-
Sveriges Landskapsmåltider gästspelar under Nationaldagen på Skansen
På Nationaldagen den 6 juni kommer sju kockar från olika landskap till Skansen för att tillaga och servera smakprover av Sveriges Landskapsmåltider. För första gången får allmänheten möjlighet att smaka dessa nya rätter med råvaror från de representerade landskapen.
Vad sägs om glöhuppa med jästsmör från Hälsingland, dalsländsk älvdalsforell på tre sätt eller sötost med rårörda björnbär från Halland? Den 6 juni kan allmänheten för första gången provsmaka nytolkningar av regionala mattraditioner när det nya projektet Sveriges Landskapsmåltider gästar Skansen.
Nyskapande menyer till gastronomiskt huvudstadsår
Under 2023 är Stockholm Gastronomisk huvudstad i Europa. Med anledning av det har Sveriges Landskapsmåltider tagit fram nyskapade menyer från Sveriges alla landskap samt huvudstaden – sammanlagt 26 unika trerätters måltider skapade utifrån lokala traditioner och råvaror. Åtta landskapsmåltider, från Dalarna, Gästrikland, Hälsingland, Halland, Södermanland, Medelpad och Bohuslän samt Stockholms län, kommer finnas att provsmaka på Skansen.
Hela måltiden i fokus
– Kockar fokuserar oftast på råvarorna som ska ligga på tallriken. Nu har fokus varit att ta fram en hel lokal måltid, från värdskap till porslin, glas och råvara. Det har varit en spännande resa att få upptäcka hur mycket som finns i vår närhet. Skulle man resa genom Sverige och äta de olika landskapsmåltiderna så tror jag att man skulle ha en jättespännande resa. Jag hoppas att vi med de gastronomiska smakerna på Skansen kan visa upp spännvidden som finns i vårt land, säger Hans-Erik Holmqvist, en av kockarna bakom Gästriklands och Hälsinglands landskapsmåltider.
Övriga medverkande kockar är Görgen Tidén, Eva Hessel, Claes Hasselhuhn, Patrik Arneke, Kenneth Stillman, Janne Bark.
Under sensommaren hösten kommer Landskapsmåltiderna även att göra en turné hos Folkets Hus och Parker.Provsmaka Sverige
Målet med de nya landskapsmåltiderna är att väcka intresse för landskapens unika råvaror och måltidskultur hos fler. På så vis vill man stimulera till landsbygdsutveckling och gastronomisk turism i Sverige.
– Det här blir första gången som vi kan erbjuda flera olika landskapsmåltider på ett och samma ställe, och Skansens kulturhistoriska miljö är den perfekta platsen. Det blir som att smaka på delar av Sverige, berättar Leif Bergsten som är projektledare för Sveriges Landskapsmåltider.
Sveriges Landskapsmåltider serveras på Bollnästorget på Skansen
6 juni, kl 11.00 tills dess att smakproverna tar slut.
Om Sveriges Landskapsmåltider
Folkets Hus och Parker, Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien har tagit initiativet till satsningen Sveriges Landskapsmåltider som engagerat kockar, bagare, råvaruproducenter, designers, konsthantverkare och dryckesutvecklare i hela landet.
I början av året presenterades nya menyer från Sveriges alla landskap samt huvudstaden – sammanlagt 26 unika måltider skapade utifrån lokala traditioner och råvaror. Läs mer på landskapsmaltider.se
- Text: Stockholm – European Capital of Gastronomy
- Foto: Stockholm – European Capital of Gastronomy
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 38 2023
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan lite mindre omfattande än vanligt. Mest är det under Destination och Naturturism. Destination SPRIT-undersökningen visar hur beroen...
-
Jacy’z utmanar Göteborgs nöjesscen: Premiär för egen dinner show
Jacy'z Hotel & Resort i Göteborg producerar i höst en helt egen dinner show med internationella ambitioner - ”Symphony of Illusion”.
-
Naturturismföretagen – långsiktiga effekter av svinpest redan en verklighet
Naturturismföretagen larmar om att svinpesten redan skapar långsiktiga effekter för naturturismföretag och besöksnäringen.
-
SPRIT-undersökningen visar hur beroende en destination är av turism
SPRIT-undersökningen av Jämtland Härjedalen analyserar företagens utveckling inom en destination och deras koppling till besöksnäringen.
-
Så kan du kommunicera hållbarhet – Konkreta tips för turismföretagare
Genom att kommunicera hållbarhet på ett smart sätt kan du locka fler gäster att välja din verksamhet - gäster som gärna spenderar lite extra för att de vill bidra till en god sak. Marcus Eldh tipsar
-
STF – Kebnekaiseprotokollet signerat på klimattoppmöte
Den 12 september signerades Kebnekaiseprotokollet av åtta stora friluftsorganisationer under STF:s Klimattoppmöte Kebnekaise.
-
Tävlingen Placebrander of the Year 2024 drar igång
Placebrander of the Year premierar insatser inom platsutveckling och platsmarknadsföring. Nu kan du tävla med ditt bidrag.
-
Regeringens budgetförslag för 2024 och kommentarer
Regeringen har presenterat sitt budgetförslag för 2024. Visit Sweden, Visita och Svensk Turism kommenterar på besöksnäringsaspekten.
-
Biluthyrningsföretaget Hertz når rekordomsättning sommaren 2023
Sommaren har varit framgångsrik för Hertz. De noterar en omsättning på 430 miljoner kronor. En ökning med 18% i jämförelse med 2019.
-
Förstudie: Kulturturism är en stor potential för Sverige
Visit Sweden har tillsammans med Tillväxtverket genomfört en förstudie kring utvecklingspotentialen för kulturturism i Sverige.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
En ny besöksnäringsstrategi ska vägleda Värmland
Efter över ett års arbete är Visit Värmland stolta över att presentera Värmlands besöksnäringsstrategi 2023-2030....
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 37 2023
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Mest är det under Konstateranden, Beslut och rapporter samt...
-
Järvsö Sustainable Tourism Summit 2023 – En rapport i två delar – Del 2
Del 2 – Vi fortsätter där vi slutade, förmiddagen på konferensens andra dag på Stenegård Nordiskt samarbete...
-
Upplev Norrköping söker en visionär och resultatinriktad VD
Upplev Norrköping söker en VD som ska ta kommunen och dess upplevelser till nästa nivå. Här har du möjlighet att ...
-
-
Gästbloggare
-