-
Sveriges Bussföretag varnar för konsekvenser av ett införande av miljözon 3 i Stockholm
Stockholm tänker stegvis införa miljözon klass 3 i Gamla stan och en del av City, med start 2024 och fullt införd 2026. Sveriges Bussföretag och andra representanter för branschen varnar för att detta kommer leda till allvarliga konsekvenser för turist- och beställningstrafiken.
”Förslaget om att införa miljözon 3 kommer att drabba all turism- och beställningstrafik. Politikerna behöver fundera igenom vilka förutsättningarna är för ett genomförande, vad i infrastrukturen som behöver ändras och att ha en dialog med oss som berörs av förslaget. Det har inte funnits någon som helst samverkan med oss.” Säger Pär Åkerberg, regional representant för Sveriges Bussföretag avdelning Stockholm.
Miljözon 3 begränsar vilka bussar som får köra i området
Stockholms stad har fått i uppdrag att stegvis införa miljözon klass 3 i Gamla stan och ett område i City, med start 2024 och fullt införd 2026. Det kommer att begränsa vilka bussar som får köra i området. Endast el- och gasbussar får enligt lag köra i den miljözonen.
Stockholms stad utreder för närvarande vilket geografiskt område som ska omfattas av regleringen och konsekvenserna av dess införande. Men det är viktigt att notera att bussbranschens representanter inte känner att dialog har haft något gehör. Upplevelsen som delas är att samarbete saknas och dessvärre också förståelse och kunskap för turist och beställningstrafiken.
”Självklart står vi för en miljöomställning och förespråkar att transportsektorn ska nå klimatmålen till 2030. Bussen är ett klimatvänligt alternativ i trafiken. Men det här förslaget är inte verklighetsförankrat med vad som går att genomföra idag och är inte heller rimligt att genomföra så omgående.” Säger Pär Åkerberg.
Om förslaget hade gett mer tid hade det varit välkommet
Bussbranschen leder utvecklingen med en fossilfri fordonsflotta men i detta sammanhang finns inte de facto den efterfrågade tekniken att tillgå som miljözon 3 kräver. Om tekniken funnits så hade ändå en tid behövts för ekonomisk anpassning och omställning för företagen för att hantera effekterna.
”Hade förslaget planerats för ett införande om fem år så hade det varit välkommet. Då skulle det ha funnits tid att jobba på en åtgärdsplan med att bland annat tillverkarna får tid att ta fram turistbussar med el och att infrastrukturen kunde byggas så att den passar för den nya situationen.” Säger Tomas Ramsell, regional representant för Sveriges Bussföretags avdelning Dalarna-Gävleborg- Uppsala-Västmanland län. ”Att beslutet ska tas till hösten är inte alls rimligt. Det här är förödande. Planering och införande måste vara relevant. Det är så allvarligt att bussföretag funderar på att sluta köra resor till Stockholm.”
Det är inte enbart turistbranschen som har reagerat på förslaget om ett införande. Flera andra branscher har hört av sig. Bland annat Handelskammaren, Företagsföreningar och nu senast Gamla Stans företagarförening.
Har enbart 3 företag som har fordon som uppfyller kraven
Med anledning av de digra konsekvenserna som förslaget kommer att ge, har Sveriges Bussföretag skickat in en skrivelse till trafikkontoret där de beskriver hur allvarlig situationen skulle bli för turist- och beställningstrafiken i Stockholmsområdet.
De har också låtit medlemmarna svara på en enkätundersökning. Den visar att Sveriges Bussföretags medlemmar utför nästan 200 000 resor årligen i centrala Stockholm. Enligt enkätens resultat är det enbart 3 företag som har fordon som uppfyller kraven för miljözon 3. Tillsammans utför de endast 545 av dessa (200 000) resor. Därmed skulle ett införande i praktiken innebära ett totalförbud för turistbussar runt Stockholms viktigaste turistmål.
