-
Turismindustrins dag – Stua samlade besöksnäringen i Sörmland
Sörmland stod i fokus när besöksnäringens aktörer samlades för Turismindustrins dag 2023 på Munktellmuseet i Eskilstuna. En dag arrangerad av Stua, fylld av insikter och framtidsspaningar med diskussioner kring konjunktur, turismtrender och lokala framgångsberättelser.
Konjunktur och Turism
Magnus Sarge, Sparansvarig Sörmlands Sparbank
Magnus Sarge inledde dagen med en genomgång av den rådande konjunktursituationen och dess påverkan på turismen. Trots påverkan från omvärldsfaktorer har konjunkturen hållit sig stabil, men nu ser vi tecken på att konsumenterna börjar dra åt svångremmen.
Inflationen faller tillbaka, men inte så mycket som i övriga Europa Europa eftersom vi har stor andel tjänsteförsäljning och den släpar efter. Vi ska vara medvetna om har haft ”en finansiell sockerskål
Ur ett makroekonomiskt perspektiv kan man se följande:
Minus
- 25% av befolkningen, inklusive ensamstående, garantipensionärer och unga i storstäder, drabbas hårt.
- Många håller hårdare i plånboken
- Importeffekten.
Plus
- Sverige är ett av världens rikaste länder.
- Hemester och lågprissemestrar blir alltmer populära.
På plussidan för besöksnäringen i Sverige finns även aktivitetstrender samt klimatet såtillvida att global uppvärmning gör Europa för varmt i augusti men vi har ändå vintern kvar då blir Norden klimatvinnare med mer turism norrut.
Demografiskt har Sverige en åldrande befolkning (1,7 barn per hushåll och utan invandring skulle den minska). På minussidan för besöksnäringen är att många unga kortsiktigt i alla fall har det tuffare ekonomiskt. På plussidan finns målgruppen äldre som lever längre och inte är lika räntekänsliga. De sitter på Sveriges förmögenhet, vill spendera, vill leva aktivt men bekvämt så här är produkter som glamping, golf, Slott och herresäten, förädlat och paketerat, helt rätt.
Munktellmuseet
Munktellmuseet, som förvaltar arvet från 20 års Volvohistoria, har under ledning av Jannicke Serneberg navigerat genom utmaningar som pandemi och renoveringar. Trots svårigheterna har museet lyckats öka besökarantalet genom smart marknadsföring och pandemianpassningar.
”Det viktigaste är inte att gästen har varit här en gång, utan att de kommer tillbaka,” betonade hon och berättade om museets framgångar och höga betyg från besökare (4,6 av 5 på Google, det är man extra stolta över). Hon brinner också för att lyfta Eskilstuna som besöksmål och för mötet med människor vilket säkert bidrar till framgången.
Jannicke poängterade också hur viktig del det var hon skapade en vision tillsammans med personalen – Att skapa den bästa upplevelsen och mervärde för varje gäst.
Så skapar vi attraktiva platser genom lokala samarbeten i Eskilstuna
Maria Ringström och Helen Strömberg från Destination Eskilstuna delade med sig av hur hållbarhet, idrott, musik och miljö är ledorden för att skapa attraktiva platser.
Destination Eskilstuna ska jobba med:
- Destinationsmarknadsföring – Bara digitalt, musiken alltid lokal
- Värvning av nationella och internationella möten & evenemang
- Destinationsutveckling – miljösmarta reseanledningar – vandringsturism bland annat
Man samordnar arbetet med Eskilstuna kommun och jobbar med paketering i form av Kulturpass och hotellpaketeringar
Position Eskilstuna ser till att evenemangen får ringar på vattnet i resten av besöksnäringen genom avtal, maximering av utdelning på befintliga evenemang, värdskapsutbildning och nya koncept och i vinter kommer Melodifestivalen till Eskilstuna igen.
Idefarmen
Nina och Martin Wande, från Idefarmen, delade med sig av sina erfarenheter som initiativtagare till olika evenemang på landsbygden. De betonade vikten av att våga säga ”ja” till nya möjligheter och hur landsbygden ger utrymme för kreativa projekt och evenemang. De jobbar med olika organisationsformer för olika aktiviteter, bolag för vissa och en förening för andra. Det blir mer administration men gör det lättare att få det att fungera. Som exempel arrangerar man en ljusfestival i februari och den är ett helt ideellt arrangemang.
De berättade att landsbygden ger möjlighet att bre ut sig och de arrangerar bland annat ”Svansjön på landet” (dansande traktorer) och ser som sin expertis att skapa minnesvärda upplevelser, men man får vara bra på att vända och vrida på saker.
Sörmlands museum
Sörmlands museum fokuserar på att göra sina samlingar tillgängliga på nya sätt och har utvecklat samarbeten med kommuner för att maximera sin påverkan, fick vi höra av Kjell Taawo. Museet försöker hitta nya vinklingar, bland annat har man magasinen placerade mitt i museet och de kan besökas och upplevas. Man fokuserar på att visa människorna bakom historien mer än historien i sig. 2020 fick de utmärkelsen Årets museum.
