-
Är krognäringen så hierarkisk som ryktet säger?
Rykten går att krognäringen är en av de branscher som är hierarkisk. Är det så?
Lotte Wellton, forskare vid Örebro universitet, har forskat om vilka ideal som präglar restaurangnäringen.
Detta kräver krognäringen av dig som anställd
För att lyckas inom krognäringen är det, enligt Welltons avhandling, att vara duktig på sitt yrke, vara servicesinnad och klara av snabba utmaningar. Men det som står ut i avhandlingen är att man också måste vara medveten om den hierarki som råder i branschen.
Arbetstiden styrs efter kunderna
Enligt avhandlingen så jobbar personalen tills allt är klart – oavsett hur många timmar som de redan arbetat.
”- Man hushållar aldrig med sin tid. Det gällde framför allt säsongsföretagarna på Öland, där man inriktar sig på sommarturisterna”, säger Lotte Wellton.
Krognäringen präglas av ett rutinmässig arbete som kräver planering.
Mer ekonomiutbildning behövs
Enligt avhandlingen behövs det mer långsiktigt tänk bland cheferna.
”- Branschen skulle vinna mycket på att utvärdera verksamheten och att planera på längre sikt. Det handlar ju om pengar och ekonomi och då måste man ha kunskap på det området” säger Lottie.
Lotte Wellton vill inte gå så långt som att säga att det saknas kunskaper om ekonomi. Men hon konstaterar att utbildningsgraden är låg.
”- Det kan ha att göra med att det inom branschen generellt finns en liten förståelse för högre utbildning”, säger hon.
Omodern bransch
I krognäringen är det viktigt med ett mästare-lärlingsförhållande. De som har lång erfarenhet i branschen överför sin kunskap till de yngre – och därmed ledarskapet.
”- På det sättet är det en ganska omodern bransch, även om den på andra sätt kännetecknas av kreativitet”, säger Lotte Wellton.
Så har forskningen genomförts
Lotte Wellton har besökt mindre restauranger på Öland och i några av de större städerna i Sverige. Hon har varit med i kök och matsal och tagit reda på hur restauranganställda arbetar. Sedan har hon intervjuat personalen, cheferna och restaurangägarna om hur de upplever sin arbetssituation och vad som gör jobbet meningsfullt.
”- Jag har tittat på vilka vanor och rutiner man har, vilka redskap som används, hur mycket tid personalen lägger ner på olika moment och hur lokalerna ser ut”, berättar Lotte Wellton.
Detta kan forskningen bidra med till krognäringen
Lotte Wellton tror att hennes forskning kan bidra till att skapa mer attraktiva arbetsplatser.
”- Eftersom servicesektorn växer enormt är det viktigt att locka och behålla kunnig personal”.
Genom forskning kan man skapa nya begrepp för att förklara restaurangarbetet och professionalismen i branschen. Men mer forskning behövs om ledarskapet och de fysiska förhållandena i restaurangnäringen.
I våra tider när me-too-kampanjen drivs så finns det också behov av att forska om hur man kan minska sexuella trakasserier och ofredanden mot personal i krogmiljöer. Detta är idag ett stort problem och det är många som drabbas.
”- Alla vet att det förekommer en sexistisk jargong och ett beteende som riktas mot kvinnor, yngre personer och de som finns längre ned på skalan. Fast det är inget jag tittat närmare på och heller inget som jag har sett på de restauranger jag besökte. Men det skulle vara intressant att studera om detta beteende kan hänga ihop med mästare-lärlingsförhållandet, det hierarkiska systemet och den extrema tidsanvändningen”, säger Lotte Wellton.
Forskare med erfarenhet från krogvärlden
Lottie Wellton är doktorand på Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan men har även en lång erfarenhet från restaurangvärlden.
”- Jag har jobbat på alla platser i en restaurang plus att jag har haft en egen cateringfirma och ett bageri”, säger Lottie Wellton.
Welltons avhandling läggs fram den 15 december 2017
Källa: Örebro universitet
- Text: Maria Lindqvist
- Foto: Örebro Universitet
-
Stockholm Business Region – positiv utveckling på gästnätter 2024
Det har varit en bra start på året när det kommer till gästnätter. Prognosen ser fortsatt god ut för högsäsongen i Stockholm.
-
Undersökning från Länsförsäkringar: I år semestrar vi i Sverige
Inför den kommande sommaren planerar många svenskar att semestra i Sverige. Det visar en undersökning från Länsförsäkringar.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 17 -24
Mest under Destination, Evenemang och Mat & Dryck samt Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering
-
Gästnätter: Värmland ökar tredje mest i landet
För tredje månaden i rad ökar Värmland gällande gästnätter. Under februari steg de med åtta procent jämfört med februari 2023.
-
Tekniska museet – en spännande och utmanande kulinarisk resa
Under GSTC-konferensen passade Turismnytt på att prata lite med Bicke Naglo som ansvarar för mat och dryck på Tekniska museet.
-
I helgen öppnar Gröna Lund – och välkomnar Pelle Svanslös
Årets säkraste vårtecken är här! Den 27 april slår Gröna Lund upp portarna för säsongen, där en rad nyheter väntar besökarna.
-
Utbilda dig inom besöksnäringen på TUC Yrkeshögskola
TUC Yrkeshögskola arbetar för att förse besöksnäringen med kompetens. Intresserade kan bl.a läsa Hotel & Restaurant Manager.
-
Svenska Möten ger ut e-bok för att inspirera om hållbarhet
Svenska Möten vill tillsammans med sina hållbara mötesplatser leda branschen. Därför ger de nu ut e-boken "Vi vill leva Globala målen".
-
Visit Trelleborg är nominerad för Bästa värdskap 2023
Visit Trelleborg och nio andra turistinformationer tävlar om utmärkelsen bästa värdskap 2023 från Visitas nationella råd för besöksservice.
-
Hotel Fratelli har äntligen öppnat i Karlstad
Ett färgstarkt nöjeshus som för tankarna till sydligare breddgrader. Efter flera års renovering står Karlstads Hotel Fratelli färdigt.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 16 -24
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Denna vecka är det mest under Destination, Evenemang och Ut...
-
Visit Skåne tar ledarroll i internationellt initiativ för framtidens turism
Visit Skåne går in som ledande part i ett treårigt projekt med länderna kring Östersjön för att ...
-
Arbetskamraterna lanserar plattform – vill hjälpa funktionsnedsatta att komma ut i arbetslivet
Arbetskamraterna är en ideell förening som förmedlar kontakt mellan företag och personer med en ...
-
Västerbotten tar nästa steg i resan mot en mer hållbar destination
Region Västerbotten Turism har i samarbete med de lokala destinationsorganisationerna Visit Umeå...
-
-
Gästbloggare
-