-
Sveriges Landskapsmåltider gästspelar under Nationaldagen på Skansen
På Nationaldagen den 6 juni kommer sju kockar från olika landskap till Skansen för att tillaga och servera smakprover av Sveriges Landskapsmåltider. För första gången får allmänheten möjlighet att smaka dessa nya rätter med råvaror från de representerade landskapen.
Vad sägs om glöhuppa med jästsmör från Hälsingland, dalsländsk älvdalsforell på tre sätt eller sötost med rårörda björnbär från Halland? Den 6 juni kan allmänheten för första gången provsmaka nytolkningar av regionala mattraditioner när det nya projektet Sveriges Landskapsmåltider gästar Skansen.
Nyskapande menyer till gastronomiskt huvudstadsår
Under 2023 är Stockholm Gastronomisk huvudstad i Europa. Med anledning av det har Sveriges Landskapsmåltider tagit fram nyskapade menyer från Sveriges alla landskap samt huvudstaden – sammanlagt 26 unika trerätters måltider skapade utifrån lokala traditioner och råvaror. Åtta landskapsmåltider, från Dalarna, Gästrikland, Hälsingland, Halland, Södermanland, Medelpad och Bohuslän samt Stockholms län, kommer finnas att provsmaka på Skansen.
Hela måltiden i fokus
– Kockar fokuserar oftast på råvarorna som ska ligga på tallriken. Nu har fokus varit att ta fram en hel lokal måltid, från värdskap till porslin, glas och råvara. Det har varit en spännande resa att få upptäcka hur mycket som finns i vår närhet. Skulle man resa genom Sverige och äta de olika landskapsmåltiderna så tror jag att man skulle ha en jättespännande resa. Jag hoppas att vi med de gastronomiska smakerna på Skansen kan visa upp spännvidden som finns i vårt land, säger Hans-Erik Holmqvist, en av kockarna bakom Gästriklands och Hälsinglands landskapsmåltider.
Övriga medverkande kockar är Görgen Tidén, Eva Hessel, Claes Hasselhuhn, Patrik Arneke, Kenneth Stillman, Janne Bark.
Under sensommaren hösten kommer Landskapsmåltiderna även att göra en turné hos Folkets Hus och Parker.Provsmaka Sverige
Målet med de nya landskapsmåltiderna är att väcka intresse för landskapens unika råvaror och måltidskultur hos fler. På så vis vill man stimulera till landsbygdsutveckling och gastronomisk turism i Sverige.
– Det här blir första gången som vi kan erbjuda flera olika landskapsmåltider på ett och samma ställe, och Skansens kulturhistoriska miljö är den perfekta platsen. Det blir som att smaka på delar av Sverige, berättar Leif Bergsten som är projektledare för Sveriges Landskapsmåltider.
Sveriges Landskapsmåltider serveras på Bollnästorget på Skansen
6 juni, kl 11.00 tills dess att smakproverna tar slut.
Om Sveriges Landskapsmåltider
Folkets Hus och Parker, Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien har tagit initiativet till satsningen Sveriges Landskapsmåltider som engagerat kockar, bagare, råvaruproducenter, designers, konsthantverkare och dryckesutvecklare i hela landet.
I början av året presenterades nya menyer från Sveriges alla landskap samt huvudstaden – sammanlagt 26 unika måltider skapade utifrån lokala traditioner och råvaror. Läs mer på landskapsmaltider.se
- Text: Stockholm – European Capital of Gastronomy
- Foto: Stockholm – European Capital of Gastronomy
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 17-25
Mest under Destination, Evenemang samt Konstateranden, beslut och rapporter.
-
Boule-VM 2027 kommer till Göteborg och Scandinavium
Boule-VM kommer att avgöras i Göteborg den 2–5 september 2027. På Scandinavium kommer atleterna att tävla om världsmästartitlarna.
-
Pontus Frithiof at Bro Hof har öppnat – ny gastronomisk destination
Den nya restaurangen Pontus Frithiof at Bro Hof erbjuder en unik matupplevelse. Förstärkt med en ny destination för event.
-
Daftö Resort – sommarjobbande unga kompletteras av pensionärer
För att komplettera ungdomarnas insatser under sommaren söker Daftö Resort pigga seniorer. De vill skapa en inkluderande arbetsplats.
-
Skaraborg som konstdestination – 5 stora nyheter i sommar
I sommar blomstrar Skaraborg med fem nyskapande konstupplevelser. I form av tre nya besöksmål, en designikon och ett jubileum.
-
Utländska turister spenderar mer i Sverige än exportvärdet för järn och stål
Jämförs Sveriges exportsiffror för 2024 syns det att exportvärdet för Resor överstiger export av exempelvis järn eller malm.
-
Sporterna under SM-veckan 2025 i Norrköping – dag för dag
Nu släpps idrotternas tävlingsdagar och arenor till SM-veckan den 24–29 juni i Norrköping. Alla är välkomna till folkfesten.
-
Visita – Kent vände hotellmarknaden i mars
Antalet sålda hotellrum i Sverige ökade i mars med drygt 3 procent jämfört med samma månad förra året, enligt data från Visita.
-
SkiStar utvecklar ett nytt skidområde i Vemdalen
SkiStar meddelar att utbyggnaden av ett nytt skidområde, Hovde Syd i Vemdalen, har startat. Totalt skapas 11 hektar ny pistyta.
-
Årets höjdpunkt för fjälldestinationer – r360 kundträff på Idre fjäll
r360 Resort Systems AB är leverantör av bokningssystemet r360 för resorts och destinationer i nordiska fjällen
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Visit Sweden – hit vill utländska turister helst resa i Sverige
Statligt ägda marknadsföringsbolaget Visit Swedens senaste, stora målgruppsanalys av potentiella Sverigebesökare ...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 15 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Möten och Event, Mus...
-
Hotel Tylösand och SAS i nytt samarbete – lanserar spapaket
Ett av Sveriges mest ikoniska spahotell, Hotel Tylösand, går nu samman med flygbolaget S...
-
Sala 400 år – nominerat till två prestigefyllda priser i Gyllene Hjulet
Den 23 april är det Gyllene Hjulet-gala och Sala 400 år är nominerat i två kategorier: Årets hållbara eve...
-
-
Gästbloggare
-