söndag 1 juni 2025
Turismnytt
  • Tipsa oss
  • Annonsera
  • Kontakta oss
  • Om oss
  • Träffa oss
  • Hem
  • Nyheter
    • Aktivitetsbolag
    • Boende
    • Destinationer
    • Handel
    • Konferens & events
    • Mat och Dryck
    • Rese-/turistbyrå
    • Researrangör-/återförsälj.
    • Buss-flyg-rederi-tåg-mc
  • Destinationsutveckling
  • Karriär
    • Aktuella utbildningar
    • Lediga tjänster
    • På nytt jobb
    • Utbildningsnyheter
  • Marknadskollen
    • Bloggar
    • Debatt
    • Evenemang
    • Finansiering
    • