-
Alla nominerade kandidater till Stora Turismpriset 2019
Nu har alla nominerade kandidater utsetts till Stora Turismpriset 2019. Priset delas ut för 26:e året i rad och vinnaren utses den 4 december 2019 i samband med konferensen Besöksnäring på Agendan.
Stora Turismpriset delas ut till aktörer som på ett nytänkande och innovativt sätt har bidragit till utvecklingen av besöksnäringen. Alla kandidater presenteras nedan.
”Årets kandidater erbjuder en stor bredd av upplevelser som äventyr i naturen, smakupplevelser och historiska berättelser. Det gemensamma är att de alla är nytänkande och har fokus på hållbarhet.” Säger Lars Christensen, ordförande för Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism och utvecklingsdirektör för Region Värmland.
Här är kandidaterna:
Sápmi Nature, Norrbotten
Lennart Pittjas Sápmi Nature camp ligger på marker som hans sameby Unna Tjerusj brukat i många generationer, i det som nu är världsarvet Laponia. Hans vilja att lära ut om en samisk livsstil i en arktisk kontext bygger på ett ärligt och trovärdigt koncept.
”Självklart är det roligt att bli nominerad för det arbete jag gör och för arbetssättet som jag tror på. Jag vill att mina besökare ska få uppleva naturen på ett okomplicerat sätt utan att påverka naturen på ett negativt sätt och samtidigt lära sig om Sápmi och den samiska kulturen. Vi ska vara i naturen för att vi tillhör den. Inte tvärtom.” Säger Lennart Pittja.
Källa: ForsknäckarnaForsknäckarna, Västerbotten
Forsknäckarna är ett naturbaserat upplevelseföretag som i håller till i byn Ekorrsele nordväst om Vindeln. De erbjuder aktiviteter som forsränning, höghöjdsbana, teambuilding, matlagning över öppen eld och övernattning på vildmarkscampen VIKA.
”Det är jätteroligt att vi som ett litet upplevelseföretag har blivit nominerad till ett så fint pris. Vi är stolta över att vårt arbete med hållbarhet, värdskap och samverkan gett oss möjligheten att vara med i sådana sammanhang.” Säger Patrick Edin, en av Forsknäckarnas delägare.
STF Jämtlands- och Härjedalsfjällen, Jämtland Härjedalen
Svenska Turistföreningen (STF) har en lång tradition i Jämtland Härjedalen och har stor betydelse för utvecklingen av regionens fjällturism.
STF arbetar hårt för att skapa engagemang och lära ut kunskap om fjällen, både för stora och för små. De har i tillägg tagit fram Hållbarhetslöftet – ett löfte som föreningens alla boenden ska anta för att göra det enklare för gästen att välja hållbar turism.
Källa: Lukasz Warzecha för Epic Trails. STFNorra Berget Sundsvall friluftsmuseum, Västernorrland
Sundsvalls museum driver och utvecklar Friluftsmuseet Norra Berget med uppdraget att ta fram och sprida kunskap om Medelpads kulturarv. Levande historia är ett ledord i arbetet.
Det är ett levande utomhusmuseum med byggnader som berättar om hur man bodde och levde förr i tiden. På Norra Berget kan man som besökare prova på hantverk, laga mat och smaka på historien. Historien är viktig men utvecklingen av samhället gör att Norra Berget anpassar sig och sitt utbud för att passa de samhällsfrågor som finns i dagens samhälle.
Järvsö Bergscykel Park, Gävleborg
En cykelpark för alla med downhill leder i alla nivåer, byggd med specialkompetens från Whistler i Canada. Här cyklar man från de enklaste gröna till de mest avancerade svarta lederna.
Cyklisterna åker lift upp på berget – och cyklar ner i leder byggda för hand och med grävmaskiner. Det här är en unik cykelupplevelse och gästerna kan antingen cykla med sin egen downhill utrustning eller hyra ett komplett paket på plats.
Källa: Per Eriksson, Falu GruvaFalu Gruva, Dalarna
Från en lång tradition av bergshantering innefattar Falu Gruvas verksamhet idag bland annat besöksgruva och museiverksamhet. Anläggningen visar stort engagemang för social hållbarhet, exempelvis tillgängliggörande av verksamheten för personer med funktionsvariationer.
