-
Nature’s Best Sweden – nu del av globalt erkänd kvalitetsmärkning
Nature’s Best Sweden har erkänts enligt Global Sustainable Tourism Councils standard för natur- och kulturupplevelser enligt de internationella kriterierna för hållbar turism.
”Det är en viktig milstolpe för märkningen som ger ökat förtroende bland konsumenter, naturturismföretag och andra intressenter som söker efter hållbara alternativ.” Säger Pär Innala, ansvarig för Nature’s Best.
Erkännandet är en viktig kvalitetsstämpel för företaget
Erkännandet innebär att kvalitetsmärkningen genomgått en noggrann granskning av GSTC:s experter för att säkerställa att den uppfyller organisationens globala standarder.
”Det är en viktig kvalitetsstämpel som innebär att Nature’s Best Sweden nu sällar sig till en skara namntunga hållbarhetssystem. Såsom Earthcheck, Green Key och Ecotourism Australia, för att nämna några.” Säger Pär Innala.
Kvalitetsmärkningen Nature’s Best, som Naturturismföretagen är huvudman för, har under de dryga 20 år den funnits alltid varit ett gediget system för naturturismföretag att kvalitetssäkra sin verksamhet. Detta med utgångspunkt från märkningens sex grundprinciper. Samt tematiska kriterier beroende på vilka slags natur- och kulturupplevelser som ett företag bedriver.
”Efter att GSTC lanserades 2008 har vi följt utvecklingen av den globala standarden för att under den senaste revisionen linjera Nature’s Bests kriterier med GSTC:s.” Säger Pär.
Uppföljning och mätning av hållbarhetsutveckling
Pusselbiten som har saknas för att märkningen ska bli erkänd har varit ett konkret verktyg för uppföljning för att över tid utvärdera och mäta märkta företags utveckling inom hållbarhetsarbetet.
Ett sådan verktyg, ett så kallat – Sustainable Manegment System, SMS – har nu tagits fram genom föreningens utvecklingsprojekt Hållbara aktörer i svensk naturturism. Verktyget går under namnet Stegräknaren.
”Från och med nu finns verktyget till hands för redan Nature’s Best-märkta företag och för de som påbörjar processen.” Säger Pär Innala.
Ett unikt verktyg för att säkra att naturturismen utvecklas hållbart
Camilla Jönsson, generalsekreterare för Naturturismföretagen ser det som en stor fördel att branschen samlat får tillgång till ett internationellt nätverk. Med enda fokus att arbeta för en hållbar utveckling av besöksnäringen.
”Att Nature’s Best är erkänd i sin helhet av GSTC är fantastiskt. Märkningen har sedan revisionen helt legat i linje med de globala målen. Med det nya verktyget för löpande uppföljning har vi i Sverige nu ett unikt verktyg för att säkra att naturturismen utvecklas hållbart i landet.” Säger Camilla. ”2024 är Sverige värd för den globala GSTC-konferensen och det är en central pusselbit i svensk besöksnäringsutveckling.”
I och med erkännandet är nu också Naturturismföretagen som förening medlem i GSTC.
”Att vara medlem är ett självklart steg för föreningen. Eftersom vårt syfte är att verka för en hållbar utveckling bland svenska företag inom naturturism.” Avslutar Camilla Jönsson.
- Text: Naturturismföretagen
- Foto: Naturturismföretagen
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 38 2023
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan lite mindre omfattande än vanligt. Mest är det under Destination och Naturturism. Destination SPRIT-undersökningen visar hur beroen...
-
Jacy’z utmanar Göteborgs nöjesscen: Premiär för egen dinner show
Jacy'z Hotel & Resort i Göteborg producerar i höst en helt egen dinner show med internationella ambitioner - ”Symphony of Illusion”.
-
Naturturismföretagen – långsiktiga effekter av svinpest redan en verklighet
Naturturismföretagen larmar om att svinpesten redan skapar långsiktiga effekter för naturturismföretag och besöksnäringen.
-
SPRIT-undersökningen visar hur beroende en destination är av turism
SPRIT-undersökningen av Jämtland Härjedalen analyserar företagens utveckling inom en destination och deras koppling till besöksnäringen.
-
Så kan du kommunicera hållbarhet – Konkreta tips för turismföretagare
Genom att kommunicera hållbarhet på ett smart sätt kan du locka fler gäster att välja din verksamhet - gäster som gärna spenderar lite extra för att de vill bidra till en god sak. Marcus Eldh tipsar
-
STF – Kebnekaiseprotokollet signerat på klimattoppmöte
Den 12 september signerades Kebnekaiseprotokollet av åtta stora friluftsorganisationer under STF:s Klimattoppmöte Kebnekaise.
-
Tävlingen Placebrander of the Year 2024 drar igång
Placebrander of the Year premierar insatser inom platsutveckling och platsmarknadsföring. Nu kan du tävla med ditt bidrag.
-
Regeringens budgetförslag för 2024 och kommentarer
Regeringen har presenterat sitt budgetförslag för 2024. Visit Sweden, Visita och Svensk Turism kommenterar på besöksnäringsaspekten.
-
Biluthyrningsföretaget Hertz når rekordomsättning sommaren 2023
Sommaren har varit framgångsrik för Hertz. De noterar en omsättning på 430 miljoner kronor. En ökning med 18% i jämförelse med 2019.
-
Förstudie: Kulturturism är en stor potential för Sverige
Visit Sweden har tillsammans med Tillväxtverket genomfört en förstudie kring utvecklingspotentialen för kulturturism i Sverige.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
En ny besöksnäringsstrategi ska vägleda Värmland
Efter över ett års arbete är Visit Värmland stolta över att presentera Värmlands besöksnäringsstrategi 2023-2030....
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 37 2023
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Mest är det under Konstateranden, Beslut och rapporter samt...
-
Järvsö Sustainable Tourism Summit 2023 – En rapport i två delar – Del 2
Del 2 – Vi fortsätter där vi slutade, förmiddagen på konferensens andra dag på Stenegård Nordiskt samarbete...
-
Upplev Norrköping söker en visionär och resultatinriktad VD
Upplev Norrköping söker en VD som ska ta kommunen och dess upplevelser till nästa nivå. Här har du möjlighet att ...
-
-
Gästbloggare
-