-
Affärsutveckling – Att höja marginalerna för mig som leverantör! Del 5 Destinationsutveckling
Turismbranschens tillväxt mäts oftast i antal gästnätter och kan vara ett bra verktyg att ta pulsen på hur en destination mår. Men det är inte den enda måttstocken för att lyckas, det är viktigt att skapa en kvalitativ produkt med en prissättning som skapar utrymme för återinvestering. Detta för att bli ännu bättre i en knivskarp konkurrens.
Grundregel nummer ett är att utifrån en produktidé bryta ned den i dess beståndsdelar för att hitta kvalitetsbrister att åtgärda och för att höja totalupplevelsen. Sedan kopplar man en kostnad på dessa delar för att på så vis kunna sätta ett totalpris där du som aktör själv vet vad du tjänar i kronor och ören på en upplevelse.
Det är först när du får kontroll på detta i detalj som du kan börja arbeta effektivt med dina produkter mot externa säljkanaler både online och B2B samt variera din produkt och pris mot olika målgrupper för att alltid nå ekonomisk hållbarhet.
För en mindre aktör är det av yttersta vikt att man förstår att en statisk aktivitet aldrig kan passa alla målgrupper. Risken om man försöker tilltala barnfamiljen, kompisgänget och senioren med samma erbjudande är att ingen av kundgrupperna väljer din produkt. Våga vara unik, våga skräddarsy och våga säga nej till de målgrupper som inte passar det du vill leverera!
Både i Sverige och utomlands upptäcker man ofta det inte finns en tydlig strategi i utvecklingen och prissättningen av sin produkt. Vad är provision? Ska det läggas på, dras av? Före eller efter moms och vilken momssats är det som gäller. Är det skillnad vid inköp och försäljning?
Det är bara några av de frågor som företagarna ställs inför och måste få kunskap i för att kunna få ut sina produkter på marknaden under rätt förutsättningar.
En produkt kan i grunden differentieras till olika målgrupper bara innehåll och pris matchas mot densamma för att möta marknadens förväntningar och bli säljbar. Skillnaderna är även monumentala i hur man skall jobba med sin prissättning om man är i segmentet volym eller kvalitétsorienterad turism. Man måste bara förstå skillnaderna och bestämma sig för vilken upplevelse jag vill leverera och vilken är dess målgrupp?
Lyckas man att öka sina marginaler skapar det förutsättningar för att återinvestera i bland annat sin produkt och marknadsföring. Gör man dessutom detta tillsammans med andra aktörer utvecklar man samtidigt destinationen. Det är här destinationsbolaget har en viktig roll att fylla. Det i form av att initiera och leda processer. Resultatet ger fler produkter på hyllan och fler anledningar till att besöka. Det kan göra att den lokala macken och mathandlaren kan hålla öppet året om. Det ger också förutsättningar för att vilja stanna kvar som invånare eller flytta tillbaka hem igen. Och det skapar skatteintäkter som möjliggör skola, vård och omsorg. Som i sin tur…
Med detta är cirkeln sluten i vår artikelserie om att bygga en destination.
Läs gärna de tidigare artiklarna:Del 1 – I destinationen är alla vinnare
Del 2 – Samverkan är motorn
Del 3 – Destinationsutveckling i praktiken
Del 4 – När kulorna skall inDenna artikel kommer att följas upp av en artikelserie där destinationerna själva berättar om hur de arbetar med destinationer. Artikelserien har premiär under vecka 49.
Artikeln är skriven av Destinationsbyggarna.
- Text: Maria Lindqvist
- Foto: Illustration: Annika Stårner
-
Tekniska museet är Årets museum 2025
Tekniska museet har utsetts till Årets museum 2025 av Sveriges Museer och ICOM. De förnyar bilden av vad ett museum kan vara.
-
Västflyg – nyetablering av flyglinje mellan Växjö Småland Airport och Bromma Stockholm Airport
Från och med juni kommer Västflyg att utöka sin verksamhet med en ny flyglinje som utgår från Växjö till Bromma i Stockholm.
-
Arknat bygger vindskydd i Nyköping – arkitektur och natur i harmoni
Arknat skapar platsunika och arkitektritade vindskydd längs Sörmlandsleden i sommar för allmänheten att nyttja.
-
Nobis Hospitality Group öppnar nytt hotell – Hagastrand
Vid Hagaparken tar ett hotell form, Hagastrand. Det är Nobis Hospitality Groups prestigeprojekt, en social wellness-destination.
-
Nästan 17 miljoner gästnätter på campingplatser 2024
Ny statistik visar att gästnätter på Sveriges campingplatser ökade till 16,7 miljoner 2024. Dessutom är det valet för europeiska turister.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 17-25
Mest under Destination, Evenemang samt Konstateranden, beslut och rapporter.
-
Boule-VM 2027 kommer till Göteborg och Scandinavium
Boule-VM kommer att avgöras i Göteborg den 2–5 september 2027. På Scandinavium kommer atleterna att tävla om världsmästartitlarna.
-
Pontus Frithiof at Bro Hof har öppnat – ny gastronomisk destination
Den nya restaurangen Pontus Frithiof at Bro Hof erbjuder en unik matupplevelse. Förstärkt med en ny destination för event.
-
Daftö Resort – sommarjobbande unga kompletteras av pensionärer
För att komplettera ungdomarnas insatser under sommaren söker Daftö Resort pigga seniorer. De vill skapa en inkluderande arbetsplats.
-
Skaraborg som konstdestination – 5 stora nyheter i sommar
I sommar blomstrar Skaraborg med fem nyskapande konstupplevelser. I form av tre nya besöksmål, en designikon och ett jubileum.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Utländska turister spenderar mer i Sverige än exportvärdet för järn och stål
Jämförs Sveriges exportsiffror för 2024 som presenteras av Statistiska Centralbyrån, SCB, och Ekonomifakta.se, sy...
-
Växjö & Co söker efter en destinationsutvecklare
Det är kontrasterna som definierar Växjö. Å ena sidan puls, shopping och nöjesliv. Å andra sidan mysiga gränder, ...
-
Årets höjdpunkt för fjälldestinationer – r360 kundträff på Idre fjäll
r360 Resort Systems AB är leverantör av bokningssystemet r360 för resorts och destinationer i nordiska fjällen. T...
-
SkiStar utvecklar ett nytt skidområde i Vemdalen
SkiStar kan med glädje meddela att utbyggnaden av ett nytt skidområde, Hovde Syd i Vemdalen, har...
-
-
Gästbloggare
-