-
De fick priser av White Guide 2018
Årets White Guide gala är över för denna gång. Men årets vinnare lär aldrig glömma måndagen den 5 mars 2018.
Det var då som White Guide gala 2018 hölls i Blå Hallen i Stockholms stadshus. På galan korades årets bästa restauranger i olika kategorier. Man hyllar också de största restaurangupplevelserna i landet.
Inför årets gala hade man testat 800 restauranger. Av dessa fick 600 restauranger plats i White Guide 2018.
Restaurangerna som fick ta emot priser
Restaurangerna som fick ta emot priserna vid årets White Guide gala 2018 var:
- Årets bästa restaurang: Frantzén, Stockholm
Motivering: För att ha skapat en ny kultplats för gastronomi i högsta divisionen, där inga ansträngningar sparats och inget lämnats åt slumpen för att leverera en restaurangupplevelse som kombinerar kulinariskt artisteri med ett värdskap i världsklass. - Årets Stjärnskott: Ichi, Stockholm
Motivering: För att med sparsmakad japansk elegans ha skapat en storartad smakupplevelse där Kyoto möter Stockholm med service och matpresentationer på högsta nivå. - Årets Banbrytare: Mathias Dahlgrens Rutabaga, Stockholm
Motivering: För att ha modet och kreativiteten att erbjuda en ny typ av modern finkrogsupplevelse där grönsaker har uppgraderats från tillbehör till tallrikens stjärnor. - Årets Merroir Award: Frida Ronges restauranger Unn och Tak, Stockholm
Motivering: För att ha gift ihop nordisk västkust och asiatisk östkust i två högprofilerade paketeringar som på var sitt sätt bjuder på maritim gastronomi på hög höjd. - Terroir Award: SAV, Tygelsjö
Motivering: För att genom sin gastronomi med stor kunskap och ren glädje förmedla sydsveriges alla terroirer till sina gäster – från djupaste skog till öppnaste åker. - Årets Hållbara Gastronomi: Volt, Stockholm
Motivering: För att ha kombinerat en hög innovationsnivå vad gäller smak och teknik med en ambitiös strategi för att främja hållbara och ekologiska råvaror. - Årets Dryckesupplevelse: Folii, Stockholm
Motivering: För att med stort yrkeskunnande, engagemang och personlighet ha skapat en ny typ av vinbar där upplevelsen i glaset maxas med hjälp av en levande vinlista, service, mat och ambience. - Årets Hjärtekrog: Familjen, Göteborg
Motivering: För att ha skapat en hjärtlig och välkomnande restaurangmiljö där personal och prisvärde lockar olika typer gäster att känna sig som en del av den familjära stämningen. - Årets Rising Star: Emma Shielda, Flickan, Stockholm.
Motivering: För att med stor kunskap och ambition utveckla och utmana både sig själv och köken hon representerar. Och för att vid ung ålder redan nått tävlingsframgångar både nationellt och internationellt. - Årets smakutvecklare i livsmedelsbranschen: Roots of Malmö.
Motivering: För att med inspiration från en mångtusenårig tradition av fermenterade tedrycker ha skapat en bubblande törstsläckare packad med nyttigheter och präglad av nyskapande smaksättningar från naturens skafferi. - Årets Hyllning av en Långtida Betydelsefull Gastronomisk Gärning: Malin Söderström, Stockholm.
Motivering: För att med en jordnära matfilosofi under många år ha varit en inspirerande förebild i en mansdominerad kockvärld genom både tävlingsengagemang, utbildningsprogram och framtidsorienterade krogprojekt.
Nya priser för i år
Nytt år för i år var priset Årets ljudmiljö i Stockholm. Priset delades ut i ett samarbete med Hörselskadades förening i Stockholm. Årets ljudmiljö i Stockholm gick till Taverna Brillo med motiveringen: För att på ett designmässigt kreativt sätt ha skapat en ljudmiljö som gynnar det goda samtalet trots en krävande lokal där olika verksamheter blandas.
Staden Falkenberg tilldelades priset Årets Värt en Resa. Motiveringen var: För att ha skapat en grogrund för entusiastiska matentreprenörer att utveckla en kreativitet som gjort staden till en spännande svensk restaurang-destination.
Vill du veta vilka restauranger som finns med i White Guide 2018? Besök White Guides hemsida här!
Källa: White Guide
Årets bästa serviceupplevelse: Frantzéns, Stockholm
Motivering: För att ha gett fine dining en ny modern definition, där varje gäst behandlas ”furstligt informellt” av ytterst kompetent personal i varje fas av besöket från första till sista hisstur.
- Text: Maria Lindqvist
- Foto: Anna Hållams/ White Guide
- Årets bästa restaurang: Frantzén, Stockholm
-
Visionen för arkitekturen på World of Volvo
Göteborgs nya upplevelsecenter World of Volvo har öppnat. Arkitekturen symboliserar en värld utan gränser, med naturen i centrum.
-
Kärlek och kändisar under Springpride i Eskilstuna
Oscar Zia och Admira Thunderpussy är två av dragplåstren när pridefestivalen Springpride arrangeras i Eskilstuna den 18 maj.
-
Stockholm Business Region – positiv utveckling av gästnätter 2024
Det har varit en bra start på året när det kommer till gästnätter. Prognosen ser fortsatt god ut för högsäsongen i Stockholm.
-
Undersökning från Länsförsäkringar: I år semestrar vi i Sverige
Inför den kommande sommaren planerar många svenskar att semestra i Sverige. Det visar en undersökning från Länsförsäkringar.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 17 -24
Mest under Destination, Evenemang och Mat & Dryck samt Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering
-
Gästnätter: Värmland ökar tredje mest i landet
För tredje månaden i rad ökar Värmland gällande gästnätter. Under februari steg de med åtta procent jämfört med februari 2023.
-
Tekniska museet – en spännande och utmanande kulinarisk resa
Under GSTC-konferensen passade Turismnytt på att prata lite med Bicke Naglo som ansvarar för mat och dryck på Tekniska museet.
-
I helgen öppnar Gröna Lund – och välkomnar Pelle Svanslös
Årets säkraste vårtecken är här! Den 27 april slår Gröna Lund upp portarna för säsongen, där en rad nyheter väntar besökarna.
-
Utbilda dig inom besöksnäringen på TUC Yrkeshögskola
TUC Yrkeshögskola arbetar för att förse besöksnäringen med kompetens. Intresserade kan bl.a läsa Hotel & Restaurant Manager.
-
Svenska Möten ger ut e-bok för att inspirera om hållbarhet
Svenska Möten vill tillsammans med sina hållbara mötesplatser leda branschen. Därför ger de nu ut e-boken "Vi vill leva Globala målen".
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Visit Skåne tar ledarroll i internationellt initiativ för framtidens turism
Visit Skåne går in som ledande part i ett treårigt projekt med länderna kring Östersjön för att ...
-
I helgen öppnar Gröna Lund – och välkomnar Pelle Svanslös
Årets säkraste vårtecken är här! I helgen slår nämligen Gröna Lund upp portarna för säsongen, dä...
-
Tekniska museet – en spännande och utmanande kulinarisk resa
Under GSTC2024 konferensen passade Turismnytt på att prata med Bicke Naglo som ansvarar för mat och dryck på
-
Utbilda dig inom besöksnäringen på TUC Yrkeshögskola
Besöksnäringen är en av de snabbast växande näringarna i Sverige där hotell- och restaurangbranschen är den enski...
-
-
Gästbloggare
-