-
Marcus Ståhl: 11 tips för bättre paketering och lönsammare affärer
Elva tips för bättre paketering och lönsammare affärer för besöksnäringen
Paketering, som jag ser det, handlar om att göra det lätt för kunden att välja just er och lönsamt för dig som företagare att sälja.Hur ser egentligen köpresan ut för era gäster innan de bokar och hur kan vi som företagare och marknadsförare jobba för att påverka så att så många som möjligt ska välja oss? Nedan följer några av mina tankar och tips för bättre paketering som förhoppningvis leder till ökad försäljning.Mina 11 tips till bättre paketering:
- Förstå din kund/gäst! Var frågvis och fråga din kund både före, under och efter vistelsen. Med bättre förståelse för er gäst ökar sannolikheten att ni utvecklas i rätt riktning samt att ni inser hur ni bäst marknadsför er för att nå era gäster.
- Samarbete. Sälj varandra och använd varandras produkter/tjänster i era paket. Det finns egentligen ingen anledning att inte lokala konstnärer, mathantverkare, designers säljer och visar upp varandras produkter. Var och en får fler skyltfönster och gästen/kunden får en enklare och bättre köpresa som troligen leder till merförsäljning. Detta gäller även aktivitetsbolag, restauranger och hotell. Hitta lokala vänner👍
- Recensioner och rekommendationer. Vi konsumenter litar i större uträckning på ”mun till mun-rekommendationer” än det vi hör från företagsrepresentanter. Se därför till att ha en plan för hur ni arbetar med recensioner och använd tidigare gästers utlåtanden i er kommunikation/införsäljning.
- Lokalt är hetare än någonsin. Under Coronapandemin har begreppet ”support your local” etablerats och ytterligare stärkt intresset för lokal produktion och lokalt företagande. Allt fler uttrycker en vilja och önskan att stödja lokala aktörer för att de ska överleva i en tid med ekonomisk osäkerhet.
- Äkta & genuint. Jag upplever att allt fler vill ta sig bortanför de stora attraktionerna, man vill prata med ”riktiga människor” och lära känna lokalsamhället. Se till att förmedla detta både i er försäljning men ännu viktigare i ert värdskap.
- Hållbarhet. Kanske känns självklart idag men tänk utifrån både miljö, samhälle och ekonomisk hållbarhet. Och var inte så blyg. Människor vill gärna få bekräftat att deras beslut är bra (eller iaf inte dåligt) för klimat och lokalsamhälle. Jag tror att många småföretagare har mycket att vinna på att (ödmjukt) berätta om de satsningar och beslut ni tagit. Vilka aktiva val ni själva gjort för att förbättra er klimatpåverkan och hur ni bidrar till det lokala samhället. Det kommer gästerna att uppskatta.
- Lyft er unikitet & våga stick ut! För att nå igenom bruset och faktiskt få dina potentiella gäster att stanna upp och ta till sig av ert erbjudande gäller det att vara spetsig! Sälj inte allt till alla. Var noga med vem ni riktar respektive budskap till. Det gör också att ni i nästa skede kan hitta nischade kanaler för att marknadsföra respektive paket på ett effektivt sätt. Det finns exempelvis en grupp på Facebook för människor som vill Vandra med hund, kanske en möjlighet att skapa vandra med hund-helger?
- Ny kunskap! Vi är allt mer kunskapstörstande och söker ny kunskap och förståelse för hur saker och ting fungerar. Vare sig det handlar om att timra hus, rosta kaffe eller flora & fauna vill gästerna komma hem med ny kunskap som de kan dela med kollegorna i lunchrummet. Hur kan dina gäster få med sig ny kunskap och kan du sälja den kunskapen som ett mervärde?
- Friktion skapar engagemang. Vi människor vill omedvetet möta motstånd i våra val av resmål, restaurang mm. Restaurangen som endast har ett bord blir full direkt, oavsett pris. Upplevelsen som ligger eländigt till och som kräver en lång dagsmarsch blir en snackis för att nästan ingen kan ta sig dit.
