-
Visita stämmer bokningssajt
Bokningssajten Booking.com är i blåsväder efter att Visita skall lämna in en stämningsansökantill Patent- och marknadsdomstolen i Stockholm. Den bakomliggande orsaken är att bokningssajten kräver att hotellen inte får marknadsföra lägre priser någon annanstans än hos de. Visita svarar nu med att stämma Booking.com för konkurrenshämmande avtalsvillkor.”- Avtalen drabbar gästerna, som får betala ett högre pris än de annars skulle ha gjort”, säger Eva Östling, VD Visita.Hon forsätter:
”- I vår stämningsansökan påtalar vi att Booking.com:s avtalsklausuler kring prissättningen är konkurrenshämmande. Vi menar också att klausulerna strider mot konkurrenslagen genom att de hindrar hotellen från att marknadsföra lägre priser på den egna sajten”.”- Det här är inte bara ett svenskt problem, utan det omfattar hela världen. Ett fåtal sajter har i det närmaste globalt oligopol och kontrollerar marknaden. Det gör att de också kan använda tveksamma metoder, eftersom hotellen är beroende av bokningarna de får genom dem och därför inte vågar stå utanför”.Den typ av konkurrenshämmande avtalsvillkor som Booking.com använder i Sverige har redan förbjudits i Tyskland, Frankrike, Italien och Österrike.
Utöver de konkurrenshämmande avtalsvillkoren tycker Visita att Booking.com använder ett tvivelaktigt rankningssystem. Det grundar sig till stora delar på hur många rum hotellen lämnar till Booking.com och hur stor provision bokningssajten får. Rankningssystemet är inte en del av stämningsansökan.
Enligt bokningssajten Booking.coms talesperson så verkar Visita ha missförstått väsentliga delar av bokningsplattformarnas affärsmodell. Denna typ av plattform ska stärka hotellens möjlighet att nå ut till potentiella kunder.
Enligt Booking.com så bidrar de till en hälsosam konkurrens mellan hotell och andra övernattningsformer genom att tillhandahålla den enklaste och mest transparenta prisjämförelseprocessen för kunderna.
Konkurrensverket granskade i april 2015 prisparitetsfrågan och godkände den typ av avtal som nu finns. Det var således Konkurrensverket som har godkänt att hotellen inte får erbjuda allmänheten bättre priser i egna onlinekanaler än på Booking.com. Däremot får hotellen erbjuda andra priser på till exempel andra bokningssidor, alla sorters så kallade offline kanaler, vid receptionsdisken samt via kundklubbar och lojalitetsprogram.
Bokningsplattformen bidrar till att hotellen kan nå ut till målgrupper som många inte nått via de egna kanalerna, i alla fall inte utan att göra omfattande marknadsföringsinvesteringar vilket i sig resulterar i kostnader för hotellen som riskerar höja rumspriserna. För att kunna behålla förmågan att generera kunder till hotellpartners och kunna investera i digital teknik som gör sök- och bokningsprocessen effektiv för såväl kunder som partners så måste Booking.com säkerställa att hotellen inte erbjuder kunderna lägre priser i de egna onlinekanalerna. Ett hotell betalar nämligen bara provision till Booking.com när en kund bokat och genomfört sin vistelse. Och som Konkurrensverket konstaterar i sitt godkännande: ”I sin utredning har Konkurrensverket inte identifierat något konkurrensproblem som orsakas av villkor om prisparitet som avser sådana priser som publiceras för allmänheten på hotellens hemsidor. I sin preliminära bedömning har Konkurrensverket vidare beaktat att prispariteten i förhållande till hotellens hemsidor kan förhindra hotellen från att åka snålskjuts på Booking.coms investeringar och därmed bidra till att plattformen kan fortsätta att erbjuda användarvänliga och gratis sök- och jämförelsetjänster.”
Hotell kan när som helst välja att lista sig på Booking.coms hemsida, det är frivilligt. Väl listade har hotellen själva 100 procent kontroll över sina priser. Booking.com sätter inte – och har aldrig satt – priser.
Källa: Visita, Konkurrensverket, Visita
- Text: Maria Lindqvist
- Foto: Peter Knutson / Visita
-
Arknat bygger vindskydd i Nyköping – arkitektur och natur i harmoni
Arknat skapar platsunika och arkitektritade vindskydd längs Sörmlandsleden i sommar för allmänheten att nyttja.
-
Nobis Hospitality Group öppnar nytt hotell – Hagastrand
Vid Hagaparken tar ett hotell form, Hagastrand. Det är Nobis Hospitality Groups prestigeprojekt, en social wellness-destination.
-
Nästan 17 miljoner gästnätter på campingplatser 2024
Ny statistik visar att gästnätter på Sveriges campingplatser ökade till 16,7 miljoner 2024. Dessutom är det valet för europeiska turister.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 17-25
Mest under Destination, Evenemang samt Konstateranden, beslut och rapporter.
-
Boule-VM 2027 kommer till Göteborg och Scandinavium
Boule-VM kommer att avgöras i Göteborg den 2–5 september 2027. På Scandinavium kommer atleterna att tävla om världsmästartitlarna.
-
Pontus Frithiof at Bro Hof har öppnat – ny gastronomisk destination
Den nya restaurangen Pontus Frithiof at Bro Hof erbjuder en unik matupplevelse. Förstärkt med en ny destination för event.
-
Daftö Resort – sommarjobbande unga kompletteras av pensionärer
För att komplettera ungdomarnas insatser under sommaren söker Daftö Resort pigga seniorer. De vill skapa en inkluderande arbetsplats.
-
Skaraborg som konstdestination – 5 stora nyheter i sommar
I sommar blomstrar Skaraborg med fem nyskapande konstupplevelser. I form av tre nya besöksmål, en designikon och ett jubileum.
-
Utländska turister spenderar mer i Sverige än exportvärdet för järn och stål
Jämförs Sveriges exportsiffror för 2024 syns det att exportvärdet för Resor överstiger export av exempelvis järn eller malm.
-
Sporterna under SM-veckan 2025 i Norrköping – dag för dag
Nu släpps idrotternas tävlingsdagar och arenor till SM-veckan den 24–29 juni i Norrköping. Alla är välkomna till folkfesten.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Växjö & Co söker efter en destinationsutvecklare
Det är kontrasterna som definierar Växjö. Å ena sidan puls, shopping och nöjesliv. Å andra sidan mysiga gränder, ...
-
Utländska turister spenderar mer i Sverige än exportvärdet för järn och stål
Jämförs Sveriges exportsiffror för 2024 som presenteras av Statistiska Centralbyrån, SCB, och Ekonomifakta.se, sy...
-
Årets höjdpunkt för fjälldestinationer – r360 kundträff på Idre fjäll
r360 Resort Systems AB är leverantör av bokningssystemet r360 för resorts och destinationer i nordiska fjällen. T...
-
SkiStar utvecklar ett nytt skidområde i Vemdalen
SkiStar kan med glädje meddela att utbyggnaden av ett nytt skidområde, Hovde Syd i Vemdalen, har...
-
-
Gästbloggare
-