-
Destination Sigtuna – Hållbar mat i fokus under årets Gröna November
Trots rådande pandemi är det fullt fokus på hållbarhet i Sigtuna där Sveriges första hållbarhetsnätverk för hotell- och konferensanläggningar finns – Hållbar Destination. Gröna November är en månadslång kampanj där medlemmarna inom nätverket visar upp delar av sitt miljö- och hållbarhetsarbete.
I år ligger fokus på klimatsmart mat och syftet med kampanjen är att sprida kunskap och inspirera fler att tänka hållbart. Guiden Smaka på Sigtuna, Svinngoda-receptfilmer och Hållbara torsdagskvällar är några av de aktiviteter som lanseras under Gröna November
”Sigtuna är en välbesökt matdestination och matsvinn är en viktig fråga inom Hållbar Destination. Trots att våra medlemmar är mycket hårt drabbade av pandemin fortsätter de att med fullt fokus driva hållbarhetsfrågor för att minska det gemensamma klimatavtrycket. Alla hotell- och mötesanläggningar inom nätverket har sin unika matfilosofi men med den gemensamma nämnaren att ständigt sträva efter att skapa fantastisk mat utifrån ett hållbart perspektiv.” Säger Anna Lakmaker, VD på Destination Sigtuna.
Smaka på Sigtuna
I guiden Smaka på Sigtuna kan man läsa om hur restaurangerna inom Hållbar Destination arbetar för att säkerställa att matlagningen sker på ett hållbart sätt. Förutom en närmare presentation av restaurangerna innehåller även Smaka på Sigtuna flera fina erbjudanden för såväl privata som konfererande gäster.
Ladda ner Smaka på Sigtuna här.
SvinnGott – Recept lagade med gott samvete
En viktig del inom Hållbar Destination är att inspirera fler att tänka i mer klimatsmarta banor. I receptsamlingen SvinnGott finns nätverkets bästa tips på hur man kan skapa nya fantastiska rätter genom att ta tillvara på överblivna råvaror och matrester. Du hittar receptsamlingen SvinnGott i pdf-form här.
Nytt för i år är att man nu även kan titta på när nätverkets duktiga kockar tillagar sina Svinngoda recept.
Hållbara torsdagskvällar på Sigtunahöjden
Sigtunahöjden, medlem i Hållbar Destination, bjuder under november in till tre torsdagskvällar för att berätta om sitt hållbarhetsarbete. Fokus kommer att ligga på hållbarhet, kreativitet och avkoppling.
Alla torsdagskvällar innehåller aktivitet & inspiration, soppa & hembakat bröd, fina erbjudanden i Gröna hörnan-butiken och en hållbar goodiebag.
Torsdagsteman:
♦ 12/11 Må bra, kropp och själ, allt hänger ihop! – I samarbete med Sigtunahöjdens Spa.
♦ 19/11 Let’s stick together – mode, garn & läder.
♦ 26/11 Återbruk, nytt och nött och gott med Bahrmans Bod, Augusta och Mamsellen från Stora gatan i Sigtuna.Samtliga event är givetvis Corona-anpassade och har en maxgräns på 50 personer. Anmäl er här.
Fokus framåt
Under perioden 2019 – 2021 driver Hållbar Destination frågor utifrån fyra fokusområden: Minskad plastanvändning, minskat matsvinn, hållbara transporter och förnyelsebar energi.
Under 2021 kommer nätverket jobba med aktiviteter inom hållbara transporter. Man kommer bl.a. titta på att börja använda el-cyklar som personaltransportmedel och förnya och uppdatera nätverkets laddstolpar. Man kommer också undersöka hur nätverket kan bidra till att säkerställa mer hållbara transporter i leverantörsledet genom att exempelvis skapa fler möjligheter för samkörning.
- Text: Destination Sigtuna
- Foto: Destination Sigtuna
-
Visit Trelleborg är nominerad för Bästa värdskap 2023
Visit Trelleborg och nio andra turistinformationer tävlar om utmärkelsen bästa värdskap 2023 från Visitas nationella råd för besöksservice.
-
Hotel Fratelli har äntligen öppnat i Karlstad
Ett färgstarkt nöjeshus som för tankarna till sydligare breddgrader. Efter flera års renovering står Karlstads Hotel Fratelli färdigt.
-
Fler besöker Höga Kusten under hela året
Höga Kusten går fortsatt starkt. Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna.
-
Visit Skåne tar ledarroll i internationellt initiativ för framtidens turism
Visit Skåne går in som ledande part i ett projekt med länderna kring Östersjön. ReTour ska leda till utveckling för en mer hållbar turism.
-
Arbetskamraterna lanserar plattform – vill hjälpa funktionsnedsatta att komma ut i arbetslivet
Arbetskamraterna lanserar en digital plattform för att hjälpa personer med funktionsnedsättning att hitta en inkluderande arbetsplats.
-
Copper Skillet – Ruth Weldegiorgis är världens bästa konferenskock
Den 19 april avgjordes Copper Skillet, där Ruth Weldegiorgis representerade Sverige och blev världens bästa konferenskock.
-
Visit Trelleborg – en doft av choklad nalkas Smygehuk
Linus Svensson, ägaren av 2:a Sandbank i Beddingestrand samt Sveriges sydligaste choklad 452732, välkomnas som ny hyresgäst i Smygehuk.
-
Västerbotten tar nästa steg i resan mot en mer hållbar destination
Region Västerbotten Turism har tillsammans med de lokala destinationsbolagen beslutat att gå vidare i en satsning på certifiering med EarthCheck.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 16 -24
Mest om Destination, Evenemang och Utmärkelser samt Museer
-
Höga Kusten söker en person som ska vara ansvarig för deras digitala närvaro
Är du en driven person som vill ta en destinations digitala närvaro en nivå till? Det är precis vad Höga Kusten Destinationsutveckling söker.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Regeringen – ny strategi för företag i kulturella och kreativa branscher
Regeringen lämnade den 9 april över skrivelsen Strategi för företag i kulturella och kreativa branscher till riks...
-
Bästa sommarjobbet: Bli junior museichef på Historiska museet
Vet du inte vad du ska göra på sommarlovet och är mellan 15–17 år? I år söker Historiska museet ...
-
Sveriges besöksnäring och GSTC kongress lockar deltagare globalt
Det internationella intresset och engagemanget för hållbar turism är stort. Det märks på det överväldigande intre...
-
Mikael Jonsson blir ordförande i Svenska Destinationsnätverket
Den 12 april avslutades Svenska Destinationsdagarna i Helsingborg. Under årsmötet för SNDMO valdes Mikael Jonsson...
-
-
Gästbloggare
-