- Samskapande. Konsumenter vill allt oftare vara med och samskapa med företag. Detta kan vara möjligheten att få vara med och ta fram en ny produkt eller att få sätta ihop något som känns eget. Hjälp besökare att skapa själva, där både skapandet och slutresultatet blir en del av upplevelsen. På Persåsen i Jämtland får konferensdeltagarna även möjlighet att vara med i snickeriet. På vissa restauranger och matevent kan gästerna själva vara med och laga maten eller kanske plocka maten i form av svamp eller liknande.
- Skapa en Once in a life time experience! Det är givetvis inte enkelt men våga experimentera med nya koncept och platser. Tillfälliga händelser som endast äger rum under en begränsad tid står högt i kurs och ger upplevelser en mer unik känsla då det inte går att komma tillbaka. Du får dessutom möjlighet att testa dig fram vilket kommer leda till personlig utveckling och bättre förståelse för era kunders behov.
Här kan ni läsa ytterligare tankar om paketering för besöksnäringen.Behöver ni stöd i er affärsutveckling? Eller kanske en workshop om marknadsföring och paketering? Om ni bokar en föreläsning eller workshop innan årsskiftet får Turismnytt 10% av mitt arvode. Detta för att jag vill bidra till att skapa kvalitetsjournalistik för besöksnäringen.- Text: Fjällbyrån
- Foto: Destination Vemdalen, Karl Vertergård
-
Världsarv och biosfärområden ska arbeta med hållbar platsutveckling
Tillväxtverket har fattat beslut om 13 projekt som beviljas totalt 19 miljoner kr inom ”Fördjupat arbete kring hållbar platsutveckling”.
-
Nya projekt i Dalarna ska utveckla besöksnäringen ytterligare
Två nya projekt i Dalarna ska utveckla länets besöksnäring. Dels handlar det om digital kompetens, dels om hållbara upplevelser.
-
Södra Ädla investerar i naturturism – blir delägare i Happie Nation
Den 15 juni blev Södra Ädla delägare i naturturismbolaget Happie Nation med en investering på tre miljoner kronor.
-
Nya adjektiv och upplevelser ska locka fler besökare till Nykvarn
Kommunen sätter Nykvarn på kartan i en ny digital kampanj. Med nykvarnska ord är målet att skapa kännedom om platsen.
-
Sylvia Nylin blir ny VD för Destination Kalmar
Sylvia Nylin blir ny VD för Destination Kalmar. Hon ser fram emot att bidra med sina erfarenheter och utveckla destinationen.
-
Katrineholm har lanserat Näckrospaddeln i Hjälmaren
Destionationsbolaget +Katrineholm har lanserat Näckrospaddeln. En paddelled i Hjälmaren som utgår ifrån Fiskeboda.
-
Goda betyg när Region Örebro län sammanfattar satsning på besöksnäringen
Region Örebro läns projekt att stötta besöksnäringsföretag har genomförts. Resultatet är positivt och de fortsätter nu med insatsen.
-
Gröna Lund storsatsar på vintersäsongen med nya Winter Wonderland
Gröna Lund storsatsar på att skapa en vintersäsong. De lanserar en upplevelse man aldrig tidigare skådat – Winter Wonderland.
-
Hotellägarens guide för att öka intäkterna och engagemanget under gästresan
SHR har tagit fram en guide som ska hjälpa hotellägare att öka intäkterna
-
Svenska Stadskärnor – kampanj belyser vikten av en levande stadskärna
”Ingen puls utan din” är ett initiativ för att uppmärksamma vikten av människor i en stadskärna. 46 städer i Sverige står bakom uppropet.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Världsarv och biosfärområden ska arbeta med hållbar platsutveckling
Tillväxtverket har fattat beslut om tretton olika projekt som beviljas totalt 19 miljoner kronor inom utlysningen...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring 13-17 juni 2022
Den här veckan med mycket om infrastrukturplanen och reaktioner på den (Under rubriken Konstateranden…) men även ...
-
Marie Herrey tillträder som ny VD för Icehotel i september
Med en gedigen bakgrund från hotellbranschen tar Marie Herrey över som VD på Icehotel i Jukkasjärvi. Marie har en...
-
Utmaningar och möjligheter när Sveg blir hub för elbilsladdning
Att möta behovet av en utbyggd laddinfrastruktur kommer att ändra hela samhällsbilden i Sveg. Det menar Per Palag...
-
-
Gästbloggare
-