-
Sigtunahöjden – Del 2 i serien ”Goda hållbara exempel”
Läs del två i serien ”Goda hållbara exempel” som fokuserar på att lyfta fram aktörer inom svensk besöksnäring, duktiga inom hållbarhetsområdet och viktiga förebilder med potential att inspirera andra till hållbar affärs- och produktutveckling. Ta del av olika verksamheters hållbarhetsresor, användbara ”learnings” och möt de fantastiska människorna bakom.
I det lilla finns det stora
Sigtunahöjden – En pionjär inom hållbar besöksnäring
I hjärtat av Sigtuna hittar vi Sigtunahöjden, en mötesanläggning som verkligen tar hållbarhet på allvar. Under ledning av ägaren och VD Lotta Giesenfeld Boman, med över 30 års erfarenhet inom besöksnäringen, har Sigtunahöjden nått nya höjder. Genom en tydlig vision ”Tillsammans för en hållbar framtid” och värdeord som hållbar, tillsammans, lärande och ”WOW”, strävar Sigtunahöjden efter att vara bland de bästa mötesanläggningarna i världen.“Det som slog mig när man började prata om hållbarhet var att jag är uppvuxen med en hållbar livsstil via min mormor. Då fattade jag inte vad det innebar att sylta, safta och baka surdegsbröd. Nu funderar jag mycket på vilket arv jag vill lämna över till nästa generation.”
En del av kretsloppet
På Sigtunahöjden är hållbarhet mer än bara ett modeord. Här handlar det om konkreta åtgärder som gör skillnad, alltifrån stora energibesparande åtgärder till mindre initiativ som att satsa på egna bikupor och sälja sin egen honung. Enkla initiativ som att sy arbetskläder av färgglada återvunna gardintyger visar på Sigtunahöjdens kreativa och jordnära approach till hållbarhet.
”Det ska vara skojigt och lätt, det ska kännas bra i magen att göra gott”, säger Lotta.
Nudging och små förändringar ger stor effekt
Gästerna uppmuntras att bidra till hållbarheten genom små beteendeförändringar. I möteslokalerna finns påminnelser om att släcka lampan när man lämnar rummet. På fikabuffén serveras små bakverk eller mindre bitar för att undvika matsvinn. Alla hjälpmedel, från whiteboard-pennor till bläckpennor och block, är miljömärkta.
Sedan lång tid tillbaka är Sigtunahöjden Svanen-märkta och de ställer höga miljökrav på alla sina leverantörer. 2019 blev de utsedda till Årets Hållbara Företag av Näringslivsgalan Sigtuna.
Säsongsinspirerade menyer och medveten mat och dryck
Maten från Restaurang Skog på Sigtunahöjden är ett kapitel för sig. Med fokus på vilt, miljömärkta och närproducerade råvaror, gärna från gårdar i Roslagen och Uppland, ekologiska råvaror och säsongsanpassade menyer, erbjuder de en gastronomisk upplevelse som är både hållbar och njutbar.
De köper in hela djur från närliggande gårdar där inget går till spillo. Även vilt plockat från den omgivande naturen såsom syren, gran, hägg och ängssyra är exempel på vad som kan finnas med i rätterna som serveras. Det hyperlokala återspeglas även på dryckesmenyn i drinkar som utöver vilda växter innehåller till exempel honungssockerlag och rabarber skördat runt hörnet.
Prisbelönt kock med fokus på hållbarhet och gastronomi
April 2024 vann Sigtunahöjdens kock Ruth Weldegiorgis VM för konferenskockar, Copper Skillet 2024. Ännu ett bevis på Sigtunahöjdens höga ambitioner inom både hållbarhet och gastronomi. Ruth fick nämligen högsta poäng i moment som matsvinn, hantering av råvaror, texturer, utseende och smak.
Vinnarrätten bestod av bland annat svärdfisk, baljväxtfärs och vitvinsbaserad grönsaksragu.
Sigtunahöjden arbetar aktivt för att hålla nere matsvinnet
På Sigtunahöjden erbjuder man säsongsinspirerade frukost- och lunchbufféer.
“Vi har tagit bort apelsinjuicen på frukostbuffén till förmån för rödbetsjuice eller äppeljuice och istället för exotiska frukter har vi svenska bär och ingen är ledsen för det”, säger Lotta.
Matsvinnet hålls nere genom mindre uppläggningsfat (köpta på loppis) och att salladsbuffén står i centrum samt med mindre tallrikar. Maten som blir över används för att skapa nya rätter till morgondagens lunch eller blir till matlådor för personal.
“Vi vet alltid hur många som äter så att vi kan planera för mängd på ett fördelaktigt sätt och allt som blir över går till Sigtuna kommuns biobränsle. Sist vi mätte vårt matsvinn var det lika mycket per person som en liten chilifrukt.”
Värdskap och storytelling är A och O
Inför varje middagssittning passar någon från personalen på att berätta om maten och drycken, vad som är i säsong, vad som kommer från egen trädgård och att brödfaten är gjorda av till exempel ombockade plåtar.
“Hållbarhet är en hygienfaktor, ett sätt att vara och det följer med oss som jobbar på Sigtunahöjden hem. Om vi vill ha en förändring mot det bättre måste vi skapa en beteendeförändring där gästerna tar med sig tanken hem. Det gör vi genom att påminna om att blomman på bordet är från vår egen trädgård, klänningen sydd av gamla gardiner, det föder idén om att använda det man har redan hos både gäster och personal.”
