-
Klassresor 2.0: Destinationer med tydligt syfte och fokus
På 1900-talet åkte svenska turister i större utsträckning än idag på charter, men på senare tid har svenskars resvanor ändrat sig. Semester handlar inte längre primärt om att åka till sol och värme eller nypistade slalombackar. Numera har turister fler syften med sina resor. Förutom själva luftombytet vill vi att resan ska utveckla oss som människor.
Därför väljer vi ofta temaresor. Det kan exempelvis vara resmål med historisk betydelse, religion och andlighet eller möjlighet att träna i grupp med erfarna ledare. Dagens resenärer vill lära sig saker, om världen, livet, samhället eller sig själva. När vi kommer hem från semestern vill vi inte bara vara utvilade med nyladdade batterier, vi vill vara lite mer kunniga och upplysta.
Temaresa med skolklassen
Även klassresor har utvecklat sig. Tidigare samlade klasser pengar för en skolresa till Liseberg, Stockholm eller Kolmårdens djurpark. Nu är det allt vanligare med temaresor av olika slag, där resmålet i sig inte är nog. Några exempel:
Mat & miljö
För hundra år sedan hade gemene man ett närmare förhållande till maten som landade på bordet. Fler människor jobbade inom livsmedelsindustrin, som bönder, slaktare eller fiskare. För barn som växer upp idag är näringskedjan mera diffus. En skolresa där man besöker bondgårdar, en bigård och kanske en godistillverkare ger en närmare koppling till maten vi alla konsumerar varje dag.
Äventyrs- & utomhusaktiviteter
Något annat som skiljer nutid från tidigare generationers liv är människors, och inte minst barns, förhållande till rörelseaktivitet och motion. Många rör sig inte mer än de absolut måste, vilket i extrema fall innebär skolidrott och en och annan motvillig språngmarsch till bussen. På en skolresa kan klassen ägna sig åt forspaddling, fjällvandring eller att cykla runt Gotland. Actionladdat, jobbigt, men väldigt kul.
Hållbarhet & ekoturism
Ekoturism och naturturism ligger i tiden och här ligger Sverige långt framme. Många företag erbjuder resor inom ekoturism där man får ta del av den svenska naturen på ett helt nytt sätt. Man kan till exempel spana efter varg och björn eller uppleva hållbara miljösatsningar inom skogsbruket.
Digital teknik & innovation
Den digitala teknikens inverkan på vårt resande har också förändrat våra resvanor. Inte bara kan man läsa på om sin resa i förväg på ett sätt som inte var möjligt före internet. Företag, kommuner och turistbyråer utvecklar digitala turismkartor som hjälper skolklasser och andra turister att välja aktiviteter på semestern.
Pengar till klassresan
Något som inte har ändrat sig är att skolelever har en begränsad budget. Kanske går man bara i samma klass i tre år och man har hur som helst inte lust att samla pengar i åratal för en enda resa. Att be föräldrarna att bidra är komplicerat eftersom den svenska skolan ska vara kostnadsfri och alla elever ska ha möjlighet att delta i alla skolaktiviteter.
Ett sätt att tjäna ihop klasspengar är att starta ett försäljningssamarbete med DelikatessKungen, som i över 30 år hjälpt skolklasser, idrottslag och föreningar att tjäna pengar till klassresor, träningsläger och cupresor.
Klassen säljer företagets delikatesser, som salami, ekologisk olivolja och handgjorda chokladpraliner, till privatpersoner och företag på sin egen hemort. Försäljningen är helt provisionsbaserad, så för varje såld produkt blir det mer pengar till skolresan. Men det är inte bara lönsamt att tjäna pengar till klassresan genom försäljning, det är roligt och lärorikt också, precis som en lyckad semesterresa bör vara.
- Text: DelikatessKungen
- Foto: Unsplash
-
Fånga framtiden 2024 med Kairos Future
Allt om vad som är på gång hos Kairos Future 2024 - flera spännande projekt, rapporter och föreläsningar
-
Knäckebröd från Skedvi Bröd i Dalarna får EU-märkning
Skedvi Bröd får en skyddad geografisk beteckning från EU. Deras knäckebröd kan sälla sig till produkter som Serranoskinka och Gruyèreost.
-
Stockholms nya kongresscenter blir granne med Arlanda
Arlandastad Group tar initiativ till ett kongresscenter. Den nya byggnaden kommer vara sammanlänkad med Scandinavian XPO.
-
Anna Österlund blir ny VD för Placebrander
Från den 1 januari 2024 blir Anna Österlund VD för Placebrander. Hon efterträder grundaren Helena Nordström.
-
Årets Guldpalmfinalister främjar besöksnäringen i Trelleborg
Visit Trelleborg delar varje år ut Guldpalmen till en besöksnäringsaktör som gör destinationen till en bättre plats.
-
Upplev sagolika och vintriga julmarknader runt om i Sverige
Att gå på julmarknader och handla när snöflingorna virvlar hör vintern till. Här har Turismnytt samlat en del av vad som erbjuds.
-
Annika Torstenson är Vrak – Museum of Wrecks marknadsutvecklare
Från den 20 november arbetar Annika Torstenson på Vrak – Museum of Wrecks. Hon har en bred erfarenhet från besöksnäringen.
-
Helsingborg delar andraplatsen när Dublin vinner European Capital of Smart Tourism 2024
Helsingborg var en av sex städer i final. Utmärkelsen ges till den stad som visar ett engagemang för att forma framtiden för hållbar turism.
-
Att lyssna lagom bidrog till framgångssagan för Äventyrsgruvan
Äventyrsgruvan är en guldgruva för Dalarna. Framgången är skapad av hårt jobb, lokala samarbeten, och att lyssna lagom på andra.
-
Martin Roos blir ny VD för Upplev Norrköping
Den 1 januari 2024 tillträder Martin Roos som VD för Upplev Norrköping. Han kommer närmast från Placebrander.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Få fler bokningar med hjälp av positiva omdömen
Positiva omdömen från tidigare gäster ökad chansen att fler bokar, avsevärt. Vill du ha fler bokningar ...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 47 -23
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan med mest under Destination, Boende, Eveneman...
-
Turistrådet Västsverige bjöd in till Turistrådsdagen 2023
Ett fantastiskt år för besöksnäringen i Västsverige Turistrådet Västsveriges VD Fredrik Lindén hälsade alla 400 a...
-
Järnvägar – seminarium om 40 snabba åtgärder för svensk järnväg
Från 1990 till 2022 har trafiken på den svenska järnvägen ökat med 65 procent. Samtidigt har underhållsskulden ök...
-
-
Gästbloggare
-