-
Exklusiv pop up-restaurang öppnar för andra året – Gastro Natur
Trenden att öppna en tillfällig butik, restaurang eller ett café – en så kallad pop up – har funnits med ett par år och exempel på detta har setts både i Sverige och utomlands. Som med många andra affärsidéer och koncept skapas tids nog en efterfrågan av att utveckla och förnya idén och ta den ett steg längre.
Sveriges mest exklusiva pop up-restaurang
I Närkes vackra omgivningar har en sådan utveckling tagit form då Örebrokompaniet och Roger Hjälm, VD och krögare på Katrinelund i Stora Mellösa, för andra året i rad skapat upplevelsen Gastro Natur som verkligen står ut i mängden. Konceptet är enkelt: att servera mat i toppklass mitt ute i naturen vid ett fåtal tillfällen. För ett lyckat genomförande krävs att många pusselbitar faller på plats – inte minst väder och vind då pop up-restaurangen dukar upp utomhus med himlen som tak.
Under sex kvällar fördelat på tre helger och med tre teman till grund lagar stjärnkocken Roger Hjälm högklassiga måltider bestående av flera rätter med lokala råvaror i fokus. Självklart med tillhörande dryck och tilltugg. Detta beskrivs av Örebrokompaniet som ”Sveriges mest exklusiva pop up-restaurang”.
Tre spännande platser
Årets upplevelser utspelar sig på tre helt olika platser som alla tillför sin charm. Första tillfället ägde rum i slutet på juni mitt i Kilsbergens storslagna natur, vid Gårdsjötorp. För att addera ytterligare en dimension fick gästerna dessutom sitta till bords ”mitt i köket” med kockarna runt omkring som förberedde de olika rätterna.
Vid nästa tillfälle återvände man till förra årets favoritplats (?) och snackis – bokstavligt mitt ute på Hjälmarens vatten! Menyn hämtades givetvis med inspiration från sjö och hav och gästerna fick avnjuta måltiden i ett glashus med horisonten som inramning medan augustisolen sakta gick ner.
Vid det sista tillfället som Gastro Natur erbjuder för denna gång tar man i slutet av augusti åter med sig gästerna till Kilsbergens djupa, dramatiska skogar och landar vid Limstensgruvorna. På denna historiska plats där man tidigare kunnat höra ljuden av gruvdrift ska istället glasklirr, skratt och doften av kulinarisk konst fylla luften. Bergväggarna som har flera decenniers spår av mejslande efter kalksten agerar nu istället som unik inredning.
En hyllad upplevelse
Upplevelsen och initiativet Gastro Natur har hyllats av gästerna och plockats upp i media runt om i landet. Däribland hos White Guide Sverige. För den som är intresserad av att ta del av denna upplevelse – om det kommer ännu en uppföljare – är det ett klokt drag att bevaka Örebrokompaniets kanaler och Katrinelunds hemsida.
- Text: Jessica Kindström
- Foto: Per Knutsson
-
Gästnätter: Värmland ökar tredje mest i landet
För tredje månaden i rad ökar Värmland gällande gästnätter. Under februari steg de med åtta procent jämfört med februari 2023.
-
Tekniska museet – en spännande och utmanande kulinarisk resa
Under GSTC-konferensen passade Turismnytt på att prata lite med Bicke Naglo som ansvarar för mat och dryck på Tekniska museet.
-
I helgen öppnar Gröna Lund – och välkomnar Pelle Svanslös
Årets säkraste vårtecken är här! Den 27 april slår Gröna Lund upp portarna för säsongen, där en rad nyheter väntar besökarna.
-
Utbilda dig inom besöksnäringen på TUC Yrkeshögskola
TUC Yrkeshögskola arbetar för att förse besöksnäringen med kompetens. Intresserade kan bl.a läsa Hotel & Restaurant Manager.
-
Svenska Möten ger ut e-bok för att inspirera om hållbarhet
Svenska Möten vill tillsammans med sina hållbara mötesplatser leda branschen. Därför ger de nu ut e-boken "Vi vill leva Globala målen".
-
Visit Trelleborg är nominerad för Bästa värdskap 2023
Visit Trelleborg och nio andra turistinformationer tävlar om utmärkelsen bästa värdskap 2023 från Visitas nationella råd för besöksservice.
-
Hotel Fratelli har äntligen öppnat i Karlstad
Ett färgstarkt nöjeshus som för tankarna till sydligare breddgrader. Efter flera års renovering står Karlstads Hotel Fratelli färdigt.
-
Fler besöker Höga Kusten under hela året
Höga Kusten går fortsatt starkt. Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna.
-
Visit Skåne tar ledarroll i internationellt initiativ för framtidens turism
Visit Skåne går in som ledande part i ett projekt med länderna kring Östersjön. ReTour ska leda till utveckling för en mer hållbar turism.
-
Arbetskamraterna lanserar plattform – vill hjälpa funktionsnedsatta att komma ut i arbetslivet
Arbetskamraterna lanserar en digital plattform för att hjälpa personer med funktionsnedsättning att hitta en inkluderande arbetsplats.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 16 -24
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Denna vecka är det mest under Destination, Evenemang och Ut...
-
Arbetskamraterna lanserar plattform – vill hjälpa funktionsnedsatta att komma ut i arbetslivet
Arbetskamraterna är en ideell förening som förmedlar kontakt mellan företag och personer med en ...
-
Visit Trelleborg – en doft av choklad nalkas Smygehuk
Linus Svensson, den drivna företagaren och ägaren av 2:a Sandbank i Beddingestrand samt Sveriges sydligaste chokl...
-
Visit Skåne tar ledarroll i internationellt initiativ för framtidens turism
Visit Skåne går in som ledande part i ett treårigt projekt med länderna kring Östersjön för att ...
-
-
Gästbloggare
-