-
Därför kan även mindre städer stå värd för stora evenemang!
Går det att arrangera stora evenemang även i mindre städer? Ja, är svaret.Sedan det stod klart att Halmstad och Halmstad Arena skulle stå värd för VM i Bordtennis så har förhoppningarna bara vuxit. Under veckan som evenemanget pågår så får Halmstad och Sverige möjlighet att visa upp sig för hela världen.Arrangörer för Bordtennis-VM är Destination Halmstad i samarbete med Internationella Bordtennisförbundet och Svenska Bordtennisförbundet.Alla får möjlighet att prova på bordtennis
För att få alla invånare att engagera sig runt evenemanget har man delat ut pingisbord till skolor, föreningar och äldreboenden i ett projekt som heter PING PONG POWER. Man har också bjudit in 550 mellan- och högstadieelever som åskådare till tävlingarna den 2 maj då det officiellt är ”Skolans dag” i Halmstad Arena. Under VM-veckan kommer alla att få möjlighet att delta i kostnadsfria prova-på-aktiviteter runt om i Halmstad.”- Det känns väldigt kul att kunna erbjuda detta till Halmstads skolelever. Kommunen och invånarna har gett oss ett oerhört starkt stöd på resan fram till VM och detta är en gest för att visa vår tacksamhet. Vi vill ge så många Halmstadbor som möjligt chansen att uppleva bordtennis-VM”, säger VM-projektledaren Johnny Ewerstein.Biljettförsäljningen går bra
Hitintills har 9.000 biljetter sålts till veckans tävlingar – målet är 10.000 stycken. Cirka tjugofem procent är utländska besökare.”- Vi är oerhört nöjda med biljettförsäljningen så här långt, och tror att vi kommer sälja ännu fler biljetter inför och under VM. Mitt tips till de Halmstadsbor som vill uppleva VM-stämningen är att köpa biljett under gruppspelet – då har man chansen att se alla de stora nationerna och är garanterad att se både de svenska herrarna och damerna”, säger Johnny Ewerstein.
Så här ser VM-programmet ut:
Bordtennisspelaren Kristian Karlsson
Foto: ITTF- 25 april: VM-genrep Sverige-Japan (herrar) i Varberg
- 25-27 april: Sport Science Conference – Högskolan i Halmstad
- 29 april: Lag-VM i bordtennis 2018 i Halmstad startar
- 1 maj: ITTF Annual General Meeting, Hotel Tylösand
- 2 maj: Skolans dag
- 2-3 maj: Konferens Evenemangssäkerhet 2.0
- 3 maj: Frukostklubb Marknadsföreningen i Halland
- 4 maj: Näringslivsdag
- 5 maj: VM-final damer
- 6 maj: VM-final herrar
Stora evenemang ger ökade värden
När en stad vill stå värd för ett stort evenemang så är det många invånare som frågar ”Vad har vi att vinna på det? Kostar det inte mycket pengar? Här är några exempel på vad ett evenemang kan ge:- ökade intäkter till hotellen: i princip alla hotell från Falkenberg till Båstad är fullbokade, enligt Destination Halmstad.
- medievärde: bordtennis-VM kommer att följas av 350 miljoner tv-tittare runt om i världen, cirka 350 journalister kommer till Halmstad. Tillkommer gör synligheten i sociala medier.
- ett ökat intresse för idrott: de 72 damlagen och 72 herrlagen från 100 nationer inspirerar barn och ungdomar att börja idrotta. Bra för folkhälsan.
- bordtennis är en sport som är stor i t.ex. Asien. Detta ger möjligheter för Sverige att visa upp sig för potentiella turister.
- svenska företag, inom alla branscher, kan knyta nya utländska kontakter.
- ökad konsumtion då staden får flera tusen ”extra” invånare under en veckas tid.
- de utländska åskådarna passar ofta på att resa runt i landet där evenemanget hålls.
- möten och konferenser ökar i samband med evenemang.
Lina Siljegård, VD Destination Halmstad AB, säger så här:
”- Evenemang betyder uppmärksamhet, och ju större evenemang desto större uppmärksamhet. Halmstad har en uttalad strategi att satsa på evenemang som stärker destinationens profil, varumärke och position. Men bordtennis-VM är inte bara ett fönster för Halmstad, utan även för Halland och hela Sverige!”
