-
Nature’s Best Sweden – nu del av globalt erkänd kvalitetsmärkning
Nature’s Best Sweden har erkänts enligt Global Sustainable Tourism Councils standard för natur- och kulturupplevelser enligt de internationella kriterierna för hållbar turism.
”Det är en viktig milstolpe för märkningen som ger ökat förtroende bland konsumenter, naturturismföretag och andra intressenter som söker efter hållbara alternativ.” Säger Pär Innala, ansvarig för Nature’s Best.
Erkännandet är en viktig kvalitetsstämpel för företaget
Erkännandet innebär att kvalitetsmärkningen genomgått en noggrann granskning av GSTC:s experter för att säkerställa att den uppfyller organisationens globala standarder.
”Det är en viktig kvalitetsstämpel som innebär att Nature’s Best Sweden nu sällar sig till en skara namntunga hållbarhetssystem. Såsom Earthcheck, Green Key och Ecotourism Australia, för att nämna några.” Säger Pär Innala.
Kvalitetsmärkningen Nature’s Best, som Naturturismföretagen är huvudman för, har under de dryga 20 år den funnits alltid varit ett gediget system för naturturismföretag att kvalitetssäkra sin verksamhet. Detta med utgångspunkt från märkningens sex grundprinciper. Samt tematiska kriterier beroende på vilka slags natur- och kulturupplevelser som ett företag bedriver.
”Efter att GSTC lanserades 2008 har vi följt utvecklingen av den globala standarden för att under den senaste revisionen linjera Nature’s Bests kriterier med GSTC:s.” Säger Pär.
Uppföljning och mätning av hållbarhetsutveckling
Pusselbiten som har saknas för att märkningen ska bli erkänd har varit ett konkret verktyg för uppföljning för att över tid utvärdera och mäta märkta företags utveckling inom hållbarhetsarbetet.
Ett sådan verktyg, ett så kallat – Sustainable Manegment System, SMS – har nu tagits fram genom föreningens utvecklingsprojekt Hållbara aktörer i svensk naturturism. Verktyget går under namnet Stegräknaren.
”Från och med nu finns verktyget till hands för redan Nature’s Best-märkta företag och för de som påbörjar processen.” Säger Pär Innala.
Ett unikt verktyg för att säkra att naturturismen utvecklas hållbart
Camilla Jönsson, generalsekreterare för Naturturismföretagen ser det som en stor fördel att branschen samlat får tillgång till ett internationellt nätverk. Med enda fokus att arbeta för en hållbar utveckling av besöksnäringen.
”Att Nature’s Best är erkänd i sin helhet av GSTC är fantastiskt. Märkningen har sedan revisionen helt legat i linje med de globala målen. Med det nya verktyget för löpande uppföljning har vi i Sverige nu ett unikt verktyg för att säkra att naturturismen utvecklas hållbart i landet.” Säger Camilla. ”2024 är Sverige värd för den globala GSTC-konferensen och det är en central pusselbit i svensk besöksnäringsutveckling.”
I och med erkännandet är nu också Naturturismföretagen som förening medlem i GSTC.
”Att vara medlem är ett självklart steg för föreningen. Eftersom vårt syfte är att verka för en hållbar utveckling bland svenska företag inom naturturism.” Avslutar Camilla Jönsson.
- Text: Naturturismföretagen
- Foto: Naturturismföretagen
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 36 -24
Mest under Destination, Boende, Evenemang, Hållbarhet samt Konstateranden, Beslut och Rapporter
-
Nu har Villa Foresta på Lidingö fått nytt liv
Villa Foresta har öppnat upp igen med ett nytt designkoncept. En destination med hotellrum, mötesrum, barer och restaurang.
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – augusti 2024
Varje månad delar Göteborg & Co en analys om besöksnäringen baserad på data. Augusti hade hög hotellbeläggning tack vare event.
-
Ugly Lawns och Werket vann Placebrander of the Year 2024
Region Gotland och Castellum är årets vinnare av det prestigefyllda priset Placebrander of the Year. Det stod klart den 5 september.
-
Tio nya deluxerum på Krägga Herrgård – Strandpaviljongen har öppnat
Den 13 augusti öppnade Strandpaviljongen på Krägga Herrgård. En ny byggnad bara en tåspets från vattenbrynet.
-
Sunlight Hotel, Conference & Spa välkomnar Jenny Dingertz som ny VD
Sunlight Hotel, Conference & Spa i Nyköping är glada att meddela att Jenny Dingertz tillträder som ny VD för anläggningen.
-
Skapar i krigets skugga – ukrainsk konstnärsgrupp till Island of Light
Den ukrainska konstnärsgruppen Kurbas Pro deltar med ”Animalia” vid ljuskonstfestivalen Island of Light på Smögen i september.
-
Countryside Hotels – många par jämför sig med andra på semestern
Undersökningsdata från Countryside Hotels visar att många svenska par jämför sig med andra par på semestern.
-
Pionjärer inom naturnära boende är årets mångfaldspristagare
Årets mottagare av Naturturismföretagens Mångfalds- och samverkanspris är Ulrika Krynitz och Håkan Strotz som driver Urnatur.
-
Stockholm – samverkan och infrastruktur är nyckeln till konsertlycka
En ny rapport från Stockholm Business Region presenterad med Taylor Swifts konserter som fallstudie belyser evenemangens betydelse för staden.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Arlanda i fokus när Stockholmsregionens näringslivsråd möts
När Stockholmsregionens näringslivsråd sammanträdde för tredje gången i 3Huset stod infrastruktu...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 35 -24
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Denna vecka är det mest under Flyg, Tåg, Evenemang, Hållbar...
-
Resemässan – En ny del av Seniormässan Stockholm 2024
De tre första dagarna i oktober öppnar Resemässan sina dörrar på Stockholmsmässan som en ny del av Seniormässan S...
-
Brändön Lodge använder lokalsamhällets kraft och stärker platsen
Två pensionerade barnmorskor som städerskor? ”Självklart” tänkte Göran Widén när han fick frågan. Brändön...
-
-
Gästbloggare
-