De jobbar mycket med samarbeten med kommuner och har stor pedagogisk verksamhet, bland annat inom byggnadsvård, konst och slöjd.
Öppen Data – Varför är det viktigt för svensk besöksnäring?
Nils Persson från Visit Sweden diskuterade vikten av öppen data för att göra Sverige tillgängligt för turister och här är ambitionen hög – Sverige ska synas mest! Genom att tillhandahålla information på ett enkelt och smart sätt strävar man efter att göra Sverige till världens första land med all turistinformation tillgänglig i rätt format. Än så länge är det en betaversion men man arbetar i snabb takt.
Henric Johansson från Stua, som har varit med i projektet, berättade att de har testat verktyget och har lagt in mycket information/data och han poängterade att inlagd data kan användas av destinationen själv genom APIet och filtreras.
Vi fick också veta att Stua är på gång framåt med rådgivning och nya projekt.
Hur gör Varberg?
Förmiddagen avslutades med reflektioner från Magnus Thomson, destinationsutvecklare i Varberg men också komiker (vilket vi fick exempel på inledningsvis). I sitt arbete vill han att det ska hända saker som man inte väntar sig, när man inte väntar sig det.
Varberg sneglar en del på Borås – Borås och Varberg har varit i luven på varandra i alla tider, men nu hämtar Varberg inspiration från Borås som exempelvis är störst i Norden på street art.
Under höstlovet har man de senaste åren genomfört evenemanget Rys och mys som ska vara gratis för alla. Det är fullt med ljuseffekter, det är uv-lampor som man får låna för att leta efter gåtor målade med uv-färg på gator och torg och mycket uppskattat.
Efter lunch fortsatte dagen med workshops och matchmaking där de lokala aktörerna matchades med researrangörer och bussbolag i syfte att hitta nya samarbeten och möjliga paket.
Artikeln är skriven med visst stöd av AI.
- Text: Jakob Norrby
- Foto: Jakob Norrby
-
Stockholm kraftsamlar för näringslivs- och destinationsutveckling
Från 2024 etablerar staden ett samlat näringslivs- och destinationsbolag. Tre bolag blir ett - Stockholm Business Region.
-
Aurora Safaris vinner Stora Turismpriset 2023
Aurora Safaris har utsetts till vinnaren av Stora Turismpriset 2023. De hyllas för sitt bidrag till att sätta Sverige på världskartan.
-
Ny Hotellpodd för dom som bor, arbetar på eller bara älskar hotell
I en ny Hotellpodd diskuterar Hans Kanold och Jonatan Kruse tillsammans med gäster hotellindustrins olika sidor och aspekter.
-
HRF – Camping får ett intressenätverk i Riksdagen
Riksdagen får ett nytt intressenätverk. Det är campingnäringen anfört av Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund som bildat det.
-
Strawberry öppnar nytt hotell vid besöksmålet Liseberg
Med Balder, vattenvärlden Oceana och Ullevi som närmaste grannar öppnar Strawberry 2026 sitt femtonde hotell i Göteborg.
-
Placebranders Day arrangeras i Jönköping 2024
Den 5 september 2024 möts de som jobbar med platsutveckling i Jönköping. Placebranders Day samlar besökare från hela Sverige.
-
Träffa din nya outtröttliga och kreativa kollega – ChatGPT
Turismnytts nya bloggare Bianca lär dig hur du kan använda AI-verktyget ChatGPT till alltifrån enkel textproduktion till att skapa nya attraktiva paketupplevelser och mycket mer.
-
Taktikon – framtiden för lojalitet i hotellbranschen är personlig
Här utforskar Taktikon framtidens syn på lojalitet i hotellbranschen. Samt hur teknologi kan vara nyckeln till att skapa och behålla gäster.
-
Västerbottens besöksnäring – föregångare i hållbar omställning
Sedan flera år tillbaka finns det ett samlat initiativ för hållbar turism och besöksnäring i Västerbotten - metoden Västerbotten Experience.
-
Marcus Ståhl – så kommunicerar ni ert hållbarhetsarbete
Grundaren av Fjällbyrån går igenom hur företag kan förbättra kommunikationen angående sitt hållbarhetsarbete.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Helsingborg delar andraplatsen när Dublin vinner European Capital of Smart Tourism 2024
Helsingborg var en av sex städer i final i Bryssel. Utmärkelsen ges till den stad som visar på e...
-
Upplev sagolika och vintriga julmarknader runt om i Sverige
Att gå på julmarknader och handla när snöflingorna virvlar och musiken sprider god stämning hör vintern till. I d...
-
Träffa din nya outtröttliga och kreativa kollega – ChatGPT
Är du en dynamisk besöksnäringsföretagare som kämpar med att få tiden att räcka till? Då är ChatGPT en riktig gam...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 48 -23
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan med mest under Destination, Evenemang, Musee...
-
-
Gästbloggare
-