-
Upprop: Stärk resmålet Sveriges attraktionskraft och konkurrenskraft
Svensk turism och besöksnäring vill öka takten och fortsätta bidra till att bygga varumärket Sverige.
Turism och besöksnäringen står för ca 2,5 % av BNP och står sig bra i en jämförelse med andra branscher som skogs-, gruv- eller bilindustri. Näringen för med sig flera positiva delar i samhället genom att bidra till attraktiva platser för både besökare, boende, företag och investeringar. Med långsiktiga och gemensamma mål för näringen blir turism och besöksnäring en katalysator för att driva en hållbar utveckling med innovativa lösningar som stärker Sveriges attraktionskraft och konkurrenskraft.
På Kungliga Djurgården i Stockholm höll Nätverket Hållbar Besöksnäring i slutet av 2023 sin årliga BarCamp, ett möte som samlar representanter för näringen i kreativa framtidsdiskussioner och där insikterna utmynnade i att det behövs en gemensam drivkraft, att arbeta mot samma mål för att tillsammans skapa konkurrenskraft och synlighet.
För att uppnå detta, vill Nätverket Hållbar Besöksnäring skapa ett engagemang för att återta den nationella besöksnäringsstrategin och föreslår även prioriterade aktiviteter ur ett nationellt perspektiv.
Besöksnäringen som en kraft för en hållbar samhällsutveckling
Vi står inför en unik möjlighet att ta tillvara möjligheterna att öka lönsamhet och marknadsföra Sveriges alla attraktiva, innovativa och hållbara produkter samtidigt som vi på allvar behöver lösa utmaningar inom vår näring. Arbetet kräver att olika grupper och delar av samhället samarbetar med varandra utifrån specifika utmaningar, förutsättningar och behov. Fler regioner, destinationer och företag i Sverige arbetar med långsiktiga strategier för att utveckla platser som blir intressanta att besöka, bo och leva i samt där bedriva företag med tydliga ambitioner att positivt påverka samhälle och miljö.
Nätverket Hållbar Besöksnäring tillsammans med berörda aktörer, föreslår att vi i första hand:
Återtar och arbetar för ”den nationella strategin för en långsiktigt och konkurrenskraftig turism och besöksnäring 2030”
- Genom att fortsätta arbeta utifrån en gemensam riktning för turism och besöksnäringen på region, destination och företagsnivå ges förutsättningar att driva på en hållbar utveckling med innovativa företag som på sikt skapar ökad konkurrenskraft.
- Med en ökad enhetlighet för Sverige som resmål ger det en möjlighet till stärkt synlighet internationellt och att möta den ökade efterfrågan av hållbara produkter och tjänster genom marknadsföring och kommunikation.
- Med en ökad enhetlighet och struktur för Sverige som resmål ökar möjligheterna till att mäta turism och besöksnäringens gemensamma framgångar.
Nätverket Hållbar Besöksnäring tillsammans med berörda aktörer föreslår vidare att regeringen:
Prioriterar och finansierar arbetet med lösningar för ökad mobilitet och hållbara transporter
- Transporter utgör idag den största negativa miljöpåverkan för alla aktörer inom turism och besöksnäringen. I våras publicerade Tillväxtverket genom Myndighetsgruppen för turism och besöksnäring (ett samarbete med 16 myndigheter och statliga bolag) en gemensam rapport som presenterar en rad lösningar som nu bör omsättas i praktik.
- Genom att prioritera och finansiera innovationer som ökar tillgängligheten och samtidigt minskar utsläppen kan näringen som helhet underlätta för resenärer att resa mer effektivt, bekvämt och miljösmart.
Riktar innovation, kunskapsutveckling och kommunikation till ”Den medvetne resenären”
- Mobilisera innovationskraft och muskler till näringen för att ännu mer utveckla erbjudanden/affärer som både gynnar resmålet och är attraktivt för målgruppen, den medvetne resenären/konsumenten (svensk som internationell). I dagsläget är kommunikation och marknadsföring det ENDA som Sverige satsar på.
- Exponera endast hållbara produkter och tjänster i våra digitala skyltfönster för att öka attraktionskraften och möta framtidens behov. Inför nationella kriterier eller ramverk för vad som är hållbara produkter och tjänster som underlättar resenärernas val.
- Öka kunskapen om hållbarhet, både bland resenärer, yrkesverksamma och allmänheten! Därigenom skapar vi en än mer ansvarstagande besöksnäring. Detta inkluderar kampanjer för medvetet resande och stöd till utbildningsprogram som fokuserar på hållbarhet samt att integrera hållbarhet i branschens redan existerade utbildningar på alla nivåer.
- Öka fokus på nationell kunskapsspridning av goda hållbara exempel och konkreta tips kring hur man kommunicerar sitt hållbarhetsarbete.
Sverige har en lång och stolt tradition av ideellt engagemang och arbete som motor för positiv samhällsutveckling. Som en ideell och helt obunden röst för besöksnäringen i Sverige vill vi, Nätverket Hållbar Besöksnäring, med detta blixtbelysa risken för en påtagligt negativ utveckling för hela vår näring och istället föreslå ovan åtgärder för att garantera varumärket Sveriges ökade konkurrenskraft.
Vi (medlemmar i Nätverket samt andra deltagare på BarCamp 2023) verksamma inom svensk turism och besöksnäring vill tillsammans fortsätta att stärka Sverige och inte bara upprätthålla vår ledarposition i världen, utan också inspirera andra och visa vägen till en global omställning och vara med och forma morgondagens turism.
