-
Ästad Vingård – Besöksnäringsföretaget som gör vin i Halland
Hela åtta ton druvor plockades under skörden på Ästad Vingård i Halland. Hade sommaren varit lite snällare mot vinmakare Claes Bartoldsson och hans kollegor hade det kunnat bli betydligt mer. Men på Ästad fördrar man hellre kvalitet än rekordstora kvantiteter.
Gårdens största skörd någonsin
Mitt mellan Varberg och Falkenberg, ett par mil från kusten, ligger Ästad Vingård. Här odlas druvan Solaris med cirka 15.000 planterade stockar på gårdens vinfält. Förra året resulterade den rekordvarma sommaren i gårdens största skörd någonsin, med hela 12 ton druvor in i pressen. Skulle 2019 kunna matcha förra årets rekord?
”Man kanske tror att vi vinbönder vill att varje år ska vara som 2018. Sol, värme och inte en regndroppe. Men druvorna vi odlar här i Norden är egentligen inte anpassade för sydeuropeisk värmebölja. Torrstress, alltså vinstockar som stressats av den extrema torkan, var något som inte nämndes i nyhetsrapporteringen 2018. Värmeböljor kan ge stora skördar, men behöver inte alltid betyda kvalitet.” Berättar Claes Bartoldsson, vinmakare på Ästad Vingård.
Källa: Ästad VingårdOrolig sommar satte druvorna på spel
Torrstress har däremot inte varit något problem under 2019. Tvärtom har regn och svala temperaturer riskerat att sätta stora delar av skörden på spel.
”2019 kvalar in som ett bra men ganska annorlunda vinår. Knopparna brast i början av maj och följdes sedan av många frostnätter som vi fick bekämpa med vårt frostbevattningssystem. I maj vill vi helst ha varma temperaturer som kickar igång vinstockarna, men vi fick endast två dagar över +25° C. Juni blev desto varmare, men hade också många kalla nätter. Här var jag väldigt orolig för den viktiga blomningen. När temperaturen är så låg som +1,7° C nattetid stannar vinstocken upp ett par dagar, vilket riskerar att påverka blomningen och de kommande druvklasarna.” Fortsätter Claes.
Blöta månader i slutet av sommaren
Till slut gick dock blomningen igenom och följdes sedan av en jämn och varm högsommar. Men mot slutet av augusti dök återigen mörka moln upp på himlen.”I augusti och september hoppas vi alltid på att sommaren ska ebba ut i lugn och ro, med hyfsat varma temperaturer. Istället fick vi två blöta månader med mycket regn. Ute på fältet skiljde sig druvorna åt mer än vi någonsin varit med om både vad gäller mognad, kvantitet och röta. Veckan innan skörd fick vi därför sortera bort stora mänger druvor som inte höll kravet för att bli vin.” Säger Claes.
Stor skörd med perfekta syranivåer
Trots den oroliga sommaren blev vinåret 2019 en lyckad historia. Skörden startade den 17 september och gav hela åtta ton druvor av bra kvalitet, som nu ska omvandlas till mousserande och stilla viner.
”Hade vi bara fått lite mer värme under blomningen och något mindre regn under augusti och september hade 2019 mycket väl kunnat ge större mängder druvor än 2018. Nu blev det inte så. Men samtidigt är kvantitet och kvalitet helt olika saker. Årets druvor som hamnade i pressen hade perfekta syranivåer och en sockernivå som var ganska låg. Tiden får utvisa skillnaden mellan åren, men jag tippar på att vi kommer få ett mousserande vin som landar på 11,5%. Och nästa år kommer vi även provskörda från vår nya kustnära odling i Morup, det ska bli väldigt spännande.” Avslutar Claes Bartoldsson.
Källa: Ästad VingårdFakta om Ästad Vingård:
Vinstockar: 22 000 av druvan Solaris, planterade 2011 (Ästad) och 2018 (Morup)
Skörd: 8 ton (2019)
Egna viner: Mousserande (méthode traditionelle), stilla vinerÖvernattning: 48 hotellrum och 7 stugor
Aktiviteter i urval: Vingårdsvandringar, vinprovningar, spa, konferens och friluftsaktiviteterEn film om Ästad Vingård och skörden 2019 kan ses här.
—
Vi på Turismnytt vill gärna berätta om fler besöksnäringsföretag som gör saker som ”sticker ut”. Kontakta oss så vi får höra om vad ni gör!
- Text: Ästad Vingård
- Foto: Ästad Vingård
-
Thérèse Liljeqvist är ny VD för Artipelag
Artipelag presenterar Thérèse Liljeqvist som ny VD. Med en bakgrund inom besöksnäringen tar hon med sig erfarenhet.
-
Mötesåret 2024 – stora möten och event trotsade konjunkturen
Mötesåret 2024 har varit präglat av minskad efterfrågan på konferenser. Trots det har efterfrågan på stora möten ökat enligt Svenska Möten.
-
Fler hittar till Marinmuseum året runt – så gick det 2024
Trots en besöksminskning jämfört med 2023, fortsätter Marinmuseum att vara en av södra Sveriges största besöksdestinationer.
-
Göta Kanal – nya kryssningsupplevelser lockar
Allt fler resenärer söker autentiska upplevelser. Göta kanal erbjuder en unik chans att upptäcka Sveriges historia och natur från vattnet.
-
Vasamuseet och Vrak i nytt poddsamarbete med Anders Lundin
Tillsammans med experter från Vasamuseet och Vrak berättar Anders Lundin om skepp som förlist i den nya podden Folkets historia.
-
Sveriges beredskap börjar lokalt, därför behöver vi besöksnäringen
Besöksnäringen har gång på gång visat sig vara en avgörande resurs i tider av kris
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – december 2024
Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild om besöksnäringen. Det blev ett bra slut på året med positiva utsikter för framtiden.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 2 2025
Ganska jämnt fördelat på många kategorier som Stöd/Insatser/Utmärkelser/Initiativ Destination, Transport/Infrastruktur/Mobilitet, Evenemang samt Konstateranden/Beslut/Rapporter.
-
EU-kommissionen ger klartecken för gårdsförsäljning i Sverige
EU-kommissionen har inte lämnat invändningar. Därmed kan regeringens beslut att tillåta gårdsförsäljning börja gälla i sommar.
-
Visit Sweden – historiskt när den svenska röda stugan flyger till månen
Den 15 januari sker en historisk rymduppskjutning. Då flyger den svenska röda stugan till månen. Skapad av konstnären Mikael Genberg.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Visit Sweden – historiskt när den svenska röda stugan flyger till månen
Exakt kl. 07.11 (CET) den 15 januari sker en historisk rymduppskjutning (Uppdatering 15 januari 10.20 – här...
-
Visit Hornborgasjön förbereder sig för framtidens turismutmaningar
Platsutveckling genom turism – Exemplet Visit Hornborgasjön Nya trender och klimatföränd...
-
Jul- och nyårsrekord för SkiStar – 99 procent boendebeläggning
Under jul- och nyår nådde fjällbolaget SkiStar en boendebeläggning på 99 procent. Högst beläggni...
-
Sveriges beredskap börjar lokalt, därför behöver vi besöksnäringen
Samtalet kring säkerhetspolitik domineras idag av militära och myndigheters lösningar. De är förståeligt utifrån ...
-
-
Gästbloggare
-