-
Sigtunahöjden – Del 2 i serien ”Goda hållbara exempel”
Läs del två i serien ”Goda hållbara exempel” som fokuserar på att lyfta fram aktörer inom svensk besöksnäring, duktiga inom hållbarhetsområdet och viktiga förebilder med potential att inspirera andra till hållbar affärs- och produktutveckling. Ta del av olika verksamheters hållbarhetsresor, användbara ”learnings” och möt de fantastiska människorna bakom.
I det lilla finns det stora
Sigtunahöjden – En pionjär inom hållbar besöksnäring
I hjärtat av Sigtuna hittar vi Sigtunahöjden, en mötesanläggning som verkligen tar hållbarhet på allvar. Under ledning av ägaren och VD Lotta Giesenfeld Boman, med över 30 års erfarenhet inom besöksnäringen, har Sigtunahöjden nått nya höjder. Genom en tydlig vision ”Tillsammans för en hållbar framtid” och värdeord som hållbar, tillsammans, lärande och ”WOW”, strävar Sigtunahöjden efter att vara bland de bästa mötesanläggningarna i världen.“Det som slog mig när man började prata om hållbarhet var att jag är uppvuxen med en hållbar livsstil via min mormor. Då fattade jag inte vad det innebar att sylta, safta och baka surdegsbröd. Nu funderar jag mycket på vilket arv jag vill lämna över till nästa generation.”
En del av kretsloppet
På Sigtunahöjden är hållbarhet mer än bara ett modeord. Här handlar det om konkreta åtgärder som gör skillnad, alltifrån stora energibesparande åtgärder till mindre initiativ som att satsa på egna bikupor och sälja sin egen honung. Enkla initiativ som att sy arbetskläder av färgglada återvunna gardintyger visar på Sigtunahöjdens kreativa och jordnära approach till hållbarhet.
”Det ska vara skojigt och lätt, det ska kännas bra i magen att göra gott”, säger Lotta.
Nudging och små förändringar ger stor effekt
Gästerna uppmuntras att bidra till hållbarheten genom små beteendeförändringar. I möteslokalerna finns påminnelser om att släcka lampan när man lämnar rummet. På fikabuffén serveras små bakverk eller mindre bitar för att undvika matsvinn. Alla hjälpmedel, från whiteboard-pennor till bläckpennor och block, är miljömärkta.
Sedan lång tid tillbaka är Sigtunahöjden Svanen-märkta och de ställer höga miljökrav på alla sina leverantörer. 2019 blev de utsedda till Årets Hållbara Företag av Näringslivsgalan Sigtuna.
Säsongsinspirerade menyer och medveten mat och dryck
Maten från Restaurang Skog på Sigtunahöjden är ett kapitel för sig. Med fokus på vilt, miljömärkta och närproducerade råvaror, gärna från gårdar i Roslagen och Uppland, ekologiska råvaror och säsongsanpassade menyer, erbjuder de en gastronomisk upplevelse som är både hållbar och njutbar.
De köper in hela djur från närliggande gårdar där inget går till spillo. Även vilt plockat från den omgivande naturen såsom syren, gran, hägg och ängssyra är exempel på vad som kan finnas med i rätterna som serveras. Det hyperlokala återspeglas även på dryckesmenyn i drinkar som utöver vilda växter innehåller till exempel honungssockerlag och rabarber skördat runt hörnet.
Prisbelönt kock med fokus på hållbarhet och gastronomi
April 2024 vann Sigtunahöjdens kock Ruth Weldegiorgis VM för konferenskockar, Copper Skillet 2024. Ännu ett bevis på Sigtunahöjdens höga ambitioner inom både hållbarhet och gastronomi. Ruth fick nämligen högsta poäng i moment som matsvinn, hantering av råvaror, texturer, utseende och smak.
Vinnarrätten bestod av bland annat svärdfisk, baljväxtfärs och vitvinsbaserad grönsaksragu.
Sigtunahöjden arbetar aktivt för att hålla nere matsvinnet
På Sigtunahöjden erbjuder man säsongsinspirerade frukost- och lunchbufféer.
“Vi har tagit bort apelsinjuicen på frukostbuffén till förmån för rödbetsjuice eller äppeljuice och istället för exotiska frukter har vi svenska bär och ingen är ledsen för det”, säger Lotta.
Matsvinnet hålls nere genom mindre uppläggningsfat (köpta på loppis) och att salladsbuffén står i centrum samt med mindre tallrikar. Maten som blir över används för att skapa nya rätter till morgondagens lunch eller blir till matlådor för personal.
“Vi vet alltid hur många som äter så att vi kan planera för mängd på ett fördelaktigt sätt och allt som blir över går till Sigtuna kommuns biobränsle. Sist vi mätte vårt matsvinn var det lika mycket per person som en liten chilifrukt.”
Värdskap och storytelling är A och O
Inför varje middagssittning passar någon från personalen på att berätta om maten och drycken, vad som är i säsong, vad som kommer från egen trädgård och att brödfaten är gjorda av till exempel ombockade plåtar.
“Hållbarhet är en hygienfaktor, ett sätt att vara och det följer med oss som jobbar på Sigtunahöjden hem. Om vi vill ha en förändring mot det bättre måste vi skapa en beteendeförändring där gästerna tar med sig tanken hem. Det gör vi genom att påminna om att blomman på bordet är från vår egen trädgård, klänningen sydd av gamla gardiner, det föder idén om att använda det man har redan hos både gäster och personal.”