Stockholm i januari 2024
Anette Lindstrup och Hanna Myrbäck, Helsingborgs Stad
Anna Hegethorn, Aktiebolag Anna Hegethorn
Anna Stadig, Stadig Affärsutveckling AB
Bianca Brandon-Cox, Bianca Brandon-Cox Productions AB
Camilla Zedendahl, Kungl. Djurgårdens Intressenter
Carina Hiller, Sustainable Meet Stockholm
Charlotte Augustsson, Meetx
Elin Bäckström, Visit Linköping & Co
Emma Björner, Göteborgs Universitet
Emma Kraft, Kraft kommunikation & relation
Hanna Anfelter, Reform travel
Jan Peter Bergkvist, SleepWell AB
Jenny Nohrén, Visit Värmland
Joanna Gustafsson, Destination Östersund
Karin Ringholm, Stiftelsen Skansen
Karolina Stockhaus, YH Akademin AB
Katarina Thorstensson, Göteborg & Co
Klara Börjesson Ahlqvist, Falköpings kommun
Kristin Lundén, Nätverket Hållbar Besöksnäring
Linda Staaf, Woods & Water of Sweden
Linda Vismer, Linda Vismer AB
Linn Färjhage, ALL!NN AB
Lotta Boman och Lena Andersson, Sigtunahöjden Hotel & Conference
Maria Alm, Visit Karlstad AB – Karlstad CCC
Märit Andersson, Addema Kompetens
Peter Reelfs, Northflash
Sofia Stahl, VarUnik
Fakta om Nätverket Hållbar Besöksnäring:
Nätverket Hållbar Besöksnäring är ett expertnätverk för verksamma inom besöksnäringens organisationer. Allt med syfte att öka takten för den hållbara omställningen. Medlemmars engagerade arbete, utmaningar och generösa delande av erfarenhet och kunskap är ryggraden i nätverket.
Den ideella föreningen bildades för mer än 10 år sedan och samlar engagemang från hela branschen samt akademin och offentlig sektor med medlemmar från Sveriges alla hörn.
Vi ser att en omställning mot en hållbar utveckling är en nödvändighet, och en fantastisk möjlighet att skapa affärsnytta och mervärde för gäster och besökare.
Vårt mål är att utveckla besöksnäringen positivt genom att påvisa kraften i hållbarhetsfrågorna som avgörande och nödvändig faktor för långsiktig framgång. För att möjliggöra denna källa till konkurrenskraft och innovation krävs ett systematiskt arbete med långsiktiga mål som delas av alla aktörer.
natverkethallbarbesoksnaring.se
Mer om Nätverket på Turismnytt
- Text: Nätverket Hållbar Besöksnäring
- Foto: Nätverket Hållbar Besöksnäring
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – maj 2025
Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild om besöksnäringen baserad på statistik. Maj hade en hög hotellbeläggning.
-
Internationella intresset för Coolcation i Sverige verkar inte svalna
Förra sommarens kanske hetaste resetrend Coolcation har inte svalnat visar en undersökning från Visit Sweden.
-
Stockholms stad behåller Stockholmsmässan i sin ägo
I marknadsläget har det visat sig svårt att hitta en köpare till Stockholmsmässan. Processen att sälja har avbrutits och staden fortsätter att utveckla den i egen regi.
-
Svenskarnas sommarplaner: natur och tid med familjen
En ny undersökning från SkiStar visar att svenskarnas sommarplaner i präglas av ett intresse för natur och tid med familjen.
-
Norrköping – nästa vecka drar SM-veckan igång
Snart startar SM-veckan i Norrköping, en idrottsfest som invigs den 24 juni och samlar svenska mästerskap i 24 idrotter.
-
Swedish Lapland – satsning på destinationshotell i nytt projekt
Swedish Lapland Visitors Board har tilldelats finansiering för projektet AHEAD som ska stärka Norrbottens destinationshotell.
-
Vänersamarbetet – stort intresse för strand- och stadsnära fiske
2021 publicerades en digital fiskekarta för Vänern. Den har passerat 1 miljon visningar, vilket visar att det finns ett stort intresse för fiske.
-
Katrineholm – sommarkonserter med Marit Bergman och Jonathan Johansson
Katrineholm satsar på två gratiskonserter i sommar. Det ska bidra till att stärka kommunens attraktionskraft.
-
Stua AB inleder planerad avveckling av verksamheten
Efter 23 år som en kraft för besöksnäringen i Sörmland, har styrelsen för Stua beslutat att inleda en planerad avveckling av verksamheten.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 24 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering och Stöd/Insatser/Utmärkelser/Initiativ Destination Nu bli...
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Svensk semester behöver en omstart – för både personer och platser
Sverige stänger ner i juli. Varje år tar en majoritet av svenskarna sin semester just då, ofta i ett enda långt s...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 24 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Evenemang, Hållbarhe...
-
Krönika: Hur gör vi turismen till något större?
Det låter kanske som en filosofisk fråga. Ändå är det just den frågan jag ofta hör – även om den kanske oftare fo...
-
Nature Travels erbjuder paket hos Nordic Husky Farm
Det brittiska företaget Nature Travels har introducerat ett nytt paket i sin repertoir. Detta tack vare kontakter...
-
-
Gästbloggare
-