”Falu Gruva bidrar till nytänkande och innovativ utveckling av besöksnäringen, både ur ett lokalt och globalt perspektiv. Verksamheten vårdar ett världsarv på ett långsiktigt sätt och är öppna för att möta samtiden och framtiden. Därför är Falu Gruva värda Stora Turismpriset 2019.” Säger Lotta Magnusson på Visit Dalarna.
Wadköping, Örebro län
Wadköping är ett av Örebros populäraste besöksmål. Det är en stadsdel där dåtid möter nutid. Det sjuder av liv och verksamhet i de historiska byggnaderna och här kan du som gäst uppleva Wadköping med alla sinnen.
Gårdar och gränder gestaltas med rekvisita och gör att miljön känns levande, ljudinstallationer förhöjer upplevelsen, stora informativa skyltar berättar om byggnadernas invånare förr och nu. Wadköping är öppet året om och har ett brett programutbud för alla åldrar.
Västanå teater, Värmland
Västanå teater och dess huvudscen Berättarladan är idag en starkt bidragande del till att fler upptäcker Värmland – inte minst för att uppleva skandinavisk folkkultur i sagolika miljöer. Sunne kommun gjorde nyligen en undersökning som visar att hela 75 procent av de tillfrågade som besöker Västanå teater kommer från en kommun utanför Värmland eller till och med från ett annat land.
”Efter att Västanå teater förra året vann Värmlands turismpris väljer vi att nominera teatern till Stora turismpriset. Västanå teater och berättartraditionen är en mycket viktig del av Värmland och bidrar till att allt fler upptäcker vårt fantastiska landskap och vad vi har att erbjuda.” Säger Mia Landin, VD på Visit Värmland.
Källa: Västanå teaterGenbergs Sommarcafé, Västmanland
Genbergs Sommarcafé i Virsbo är ett familjedrivet ”upplevelsecafé” i den gamla Bruksgården. Caféverksamheten lyfter fram och hyllar brukets historia och har blivit ett populärt utflyktsmål.
Många är de gäster som besöker den gamla bruksorten för första gången och som säger sig hittat ett smultronställe de inte visste fanns. Gästerna besöker sevärdheter i närområdet i samband med deras besök på cafét, till exempel Konsthallen och Ängelsberg.
Fjärdhundraland, Uppsala län
Region Uppsala har valt att nominera Fjärdhundraland då det är ett mycket bra exempel på hur samverkan kan byggas underifrån. Området Fjärdhundraland ligger mellan Uppsala, Stockholm och Västerås. Här samlas småskaliga aktörer som vill skapa attraktiva besöksupplevelser i en levande landsbygd.
”Fjärdhundraland har gjort en imponerande resa och är idag ett starkt och viktigt nätverk ur flera aspekter. För besöksnäringen, men även för landsbygdsutveckling och inte minst för att det skapar en levande plats som lockar till att bo och verka i området.” Säger Björn-Owe Björk, regionråd med ansvar för regional utveckling.
Källa: Region UppsalaLidö Värdshus, Stockholms län
På Lidö Värdshus kan du prova Zero Menu, en hållbar meny. Vid första anblicken är det ett idylliskt sommarparadis, men Zero Island är mycket mer än så. Zero Island är ett projekt för att göra en hel ö, Lidö i Stockholms norra skärgård, koldioxidneutral på ett år.
”Det är vi tillsammans med vår personal som med energi, glädje och hopp om en ljus framtid arbetar hårt för ett hållbart resmål. Vi ser inte att våra kollegor i vår geografiska omgivning är konkurrenter utan att vi alla är komplement. Vi måste alla arbeta hårt tillsammans för att bli en hållbar destination.” Kommenterar entreprenörerna Olle Tejle och Hugo Olofsson.
ReTuna, Södermanland
ReTuna är världens första återbruksgalleria och öppnade sina portar i Eskilstuna under sommaren 2015. Här kan besökare äta, handla och uppleva hållbart producerade produkter och lära sig mer kring hållbarhetens tre dimensioner.
Sedan starten i augusti 2015 har ReTuna lyckats minska avfallet i kommunen till ett värde av över 38 miljoner kronor. Med en tilltalande entusiasm har gallerian lyckats nå, fånga och påverka kunder, besökare och gäster att vilja göra mer för miljön och välja fler hållbara val.
