-
Tekniska museet öppnar The Cell, en ny utställningsyta i Hagastan
Den 20 april öppnar The Cell, en helt ny utställningsyta i Stockholm som utforskar gränsen mellan teknik och mänsklig existens genom vetenskap och konst. Bakom satsningen står Tekniska museet, med Karolinska Institutet som kunskapspartner. Ytan öppnar med utställningen Borderlands av konstnären Dr. Helen Pynor.
Life science – det mest livsavgörande inom vetenskap
Life science är ett svenskt spetsområde i snabb utveckling. Det handlar om det mest livsavgörande inom vetenskap. Studiet av biologiskt liv, levande organismer, samt inre och yttre förutsättningar för fortsatt liv. Utvecklingen går snabbt – tekniken flyttar in i människokroppen, och det vi ser som mänskligt flyttar ut. Det påverkar vår vardag, vårt samhälle och hela vår framtida existens. Därför öppnar Tekniska museet nu en publik plats mitt i hjärtat av Stockholm.
”Med The Cell vill vi skapa en plats där konst hjälper oss att utforska och förstå den komplexa världen av life science. Vi vill rymma konst, vetenskap och samhällsfrågor under samma tak. Vi tror att konsten kan öppna nya dörrar till att förstå hur områdena hänger ihop.” Säger Samira Bouabana, verksamhetsledare på The Cell.
Ambitionen är att göra spetsområdet tillgängligt och engagerande
Det allmänna intresset för life science och teknik behöver bli större. Samverkan behöver öka mellan akademi, näringsliv och samhället i stort. Dessa ambitioner ligger till grund för The Cell. Det kommer bli en ny publik scen för utställningar, scenframträdanden, pedagogiska skolprogram, samtal och möten. Konsten står i centrum, som en metod för att utforska och förstå samspelet mellan life science, teknik och innovation.
The Cell tar plats i det nybyggda kvarteret Forskaren i centrala Hagastaden i Stockholm. Där förfogar det över en publik yta om ca 750 kvm uppdelad på två plan. Huvuddelen av utställningsytan finns i Forskarens gatuplan, medan övervåningen har plats för pedagogiska workshops för skolklasser.
Tekniska museet ansvarar för den nya satsningen. Med som kunskapspartner finns Karolinska Institutet, vars roll blir att agera brygga mellan forskningsvärlden och det publika som sker.
”Vår ambition är att göra life science tillgängligt och engagerande, oavsett ålder eller bakgrund, och inspirera en ny generation av innovatörer och tänkare.” Säger Fanny Söderström Aupeix, chef för Utställningar och Upplevelser på Tekniska museet.
Foto: Miha Fras/Dr. Helen Pynor och Dr. Peta Clancy.Första gången som Dr. Helen Pynors verk visas i Sverige
Premiäröppningen av The Cell sker den 20 april i samband med Kulturnatten i Stockholm. Årets tema är “Existens” där höjdpunkten är tre utställningar från Dr. Helen Pynor. Hon är en australisk konstnär och forskare som utforskar gränserna mellan liv och död. Från öppning och fram till våren 2025 kommer utställningen Borderlands att ställas ut på The Cell. Tre av hennes verk är med och det blir första gången som Pynors verk visas i Sverige.
The Cell skapas av Tekniska tillsammans med Karolinska Institutet, i samarbete med Vectura som huvudpartner till The Cell och Ericsson, huvudpartner till Tekniska. Med finansiering från Wallenbergstiftelserna.
Läs mer om Tekniska museet på Turismnytt här.
- Text: Tekniska museet
- Foto: Anna Gerdén, Tekniska museet
-
Stockholm får EM i basket för damer 2027 – historisk satsning
Stockholm blir värdstad för gruppspel i dam-EM basket 2027. SBBF och staden intensifierar sin satsning på basket och trygghet.
-
Visita anmäler Umeå kommun till Konkurrensverket
Umeå Folkets Hus ägs 98 procent av kommunen. Trots detta bedriver de verksamheter i konkurrens med privata näringslivet. Visita har anmält dem till Konkurrensverket.
-
Krögare sökes till natursköna Tossebergsklätten
Välkommen till en unik möjlighet att driva café och restaurang på den natursköna platsen Tossebergsklätten i Sunne.
-
Vintersäsongen är äntligen här – SkiStars backar öppnar
Fjällen fylls åter av förväntan och vintermagi. Den 29 november öppnade SkiStar Sälen och Vemdalen sina första nedfarter.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 48 -24
Mest om Destination, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet samt Nöjesparker/skidanläggningar
-
Krönika: Sverige får den tillgänglighet (med flyg) som vi förtjänar
Tunga företrädare för flygbranschen och politiker lyfte krisen för inrikesflyget och Arlandas roll efter BRAs flytt från Bromma
-
Maryhill Estate – ny internationell destination och hotellupplevelse
Den 18 november öppnade Maryhill Estate efter flera års renovering. Det består av två unika delar – Hill House och Sugar Club.
-
Mötes- och evenemangsambassadörer i Jönköping hyllas för sina insatser
Den 20 november uppmärksammade Destination Jönköping lokala ambassadörer som under året gjort insatser för att stärka destinationen.
-
Nio finalister i 2024 års upplaga av Circular Gastronomy Challenge
Efter en mängd inspirerande och hållbara idéer har juryn vaskat fram nio finalister till Circular Gastronomy Challenge 2024.
-
PRAO: En möjlig väg till inkludering och mångfald i högstadieåldern
Hotellbranschen har länge varit en arbetsmotor för unga. Hotellet Haymarket by Scandic i Stockholm erbjuder ett eget PRAO-program.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 47 -24
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest i kategorierna Destination, Evenemang s...
-
Krönika: Sverige får den tillgänglighet (med flyg) som vi förtjänar
I torsdags hade jag nöjet att vara med på ett lunchseminarium, eller kanske snarare hearing, hos Stockholms Hande...
-
Vinteranläggningarnas nyheter 2024 – Branäsgruppen
Sveriges anläggningar i fjällen förbereder sig inför en ny vintersäsong med roliga nyheter för alla åldrar. I den...
-
Sveriges Bussföretag – hur påverkas besöksnäringen av miljözoner?
Uppdaterat den 30 november 17:19. Stockholm kommer som första kommun i Sverige införa en miljözon klass ...
-
-
Gästbloggare
-