-
Affärsutveckling – Att höja marginalerna för mig som leverantör! Del 5 Destinationsutveckling
Turismbranschens tillväxt mäts oftast i antal gästnätter och kan vara ett bra verktyg att ta pulsen på hur en destination mår. Men det är inte den enda måttstocken för att lyckas, det är viktigt att skapa en kvalitativ produkt med en prissättning som skapar utrymme för återinvestering. Detta för att bli ännu bättre i en knivskarp konkurrens.
Grundregel nummer ett är att utifrån en produktidé bryta ned den i dess beståndsdelar för att hitta kvalitetsbrister att åtgärda och för att höja totalupplevelsen. Sedan kopplar man en kostnad på dessa delar för att på så vis kunna sätta ett totalpris där du som aktör själv vet vad du tjänar i kronor och ören på en upplevelse.
Det är först när du får kontroll på detta i detalj som du kan börja arbeta effektivt med dina produkter mot externa säljkanaler både online och B2B samt variera din produkt och pris mot olika målgrupper för att alltid nå ekonomisk hållbarhet.
För en mindre aktör är det av yttersta vikt att man förstår att en statisk aktivitet aldrig kan passa alla målgrupper. Risken om man försöker tilltala barnfamiljen, kompisgänget och senioren med samma erbjudande är att ingen av kundgrupperna väljer din produkt. Våga vara unik, våga skräddarsy och våga säga nej till de målgrupper som inte passar det du vill leverera!
Både i Sverige och utomlands upptäcker man ofta det inte finns en tydlig strategi i utvecklingen och prissättningen av sin produkt. Vad är provision? Ska det läggas på, dras av? Före eller efter moms och vilken momssats är det som gäller. Är det skillnad vid inköp och försäljning?
Det är bara några av de frågor som företagarna ställs inför och måste få kunskap i för att kunna få ut sina produkter på marknaden under rätt förutsättningar.
En produkt kan i grunden differentieras till olika målgrupper bara innehåll och pris matchas mot densamma för att möta marknadens förväntningar och bli säljbar. Skillnaderna är även monumentala i hur man skall jobba med sin prissättning om man är i segmentet volym eller kvalitétsorienterad turism. Man måste bara förstå skillnaderna och bestämma sig för vilken upplevelse jag vill leverera och vilken är dess målgrupp?
Lyckas man att öka sina marginaler skapar det förutsättningar för att återinvestera i bland annat sin produkt och marknadsföring. Gör man dessutom detta tillsammans med andra aktörer utvecklar man samtidigt destinationen. Det är här destinationsbolaget har en viktig roll att fylla. Det i form av att initiera och leda processer. Resultatet ger fler produkter på hyllan och fler anledningar till att besöka. Det kan göra att den lokala macken och mathandlaren kan hålla öppet året om. Det ger också förutsättningar för att vilja stanna kvar som invånare eller flytta tillbaka hem igen. Och det skapar skatteintäkter som möjliggör skola, vård och omsorg. Som i sin tur…
Med detta är cirkeln sluten i vår artikelserie om att bygga en destination.
Läs gärna de tidigare artiklarna:Del 1 – I destinationen är alla vinnare
Del 2 – Samverkan är motorn
Del 3 – Destinationsutveckling i praktiken
Del 4 – När kulorna skall inDenna artikel kommer att följas upp av en artikelserie där destinationerna själva berättar om hur de arbetar med destinationer. Artikelserien har premiär under vecka 49.
Artikeln är skriven av Destinationsbyggarna.
- Text: Maria Lindqvist
- Foto: Illustration: Annika Stårner
-
Turismforskare prisas för metod att mäta det icke mätbara
De har kommit ett steg längre i jakten på att förstå samhällsvärdet av evenemang genom att mäta mjuka värden i kronor och ören
-
Topp 5 populäraste plattformarna för drömboende i Åre
Var bokar vi helst våra Åre-äventyr? Här listar vi de fem mest populära bokningsplattformarna just nu
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 26 -25
Mest om Destination, Boende, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering samt Konstateranden/Rapporter
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 1
Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan 2025 samlar Turismnytt anteckningarna från de olika seminarierna
-
SkiStar och Kairos Future samlar branschen kring framtidens resande
Under Almedalsveckan samlade SkiStar och Kairos Future branschen i ett rundabordssamtal kring framtidens resande.
-
Jämtland Härjedalen – värdet av infrastrukturen i naturen
Vandringen i Jämtland Härjedalen är den största reseanledningen. Trots detta är finansieringen av skötsel av lederna sårbar.
-
Svenska Möten tillgänglighetsanpassar sin webbplats
Svenska Möten fortsätter sitt hållbarhetsarbete och stärker sin position som en drivande kraft för ökad inkludering inom mötesbranschen.
-
Swedavia – tre nya flygplatser når högsta klimatcertifieringen
Visby Airport, Åre Östersund Airport och Kiruna Airport har nått Airport Carbon Accreditations nivå 5. Sju av tio Swedavia-flygplatser är certifierade på den högsta nivån.
-
Västkusten fortsatt i topp som campingdestination
Ny statistik visar att 6 kommuner på Västkusten finns med på topp 10-listan gällande antalet gästnätter på Sveriges campingplatser.
-
Varför BirchStreet Systems inte bara är för jättarna
I dagens hotellbransch är effektivitet inte längre ett mål – det är en konkurrensfördel. Det kan BirchStreet Systems hjälpa dig med.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
SM-veckan i Norrköping certifieras som hållbart evenemang
I tisdags den 24 juni fick kom de glada nyheterna att SM-veckan i Norrköping uppfyller kriterier...
-
Varför BirchStreet Systems inte bara är för jättarna
I dagens hotellbransch är effektivitet inte längre ett mål – det är en konkurrensfördel. Oavsett om du driver en ...
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 1
Vi gör det enkelt. Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan som aldrig blir klart eller bl...
-
Västkusten fortsatt i topp som campingdestination
Ny statistik från Tillväxtverket/SCB visar att 6 kommuner på Västkusten finns med på topp 10-listan när det gälle...
-
-
Gästbloggare
-