-
STF – 64 711 underskrifter vill stoppa nedskärningar i naturen (uppdaterad)
På onsdag presenteras statsbudgeten och nu publicerar Svenska Turistföreningen (STF) ett öppet brev till miljöministern för att öka naturbudgeten. Totalt har 64 711 personer undertecknat det öppna brevet som protesterar mot den halvering av budgeten för skötsel av naturreservat och nationalparker som genomfördes vid årsskiftet.
Bakgrund till det öppna brevet
I den senaste budgeten skar regeringen ner rejält på skötsel och skydd av naturreservat och nationalparker. Det betyder att länsstyrelserna som ansvarar för många vindskydd, vandringsleder, dass och grillplatser inte har pengar att underhålla dem och på sikt kan vissa behöva stängas.
”När fler hittar ut i naturen behöver friluftsbudgeten höjas, inte sänkas. Om regeringen fortsätter på den inslagna vägen riskerar vi allvarliga långsiktiga konsekvenser för både natur och människor.” Säger Maria Ros Hjelm, generalsekreterare för Svenska Turistföreningen.
Visar att många är oroade för budgeten för naturvård
Den 20 september presenterar regeringen sin budget för 2024. Inför det publicerar nu STF ett öppet brev som kunnat undertecknas digitalt de senaste veckorna. Ni hittar artikeln om det här.
”Att över 64 700 människor undertecknat vårt brev till miljöministern visar hur många som är oroade för att naturreservat och nationalparker inte ska kunna skötas med en halverad budget.” Säger Maria Ros Hjelm.
Regeringen har aviserat att budgetposten för skydd av värdefull natur (1:14) ska höjas inför 2024. Men när det gäller åtgärder/skötsel av värdefull natur (1:3) har inte besked getts ännu utöver att miljöministern i intervjuar sagt att anslaget ska vara ”rimligt” framöver.
Öppet brev till miljöministern: Stoppa nedskärningarna i naturen
I den senaste budgeten skar ni i regeringen ner rejält på skötsel och skydd av naturreservat och nationalparker. Det betyder att vindskydd, vandringsleder, dass och grillplatser inte kan underhållas och på sikt kan behöva stängas. Det finns heller inga pengar till att informera om allemansrätten eller för att starta kommunala naturvårdsprojekt i år.
STF och de 64 711 som skrivit under vårt upprop för att stoppa nedskärningarna i naturen kan inte acceptera att eftersatta leder inte rustas upp eller att rastskydd inte renoveras. Samtidigt som intresset för vandring och naturvistelse ökar.
Du har sagt i intervjuer att skötselpengarna ska återställas till 2019 och 2020 års nivåer, men det innebär fortfarande nästan en halvering från 2022. Samtidigt som mängden skyddad natur har ökat, fler besökare söker sig ut i naturen och inflationen har gått upp kraftigt. Det behövs helt enkelt högre anslag idag om inte delar av naturreservat och nationalparker ska behöva stängas ner för besökare framöver.
Regeringen säger att ni värnar såväl naturen som friluftslivet. Vi vill att ni inte bara säger det utan även nu visar det i höstbudgeten. När fler hittar ut i naturen behöver friluftsbudgeten höjas. Annars riskerar vi allvarliga långsiktiga konsekvenser för både natur och människor.
Med vänliga hälsningar och hopp om ökad budget för natur och friluftsliv!
Svenska Turistföreningen med 64 711 individer som står bakom detta upprop.Budgetmissen: Mer värdefull natur ska skötas med mindre pengar
I regeringens budgetproposition för 2024 finns en höjning (500 miljoner kronor) för att kunna köpa in mer värdefull naturmark. Men budgeten för att underhålla och sköta såväl befintliga naturreservat och nationalparker som de nya områden som ska köpas in höjs bara marginellt. Anslaget drogs ner från 2,1 till 1,1 miljarder kronor inför år 2023. Till år 2024 höjs den marginellt till 1,2 miljarder kronor. Detta samtidigt som intresset för att vistas i naturen är högt och allt fler forskningsresultat pekar på behovet av naturvistelse utifrån ett folkhälsoperspektiv.
