-
Tillväxtverket – 13 platser visar vägen för hållbar platsutveckling
Hur arbetar man med hållbar platsutveckling i praktiken? Vilka processer, arbetssätt och metoder kan användas och vilka förutsättningar behövs för att lyckas? Nu finns det lärande exempel från Tillväxtverket på platser som kommit långt i sitt arbete.
Främjar en hållbar platsutveckling utifrån egna förutsättningar
Under 2022–2023 finansierar Tillväxtverket 13 projekt som arbetar med att främja en hållbar platsutveckling utifrån varje plats egna förutsättningar. Att skapa attraktiva miljöer för besökare, boende, företag och investeringar är målet med satsningen. Men också ökad kunskap om hur man kan arbeta för att integrera turism- och besöksnäringsfrågor i ett bredare utvecklingssammanhang.
Projekten har nu delat med sig av sina lärdomar och insikter för inspiration och fortsatt kunskapsutveckling kring hållbar platsutveckling.
Projekt som ökar den lokala attraktionskraften
En särskild satsning gjordes på utvalda världsarv och biosfärområden. Syftet med dessa projekt var att utveckla besöksmål som har potential att öka den lokala attraktionskraften.
Tillväxtverket finansierar utöver detta även ett antal fortsättningsprojekt från 2021, med potential att bidra till ett långsiktigt arbete med platsutveckling – även efter projekttidens slut. Fokus i dessa projekt var att utveckla det redan påbörjade arbetet på de utvalda platserna och sammanställa fördjupad kunskap.
Stort fokus på att öka kunskapen hos aktörer
Ett genomgående fokusområde i projekten har varit att skapa en gemensam bild om platsens förutsättningar och utmaningar för hållbar turism. Stort fokus har därför varit på att öka kunskapen hos såväl offentliga och privata aktörer som lokalsamhället om vilka möjligheter som finns på platsen. Men också kunskap om vilken roll respektive aktör har i arbetet. Här lyfter man fram vikten av det offentliga ansvaret för att möjliggöra ett långsiktigt arbete.
Ett annat fokusområde har varit samverkan. Dels mellan och inom världsarv och biosfärområden. Men dels över kommun- och verksamhetsgränser med syftet att överbrygga organisatoriska utmaningar och minska intressekonflikter.
Det har också bidragit till nya kommunikationsvägar. Något som har ökat förutsättningarna för att enklare fortsätta arbetet med platsutveckling efter projekttidens slut.
Besöksnäringen som medel för hållbar platsutveckling
Tillväxtverket har under två års tid genomfört ett arbete med att bygga kunskap och utveckla arbetsmetoder för hållbar platsutveckling. Ett övergripande syfte med nuvarande insats var att fördjupa kunskapen om hur man, genom turism, kan stärka arbetet med att utveckla en plats på ett hållbart sätt.
”Att turism inte ska vara ett mål i sig själv utan ett medel för att hantera de större samhällsutmaningarna inom ramen för platsutveckling är en stor och viktig skillnad som man behöver förstå om man vill jobba med hållbar platsutveckling.” Säger Kristina Lindström, följeforskare på Göteborgs Universitet.
Vill ni inspireras? Ta del av kunskapen genom de lärande exemplen här.
Nedan kan ni titta på Tillväxtverkets film om turism och besöksnäringen.
Läs mer om Tillväxtverket på Turismnytt här.
- Text: Tillväxtverket
- Foto: Höga Kusten Destinationsutveckling
-
Ny gemensam satsning från skidanläggningarna i Funäsfjällen
Skidanläggningarna Tänndalen, Ramundberget och Funäsdalen gör en satsning för att fler ska få upp ögonen för Funäsfjällen.
-
Hertz bidrar till Giving Tuesday – en gåva som räddar liv
Giving Tuesday är en global folkrörelse med engagemang för medmänniskor. Röda Korset och Hertz har samarbetat sedan 2010.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 49 -24
Mest om Destination, Infrastruktur/Mobilitet samt Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering
-
Kungliga Djurgården åter prisad internationellt för hållbarhetsarbete
För andra gången tilldelas Kungliga Djurgården Green Destinations Platinum Award. En utmärkelse som belönar öns hållbarhetsarbete.
-
Hållbar natur- och hästturism på Öland – rekrytering till projekt
Öland representerar Sverige i utvecklingsprojektet South Baltic Horse Tourism. Därmed söker Öland & Co nu en erfaren projektledare.
-
Halländska Tiraholms Fisk vinner Stora Turismpriset 2024
Tiraholms Fisk är vinnare av Stora turismpriset 2024. Det halländska företaget hyllas för sin innovativa verksamhet med fisken i centrum.
-
Nu sätter Sala kronan på verket och avrundar sitt jubileumsår
Luciamorgon från Sala kommer bli magiskt. Tillsammans med kör och sångare kommer Lucian Lova Fredling att sprida värme i TV-rutan.
-
Anna Näppä är Årets ciceron 2024 – Forskar om hur arbetsgivare blir mer attraktiva
Stipendiet på 100 000 kronor, har tilldelats Anna Näppä vid Luleå tekniska universitet för doktorsavhandlingen "Building employer brands: The employee perspective"
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Den första advent startade Vinterköping, Norrköpings nya satsning som samlar och utvecklar vintertraditioner med nya inslag.
-
Stockholm får EM i basket för damer 2027 – historisk satsning
Stockholm blir värdstad för gruppspel i dam-EM basket 2027. SBBF och staden intensifierar sin satsning på basket och trygghet.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Mötes- och evenemangsambassadörer i Jönköping hyllas för sina insatser
Den 20 november 2024 bjöd Destination Jönköping in lokala mötes- och evenemangsambassadörer till...
-
Stockholm får EM i basket för damer 2027 – historisk satsning
Svenska Basketbollförbundet (SBBF) och Stockholms stad kan med glädje meddela a...
-
Krönika: Sverige får den tillgänglighet (med flyg) som vi förtjänar
I torsdags hade jag nöjet att vara med på ett lunchseminarium, eller kanske snarare hearing, hos Stockholms Hande...
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Norrköping välkomnade till en magisk vinterupplevelse den 1 december 2024. Evenemanget Vinterköping går till den ...
-
-
Gästbloggare
-