-
Vi fick ett mail – som blev en härlig artikel om social hållbarhet. Läs den!
Vi fick ett mail till redaktionen. Ett spontant mail från Lisa som läser utbildningen Affärsutvecklare inom besöksnäring på Yrkesakademin. Det var så välskrivet och engagerande att vi bad henne skriva en artikel om sin praktikplats, hotellet Le Mat utanför Göteborg. Ni kan läsa Lisas mail efter artikeln.
Le Mat – Hotellet som jobbar med social hållbarhet
Hållbarhet. Det de flesta tänker på när de hör ordet är klimat och miljö. Hållbarhet ur miljöperspektiv är en viktig aspekt att ha i åtanke för den som jobbar med affärsutveckling och utveckling överlag.
Men hållbarhet handlar även om ekonomi och socialt arbete. Att ekonomin måste fungera är en självklarhet för många, men den sociala biten, är den lika självklar? Och hur långt är det möjligt att utveckla arbetet med social hållbarhet?
Hotell Le Mat i Jonsereds fabriker är ett litet frukosthotell, ett stenkast från Jonsereds trädgårdar och badplatsen Humlebadet i Partille kommun. Med 2 minuter till pendelstationen och 12 minuter med pendeln från Göteborg Central, är läget perfekt.
Le Mat är mer än ett hotell. Det är ett socialt företag som gör enorm skillnad i människors liv. En stor del av personalen på hotellet är människor som av olika anledningar hamnat långt utanför arbetsmarknaden. På hotell Le Mat får de arbetsträning för att öka chanserna till anställning, men även ett socialt sammanhang som ger deras liv ett nytt ljus, och för somliga kan detta bokstavligen vara en livlina. Le Mat är en franchisekedja för socialt företagande. Det första hotellet startade i Italien 1985. Idag finns franchisetagare till Le Mat i form av hotell, hostel och B&B i flera länder i Europa. Le Mat i Jonsereds fabriker är Sveriges enda Le Mat hotell och det enda hotellet i Partille kommun. I Sverige finns även två Le Mat bed and breakfast, ett i Stockholm, och ett i Göteborg.
Samarbete med kommunen
Hotellet i Jonsered har ett IOP-samarbete (Idéburet offentligt partnerskap) med Partille kommun, och där bland annat med Arbetsmarknadsenheten (AME)/Socialförvaltningen. Det finns även ett samarbete med Försäkringskassan och privata HVB-hem med flera.
I nuläget har Le Mat Jonsereds Fabriker åtta personer som via AME går på arbetsträning. Alla har olika bakgrund och arbetstränar av olika anledningar. Orsakerna kan till exempel vara att lära sig svenska eller att få vänja sig vid sociala situationer.
Arbetsträning, hjälp på vägen till ett nytt liv
En av dem som arbetstränar och har fått hjälp på vägen till ett nytt liv är Stina.
Stina var 18 år när hon började missbruka tunga droger och blev hemlös. I 14 år var livet fyllt av “missbruk och misär” som hon själv uttrycker det, och det var svårt för henne att få den hjälp hon behövde för att komma på fötter. Hon vill dock poängtera att hon inte “hamnade i fel sällskap” som vissa brukar uttrycka det, utan det kriminella sällskapet hon hade, var de människorna som faktiskt hjälpte henne att ibland få ett tak över huvudet. I korta perioder bodde Stina i Jonsered. Hon, som katolik, gick ibland på midnattsmässa och kom på så sätt i kontakt med Franciskanermunkarna på Franciskusgården. De lät henne flytta in på klostret och få bo där gratis. Vid den tiden var Stina undernärd och mådde väldigt dåligt. Ett halvår spenderade hon med att städa klostret och plocka svamp i skogen, som en form av egenterapi, innan hon till slut ansökte om socialbidrag. Hon fick kontakt med AME, Partille kommun, som placerade henne på arbetsträning på hotell Le Mat. Detta var februari 2018. Nu, den 15maj, börjar Stina en OSA-anställning (skyddat arbete hos offentlig arbetsgivare), vilket är hennes första anställning på 10 år. Det största steget till ett drogfritt liv tog Stina på egen hand, men AME och Le Mat som arbetsplats har varit, och är, ett fantastiskt stöd på den krokiga vägen, och idag mår Stina bra.
Medlemmar i STF
Socialt arbete behöver dock inte utesluta de andra hållbarhetsaspekterna, ekonomi och miljö. Miljötänk har alltid varit en del av Le Mats grundkoncept. I slutet av 2018 blev Le Mat franchisetagare till STF, Svenska Turistföreningen. I och med detta fick hotellet avlägga ett hållbarhetslöfte som till stor del handlar om miljö. Två personer ur personalen var ansvariga för detta och det var en stolt dag för alla inblandade den dagen då hållbarhetslöftet godkändes av STF.
Nu jobbar hotellet vidare med att sprida STFs värdegrund och budskap för att öka beläggningen och på så sätt kunna hjälpa fler att komma ut i arbetslivet.
