-
”S/S Hansa – minnet av en sjökatastrof” öppnar på Sjöhistoriska
S/S Hansas undergång år 1944 har omgärdats av mysterier och gåtor som har präglat Sverige. Utställningen ”S/S Hansa – minnet av en sjökatastrof” på Sjöhistoriska museet belyser en mörk händelse i vår historia.
En stor svensk fartygskatastrof
Den 24 november 1944 inträffade en tragedi som skakade hela Sverige. Passagerarfartyget S/S Hansa torpederades av en sovjetisk ubåt utanför Gotland. På bara en minut gick fartyget till botten och endast två av de 86 personerna som fanns ombord överlevde.
Den 22 maj öppnade utställningen ”S/S Hansa – minnet av en sjökatastrof” på Sjöhistoriska museet i Stockholm. Utställningen skildrar en av Sveriges största fartygskatastrofer i modern tid. Den lyfter fram tragedin och de människor som drabbades. Med hjälp av personliga berättelser, bilder, röster från anhöriga och inlånade föremål från fartyget får besökarna komma nära de berörda – både de omkomna och de som överlevde.
”Utställningen berör en av andra världskrigets stora svenska trauman och försöker närma sig svaren på gåtan om vad som hände. Ny forskning ger ytterligare pusselbitar till att förstå händelsen. Samtidigt är det här inte bara en historisk utställning. Utan även en berättelse om att leva under lång tid av ovisshet, behovet av att få kunskap och att bearbeta ändlös sorg samt att vårda minnen. Teman som är aktuella vid nästan alla trauman och svåra händelser.” Säger Mats Djurberg, museichef för Sjöhistoriska.
Minnena lever fortfarande kvar
Utställningen klargör även efterspelet av katastrofen och Hansakommissionens arbetsmetoder i 1940-talets Sverige. Paralleller till vår samtid kring Östersjöns säkerhetsläge och Gotlands strategiska läge är uppenbara.
Vraket efter S/S Hansa hittades år 1988 och finns fortfarande på samma plats i Östersjön på 100 meters djup. Och minnena efter katastrofen när fartyget sprängdes i två delar av en sovjetisk torped lever kvar.
En berättelse av föremål och röster
Utställningen ”S/S Hansa – minnet av en sjökatastrof” bygger på flera års forskning av de gotlänska författarna Lars Almgård Kruthof och Jakob Ringbom. Båda har personliga kopplingar till Hansakatastrofen. Deras bok S/S Hansa – minnet av en sjökatastrof gavs ut i mars 2024. Med utställningen tar de berättelsen vidare med föremål, vittnesmål, historiska fakta. En digital upplevelse tar med besökaren till vrakets viloplats på 100 meters djup i Östersjön.
”Det här är en berättelse om tystnad, sorg, men också om överlevnad och minnen. I utställningen får de röster som sedan länge tystnat åter höras.” Avslutar Mats Djurberg.
Utställningen är ett projekt av Gotlands Museum i samarbete mellan författarna, Rederi AB Gotland och Stiftelsen Voice of the Ocean. Med inlån från privatpersoner, Visby domkyrka och Sjöhistoriska museet.
Här kan ni läsa mer om Sjöhistoriska museet på Turismnytt.
- Text: Sjöhistoriska museet
- Foto: Jonas Dahm
-
Vänersamarbetet – stort intresse för strand- och stadsnära fiske
2021 publicerades en digital fiskekarta för Vänern. Den har passerat 1 miljon visningar, vilket visar att det finns ett stort intresse för fiske.
-
Katrineholm – sommarkonserter med Marit Bergman och Jonathan Johansson
Katrineholm satsar på två gratiskonserter i sommar. Det ska bidra till att stärka kommunens attraktionskraft.
-
Stua AB inleder planerad avveckling av verksamheten
Efter 23 år som en kraft för besöksnäringen i Sörmland, har styrelsen för Stua beslutat att inleda en planerad avveckling av verksamheten.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 24 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering och Stöd/Insatser/Utmärkelser/Initiativ Destination Nu bli...
-
Svensk semester behöver en omstart – för både personer och platser
I denna debattartikel tar Linda Vismer upp att vi behöver tänka på ett annat sätt när det gäller semester.
-
Nature Travels erbjuder paket hos Nordic Husky Farm
Det brittiska företaget Nature Travels har introducerat ett nytt paket. Tack vare kontakt med svenska Nordic Husky Farm via JHT:s projekt Välkommen åter.
-
Krönika: Hur gör vi turismen till något större?
I en krönika ställer Anna-Paula Jonsson den närmast filosofiska frågan.
-
Debattartikel – Rädda Bohusläns stränder från Europas skräp
En debattartikel från Bohusläns kustkommuner och Västkuststiftelsen om att det statliga anslaget för strandstädning har minskat drastiskt.
-
Fotbollsfest i Göteborg – EM-matcher visas på storbild i sommar
När fotbolls-EM för damer avgörs i Schweiz i juli kan göteborgare följa det på storbild gratis på Ullevi Plaza och i Hammarkullen.
-
Svenska regionala flygplatser – Gärna utredningar men nu behövs beslut
Arlandautredningen är klar. Samtidigt görs ytterligare utredningar. Vad flygplatserna behöver är beslut enligt Svenska regionala flygplatser.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Svenska regionala flygplatser – Gärna utredningar men nu behövs beslut
Arlandautredningen är klar. Samtidigt ges direktiv för ytterligare en utredning för övriga flygplatser. Men vad F...
-
Nu ska Lidköping och Linköping stoppa förväxlingen av städerna
Svenska och internationella besökare, studenter och till och med Abba-Benny – det är många som blandar ihop Lidkö...
-
Svensk semester behöver en omstart – för både personer och platser
Sverige stänger ner i juli. Varje år tar en majoritet av svenskarna sin semester just då, ofta i ett enda långt s...
-
Krönika: Hur gör vi turismen till något större?
Det låter kanske som en filosofisk fråga. Ändå är det just den frågan jag ofta hör – även om den kanske oftare fo...
-
-
Gästbloggare
-