-
STF – 64 711 underskrifter vill stoppa nedskärningar i naturen (uppdaterad)
På onsdag presenteras statsbudgeten och nu publicerar Svenska Turistföreningen (STF) ett öppet brev till miljöministern för att öka naturbudgeten. Totalt har 64 711 personer undertecknat det öppna brevet som protesterar mot den halvering av budgeten för skötsel av naturreservat och nationalparker som genomfördes vid årsskiftet.
Bakgrund till det öppna brevet
I den senaste budgeten skar regeringen ner rejält på skötsel och skydd av naturreservat och nationalparker. Det betyder att länsstyrelserna som ansvarar för många vindskydd, vandringsleder, dass och grillplatser inte har pengar att underhålla dem och på sikt kan vissa behöva stängas.
”När fler hittar ut i naturen behöver friluftsbudgeten höjas, inte sänkas. Om regeringen fortsätter på den inslagna vägen riskerar vi allvarliga långsiktiga konsekvenser för både natur och människor.” Säger Maria Ros Hjelm, generalsekreterare för Svenska Turistföreningen.
Visar att många är oroade för budgeten för naturvård
Den 20 september presenterar regeringen sin budget för 2024. Inför det publicerar nu STF ett öppet brev som kunnat undertecknas digitalt de senaste veckorna. Ni hittar artikeln om det här.
”Att över 64 700 människor undertecknat vårt brev till miljöministern visar hur många som är oroade för att naturreservat och nationalparker inte ska kunna skötas med en halverad budget.” Säger Maria Ros Hjelm.
Regeringen har aviserat att budgetposten för skydd av värdefull natur (1:14) ska höjas inför 2024. Men när det gäller åtgärder/skötsel av värdefull natur (1:3) har inte besked getts ännu utöver att miljöministern i intervjuar sagt att anslaget ska vara ”rimligt” framöver.
Öppet brev till miljöministern: Stoppa nedskärningarna i naturen
I den senaste budgeten skar ni i regeringen ner rejält på skötsel och skydd av naturreservat och nationalparker. Det betyder att vindskydd, vandringsleder, dass och grillplatser inte kan underhållas och på sikt kan behöva stängas. Det finns heller inga pengar till att informera om allemansrätten eller för att starta kommunala naturvårdsprojekt i år.
STF och de 64 711 som skrivit under vårt upprop för att stoppa nedskärningarna i naturen kan inte acceptera att eftersatta leder inte rustas upp eller att rastskydd inte renoveras. Samtidigt som intresset för vandring och naturvistelse ökar.
Du har sagt i intervjuer att skötselpengarna ska återställas till 2019 och 2020 års nivåer, men det innebär fortfarande nästan en halvering från 2022. Samtidigt som mängden skyddad natur har ökat, fler besökare söker sig ut i naturen och inflationen har gått upp kraftigt. Det behövs helt enkelt högre anslag idag om inte delar av naturreservat och nationalparker ska behöva stängas ner för besökare framöver.
Regeringen säger att ni värnar såväl naturen som friluftslivet. Vi vill att ni inte bara säger det utan även nu visar det i höstbudgeten. När fler hittar ut i naturen behöver friluftsbudgeten höjas. Annars riskerar vi allvarliga långsiktiga konsekvenser för både natur och människor.
Med vänliga hälsningar och hopp om ökad budget för natur och friluftsliv!
Svenska Turistföreningen med 64 711 individer som står bakom detta upprop.Budgetmissen: Mer värdefull natur ska skötas med mindre pengar
I regeringens budgetproposition för 2024 finns en höjning (500 miljoner kronor) för att kunna köpa in mer värdefull naturmark. Men budgeten för att underhålla och sköta såväl befintliga naturreservat och nationalparker som de nya områden som ska köpas in höjs bara marginellt. Anslaget drogs ner från 2,1 till 1,1 miljarder kronor inför år 2023. Till år 2024 höjs den marginellt till 1,2 miljarder kronor. Detta samtidigt som intresset för att vistas i naturen är högt och allt fler forskningsresultat pekar på behovet av naturvistelse utifrån ett folkhälsoperspektiv.
”Det är ett mysterium hur länsstyrelserna ska kunna ta hand om ännu fler naturreservat med mindre pengar. Vi på STF förstår helt enkelt inte hur regeringen tänkt. Inför 2023 halverades skötselbudgeten och nu justeras den upp med 7 procent samtidigt som man satsar på att köpa in mer värdefull natur att skydda.” Säger Maria Ros Hjelm. ”Naturvårdsverket har konstaterat att den kraftiga minskningen i anslaget får konsekvenser i naturreservat och nationalparker i hela landet. Redan i sommar har vi sett varningsskyltar om trasiga spänger och vindskydd, stängda dass och överfulla soptunnor. Frågan är vad de långsiktiga konsekvenserna nu blir när det redan ansträngda anslaget ska räcka till att skydda ännu mer natur.”
- Text: Svenska Turistföreningen
- Foto: Svenska Turistföreningen
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – maj 2025
Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild om besöksnäringen baserad på statistik. Maj hade en hög hotellbeläggning.
-
Internationella intresset för Coolcation i Sverige verkar inte svalna
Förra sommarens kanske hetaste resetrend Coolcation har inte svalnat visar en undersökning från Visit Sweden.
-
Stockholms stad behåller Stockholmsmässan i sin ägo
I marknadsläget har det visat sig svårt att hitta en köpare till Stockholmsmässan. Processen att sälja har avbrutits och staden fortsätter att utveckla den i egen regi.
-
Svenskarnas sommarplaner: natur och tid med familjen
En ny undersökning från SkiStar visar att svenskarnas sommarplaner i präglas av ett intresse för natur och tid med familjen.
-
Norrköping – nästa vecka drar SM-veckan igång
Snart startar SM-veckan i Norrköping, en idrottsfest som invigs den 24 juni och samlar svenska mästerskap i 24 idrotter.
-
Swedish Lapland – satsning på destinationshotell i nytt projekt
Swedish Lapland Visitors Board har tilldelats finansiering för projektet AHEAD som ska stärka Norrbottens destinationshotell.
-
Vänersamarbetet – stort intresse för strand- och stadsnära fiske
2021 publicerades en digital fiskekarta för Vänern. Den har passerat 1 miljon visningar, vilket visar att det finns ett stort intresse för fiske.
-
Katrineholm – sommarkonserter med Marit Bergman och Jonathan Johansson
Katrineholm satsar på två gratiskonserter i sommar. Det ska bidra till att stärka kommunens attraktionskraft.
-
Stua AB inleder planerad avveckling av verksamheten
Efter 23 år som en kraft för besöksnäringen i Sörmland, har styrelsen för Stua beslutat att inleda en planerad avveckling av verksamheten.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 24 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering och Stöd/Insatser/Utmärkelser/Initiativ Destination Nu bli...
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Svensk semester behöver en omstart – för både personer och platser
Sverige stänger ner i juli. Varje år tar en majoritet av svenskarna sin semester just då, ofta i ett enda långt s...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 24 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Evenemang, Hållbarhe...
-
Krönika: Hur gör vi turismen till något större?
Det låter kanske som en filosofisk fråga. Ändå är det just den frågan jag ofta hör – även om den kanske oftare fo...
-
Nature Travels erbjuder paket hos Nordic Husky Farm
Det brittiska företaget Nature Travels har introducerat ett nytt paket i sin repertoir. Detta tack vare kontakter...
-
-
Gästbloggare
-