8 Tips från Sigtunahöjden
Ta del av Lotta Giesenfeld Bomans bästa tips för andra som vill utvecklas inom hållbarhetsområdet:
1. Hållbarhetsarbetet måste in i ägardirektivet – Annars är det svårt att få gehör i alla led.
2. Engagera och utbilda personalen – Det är viktigt att hela teamet förstår och är med på hållbarhetsresan.
3. I det lilla finns det stora – Mindre tallrikar och att ta tillvara det som redan finns. Till exempel att klä om möbler och skapa blomlådor av gamla skyltar kan göra stor skillnad.
4. Arbeta med lokala producenter – Det stöder den lokala ekonomin och minskar transportutsläppen.
5. Fokusera på gästens upplevelse – Hållbarhet ska kännas bra och vara en del av den positiva upplevelsen.
6. Mät och följ upp – För att se framsteg och justera insatser behövs tydliga mätbara mål.
7. Allt kan inte göras över en natt – Ta några steg i taget, byt ut och investera vartefter.
8. Det kan vara bra att misslyckas – Man måste vara snäll mot sig själv, annars blir det för tufft.
Hållbarhetskommunikation i digitala och fysiska kanaler
För dig som vill inspireras inom hållbarhetskommunikation rekommenderar jag varmt både besök i den digitala världen; webben, Instagram och LinkedIn och det fysiska mötet med personal. Hållbarhetsbudskapen löper som en röd tråd genom alla kanaler och Sigtunahöjden delar generöst med sig av tips om alltifrån hur andra företag kan använda de globala målen samt vad man kan behöva tänka på som mötesbokare för att ordna en hållbar och energifylld konferens.
“Vi satsade tidigt på kommunikation, det vi gör måste kommuniceras, med förhoppning om att vi kan inspirera och skynda på utvecklingen.”
Framtiden för Sigtunahöjden
Sigtunahöjden fortsätter att utvecklas och strävar ständigt efter nya sätt att bli ännu mer hållbara, genom alltifrån energibesparingar till att utöka sina samarbeten med lokala producenter och fortsätta utbilda sina gäster och personal i hållbarhetens tecken.
Tillsammans med Svenska möten och Atea tittar man just nu på hur AI kan hjälpa till med effektivisering relaterat till att kunna kommunicera och sprida sin kunskap om hållbarhet på flera språk.
Slutligen
För fler inspirerande exempel och tips, besök Sigtunahöjden och upplev deras hållbarhetsarbete på nära håll. Som Lotta säger, ”Vi vill att våra gäster tar med sig smarta tips hem. Hållbarhet är ett sätt att vara, en livsstil vi vill sprida.”Här kan du läsa mer om Bianca och hennes tidigare inlägg på Turismnytt.
- Text: Bianca Brandon-Cox
- Foto: Bianca Brandon-Cox
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – maj 2025
Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild om besöksnäringen baserad på statistik. Maj hade en hög hotellbeläggning.
-
Internationella intresset för Coolcation i Sverige verkar inte svalna
Förra sommarens kanske hetaste resetrend Coolcation har inte svalnat visar en undersökning från Visit Sweden.
-
Stockholms stad behåller Stockholmsmässan i sin ägo
I marknadsläget har det visat sig svårt att hitta en köpare till Stockholmsmässan. Processen att sälja har avbrutits och staden fortsätter att utveckla den i egen regi.
-
Svenskarnas sommarplaner: natur och tid med familjen
En ny undersökning från SkiStar visar att svenskarnas sommarplaner i präglas av ett intresse för natur och tid med familjen.
-
Norrköping – nästa vecka drar SM-veckan igång
Snart startar SM-veckan i Norrköping, en idrottsfest som invigs den 24 juni och samlar svenska mästerskap i 24 idrotter.
-
Swedish Lapland – satsning på destinationshotell i nytt projekt
Swedish Lapland Visitors Board har tilldelats finansiering för projektet AHEAD som ska stärka Norrbottens destinationshotell.
-
Vänersamarbetet – stort intresse för strand- och stadsnära fiske
2021 publicerades en digital fiskekarta för Vänern. Den har passerat 1 miljon visningar, vilket visar att det finns ett stort intresse för fiske.
-
Katrineholm – sommarkonserter med Marit Bergman och Jonathan Johansson
Katrineholm satsar på två gratiskonserter i sommar. Det ska bidra till att stärka kommunens attraktionskraft.
-
Stua AB inleder planerad avveckling av verksamheten
Efter 23 år som en kraft för besöksnäringen i Sörmland, har styrelsen för Stua beslutat att inleda en planerad avveckling av verksamheten.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 24 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering och Stöd/Insatser/Utmärkelser/Initiativ Destination Nu bli...
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Svensk semester behöver en omstart – för både personer och platser
Sverige stänger ner i juli. Varje år tar en majoritet av svenskarna sin semester just då, ofta i ett enda långt s...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 24 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Evenemang, Hållbarhe...
-
Krönika: Hur gör vi turismen till något större?
Det låter kanske som en filosofisk fråga. Ändå är det just den frågan jag ofta hör – även om den kanske oftare fo...
-
Nature Travels erbjuder paket hos Nordic Husky Farm
Det brittiska företaget Nature Travels har introducerat ett nytt paket i sin repertoir. Detta tack vare kontakter...
-
-
Gästbloggare
-