-
Rosendals Trädgård storsatsar – nya byggnader och nytt ledarskap i köket
Den 14 maj presenterades Rosendals Trädgårds största satsning någonsin. Nya byggnader och ett varsamt men totalrenoverat växthus ökar kapaciteten, synliggör hantverken och för köket och odlingarna närmare varandra. Dessutom höjer Rosendals Trädgård sina ambitioner för köket ytterligare genom att presentera Paul Svensson som ny gastronomisk ledare och Jonas Bolling som mat- & dryckesansvarig.
”Jag har varit en trogen besökare på Rosendal i många år, så det är en ynnest att få ingå i köksteamet framöver. Jag ser fram emot att, tillsammans med Jonas och det skickliga teamet på plats, jobba med de förutsättningar som platsen ger och visa hur fantastiskt god en cirkulär måltid kan vara. Rosendals Trädgård har all potential att vara en prototyp för framtidens matsystem, en plats som kan inspirera hela världen kring hållbar matkultur.” Säger Paul Svensson, gastronomisk ledare på Rosendals Trädgård.
Behövs platser som visar vad ”biologisk mångfald” och ”cirkulära flöden” är
Rosendals Trädgård är en av Sveriges mest älskade destinationer med närmare en miljon besökare per år. Den 14 maj lades en ny årsring till två seklers trädgårdshistoria i området. Nu står den första etappen av Rosendals Trädgårds utbyggnad klar. Ett nytt kök, ny restaurang, samt ett nyrenoverat växthus som från och med nu blir vinterbonat.
Dessutom fortsätter Rosendals Trädgård att utveckla jord-till-bord-filosofin med siktet inställt på att utveckla framtidens matkultur.
”På Rosendals Trädgård är vi övertygade om att det går att leva gott utan att tära på jordens resurser. I över 40 år har den här platsen varit en oas för hållbarhet, lärande och njutning – en plats full av liv, älskad av både stockholmare och internationella gäster. Nu mer än någonsin behövs platser som inger hopp och som i praktisk handling visar vad begrepp som ”biologisk mångfald”, ”regenerativt” och ”cirkulära flöden” faktiskt är. Nu säkrar vi upp för framtiden, så att fler kan njuta av Rosendal året runt, i alla väder.” Säger Tin-Tin Jersild, VD och trädgårdsmästare på Rosendals Trädgård.
Foto: Malin Mörner.Kockarna flyttar närmre örterna och köksträdgården
Byggprojektet präglas av en varsamhet och respekt för platsen, under devisen ”närodlad arkitektur” signerad Jordens Arkitekter.
Det nya köket innebär bokstavligen att kockarna flyttar ännu närmre örtagården och köksträdgården. Arkitekturen är sprungen från platsen, utvecklad för att skapa bättre gästupplevelser, vara en inspirerande arbetsmiljö och synliggöra de hantverksyrken som utförs av kockar, bagare, trädgårdsmästare och florister.
”Intresset för trädgårdsodling är stort och växande. Målet har varit att respektera och bevara historien och samtidigt varsamt lägga ännu en årsring till platsens utveckling. Det är ett uppdrag vi är stolta över och som gett oss möjligheter att arbeta med det vi älskar, att koppla förnuft till själ, att skapa arkitektur med känsla av närvaro. Här bygger vi länken mellan dåtid, samtid och framtid.” Säger Johnny Andersson, co-founder och arkitekt på Jordens Arkitekter.
Vägg och tak av gran som vuxit på Djurgården
Estetiska och hållbarhetsmässiga ambitioner har varit vägledande i projektet. Exempelvis återbruk av byggmaterial och utrustning, naturliga materialval, energieffektivitet och korta transporter. Dessutom har projektet präglats av antikvariska förutsättningar och det unika läget i Nationalstadsparken.
