-
Svensk tradition och innovation på Grüne Woche i Berlin 2024
Den 19 januari 2024 står Sveriges monter redo att ta emot 300 000 besökare på den internationella livsmedels- och jordbruksmässan Grüne Woche i Berlin. På mässan får svenska företag tillfälle att presentera livsmedel producerade i Sverige för den internationella marknaden.
”Vårt mål är att stärka bilden av Sverige som livsmedelsexportör och unikt destinationsmål genom måltidsupplevelser. Mässan är också ett viktigt tillfälle för producenterna att testa den internationella marknaden och få direkt återkoppling från kunderna. Nu ser vi fram emot att låta årets deltagare presentera sina spännande produkter.” Säger Camilla Bender Larson, näringsutvecklare på Jordbruksverket och uppdragsledare för den svenska satsningen.
Produkter som står för både tradition och innovation
Svensk mat och Sverige som destination står högt i kurs hos tyska konsumenter. Det har tydligt återspeglats på mässan Grüne Woche i Berlin där de rödmålade stugorna i Sveriges monter under flera år lockat många besökare att smaka och handla livsmedel producerade i Sverige.
”Årets svenska landslag representerar produkter som står för både tradition och innovation. Här finns allt från de populära älgfärsburgarna och inlagd sill till hantverksöl och knäckebröd tillverkat med sockertång.” Säger Camilla Bender Larson.
Devisen ”Se, smaka och upplev Sverige” förstärks 2024 med en yta för fiskeguider i den svenska montern. Fisketurism lockar allt fler internationella gäster. Jordbruksverket tar även tillfället i akt att informera om hur den viktiga svenska allemansrätten fungerar.
Förberedelser pågår för fullt
Förberedelserna pågår för att få allt på plats till invigningen den 19 januari då bland annat Jordbruksverkets Generaldirektör Christina Nordin och Sveriges ambassadör i Berlin Veronika Wand-Danielsson kommer att inviga montern.
Flera av de svenska deltagarna på 2024 års mässa är nya och inför medverkan får de handledning och praktiskt stöd från Jordbruksverket för att vara redo med produkterna och sin marknadsföring när mässan öppnar. Tidigare års deltagare har också delat med sig av erfarenheter och nya samarbeten har uppkommit mellan företagen i montern.
”En positiv effekt för deltagarna är att knyta nya kontakter och att få inspiration. Det är en bonus när en sådan utveckling startar redan i förberedelserna på hemmaplan. Vi har några företag som kombinerar sina produkter i erbjudandet och i provsmakningar. Det är värdefullt.” Säger Camilla Bender Larson.
Utställare Grüne Woche 2024 – bryggerier
Hantverksbryggare från hela Sverige med en stor variation av olika ölstilar samarbetar under evenemanget.
◆ Beerbliotek
◆ Bustad Brewing Co
◆ Göteborgs Nya bryggerier
◆ Lundabryggeriet AB
◆ Smögenbryggar’n
◆ The Pine Ridge Brewery
◆ The Uncharted Brewing Company”Jag kan passa på att tipsa om att Smögenbryggar’n som var med förra året fick efter deltagandet ett tyskt TV-team på besök. Smögenbryggar’n brygger öl med musselskal som filtrering och använder tång i ölen.” Berättar Malena Bathurst, Näringsutvecklare på Jordbruksverket.
Utställare Grüne Woche 2024 – mat & dryck
Skedvi Bröd – Tillverkar knäckebröd enligt traditionella hantverksmetoder. Företaget bedriver även gårdsbutik. Skedvi Bröd original och extragräddat har nyligen fått skyddad geografisk beteckning inom EU. Detta har Turismnytt skrivit om i en tidigare artikel här.
Mjödhamnen – Mjödhamnen i Hällefors är en pionjär inom mjöd i Sverige. De tillverkar egna produkter med honung från svenska biodlare.
Mossagården – Familjeägt företag som innovativt arbetar med ekologisk odling, måltidsturism och produktion av produkter av hampafrön.
Prinsens Sill och Sallader – Företaget producerar sill, sallader och såser inom premiumsegmentet. Den färska sillen som läggs in kommer från hållbara fiskbestånd i Nordsjön.