Källa: ReTunaRamsvik Stugby & Camping, Västra Götaland
Ramsvik Stugby & Camping är ett familjeägt företag som startades 1958. Verksamheten är belägen längs Bohusläns kust i naturreservatet på Ramsvikslandet. Campingen har 131 stugor, 30 campingtomter och en restaurang med fullständiga rättigheter samt en livsmedelsbutik.
I stugbyn myllrar det av liv och aktivitet, men efter en kort promenad upp i bergen är man helt ensam i en storslagen natur. Havet, sandstranden och klipplandskapet i bohusgranit gör att Ramsvik tilltalar både barn och vuxna.
Falkenbergs skafferi, Halland
Falkenbergs Skafferi verkar för att bredda och berika människors begrepp av ”lokal mat” från något man bara äter – till en upplevelse som kan innefatta kärlek, traditioner, innovationer, omsorg och livsval.
Att Falkenbergs Skafferi har ökat attraktionskraften till området med mat som reseanledning blev bekräftat när White Guide Sverige valde att utnämna Falkenberg som första destination till Årets värt en resa 2018. Det har gjort Falkenberg till en spännande matdestination.
Flygvapenmuseum, Östergötland
Flygvapenmuseum är ett modernt teknik- och kulturhistoriskt museum som speglar det svenska militärflygets utveckling från pionjärtid fram till i dag. Museet lockar i genomsnitt 150 000 besökare per år och utsågs nyligen till ett av Sveriges bästa museum av Tripadvisors användare.
Förutom permanenta och tillfälliga utställningar har museet en rik programverksamhet med föredrag, flygaftnar, magasinsvisningar och temadagar. På Flygvapenmuseum finns även en museibutik, restaurang/café, och hörsal för konferenser och andra evenemang.
Källa: Stefan Kalm, FlygvapenmuseumSkullaryd Älgpark, Jönköpings län
Med sin gedigna kunskap om svenska klövviltsarter, respekt för djuren och genuina värdskap skapar Skullaryd Älgpark exceptionella naturupplevelser. Parkens framgångsfaktor är lärande möten med de vilda djuren i deras naturliga miljö, på deras villkor.
Erik Öster står för den nya generationen företagare som förverkligat en dröm genom att på ett innovativt sätt förädla ett arv till att bli en målgruppsanpassad besöksattraktion. En värdig kandidat till Stora Turismpriset 2019.
Hotell S:t Clemens, Gotland
Hotell S:t Clemens är ett familjeägt hotell med 30 rum, det har drivits av familjen von Schulman sedan 2007. Hotellet ligger mitt i Visby innerstad och består av flera byggnader varav den äldsta är från 1600-talet.
En kyrkoruin från medeltiden som närmaste granne gör det redan speciella hotellet än mer unikt. Men det unika ligger inte bara i de pittoreska byggnaderna och omgivningarna, utan också i en genuin omsorg om gäster, personal och miljö. Och en vilja att gå före, och dela med sig.
Källa: Destination Gotland, Hotell S:t ClemensIKEA museum, Kronoberg
IKEA museum har satt Älmhult på den stora besöksnäringskartan. De tillgängliggör historien om såväl IKEA som Småland och Sverige, genom proffsiga guidningar på flera språk.
Vidare så erbjuder de sina besökare från när och fjärran en perfekt nischad restaurang, ett gott värdskap och utställningar som inbjuder till interaktion. IKEA museum samverkar med, och bidrar aktivt till den lokala besöksnäringen genom att inkludera andra besöksmål i sin kommunikation och skapa paketlösningar i regionen.
Kackelstugan, Kalmar länFör 24 år sedan startade familjen Aldestam Kackelstugan. En krog, vid en återvändsgata, i en by med 45 invånare, i början av Mittlandsskogen på Öland. Ett ”omöjligt” projekt enligt många. Det utvecklades till en verksamhet som under åren blivit mycket framgångsrik och nu är nominerat till Stora Turismpriset 2019.
Kackelstugan benämns idag som ett öländskt bildningscentrum och målet är att ständigt skapa något nytt som tidigare inte har gjorts. De erbjuder idag många olika upplevelser i den kringbyggda Ölandsgården. Ett fantastiskt exempel på att långsiktighet, hållbarhet, idérikedom och praktiskt arbete lönar sig.