Bör inte hindra turisternas möjlighet att ta del av Stockholm
Sveriges Bussföretag vill med skrivelsen säkerställa att trafikkontorets utredning tar hänsyn till alla aspekter av ett införande. Såsom att det tar hänsyn till turistbussarnas särskilda behov. Införandet skulle försvåra verksamheten ganska kraftigt för till exempel handeln, hotell, besöksnäringen, skolutflykter, med mera. Samtliga av dessa är beroende av att turist och beställningstrafiken kan trafikera Stockholm.
Stockholm uppger att besöksnäringen är en av både Sveriges och Stockholms basnäringar – då bör inte staden sätta hinder för turisternas möjlighet att ta del av allt som Stockholm har att erbjuda.
Ta del av skrivelsen från Sveriges Bussföretag här.
Läs mer om Sveriges Bussföretag på Turismnytt här.
- Text: Transportföretagen
- Foto: Anna Grönlund
-
Att lyssna lagom bidrog till framgångssagan för Äventyrsgruvan
Äventyrsgruvan är en guldgruva för Dalarna. Framgången är skapad av hårt jobb, lokala samarbeten, och att lyssna lagom på andra.
-
Martin Roos blir ny VD för Upplev Norrköping
Den 1 januari 2024 tillträder Martin Roos som VD för Upplev Norrköping. Han kommer närmast från Placebrander.
-
Säsongspremiär och invigning av nya skidområdet i Järvsö
Järvsöbacken meddelar säsongspremiär för skidåkning den 9-10 december och samtidig invigning av det nya skidområdet.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 47 -23
Mest under Destination, Boende, Evenemang, Hållbarhet samt Utmärkelser och initiativ
-
Turistrådet Västsverige bjöd in till Turistrådsdagen 2023
Där fick vi bland annat höra om ett fantastiskt år för besöksnäringen i Västsverige och även lyssna till Mark Levengood
-
Byt Versailles mot Stockholm – Hotels.com lanserar reseguiden Dupes of Scandi
Nu lanserar Hotels.com reseguiden Dupes of Scandi. Platser i Skandinavien som är som dubbelgångare till andra kända resmål.
-
Fabian Kalf-Hansen vinner Svenska Kockpriset i Gastronomisk Hållbarhet 2023
Svenska Kockpriset i Gastronomisk Hållbarhet uppmärksammar vikten av hållbar utveckling. Vinnaren för 2023 är Fabian Kalf-Hansen.
-
Värmlands Besöksnäringsdagar 2023 – 21 talare gav nya insikter
Värmlands Besöksnäringsdagar tog avstamp i den nya besöksnäringsstrategin. Totalt stod 21 talare för nya insikter om olika ämnen.
-
Kungliga Djurgårdens Intressenter inbjudna att utforma globala hållbarhetskriterier
Kungliga Djurgårdens Intressenter har bjudits in att delta i GSTC:s arbete med att ta fram globala hållbarhetskriterier.
-
Järnvägar – seminarium om 40 snabba åtgärder för svensk järnväg
Den 15 november bjöd initiativet Omtag Svensk Järnväg in till ett seminarie. Detta är en artikel från Järnvägar.nu som sammanfattats.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Få fler bokningar med hjälp av positiva omdömen
Positiva omdömen från tidigare gäster ökad chansen att fler bokar, avsevärt. Vill du ha fler bokningar ...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 46 23
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan med mest under Destination, Evenemang samt P...
-
Det svenska flyget – så stärker vi Sveriges konkurrenskraft
En rapport från regeringens möte den 15 november om luftfartens konkurrenskraft. Mötet samlade ca 50 deltagare fr...
-
Visit Sweden – Sveriges äventyrare ska locka till säkrare besök i naturen
Några av landets kanske mest kända äventyrare och äventyrsfilmare, Robin Trygg och Anders Klapp, ska i en ny seri...
-
-
Gästbloggare
-