanda flygplats.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 19 -25
Mest under Destination, Boende samt Stöd/Insatser/Utmärkelser/Initiativ
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 19 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Boende samt Stöd/Ins...
-
Med hotell- och resortsystemet Moder får du allt i ett – Läs hur!
I en bransch som traditionellt präglas av fragmenterade system och avdelningssilos framstår Moder som en banbryta...
-
Strömma – Våren spirar på historiska Birka
Våren är här, och det är dags att upptäcka Birka – Sveriges första stad och ett unikt världsarv. Med start den 3 ...
-
Visita – en nedgång för hotellmarknaden i april
Antalet sålda hotellrum i Sverige minskade i april med drygt 3 procent samtidigt som hotellrumspriserna minskade ...
-
-
Gästbloggare
-