-
Tillväxtverket – 13 platser visar vägen för hållbar platsutveckling
Hur arbetar man med hållbar platsutveckling i praktiken? Vilka processer, arbetssätt och metoder kan användas och vilka förutsättningar behövs för att lyckas? Nu finns det lärande exempel från Tillväxtverket på platser som kommit långt i sitt arbete.
Främjar en hållbar platsutveckling utifrån egna förutsättningar
Under 2022–2023 finansierar Tillväxtverket 13 projekt som arbetar med att främja en hållbar platsutveckling utifrån varje plats egna förutsättningar. Att skapa attraktiva miljöer för besökare, boende, företag och investeringar är målet med satsningen. Men också ökad kunskap om hur man kan arbeta för att integrera turism- och besöksnäringsfrågor i ett bredare utvecklingssammanhang.
Projekten har nu delat med sig av sina lärdomar och insikter för inspiration och fortsatt kunskapsutveckling kring hållbar platsutveckling.
Projekt som ökar den lokala attraktionskraften
En särskild satsning gjordes på utvalda världsarv och biosfärområden. Syftet med dessa projekt var att utveckla besöksmål som har potential att öka den lokala attraktionskraften.
Tillväxtverket finansierar utöver detta även ett antal fortsättningsprojekt från 2021, med potential att bidra till ett långsiktigt arbete med platsutveckling – även efter projekttidens slut. Fokus i dessa projekt var att utveckla det redan påbörjade arbetet på de utvalda platserna och sammanställa fördjupad kunskap.
Stort fokus på att öka kunskapen hos aktörer
Ett genomgående fokusområde i projekten har varit att skapa en gemensam bild om platsens förutsättningar och utmaningar för hållbar turism. Stort fokus har därför varit på att öka kunskapen hos såväl offentliga och privata aktörer som lokalsamhället om vilka möjligheter som finns på platsen. Men också kunskap om vilken roll respektive aktör har i arbetet. Här lyfter man fram vikten av det offentliga ansvaret för att möjliggöra ett långsiktigt arbete.
Ett annat fokusområde har varit samverkan. Dels mellan och inom världsarv och biosfärområden. Men dels över kommun- och verksamhetsgränser med syftet att överbrygga organisatoriska utmaningar och minska intressekonflikter.
Det har också bidragit till nya kommunikationsvägar. Något som har ökat förutsättningarna för att enklare fortsätta arbetet med platsutveckling efter projekttidens slut.
Besöksnäringen som medel för hållbar platsutveckling
Tillväxtverket har under två års tid genomfört ett arbete med att bygga kunskap och utveckla arbetsmetoder för hållbar platsutveckling. Ett övergripande syfte med nuvarande insats var att fördjupa kunskapen om hur man, genom turism, kan stärka arbetet med att utveckla en plats på ett hållbart sätt.
”Att turism inte ska vara ett mål i sig själv utan ett medel för att hantera de större samhällsutmaningarna inom ramen för platsutveckling är en stor och viktig skillnad som man behöver förstå om man vill jobba med hållbar platsutveckling.” Säger Kristina Lindström, följeforskare på Göteborgs Universitet.
Vill ni inspireras? Ta del av kunskapen genom de lärande exemplen här.
Nedan kan ni titta på Tillväxtverkets film om turism och besöksnäringen.
Läs mer om Tillväxtverket på Turismnytt här.
- Text: Tillväxtverket
- Foto: Höga Kusten Destinationsutveckling
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring 1-7 mars 2023
Mest om Destination, Boende och Personal-/kompetensförsörjning
-
Inflationsvänlig semester trendar – svenskarna väljer att campa
Svenskarna väljer camping på sin semester. First Camp listar fem bra tips till den som vill campa inflationsvänligt i sommar.
-
Nyrenoverade Hotel Montagne blir del av Countryside Hotels
Hotel Montagne utanför Örebro blir en del av Countryside Hotels. Hotellet har renoverats och slår upp portarna officiellt i maj.
-
Propellerframsteg öppnar för tyst och energieffektivt elflyg
Elflyg med propellrar tampas med ett dilemma: ju mer energieffektivt, desto mer buller. Nu har forskare hittat en lösning på problemet.
-
Avis stärker sitt erbjudande med nationell utrullning av en ny elbilslösning
Nu stärker hyrbilsföretaget Avis sitt hållbarhetserbjudande genom att expandera sin innovativa lösning för elbilar i hela Sverige.
-
Ett rekordår för besöksnäringen i Skellefteå 2022
Enligt siffror från SCB passerade antalet kommersiella gästnätter i Skellefteå 500 000. Det tidigare rekordet på 396 000 var från 2019.
-
Utmanare från 1920-talet ställs ut på Sven-Harrys konstmuseum
Utställningen Konst + Maskin – Utmanarna under 1920-talet på Sven-Harrys konstmuseum handlar om en turbulent tid med framtidstro.
-
Halvering av barns fysiska aktivitet på vintern, bättre siffror där det finns skidanläggningar
Rapporter visar att skidanläggningar främjar invånarnas fysiska hälsa. En kommun vinner på att ha exempelvis en hemmabacke.
-
Svenska Turistbussföretagen anmäler kommunalt bussbolag
Var går gränsen för vad ett kommunalt bolag kan göra? Svenska Turistbussföretagen skriver ett inlägg om frågan.
-
ESS Group gör Anna-Carin, Michael och Fredrik till nya partners
Resort-, hotell- och upplevelsefamiljen ESS fortsätter sin tillväxtsresa och gör inte mer än tre medarbetare till nya partners och delägare.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Världens första Fåret Shaun-övernattningar lanseras i Skånes Djurpark
Världens första övernattningskoncept med Fåret Shaun invigs i Skånes Djurpark i juni. En helt uni...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring 24-28 februari 2023
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring förrförra veckan, men också lite aktuellare inslag däremella...
-
Vi har ett resultat! Summering av Melfestveckan i Lidköping
Melodifestivalen- Sveriges största Tv-produktion och Kulturevenemang har genomsyrat hela staden. Att programm...
-
ESS Group gör Anna-Carin, Michael och Fredrik till nya partners
Resort-, hotell- och upplevelsefamiljen ESS fortsätter sin tillväxtsresa och gör inte mer än tre medarbetare till...
-
-
Gästbloggare
-