”Det är ett mysterium hur länsstyrelserna ska kunna ta hand om ännu fler naturreservat med mindre pengar. Vi på STF förstår helt enkelt inte hur regeringen tänkt. Inför 2023 halverades skötselbudgeten och nu justeras den upp med 7 procent samtidigt som man satsar på att köpa in mer värdefull natur att skydda.” Säger Maria Ros Hjelm. ”Naturvårdsverket har konstaterat att den kraftiga minskningen i anslaget får konsekvenser i naturreservat och nationalparker i hela landet. Redan i sommar har vi sett varningsskyltar om trasiga spänger och vindskydd, stängda dass och överfulla soptunnor. Frågan är vad de långsiktiga konsekvenserna nu blir när det redan ansträngda anslaget ska räcka till att skydda ännu mer natur.”
- Text: Svenska Turistföreningen
- Foto: Svenska Turistföreningen
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 38 2023
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan lite mindre omfattande än vanligt. Mest är det under Destination och Naturturism. Destination SPRIT-undersökningen visar hur beroen...
-
Jacy’z utmanar Göteborgs nöjesscen: Premiär för egen dinner show
Jacy'z Hotel & Resort i Göteborg producerar i höst en helt egen dinner show med internationella ambitioner - ”Symphony of Illusion”.
-
Naturturismföretagen – långsiktiga effekter av svinpest redan en verklighet
Naturturismföretagen larmar om att svinpesten redan skapar långsiktiga effekter för naturturismföretag och besöksnäringen.
-
SPRIT-undersökningen visar hur beroende en destination är av turism
SPRIT-undersökningen av Jämtland Härjedalen analyserar företagens utveckling inom en destination och deras koppling till besöksnäringen.
-
Så kan du kommunicera hållbarhet – Konkreta tips för turismföretagare
Genom att kommunicera hållbarhet på ett smart sätt kan du locka fler gäster att välja din verksamhet - gäster som gärna spenderar lite extra för att de vill bidra till en god sak. Marcus Eldh tipsar
-
STF – Kebnekaiseprotokollet signerat på klimattoppmöte
Den 12 september signerades Kebnekaiseprotokollet av åtta stora friluftsorganisationer under STF:s Klimattoppmöte Kebnekaise.
-
Tävlingen Placebrander of the Year 2024 drar igång
Placebrander of the Year premierar insatser inom platsutveckling och platsmarknadsföring. Nu kan du tävla med ditt bidrag.
-
Regeringens budgetförslag för 2024 och kommentarer
Regeringen har presenterat sitt budgetförslag för 2024. Visit Sweden, Visita och Svensk Turism kommenterar på besöksnäringsaspekten.
-
Biluthyrningsföretaget Hertz når rekordomsättning sommaren 2023
Sommaren har varit framgångsrik för Hertz. De noterar en omsättning på 430 miljoner kronor. En ökning med 18% i jämförelse med 2019.
-
Förstudie: Kulturturism är en stor potential för Sverige
Visit Sweden har tillsammans med Tillväxtverket genomfört en förstudie kring utvecklingspotentialen för kulturturism i Sverige.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
En ny besöksnäringsstrategi ska vägleda Värmland
Efter över ett års arbete är Visit Värmland stolta över att presentera Värmlands besöksnäringsstrategi 2023-2030....
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 37 2023
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Mest är det under Konstateranden, Beslut och rapporter samt...
-
Järvsö Sustainable Tourism Summit 2023 – En rapport i två delar – Del 2
Del 2 – Vi fortsätter där vi slutade, förmiddagen på konferensens andra dag på Stenegård Nordiskt samarbete...
-
Upplev Norrköping söker en visionär och resultatinriktad VD
Upplev Norrköping söker en VD som ska ta kommunen och dess upplevelser till nästa nivå. Här har du möjlighet att ...
-
-
Gästbloggare
-