-
Vrak – Landets nyaste, kanske mest digitala museum är väl värt ett besök
Förra veckan öppnade Sveriges nyaste museum: Vrak – Museum of Wrecks på Djurgården i Stockholm. Här får besökaren dyka ner i det förflutna med hjälp av olika digitala lösningar.
Museet invigdes med kanonsalut och allt av självaste kungen. Han är ju som bekant själv intresserad av marinarkeologi och kunde relatera till sina egna dykningar på ett par av vraken.
Känsla av att vara därnere ”hos vraken”
Redan i första utställningen förflyttas besökaren till Östersjöns botten med hjälp av en omslutande filmupplevelse där Östersjön talar. I nästa rum gestaltas det mytomspunna vraket ”Resande man” i skala 1:1 och besökaren får uppleva känslan av att röra sig igenom ett skeppsvrak från 1600-talet.
– Tanken med utställningen om Resande man är att komma så nära det bara går av att vara på vraket, berättar Odd Johansen, museichef på Vrak och fortsätter:
– Museet ska visa allt det spännande som finns på Östersjöns botten. Det finns fynd som är mer än 10 000 år gamla. Att det bevarats så väl beror på de speciella förhållanden som råder i Östersjön och som inte har sin motsvarighet någon annanstans i världen.
Över och under ytan
Trappan mitt i museet markerar och symboliserar en övergång från perspektivet under ytan till det som finns över.
– Här släpper takfönstret in dagsljuset ovanifrån för att skapa samma känsla som en uppstigning upp till vattenytan efter ett dyk i Östersjön, menar Odd Johansen.
På museets övervåning börjar utställningen ”Det delade havet” på stenåldern och färdas genom Östersjöländernas gemensamma historia i sex olika nedslag som slutar med Estonias förlisning 1994. I utställningen ”Uppdraget” berättas mer om hur museets dykande marinarkeologer arbetar. Det går att utforska vrak genom verklighetstrogna VR-dyk, arkiv-dyk och spel. Här får besökaren själv ta på sig rollen som marinarkeolog och lösa ett marinarkeologiskt uppdrag, steg för steg.
Nav för marinarkeologi
Skeppet Vasa är ett fantastiskt exempel på Östersjöns hemliga och unika kulturarv. Upptäckten och bärgningen i början av 1960-talet utvecklade marinarkeologi som ett eget vetenskapligt fält. Det nya museet tar ytterligare ett steg inom ämnet och blir ett nav för vrak, nya upptäckter och forskning runt hela Östersjön.
– Det berättar vi till exempel med filmer, digitala 3D-modeller och hologram. Vi låter fynden ligga kvar på botten där de bevaras allra bäst, vilket också är hållbart.
Museet inryms i en unik byggnad, en gammal båthall ritad av arkitekt Paul Hedqvist 1941. Fahlander Arkitekter har varsamt byggt om huset med hållbara material som betong, ek, stål och glas som går att associera till hav, skepp och strandbotten. Vrak ligger vid det nyinvigda promenadstråket Djurgårdsstrand, som knyter ihop flera museer och restauranger.
Väl värt ett besök
Turismnytt fick möjlighet att se museet innan öppning och det var långt över förväntan! De har verkligen lyckats skapa spännande och inspirerande rum och miljöer som ger insikt i och skapar intresse för allt spännande som finns därnere under vattenytan! Efter besöket känner mig sig snarare ivrig att komma tillbaka än ”mätt och nöjd”. Man vill se mer än man hinner med på ett besök helt enkelt! Det är modernt och interaktivt dessutom. Som första rummet, där känslan av att verkligen befinna sig under vattnet infinner sig direkt när båtarnas i filmen skrov passerar över en. Eller föremålen i Resande man som i hologramform går att vrida och vända på.
Ett besök rekommenderas varmt!
Vrak – Museum of Wrecks
Vrak är ett nytt museum som berättar om Östersjöns unika vrak och lämningar. Ingen annanstans i världen finns det så många välbevarade vrak som i Östersjön. Vrak tar deras berättelser till ytan, men låter vraken och andra föremål ligga kvar på botten där de bevaras bäst. Vrak är systermuseum till Vasamuseet och ingår i Statens maritima och transporthistoriska museer.
- Text: Vrak/Jakob Norrby
- Foto: Jakob Norrby
-
Stockholm får EM i basket för damer 2027 – historisk satsning
Stockholm blir värdstad för gruppspel i dam-EM basket 2027. SBBF och staden intensifierar sin satsning på basket och trygghet.
-
Visita anmäler Umeå kommun till Konkurrensverket
Umeå Folkets Hus ägs 98 procent av kommunen. Trots detta bedriver de verksamheter i konkurrens med privata näringslivet. Visita har anmält dem till Konkurrensverket.
-
Krögare sökes till natursköna Tossebergsklätten
Välkommen till en unik möjlighet att driva café och restaurang på den natursköna platsen Tossebergsklätten i Sunne.
-
Vintersäsongen är äntligen här – SkiStars backar öppnar
Fjällen fylls åter av förväntan och vintermagi. Den 29 november öppnade SkiStar Sälen och Vemdalen sina första nedfarter.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 48 -24
Mest om Destination, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet samt Nöjesparker/skidanläggningar
-
Krönika: Sverige får den tillgänglighet (med flyg) som vi förtjänar
Tunga företrädare för flygbranschen och politiker lyfte krisen för inrikesflyget och Arlandas roll efter BRAs flytt från Bromma
-
Maryhill Estate – ny internationell destination och hotellupplevelse
Den 18 november öppnade Maryhill Estate efter flera års renovering. Det består av två unika delar – Hill House och Sugar Club.
-
Mötes- och evenemangsambassadörer i Jönköping hyllas för sina insatser
Den 20 november uppmärksammade Destination Jönköping lokala ambassadörer som under året gjort insatser för att stärka destinationen.
-
Nio finalister i 2024 års upplaga av Circular Gastronomy Challenge
Efter en mängd inspirerande och hållbara idéer har juryn vaskat fram nio finalister till Circular Gastronomy Challenge 2024.
-
PRAO: En möjlig väg till inkludering och mångfald i högstadieåldern
Hotellbranschen har länge varit en arbetsmotor för unga. Hotellet Haymarket by Scandic i Stockholm erbjuder ett eget PRAO-program.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 47 -24
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest i kategorierna Destination, Evenemang s...
-
Krönika: Sverige får den tillgänglighet (med flyg) som vi förtjänar
I torsdags hade jag nöjet att vara med på ett lunchseminarium, eller kanske snarare hearing, hos Stockholms Hande...
-
Vinteranläggningarnas nyheter 2024 – Branäsgruppen
Sveriges anläggningar i fjällen förbereder sig inför en ny vintersäsong med roliga nyheter för alla åldrar. I den...
-
Sveriges Bussföretag – hur påverkas besöksnäringen av miljözoner?
Uppdaterat den 30 november 17:19. Stockholm kommer som första kommun i Sverige införa en miljözon klass ...
-
-
Gästbloggare
-