-
Sommarens torka – Blodglass och äppelgåvor
Sommarens extrema torka i Sverige har slagit hårt mot skördarna i hela landet. Det har bland annat lett till foderbrist för betande djur, vilket gör att bönder tvingas skicka sina djur till slakt mycket tidigare än beräknat. Det har också lett till att skörden av svenska grönsaker och frukt har påverkats negativt.
Både människor och djur har behövt ligga lågt under sommaren för att må bra. Trots detta har flera unika lösningar på problem skapats. Många branscher och företag har hjälpt till på olika sätt för att underlätta situationen för bönderna.
Djurparker serverar svalka
Inte bara bönderna har påverkats, djurparker har även tvingats hitta på kreativa lösningar för att svalka sina djur och gäster. I Skånes djurpark har till exempel skötarna duschat älgar, björnarna har fått frusen vattenmelon att slicka på och järvarna har serverats blodglass!
Gäster har kunnat hitta vattenstationer med jämna mellanrum och svalkat sig vid vattenleken eller i vattenrutschkanan. Personalen har kört omkring med vatten till kollegor som arbetat tungt under svettiga förhållanden för att se till att djuren mår bra. Även kunderna har bjudits på dryck.
”Vi gör allt vad vi kan för att göra de varma dagarna så bra som möjligt för djuren och ge dem den svalka som vi alla längtar efter. En av de nordligaste djurarterna vi har här i Skånes Djurpark är myskoxarna. Vi kan se att de har klarat värmeböljan bra. Deras aktivitet blir lägre under dagarna, de håller sig mycket i skuggan och i sina hus och så har de haft möjlighet att få svalkande duschar av skötarna.” Säger Skånes Djurparks zoologiska chef, Anna Blinkowski.
En Björn med glass – Skånes DjurparkKiviks Musteri skänker äpplen
Familjeföretaget har hjälpt djurägare som riskerar foderbrist med att ge bort 30 ton hela mustäpplen. Vanligtvis skänks äppelrester som djurfoder under hösten, men eftersom läget är allvarligt valde företaget att skänka hela äpplen redan nu.
Kiviks Musteri spred via Facebookgruppen Foderhjälpen©2018 att de ville skänka äpplen till drabbade djurägare. Responsen blev enorm och inlägget delades redan de två första dygnen av fler än 1 900 personer.
”Läget är akut och vi måste alla hjälpas åt. Vi kände att vi ville bidra och kunde göra det eftersom årets äppelskörd verkar bli både tidig och stor.” Säger Jan Flemming Jensen, odlingschef på Kiviks Musteri.
Restauranger väljer svenska råvaror
Slakteriers kapacitet styrs till stor del av efterfrågan på svenskt kött. Eftersom bönder tvingas att nödslakta sina djur, kommer vi den närmsta framtiden att se ett överskott av svenskt kött. Detta gör att köerna till slakterier blir långa och svåra. Genom att hjälpa till att öka efterfrågan på köttet under hösten och vintern kan restauranger och konsumenter göra stor skillnad för bönderna.
Inom restaurangbranschen har flera krögare och grossister gått samman i ett gemensamt upprop för att stödja de svenska bönderna genom att prioritera att köpa deras produkter.
”För mig som kock och representant för restaurangbranschen är det extra viktigt att stötta svenska bönder. Ett bra sätt är att upphandla och fråga efter svenskt kött och svenska råvaror, frukt och grönt.” Säger Fredrik Eriksson, krögare på Långbro värdshus, restaurang Asplund och kreativ ledare för Restaurangakademien.
Hur kan vi hjälpa till?Människan är en komplex art, men våran starka empati gör oss benägna att hjälpa andra i nöd. På en psykologisk nivå är altruistiska beteenden en förutsättning för att samhällen och grupper ska fungera. På en enklare nivå bryr vi oss om att dra vårt strå till stacken.
Djurens och växtrikets situation påverkar oss. Grönsaker kommer att gå upp i pris, svenskt kött blir billigare, mjölk kommer att bli dyrare osv. Men alla kan hjälpa till på något sätt.
Konsumenter kan köpa enbart svenska råvaror, medan företag såsom Kiviks Musteri kan skänka äpplen till de drabbade. Uppsala Kommun lånar ut mark till lantbrukare medans vissa banker lättar på krav så att deras kunder på landsbygden kan få hjälp.
Kan ni som företag hjälpa situationen på något sätt? Se er om efter möjligheter i er omgivning. Hör er gärna av till oss på redaktionen om ni har hittat på något för att lätta torkan i vår natur.
Jan Flemming Jensen och Jörgen Rasmusson – Kiviks Musteri- Text: Isa Mörk
- Foto: Martin & Servera
-
Visionen för arkitekturen på World of Volvo
Göteborgs nya upplevelsecenter World of Volvo har öppnat. Arkitekturen symboliserar en värld utan gränser, med naturen i centrum.
-
Kärlek och kändisar under Springpride i Eskilstuna
Oscar Zia och Admira Thunderpussy är två av dragplåstren när pridefestivalen Springpride arrangeras i Eskilstuna den 18 maj.
-
Stockholm Business Region – positiv utveckling av gästnätter 2024
Det har varit en bra start på året när det kommer till gästnätter. Prognosen ser fortsatt god ut för högsäsongen i Stockholm.
-
Undersökning från Länsförsäkringar: I år semestrar vi i Sverige
Inför den kommande sommaren planerar många svenskar att semestra i Sverige. Det visar en undersökning från Länsförsäkringar.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 17 -24
Mest under Destination, Evenemang och Mat & Dryck samt Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering
-
Gästnätter: Värmland ökar tredje mest i landet
För tredje månaden i rad ökar Värmland gällande gästnätter. Under februari steg de med åtta procent jämfört med februari 2023.
-
Tekniska museet – en spännande och utmanande kulinarisk resa
Under GSTC-konferensen passade Turismnytt på att prata lite med Bicke Naglo som ansvarar för mat och dryck på Tekniska museet.
-
I helgen öppnar Gröna Lund – och välkomnar Pelle Svanslös
Årets säkraste vårtecken är här! Den 27 april slår Gröna Lund upp portarna för säsongen, där en rad nyheter väntar besökarna.
-
Utbilda dig inom besöksnäringen på TUC Yrkeshögskola
TUC Yrkeshögskola arbetar för att förse besöksnäringen med kompetens. Intresserade kan bl.a läsa Hotel & Restaurant Manager.
-
Svenska Möten ger ut e-bok för att inspirera om hållbarhet
Svenska Möten vill tillsammans med sina hållbara mötesplatser leda branschen. Därför ger de nu ut e-boken "Vi vill leva Globala målen".
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Visit Skåne tar ledarroll i internationellt initiativ för framtidens turism
Visit Skåne går in som ledande part i ett treårigt projekt med länderna kring Östersjön för att ...
-
I helgen öppnar Gröna Lund – och välkomnar Pelle Svanslös
Årets säkraste vårtecken är här! I helgen slår nämligen Gröna Lund upp portarna för säsongen, dä...
-
Utbilda dig inom besöksnäringen på TUC Yrkeshögskola
Besöksnäringen är en av de snabbast växande näringarna i Sverige där hotell- och restaurangbranschen är den enski...
-
Tekniska museet – en spännande och utmanande kulinarisk resa
Under GSTC2024 konferensen passade Turismnytt på att prata med Bicke Naglo som ansvarar för mat och dryck på
-
-
Gästbloggare
-