Stommen är byggd i trä. Tongivande i interiören är ett golv av återbrukat tegel samt vägg och tak av gran som vuxit lokalt på Djurgården. Byggnadernas brukskaraktär understryks av att tak och fasad är klädd med en ny svensktillverkad, stålplåt med Galfan® zinkbeläggning. De nya byggnaderna är både en spegelbild av och en konstrast till de befintliga växthusen. Växthuset är renoverat med kärnfuru från Norrland samt isolerglaset Skavank®.
Nästa etapp som kommer stå klar i maj 2025 innebär bl.a. ny floristateljé, nya gästtoaletter samt nytt kontor. Nya stråk och mötesplatser tillkommer när gårdsplanen på dagens baksida öppnas upp för gäster.
Om investeringen:
Investeringen på över 100 miljoner i nya byggnader görs av hyresvärden, Kungliga Djurgårdens Förvaltning.
Nybyggnationerna är ett samverkansprojekt mellan hyresvärden, Stiftelsen Rosendals Trädgård, Jordens Arkitekter och M3 Bygg. Renoveringen av växthusen görs i samarbete med Ryds Glas. Den fortsatta renoveringen av befintliga växthus finansieras av Rosendals Trädgård, och fortsätter i takt med att stiftelsen finner extern finansiering.
Här kan ni läsa mer om Rosendals Trädgård på Turismnytt.
Foto: Charlotte Westring.- Text: Rosendals Trädgård
- Foto: Rosendals Trädgård
-
Pontus Frithiof lanserar Matmanifest – ny milstolpe i Hållbarhet 360
Pontus Group, ledd av entreprenören Pontus Frithiof, tar ett stort kliv i sitt hållbarhetsarbete genom lanseringen av ett Matmanifest.
-
Visita – en viss ökning på hotellmarknaden i maj
Antalet sålda hotellrum i Sverige ökade i maj med 2 procent samtidigt som hotellrumspriserna minskade. Det visar statistik från Visita.
-
Swedish Lapland – ny flyglinje mellan Zürich och Luleå
Schweiziska flygbolaget Edelweiss etablerar en ny flyglinje från Zürich till Luleå Airport under vintersäsongen 2025/2026.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 25 -25
Mest om Destination, Hållbarhet/Tillgänglighet, Rapporter och Stöd/Utmärkelser/Initiativ
-
Cykelleden Skåne får pris för tillgänglighet och nytänkande
Cykelleden Skåne är vinnare av Cykelplaneringspriset 2025. Utmärkelsen delas ut årligen av föreningen Svenska Cykelstäder.
-
Fjällcykling på fyra fjäll – ett resultat av samverkan
Två destinationer, fyra anläggningar och sex företag i Härjedalen har med hjälp av samverkan skapat ett unikt paket.
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – maj 2025
Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild om besöksnäringen baserad på statistik. Maj hade en hög hotellbeläggning.
-
Internationella intresset för Coolcation i Sverige verkar inte svalna
Förra sommarens kanske hetaste resetrend Coolcation har inte svalnat visar en undersökning från Visit Sweden.
-
Stockholms stad behåller Stockholmsmässan i sin ägo
I marknadsläget har det visat sig svårt att hitta en köpare till Stockholmsmässan. Processen att sälja har avbrutits och staden fortsätter att utveckla den i egen regi.
-
Svenskarnas sommarplaner: natur och tid med familjen
En ny undersökning från SkiStar visar att svenskarnas sommarplaner i präglas av ett intresse för natur och tid med familjen
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Svensk semester behöver en omstart – för både personer och platser
Sverige stänger ner i juli. Varje år tar en majoritet av svenskarna sin semester just då, ofta i ett enda långt s...
-
Stua AB inleder planerad avveckling av verksamheten
Efter drygt två decennier som en samlande kraft för besöksnäring och regional utveckling i Sörmland, har styrelse...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 24 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Evenemang, Hållbarhe...
-
Nature Travels erbjuder paket hos Nordic Husky Farm
Det brittiska företaget Nature Travels har introducerat ett nytt paket i sin repertoir. Detta tack vare kontakter...
-
-
Gästbloggare
-