Svaret på frågan om hur långt det är möjligt att utveckla arbetet med social hållbarhet är – LÅNGT. Så långt att det kan innebära ett nytt liv för dem som behöver det mest. Så nästa gång du besöker Göteborg, sov med gott samvete på Hotell Le Mat i Jonsered.
*Stina heter egentligen något annat och hon har godkänt att artikeln publiceras
Lisas mail till redaktionen
Hej!
Lisa Rydenlund heter jag och jag läser utbildningen Affärsutvecklare inom besöksnäring på Yrkesakademins Yrkeshögskola. En jättespännande utbildning som jag snart är halvvägs igenom. Människor och turism fascinerar mig, både eget resande men även andras och jag tycker om att träffa människor från olika platser och med olika bakgrund. Just nu gör jag min LiA-praktik och jag praktiserar på ett litet hotell i samhället Jonsered som tillhör Partille kommun och ligger 12 minuter med pendeln från Göteborg Central. Hotell Le Mat gick nyligen med i STF och min uppgift än så länge har varit att implementera STF i verksamheten. Hållbarhet och CSR är stora intressen för mig och Le Mat är mycket mer än bara ett hotell. Det är ett socialt företag som gör enorm skillnad i människors liv. Detta är varför jag valde att göra min praktik just här. Personalen på hotellet består nämligen till stor del av människor som av olika anledningar hamnat långt från arbetsmarknaden. På hotell Le Mat får de arbetsträning och får även bli en del av ett sammanhang som ger deras liv ett nytt ljus. Att man kan kombinera en hotellverksamhet på detta sätt -och få det att funka- är en bedrift. Men det funkar. Och det är så häftigt.
Jag undrar nu om ni skulle vara intresserade av att skriva något om denna plats som under 10 veckor är min arbetsplats? Kanske fler skulle vilja haka på den sociala hållbarhetsbiten, inte ”bara” hållbarhet ur miljöperspektiv som ju också är väldigt viktigt.
Jag ser fram emot att höra av er framöver.
Med vänliga hälsningar
Lisa Rydenlund- Text: Lisa Rydenlund
- Foto: Le Mat
-
Ketty Engrund är ny VD för Lofsdalsfjällens Turistnäring
Lokal styrka och samverkan är nyckeln till Lofsdalens långsiktiga framgång enligt Ketty Engrund, ny VD för Lofsdalsfjällens Turistnäring.
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – april 2025
Hur går det för besöksnäringen? Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild. Det var en stark påskhelg för hotellen.
-
Snälltåget – stort intresse att ta tåget till Jämtland i sommar
Intresset för att resa med Snälltåget till Jämtland i sommar är stort. Jämfört med 2024 har antalet bokningar ökat med över sextio procent.
-
Skidindustrin går samman i historisk allians – Global Sustainability Ski Alliance
Den 7 maj lanserades Global Sustainability Ski Alliance. SkiStar och sju andra skidaktörer från Europa och Nya Zeeland är medlemmar.
-
Vy flygbussarna lanserar Sveriges första kommersiella elbusslinje till Arlanda
Som första kommersiella aktör i Sverige har Vy flygbussarna lanserat en elbusslinje mellan Cityterminalen och Arlanda flygplats.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 19 -25
Mest under Destination, Boende samt Stöd/Insatser/Utmärkelser/Initiativ
-
Countryside Hotels – ny ordförande och reseprofil i styrelsen
Ledarskapet på Countryside Hotels förstärks med Malin Västerteg som ny ordförande och Lottie Knutson som ny styrelsemedlem.
-
Visita – en nedgång för hotellmarknaden i april
Totalt minskade logiintäkterna för hotellmarknaden under april med 9 procent enligt Visita. ”Påskeffekter” påverkade resultatet.
-
Strömma – Våren spirar på historiska Birka
Våren är här, och det är dags att upptäcka Birka. Strömmas turbåtar tar besökare till ön som bjuder in till upptäcktsfärder och evenemang.
-
Med hotell- och resortsystemet Moder får du allt i ett – Läs hur!
Ett modernt, intuitivt bokningssystem utformat för att förena alla verksamhetsområden i en intelligent plattform
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sjuhäradsrundan har invigts – ny regional cykelled i Västsverige
Den 9 maj invigdes Sjuhäradsrundan, en ny regional cykelled som bjuder på fina upplevelser genom...
-
Två tyska kryssningsfartyg kommer till Härnösand och Höga Kusten
De två tyska rederierna Phoenix Reisen och Hapag Lloyd kommer till Härnösand i år. Därmed blir det totalt åtta kr...
-
Destination Östersund vinner värdskapspris för personliga AI-guider
Destination Östersund har tilldelats Visitas pris ”Bästa värdskap inom turistinformation 2024”. ...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 19 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Boende samt Stöd/Ins...
-
-
Gästbloggare
-