8 Tips från Sigtunahöjden
Ta del av Lotta Giesenfeld Bomans bästa tips för andra som vill utvecklas inom hållbarhetsområdet:
1. Hållbarhetsarbetet måste in i ägardirektivet – Annars är det svårt att få gehör i alla led.
2. Engagera och utbilda personalen – Det är viktigt att hela teamet förstår och är med på hållbarhetsresan.
3. I det lilla finns det stora – Mindre tallrikar och att ta tillvara det som redan finns. Till exempel att klä om möbler och skapa blomlådor av gamla skyltar kan göra stor skillnad.
4. Arbeta med lokala producenter – Det stöder den lokala ekonomin och minskar transportutsläppen.
5. Fokusera på gästens upplevelse – Hållbarhet ska kännas bra och vara en del av den positiva upplevelsen.
6. Mät och följ upp – För att se framsteg och justera insatser behövs tydliga mätbara mål.
7. Allt kan inte göras över en natt – Ta några steg i taget, byt ut och investera vartefter.
8. Det kan vara bra att misslyckas – Man måste vara snäll mot sig själv, annars blir det för tufft.
Hållbarhetskommunikation i digitala och fysiska kanaler
För dig som vill inspireras inom hållbarhetskommunikation rekommenderar jag varmt både besök i den digitala världen; webben, Instagram och LinkedIn och det fysiska mötet med personal. Hållbarhetsbudskapen löper som en röd tråd genom alla kanaler och Sigtunahöjden delar generöst med sig av tips om alltifrån hur andra företag kan använda de globala målen samt vad man kan behöva tänka på som mötesbokare för att ordna en hållbar och energifylld konferens.
“Vi satsade tidigt på kommunikation, det vi gör måste kommuniceras, med förhoppning om att vi kan inspirera och skynda på utvecklingen.”
Framtiden för Sigtunahöjden
Sigtunahöjden fortsätter att utvecklas och strävar ständigt efter nya sätt att bli ännu mer hållbara, genom alltifrån energibesparingar till att utöka sina samarbeten med lokala producenter och fortsätta utbilda sina gäster och personal i hållbarhetens tecken.
Tillsammans med Svenska möten och Atea tittar man just nu på hur AI kan hjälpa till med effektivisering relaterat till att kunna kommunicera och sprida sin kunskap om hållbarhet på flera språk.
Slutligen
För fler inspirerande exempel och tips, besök Sigtunahöjden och upplev deras hållbarhetsarbete på nära håll. Som Lotta säger, ”Vi vill att våra gäster tar med sig smarta tips hem. Hållbarhet är ett sätt att vara, en livsstil vi vill sprida.”Här kan du läsa mer om Bianca och hennes tidigare inlägg på Turismnytt.
- Text: Bianca Brandon-Cox
- Foto: Bianca Brandon-Cox
-
Vem blir årets världsmästare i flugkastning?
Den 19-25 augusti arrangerar Svenska Castingförbundet VM i flugkastning på evenemangsstranden i Åhus/Kristianstad.
-
Halmstad först i världen med “Non Silent Retreat” – inspirerat av Gyllene Tiders låtskatt
Med Gyllene Tider-febern på topp på grund av filmen "Sommartider" lanserar Halmstad världens första "Non Silent Retreat".
-
Intresset för att kombinera camping och cykling ökar rejält
I Sverige finns det mängder av cykelleder och bikeparks som är grannar med campingplatser. Camping cykelentusiaster har tagit fasta på detta.
-
SJ – högre rörelseresultat och fortsatt förbättringsarbete
Nytillkomna och befintliga trafikavtal samt ökade biljettintäkter bidrog till högre rörelseresultat för tågbolaget SJ i andra kvartalet.
-
Regeringen tar ytterligare steg för att minska företagens regelbörda
Den 18 juli fick 11 myndigheter i uppdrag av Regeringen att arbeta för enklare regelverk. Syftet är att minska företagens regelbörda.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 29 2024
Mest under Destination, Evenemang samt Konstateranden, Beslut och Rapporter
-
Naturvårdsverket – dagsturer allt populärare i sommarfjällen
En ny undersökning från Naturvårdsverket fjällsäkerhetsråd visar att dagsturer blir populärare i de svenska sommarfjällen.
-
Nytt företagssamarbete vill locka besökare till Granö i sommar
I sommar har en grupp företagare gått samman och skapat konceptet En härlig dag i Granö för att locka besökare till den fina byn.
-
Innovativ och kostnadseffektiv personalutveckling i servicebranschen
I en tid där personalutveckling är avgörande för framgång, erbjuder appen ServiceHub en lösning som stärker medarbetare och branschen.
-
Elite Hotels förvärvar Louis De Geer Konsert & Kongress i Norrköping
Elite Hotels of Sweden är glada att meddela att man har förvärvat bolaget Louis De Geer Konsert & Kongress i Norrköping AB.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 29 2024
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring denna nyhetsmagra sommarvecka. Den här gången är det mest un...
-
Liseberg bygger upp Oceana igen – beräknas stå klart 2026
Vid ett extrainsatt styrelsemöte den 17 juli fattade Lisebergs styrelse beslut om att Liseberg v...
-
Innovativ och kostnadseffektiv personalutveckling i servicebranschen
I en bransch som ofta brottas med låg lönsamhet och höga driftskostnader är investeringar i personalutveckling in...
-
Nytt företagssamarbete vill locka besökare till Granö i sommar
Granö i Västerbotten borde checka alla boxar när det gäller en bortglömd ort utan sommarturism i Norrlands inland...
-
-
Gästbloggare
-