-
Rosendals trädgård visar hållbarhet i praktiken med Experiment 2000 m2
Sedan ett och ett halvt år tillbaka pågår Experiment 2000 m2 på Rosendals Trädgård. 2000 kvadratmeter åkermark är vad som behövs för en persons matkonsumtion under ett år om marken skulle delas lika mellan jordens befolkning år 2050. Till detta läggs 500m2 betesmark. Idag förbrukar en genomsnittlig svensk ungefär dubbelt så mycket åkermark per år för sin matkonsumtion.
Spännande utmaning som omsätter forskning i praktiken
Experiment 2000 m2 tar sig an den svåra men spännande utmaningen att odla fram och utveckla en god och hälsosam matkultur som samtidigt respekterar gränserna för både människa och planet. På Rosendals Trädgård genomförs ett intensivt arbete med att omsätta forskning i praktiken genom att odla fram växter som ger såväl njutning som näring, prova vilka odlingssystem som ger maximal positiv klimatpåverkan, och skapa metoder att laga mat utifrån nya proportioner. Med forskning som grund utforskar trädgårdsmästarna och kockarna möjligheterna att odla och producera mat som är långsiktigt hållbar.
Nu finns möjlighet att smaka på resultatet av experimentet
Hur smakar då en måltid som är bra för såväl människor, Östersjön som planeten? Nu har experimentet kommit så långt att gäster med alla sinnen kan få uppleva det som kan åstadkommas när omtanke, kunskap och kreativitet samverkar med naturen. Genom att bjuda in till bokningsbara måltider för grupper under några veckor under hösten visar man i praktiken vad som går att få ut av ”dina” 2000 kvadratmeter. Kockarna i växthusrestaurangen lagar och berättar om nya smaker genom en femrätters meny baserad på råvaror och mathantverk från odlingen i Experiment 2000m2, växter och vilt från naturen i säsong samt vad havet kan bidra med.
Menyerna baseras helt och hållet på de råvaror som man odlat på sin 2000kvm-ruta samt tillhörande djurenhet och från det vilda och havet. Det är en utmaning för man måste också i varje steg förhålla sig till ifall det räcker i längden och innehåller alla de näringskomponenter som vi människor behöver.
Grönkålschips, vildsvins- och gråärtskorv och rönnbärsketchup
Jag fick nöjet att prova lite av detta på en presslunch för några veckor sedan och det är fantastiskt vad mycket gott det går att få ut av en begränsad yta och det som erbjuds i naturen i form av vilt och det som finns i havet. Några exempel på vad som bjöds var grönkålschips med gråärtspuré, vildsvins- och gråärtskorv med bland annat fermenterad purjolök och rönnbärsketchup. Desserten gick inte heller av för hackor – yoghurt, blåbärsgelé, blåbär och fläderkombuchasorbet med havre- och hasselnötssmul! Brödet var också producerat helt utan att passera kvarn baserat på svedjeråg, emmer och korn som fått grodda i två dagar för att sedan mixas och blandas med surdeg, salt och ringblomma. Man förstår verkligen att köket drivits av mottot – ”Begränsning som kreativ möjlighet”
Vi får hoppas att Rosendals Trädgård kommer att erbjuda detta vid fler tillfällen framöver så att många får insyn det spännande experimentet. Den här omgången pågår till slutet av november och bara för sällskap på minst åtta personer vid ett gemensamt bord med 24 platser.
Här kan ni läsa mer om projektet.
- Text: Jakob Norrby
- Foto: Charlie Drevstam
-
Gästnätter: Värmland ökar tredje mest i landet
För tredje månaden i rad ökar Värmland gällande gästnätter. Under februari steg de med åtta procent jämfört med februari 2023.
-
Tekniska museet – en spännande och utmanande kulinarisk resa
Under GSTC-konferensen passade Turismnytt på att prata lite med Bicke Naglo som ansvarar för mat och dryck på Tekniska museet.
-
I helgen öppnar Gröna Lund – och välkomnar Pelle Svanslös
Årets säkraste vårtecken är här! Den 27 april slår Gröna Lund upp portarna för säsongen, där en rad nyheter väntar besökarna.
-
Utbilda dig inom besöksnäringen på TUC Yrkeshögskola
TUC Yrkeshögskola arbetar för att förse besöksnäringen med kompetens. Intresserade kan bl.a läsa Hotel & Restaurant Manager.
-
Svenska Möten ger ut e-bok för att inspirera om hållbarhet
Svenska Möten vill tillsammans med sina hållbara mötesplatser leda branschen. Därför ger de nu ut e-boken "Vi vill leva Globala målen".
-
Visit Trelleborg är nominerad för Bästa värdskap 2023
Visit Trelleborg och nio andra turistinformationer tävlar om utmärkelsen bästa värdskap 2023 från Visitas nationella råd för besöksservice.
-
Hotel Fratelli har äntligen öppnat i Karlstad
Ett färgstarkt nöjeshus som för tankarna till sydligare breddgrader. Efter flera års renovering står Karlstads Hotel Fratelli färdigt.
-
Fler besöker Höga Kusten under hela året
Höga Kusten går fortsatt starkt. Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna.
-
Visit Skåne tar ledarroll i internationellt initiativ för framtidens turism
Visit Skåne går in som ledande part i ett projekt med länderna kring Östersjön. ReTour ska leda till utveckling för en mer hållbar turism.
-
Arbetskamraterna lanserar plattform – vill hjälpa funktionsnedsatta att komma ut i arbetslivet
Arbetskamraterna lanserar en digital plattform för att hjälpa personer med funktionsnedsättning att hitta en inkluderande arbetsplats.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Höga Kusten söker en person som ska vara ansvarig för deras digitala närvaro
Är du en driven person som vill ta en destinations digitala närvaro en nivå till? Titta hit! Nu söker Hög...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 16 -24
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Denna vecka är det mest under Destination, Evenemang och Ut...
-
Svenska Möten – vinnare av Svenska Mötespriset 2024
Den 15 april under en galamiddag med pompa och ståt på Skogshem & Wijk (Lidingö), steg fem glada och stolta v...
-
Visit Trelleborg – en doft av choklad nalkas Smygehuk
Linus Svensson, den drivna företagaren och ägaren av 2:a Sandbank i Beddingestrand samt Sveriges sydligaste chokl...
-
-
Gästbloggare
-