Lanthandeln Sonarp – Under varumärket Ängabackens Björksoda produceras och säljs mousserande, alkoholfri dryck som är en småskaligt och hantverksmässigt framställd av ren björksav. Företaget bedriver även besöksverksamhet där man tar emot internationella gäster.
Petersborgs Gård – Medverkar på mässan tillsammans med Österlens Kött & Vilt Brösarp som producerar älgkorv att serveras tillsammans med Petersborgs senap. Tillsammans representerar de två företagen Matrundan Österlen. En måltidsturismupplevelse som arrangeras varje vår.
Skånsk Chili – Ett familjeföretag som innovativt bedriver ekologiskt certifierad chiliodling samt tillverkning av chilisåser.
OMG Plantbased Food AB – Startupföretag grundat 2020 som gör ekologiska växtbaserade livsmedel under varumärket Oh Mungood!. Produkterna; burgare, bits och färs baserade på mungbönor finns att hitta i svenska butiker och restauranger.
Ocean Next – Nystartat bolag som har som mål att utveckla nya matprodukter och koncept kopplat till sockertång och andra marina råvaror. Primär produkt som visas på mässan är ett fröknäcke med sockertång.
Älgburgare – I regi av Christoffer-Robins Mat AB erbjuds besökarna på Grüne Woche en älgburgare med råvaror från Värmland.
Österlenkryddor – Österlenkryddor i Köpingebro har en ekologisk frilandsodling av kryddor och en hantverksmässig tillverkning av kryddblandningar. Inför mässan lanseras även en internationell webbshop.
- Text: Jordbruksverket
- Foto: Ludewig Bernhard för Jordbruksverket
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – maj 2025
Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild om besöksnäringen baserad på statistik. Maj hade en hög hotellbeläggning.
-
Internationella intresset för Coolcation i Sverige verkar inte svalna
Förra sommarens kanske hetaste resetrend Coolcation har inte svalnat visar en undersökning från Visit Sweden.
-
Stockholms stad behåller Stockholmsmässan i sin ägo
I marknadsläget har det visat sig svårt att hitta en köpare till Stockholmsmässan. Processen att sälja har avbrutits och staden fortsätter att utveckla den i egen regi.
-
Svenskarnas sommarplaner: natur och tid med familjen
En ny undersökning från SkiStar visar att svenskarnas sommarplaner i präglas av ett intresse för natur och tid med familjen.
-
Norrköping – nästa vecka drar SM-veckan igång
Snart startar SM-veckan i Norrköping, en idrottsfest som invigs den 24 juni och samlar svenska mästerskap i 24 idrotter.
-
Swedish Lapland – satsning på destinationshotell i nytt projekt
Swedish Lapland Visitors Board har tilldelats finansiering för projektet AHEAD som ska stärka Norrbottens destinationshotell.
-
Vänersamarbetet – stort intresse för strand- och stadsnära fiske
2021 publicerades en digital fiskekarta för Vänern. Den har passerat 1 miljon visningar, vilket visar att det finns ett stort intresse för fiske.
-
Katrineholm – sommarkonserter med Marit Bergman och Jonathan Johansson
Katrineholm satsar på två gratiskonserter i sommar. Det ska bidra till att stärka kommunens attraktionskraft.
-
Stua AB inleder planerad avveckling av verksamheten
Efter 23 år som en kraft för besöksnäringen i Sörmland, har styrelsen för Stua beslutat att inleda en planerad avveckling av verksamheten.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 24 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering och Stöd/Insatser/Utmärkelser/Initiativ Destination Nu bli...
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Svensk semester behöver en omstart – för både personer och platser
Sverige stänger ner i juli. Varje år tar en majoritet av svenskarna sin semester just då, ofta i ett enda långt s...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 24 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Evenemang, Hållbarhe...
-
Krönika: Hur gör vi turismen till något större?
Det låter kanske som en filosofisk fråga. Ändå är det just den frågan jag ofta hör – även om den kanske oftare fo...
-
Nature Travels erbjuder paket hos Nordic Husky Farm
Det brittiska företaget Nature Travels har introducerat ett nytt paket i sin repertoir. Detta tack vare kontakter...
-
-
Gästbloggare
-