-
Nytt blogginlägg från Andrea: Varför håller vi ens på, i besöksnäringen?
Kvällspasset för sommarens servitörer och servitriser på Ekenäs pensionat på Sydkoster inleddes varje kväll med att i två timmar putsa silverbesticken till middagen. besöksnäringen
Hotell Lappis i Riksgränsen serverade helstekt ren tillsammans med suovas och renbuljong.
Den helstekta renen avskildes från flocken, slaktades, flåddes, transporterades och monterades på glödbädden utanför restaurangens stora fönster mot fjällvärlden. Roterande grillades den en hel dag.
50-årsfesten skulle gå av stapeln men lokalen var bara för trist så platsen blev istället ett privat hem på Brännö i skärgården. Svängare skulle inhandlas, maten tillagas och transporteras, musikanläggningen komma på plats och allt transporteras till Brännö brygga.
Jag vet, jag var där.
Det är i mötet det sker
Det är i mötet det sker. Glädjen att dela varandras upprymdhet, att mötas, att uppleva. Stoltheten över arrangemanget, över menyn, över råvarorna, mat med identitet. Det utvalda, det odlade, det med årstiderna växlande, av traditioner nedärvda och förvärvade kunskaperna, det komponerade, innovationerna, testandet, de-ska-gå-mentaliteten.
Hållbarheten som följer oss som vi vet kommer att väcka fler, få fler ombord, fler vilja bidra till en bättre morgondag. Fler fråga var köttet kommer ifrån, fler äta säsongsbaserat, handla lokalt, ölbryggaren, surdegsbageriet, förädlat mathantverk från marken vi går på till bordet vi serverar vid.
För bina och humlorna, den ljumma vinden, regnet, äppelblommen, för havet som brusar. För hjortronen som plockas på myren och för öringen som fångas i bäcken. Fåren som betar kullarna och betorna som gror tillsammans med rädisorna och morötterna. För närheten till det som är, för kärleken till varandra, till alltet.
För upptäckter av nya platser, prova annat, yrkeskunskaperna, musikerna och musiken, för dansarna, skådespelarna, konstnärerna som skapar den magiska stämningen, för solnedgången, havsutsikten, bullret från gatan, människorna som flanerar förbi. För att vi skapar upplevelser och gemensamma minnen. Tillfällen, sammanhang, upplevelser, vänskap och relationer. Morgondagens berättelser.
Om du frågar mig är det därför vi håller på. I besöksnäringen.
Läs fler av Andrea’s blogginlägg här
- Text: Andrea Hartmann Jovell
- Foto: Priscilla Du Preez on Unsplash
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 17 -24
Mest under Destination, Evenemang och Mat & Dryck samt Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering
-
Gästnätter: Värmland ökar tredje mest i landet
För tredje månaden i rad ökar Värmland gällande gästnätter. Under februari steg de med åtta procent jämfört med februari 2023.
-
Tekniska museet – en spännande och utmanande kulinarisk resa
Under GSTC-konferensen passade Turismnytt på att prata lite med Bicke Naglo som ansvarar för mat och dryck på Tekniska museet.
-
I helgen öppnar Gröna Lund – och välkomnar Pelle Svanslös
Årets säkraste vårtecken är här! Den 27 april slår Gröna Lund upp portarna för säsongen, där en rad nyheter väntar besökarna.
-
Utbilda dig inom besöksnäringen på TUC Yrkeshögskola
TUC Yrkeshögskola arbetar för att förse besöksnäringen med kompetens. Intresserade kan bl.a läsa Hotel & Restaurant Manager.
-
Svenska Möten ger ut e-bok för att inspirera om hållbarhet
Svenska Möten vill tillsammans med sina hållbara mötesplatser leda branschen. Därför ger de nu ut e-boken "Vi vill leva Globala målen".
-
Visit Trelleborg är nominerad för Bästa värdskap 2023
Visit Trelleborg och nio andra turistinformationer tävlar om utmärkelsen bästa värdskap 2023 från Visitas nationella råd för besöksservice.
-
Hotel Fratelli har äntligen öppnat i Karlstad
Ett färgstarkt nöjeshus som för tankarna till sydligare breddgrader. Efter flera års renovering står Karlstads Hotel Fratelli färdigt.
-
Fler besöker Höga Kusten under hela året
Höga Kusten går fortsatt starkt. Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna.
-
Visit Skåne tar ledarroll i internationellt initiativ för framtidens turism
Visit Skåne går in som ledande part i ett projekt med länderna kring Östersjön. ReTour ska leda till utveckling för en mer hållbar turism.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 16 -24
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Denna vecka är det mest under Destination, Evenemang och Ut...
-
Arbetskamraterna lanserar plattform – vill hjälpa funktionsnedsatta att komma ut i arbetslivet
Arbetskamraterna är en ideell förening som förmedlar kontakt mellan företag och personer med en ...
-
Visit Trelleborg – en doft av choklad nalkas Smygehuk
Linus Svensson, den drivna företagaren och ägaren av 2:a Sandbank i Beddingestrand samt Sveriges sydligaste chokl...
-
Visit Skåne tar ledarroll i internationellt initiativ för framtidens turism
Visit Skåne går in som ledande part i ett treårigt projekt med länderna kring Östersjön för att ...
-
-
Gästbloggare
-