Hon fortsätter:
”- Vi ser evenemang som en stark reseanledning i sig och vi söker aktivt evenemang för att stärka vår besöksnäring under turismens lågsäsong. Det finns många vinnare på lag-VM i bordtennis. Hotellen förstås och då från norra Skåne och hela Halland. Inom projektet har vi bokat upp rum på 13 olika hotell för drygt 2 500 ackrediterade som kommer under evenemanget som pågår under åtta dagar. Värdefulla affärer för hotellen under turismens lågsäsong!
”- Men även butiker, taxi, restauranger och så vidare. Jag hörde om en glad affärsföreståndare för en butik med hudvårdsprodukter i vår stadskärna som fått besök av några kinesiska besökare. De handlade för ett värde av 4 000 kr!”
Även små städer kan står värd för stora evenemang
Med 100.000 invånare är Halmstad är den överlägset minsta staden som arrangerar ett bordtennis-VM. Näst minst är Göteborg som arrangerade 1993. Utöver det har VM enbart arrangerats i miljonstäder, däribland London, Paris, Shanghai och Kuala Lumpur.
Halmstad Arena, som invigdes 2009 är helt avgörande för att Halmstad ska kunna arrangera VM. Med en huvudarena med kapacitet för 3.800 åskådare och ytterligare tre fullstora hallar är den, sett till golvyta, störst i Sverige. Den kan husera turneringen som har 144 deltagande lag.
VM i Halmstad kostar inte hundratals miljoner att genomföra, och är rent publikt sett inte större än ett Stockholmsderby i fotboll – men sett till den globala exponering VM innebär – så ger det väldigt bra valuta för pengarna för Halmstad, för svensk bordtennis och för Sverige i stort.
Källa: Destination Halmstad / medskribent Johan Larsson Jufvas
- Text: Maria Lindqvist
-
Accessibility Business lanserar databas med tillgänglighetsinformation
Databasen från Accessibility Business täcker turistattraktionerna i de nordiska huvudstäderna. Med länkar till tillgänglighetsinformation.
-
Fånga framtiden 2024 med Kairos Future
Allt om vad som är på gång hos Kairos Future 2024 - flera spännande projekt, rapporter och föreläsningar
-
Knäckebröd från Skedvi Bröd i Dalarna får EU-märkning
Skedvi Bröd får en skyddad geografisk beteckning från EU. Deras knäckebröd kan sälla sig till produkter som Serranoskinka och Gruyèreost.
-
Stockholms nya kongresscenter blir granne med Arlanda
Arlandastad Group tar initiativ till ett kongresscenter. Den nya byggnaden kommer vara sammanlänkad med Scandinavian XPO.
-
Anna Österlund blir ny VD för Placebrander
Från den 1 januari 2024 blir Anna Österlund VD för Placebrander. Hon efterträder grundaren Helena Nordström.
-
Årets Guldpalmfinalister främjar besöksnäringen i Trelleborg
Visit Trelleborg delar varje år ut Guldpalmen till en besöksnäringsaktör som gör destinationen till en bättre plats.
-
Upplev sagolika och vintriga julmarknader runt om i Sverige
Att gå på julmarknader och handla när snöflingorna virvlar hör vintern till. Här har Turismnytt samlat en del av vad som erbjuds.
-
Annika Torstenson är Vrak – Museum of Wrecks marknadsutvecklare
Från den 20 november arbetar Annika Torstenson på Vrak – Museum of Wrecks. Hon har en bred erfarenhet från besöksnäringen.
-
Helsingborg delar andraplatsen när Dublin vinner European Capital of Smart Tourism 2024
Helsingborg var en av sex städer i final. Utmärkelsen ges till den stad som visar ett engagemang för att forma framtiden för hållbar turism.
-
Att lyssna lagom bidrog till framgångssagan för Äventyrsgruvan
Äventyrsgruvan är en guldgruva för Dalarna. Framgången är skapad av hårt jobb, lokala samarbeten, och att lyssna lagom på andra.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 47 -23
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan med mest under Destination, Boende, Eveneman...
-
Turistrådet Västsverige bjöd in till Turistrådsdagen 2023
Ett fantastiskt år för besöksnäringen i Västsverige Turistrådet Västsveriges VD Fredrik Lindén hälsade alla 400 a...
-
Byt Versailles mot Stockholm – Hotels.com lanserar reseguiden Dupes of Scandi
Till följd av extremväder i södra Europa, stigande kostnader och sociala medie trender, har Hotels.com sett nya r...
-
Värmlands Besöksnäringsdagar 2023 – 21 talare gav nya insikter
Årets tema för Värmlands Besöksnäringsdagar tog avstamp i den nya besöksnäringsstrategin från Visit Värml...
-
-
Gästbloggare
-