-
Pågående debatt om hur man gör kulturarv tillgängliga för alla
I Dagens Samhälle har en debattartikel om hur arbetet för att erbjuda samma tillgänglighet för alla att kunna uppleva våra kulturarv, publicerats.Många skyller på att orsaken är att kulturarven oftast finns i gamla byggnader och miljöer som inte får förändras – men det är inte hela sanningen.I debattartikeln slås det fast att det är en mänsklig rättighet och en grundläggande förutsättning för ett samhälle där alla kan vara delaktiga att få tillgång till kulturarv. Utmaningen ligger i hur man gör för att tillgängliggöra platser och byggnader.
Idag finns det flera aktörer som är engagerade i frågan: länsstyrelser, museer och hembygdsföreningar gör betydande insatser för ett bevarat, men också tillgängligt kulturarv. Stockholms läns museum och Sveriges hembygdsförbund arbetar i projektet ”Tillgängligt landskap åt alla” och har därmed ökat tillgängligheten till kulturarven kring Stockholm. Även i Karlskrona finns exempel på att utvecklingen går framåt – där har Marinmuseum föregått med gott exempel genom att bland annat funktionshindrade kan ta sig in i en ubåt.Men överlag så går det trögt med utvecklingen av tillgänglighet bland kulturarven. Kulturrådets undersökningar visar att en stor del av de kulturella verksamheterna i landet bedrivs i lokaler med brister i tillgängligheten.Det som behövs är inte bara att göra platser och byggnader mer fysiskt tillgängligt utan också arbeta fram tillgänglighetsanpassade trycksaker, webbsidor med mera.
Riksantikvarieämbetet och länsstyrelserna har en viktig roll i att se till att fastighetsåtgärder genomförs på rätt sätt med hänsyn till de kulturhistoriska värdena. Riksantikvarieämbetet har tillsammans med bland andra Myndigheten för delaktighet, Naturvårdsverket och Statens fastighetsverk genomfört utbildningar i tillgänglighet för länsstyrelserna och andra aktörer.Tillsammans med länsstyrelserna prioriteras nu tillgänglighetsinsatser när bidrag fördelas. Den digitala tekniken ger fantastiska möjligheter att på nya sätt ta del av historien.
Genom digitalisering ökar också tillgängligheten till många miljoner dokument, fotografier och rapporter.
Ansvaret för att åtgärda de olika hindren delas av fastighetsägare, byggherrar och beslutsfattare på olika nivåer, men också av alla verksamma inom kulturområdet.
Debattörerna som har uttalat sig är:
- Lars Amréus, riksantikvarie Riksantikvarieämbetet
- Rasmus Isaksson, förbundsordförande, DHR, Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder
- Stig Nyman, ordförande Handikappförbunden
- Maria Johansson, ordförande Lika Unika
Källa: Dagens samhälle
- Text: Maria Lindqvist
-
Nu öppnar Wisdome Stockholm – Tekniska museet firar 100 år
En omslutande upplevelsearena för vetenskap och ett arkitektoniskt mästerverk. Snart öppnar Wisdome Stockholm på Tekniska museet.
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – november 2023
Hur går det för besöksnäringen i Göteborg? Varje månad delas en lägesbild. Efterfrågan på hotell har varit rätt god under november.
-
Stockholm kraftsamlar för näringslivs- och destinationsutveckling
Från 2024 etablerar staden ett samlat näringslivs- och destinationsbolag. Tre bolag blir ett - Stockholm Business Region.
-
Aurora Safaris vinner Stora Turismpriset 2023
Aurora Safaris har utsetts till vinnaren av Stora Turismpriset 2023. De hyllas för sitt bidrag till att sätta Sverige på världskartan.
-
Ny Hotellpodd för dom som bor, arbetar på eller bara älskar hotell
I en ny Hotellpodd diskuterar Hans Kanold och Jonatan Kruse tillsammans med gäster hotellindustrins olika sidor och aspekter.
-
HRF – Camping får ett intressenätverk i Riksdagen
Riksdagen får ett nytt intressenätverk. Det är campingnäringen anfört av Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund som bildat det.
-
Strawberry öppnar nytt hotell vid besöksmålet Liseberg
Med Balder, vattenvärlden Oceana och Ullevi som närmaste grannar öppnar Strawberry 2026 sitt femtonde hotell i Göteborg.
-
Placebranders Day arrangeras i Jönköping 2024
Den 5 september 2024 möts de som jobbar med platsutveckling i Jönköping. Placebranders Day samlar besökare från hela Sverige.
-
Träffa din nya outtröttliga och kreativa kollega – ChatGPT
Turismnytts nya bloggare Bianca lär dig hur du kan använda AI-verktyget ChatGPT till alltifrån enkel textproduktion till att skapa nya attraktiva paketupplevelser och mycket mer.
-
Taktikon – framtiden för lojalitet i hotellbranschen är personlig
Här utforskar Taktikon framtidens syn på lojalitet i hotellbranschen. Samt hur teknologi kan vara nyckeln till att skapa och behålla gäster.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Träffa din nya outtröttliga och kreativa kollega – ChatGPT
Är du en dynamisk besöksnäringsföretagare som kämpar med att få tiden att räcka till? Då är ChatGPT en riktig gam...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 48 -23
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan med mest under Destination, Evenemang, Musee...
-
Fånga framtiden 2024 med Kairos Future
Vi på Turismnytt undrade lite vad som är på gång hos vår partner Kairos Future och bad om en liten rapport oc...
-
Accessibility Business lanserar databas med tillgänglighetsinformation
Accessibility Business är den nya tillgänglighetskonsultfirman som drivs av Magnus Berglund, tidigare tillgänglig...
-
-
Gästbloggare
-