-
Visst älskar vi landsbygden, eller?
Visst älskar vi landsbygden! Den ger oss en meningsfull fritid, efterlängtad semester, barndomsminnen, råvaror och livsmedel, nationell identitet. Sverige är landsbygden! Vi älskar att vara där en vecka på sportlovet och/eller påsklovet och så en sommarvecka eller kanske till och med två. Men vi bor inte där. Allt färre av oss gör det.
Förutsättningarna för att bedriva en verksamhet utanför städer och större samhällen försämras gradvis när samhällsservice, myndigheter och även vi själva i allt större utsträckning bor, verkar och lever i staden. Inte minst turistföretagarens villkor som lever på att allt ska fungera när vi väl tar oss ut ur staden samtidigt som närmarknad och närservice försvinner.
Visit Sweden får ytterligare 70 miljoner i en satsning för att marknadsföra svensk natur mot Kina och Indien. Det är en natur i en landsbygd som vi själva då allt mindre vill leva och verka i. Risken är stor att det blir allt svårare att utveckla produkter som är hållbara och ens orkar hålla måttet när det väl är säsong. Oavsett vilket land de kommer från. I övrigt kan jag tycka att en målsättning att öka antalet besök från dessa marknader ska öka med 10% om året kan vara något blygsamt. I Finland har besöken från Kina ökat med 34% de första fyra månaderna i år och hela 49% i April. Med SAS nya direktlinje till Hong Kong som startar i september förbättras möjligheterna avsevärt för besök till Sverige.
Ett annat land att jämföra oss med vad gäller nationell kraftsamling är Storbritannien och deras nu föreslagna plan för att stärka turismen över hela landet. Fem huvudpunkter i planen är nationell koordinering, utbildning och kompetensförsörjning, enklare regler, infrastruktur för att kunna ta sig utanför London samt ett ”world class welcome at the border”. Något att studera noggrant. Gillar särskilt raden ”We want every visitor to the UK, whether from home or abroad, to have a brilliant experience and shout about it, encouraging even more tourists to choose Britain.” Läs mer här: https://twitter.com/RazorBjorn/status/622306078257213441
Finns förmodligen gott om Europeiska exempel på hur våra konkurrerande länder stärker sina organisationer, marknadsföring och investeringar för att attrahera oss att åka dit ännu en gång och lite oftare. Kineserna och Indierna kommer absolut göra det, både till Finland och till Storbritannien. Hur mycket de kommer att åka ut till deras landsbygd återstår att se. Om de ens är intresserade av den. Vi är ju knappt intresserade av vår egen. I varje fall vill vi inte bo där. Men det är ju bra om det är öppet när vi vill åka dit en gång på vintern och/eller en gång på sommaren. Frågan är bara hur landsbygden kommer att överleva på det och hur lång tid det tar innan staden också vacklar. Det är min övertygelse att det är ett samspel mellan landsbygd och stad där inget av dem klarar sig utan det andra. Det borde finnas ett självändamål för städerna att återinvestera i sin landsbygd därmed. Inte bara när det är sommarlov.
Under tiden reser vi mer än någonsin
Björn Arvidsson
[email protected]
070-5941930- Text: Maria Lindqvist
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – maj 2025
Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild om besöksnäringen baserad på statistik. Maj hade en hög hotellbeläggning.
-
Internationella intresset för Coolcation i Sverige verkar inte svalna
Förra sommarens kanske hetaste resetrend Coolcation har inte svalnat visar en undersökning från Visit Sweden.
-
Stockholms stad behåller Stockholmsmässan i sin ägo
I marknadsläget har det visat sig svårt att hitta en köpare till Stockholmsmässan. Processen att sälja har avbrutits och staden fortsätter att utveckla den i egen regi.
-
Svenskarnas sommarplaner: natur och tid med familjen
En ny undersökning från SkiStar visar att svenskarnas sommarplaner i präglas av ett intresse för natur och tid med familjen.
-
Norrköping – nästa vecka drar SM-veckan igång
Snart startar SM-veckan i Norrköping, en idrottsfest som invigs den 24 juni och samlar svenska mästerskap i 24 idrotter.
-
Swedish Lapland – satsning på destinationshotell i nytt projekt
Swedish Lapland Visitors Board har tilldelats finansiering för projektet AHEAD som ska stärka Norrbottens destinationshotell.
-
Vänersamarbetet – stort intresse för strand- och stadsnära fiske
2021 publicerades en digital fiskekarta för Vänern. Den har passerat 1 miljon visningar, vilket visar att det finns ett stort intresse för fiske.
-
Katrineholm – sommarkonserter med Marit Bergman och Jonathan Johansson
Katrineholm satsar på två gratiskonserter i sommar. Det ska bidra till att stärka kommunens attraktionskraft.
-
Stua AB inleder planerad avveckling av verksamheten
Efter 23 år som en kraft för besöksnäringen i Sörmland, har styrelsen för Stua beslutat att inleda en planerad avveckling av verksamheten.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 24 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering och Stöd/Insatser/Utmärkelser/Initiativ Destination Nu bli...
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Svenska regionala flygplatser – Gärna utredningar men nu behövs beslut
Arlandautredningen är klar. Samtidigt ges direktiv för ytterligare en utredning för övriga flygplatser. Men vad F...
-
Svensk semester behöver en omstart – för både personer och platser
Sverige stänger ner i juli. Varje år tar en majoritet av svenskarna sin semester just då, ofta i ett enda långt s...
-
Nu ska Lidköping och Linköping stoppa förväxlingen av städerna
Svenska och internationella besökare, studenter och till och med Abba-Benny – det är många som blandar ihop Lidkö...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 24 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Evenemang, Hållbarhe...
-
-
Gästbloggare
-