Källa: Absolut HomeAbsolut Home, Skåne
Absolut Home i Åhus är The Absolut Companys besökscenter som har skapats med målet att människor ska få uppleva ett ikoniskt varumärke genom spännande berättelser, unik kunskap, gemenskap och det personliga mötet.
”Det är en unik upplevelse i världsklass som erbjuds genom Absolut Home. Besökscentret sätter extra lyskraft både på Åhus och Skåne internationellt samtidigt som det stärker den lokala besöksnäringen.” Säger Pia Jönsson Rajgård, VD på Tourism in Skåne.
Demånes Värld, Blekinge
Susanne Demåne är en av Blekinges mest kända konstnärer. Sedan hon flyttade in i den gamla skolan i Edestad i Ronneby kommun 1998 har hon gjort om den till en boplats, stall för akademisk ridning, konstnärsverkstad och skulpturpark. En plats att komma till som inte lämnar någon oberörd och som gör att många vill återvända.
Här finns lövgrottor som ”Figaros hus” och mellan björkarna ”Honjävlarnas glänta” och ”Skogsfolkets” ligusteromgärdade grusplan.
Vill du läsa mer om alla nominerade kandidater? Information finns här.
- Text: Tillväxtverket
- Foto: Tillväxtverket
-
En affärsmässig VD sökes till Västervik Resort
5-stjärniga Västervik Resort är mycket mer än bara en plats att bada och sova på. Nu söker de en ny VD som önskas ha en palett av kompetenser.
-
Nyanlända ungdomar lär sig guida på Vasamuseet
Nu har flera ungdomar som anlände till Sverige under 2023 deltagit i Vasamuseet pedagogiska projekt Unga visar Vasa.
-
Ny gemensam satsning från skidanläggningarna i Funäsfjällen
Skidanläggningarna Tänndalen, Ramundberget och Funäsdalen gör en satsning för att fler ska få upp ögonen för Funäsfjällen.
-
Hertz bidrar till Giving Tuesday – en gåva som räddar liv
Giving Tuesday är en global folkrörelse med engagemang för medmänniskor. Röda Korset och Hertz har samarbetat sedan 2010.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 49 -24
Mest om Destination, Infrastruktur/Mobilitet samt Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering
-
Kungliga Djurgården åter prisad internationellt för hållbarhetsarbete
För andra gången tilldelas Kungliga Djurgården Green Destinations Platinum Award. En utmärkelse som belönar öns hållbarhetsarbete.
-
Hållbar natur- och hästturism på Öland – rekrytering till projekt
Öland representerar Sverige i utvecklingsprojektet South Baltic Horse Tourism. Därmed söker Öland & Co nu en erfaren projektledare.
-
Halländska Tiraholms Fisk vinner Stora Turismpriset 2024
Tiraholms Fisk är vinnare av Stora turismpriset 2024. Det halländska företaget hyllas för sin innovativa verksamhet med fisken i centrum.
-
Nu sätter Sala kronan på verket och avrundar sitt jubileumsår
Luciamorgon från Sala kommer bli magiskt. Tillsammans med kör och sångare kommer Lucian Lova Fredling att sprida värme i TV-rutan.
-
Anna Näppä är Årets ciceron 2024 – Forskar om hur arbetsgivare blir mer attraktiva
Stipendiet på 100 000 kronor, har tilldelats Anna Näppä vid Luleå tekniska universitet för doktorsavhandlingen "Building employer brands: The employee perspective"
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Stockholm får EM i basket för damer 2027 – historisk satsning
Svenska Basketbollförbundet (SBBF) och Stockholms stad kan med glädje meddela a...
-
Krönika: Sverige får den tillgänglighet (med flyg) som vi förtjänar
I torsdags hade jag nöjet att vara med på ett lunchseminarium, eller kanske snarare hearing, hos Stockholms Hande...
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Norrköping välkomnade till en magisk vinterupplevelse den 1 december 2024. Evenemanget Vinterköping går till den ...
-
Visita anmäler Umeå kommun till Konkurrensverket
Umeå Folkets Hus ägs till 98 procent av kommunen. Trots detta bedriver föreningen en mängd verks...
-
-
Gästbloggare
-