-
Webbkurser ska hjälpa hotell och restauranger att bli energismarta
Företag kan ofta ha svårt att hitta tid för att samla alla medarbetare och utbilda dem i energifrågor. Därför har Energimyndigheten producerat kostnadsfria webbutbildningar som chefer och medarbetare kan gå när de vill och var de vill. Utbildningarna handlar om hur små och medelstora företag kan använda företagets energi på ett smartare sätt. Idag öppnar de första två kurserna och de riktar sig till hotell och restauranger. Sammanlagt kommer tio kurser till tio olika branscher att produceras.
De två första webbutbildningarna är framtagna tillsammans med besöksnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation Visita och är testade av några företag i branschen. Utbildningarna är därmed specifikt utformade för just hotell och restauranger.
”Det ska vara enkelt och roligt att lära sig mer om energifrågor. Tanken med de utbildningar som vi tagit fram är att man ska kunna gå utbildningen när man har en stund över: Kanske mellan två arbetsmoment, på bussen på väg till jobbet eller gemensamt med kollegorna på arbetsplatsträffar.” Säger Erika Brokvist, projektledare, Energimyndigheten.
Interaktiva utbildningar med unik form
Utbildningarna är interaktiva med filmade inslag, övningar och kompletterande texter. Det ingår även lekfulla inslag i spelform där deltagaren får möta en rad energimonster som man har i uppdrag att fånga. När utbildningen är avslutad ska man ha fått konkreta energitips, förslag på genomförande och handfasta råd, både om vad man som anställd själv kan göra och hur företaget på ett övergripande plan kan arbeta för att minska energianvändningen.
”Jag tycker att utbildningarna är ett lättsamt, konkret och annorlunda sätt att komma igång med sitt hållbarhetsarbete. För mig som chef blir det enklare att skapa engagemang för energifrågorna bland mina medarbetare med hjälp av utbildningarna. De ger en bra introduktion på en grundläggande nivå, men passar även företag som kommit lite längre i sitt energiarbete.” Säger Lotta Boman, VD för Sigtunahöjden Hotell & Konferens och en av dem som testat utbildningarna.
Inte så svårt som många tror
Intresset för hållbarhet ökar stort bland företag inom besöksnäringen. Det handlar inte bara om minska klimatpåverkan i helhet, utan också att visa för kunderna att företaget är villigt att tänka långsiktigt och tar sitt ansvar.
Utbildningen visar på att ett hållbarhetsarbete inte alltid är så kostsamt och svårt att genomföra som många tror. Genom att använda konkreta exempel och erfarenheter, visar utbildningen att enkla metoder kan göra stor skillnad.
”Att öka sitt hållbarhetsarbete blir allt viktigare för företagen inom besöksnäringen, och där är mer effektiv användning av energi centralt. Förutom att ta ansvar för miljön handlar det om att spara pengar och öka sin konkurrenskraft.” Säger Caroline Strindmar, hållbarhets- och livsmedelsstrateg på Visita.
- Text: Energimyndigheten & Isa Mörk
- Foto: Energimyndigheten
-
Visionen för arkitekturen på World of Volvo
Göteborgs nya upplevelsecenter World of Volvo har öppnat. Arkitekturen symboliserar en värld utan gränser, med naturen i centrum.
-
Kärlek och kändisar under Springpride i Eskilstuna
Oscar Zia och Admira Thunderpussy är två av dragplåstren när pridefestivalen Springpride arrangeras i Eskilstuna den 18 maj.
-
Stockholm Business Region – positiv utveckling av gästnätter 2024
Det har varit en bra start på året när det kommer till gästnätter. Prognosen ser fortsatt god ut för högsäsongen i Stockholm.
-
Undersökning från Länsförsäkringar: I år semestrar vi i Sverige
Inför den kommande sommaren planerar många svenskar att semestra i Sverige. Det visar en undersökning från Länsförsäkringar.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 17 -24
Mest under Destination, Evenemang och Mat & Dryck samt Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering
-
Gästnätter: Värmland ökar tredje mest i landet
För tredje månaden i rad ökar Värmland gällande gästnätter. Under februari steg de med åtta procent jämfört med februari 2023.
-
Tekniska museet – en spännande och utmanande kulinarisk resa
Under GSTC-konferensen passade Turismnytt på att prata lite med Bicke Naglo som ansvarar för mat och dryck på Tekniska museet.
-
I helgen öppnar Gröna Lund – och välkomnar Pelle Svanslös
Årets säkraste vårtecken är här! Den 27 april slår Gröna Lund upp portarna för säsongen, där en rad nyheter väntar besökarna.
-
Utbilda dig inom besöksnäringen på TUC Yrkeshögskola
TUC Yrkeshögskola arbetar för att förse besöksnäringen med kompetens. Intresserade kan bl.a läsa Hotel & Restaurant Manager.
-
Svenska Möten ger ut e-bok för att inspirera om hållbarhet
Svenska Möten vill tillsammans med sina hållbara mötesplatser leda branschen. Därför ger de nu ut e-boken "Vi vill leva Globala målen".
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Visit Skåne tar ledarroll i internationellt initiativ för framtidens turism
Visit Skåne går in som ledande part i ett treårigt projekt med länderna kring Östersjön för att ...
-
I helgen öppnar Gröna Lund – och välkomnar Pelle Svanslös
Årets säkraste vårtecken är här! I helgen slår nämligen Gröna Lund upp portarna för säsongen, dä...
-
Tekniska museet – en spännande och utmanande kulinarisk resa
Under GSTC2024 konferensen passade Turismnytt på att prata med Bicke Naglo som ansvarar för mat och dryck på
-
Utbilda dig inom besöksnäringen på TUC Yrkeshögskola
Besöksnäringen är en av de snabbast växande näringarna i Sverige där hotell- och restaurangbranschen är den enski...
-
-
Gästbloggare
-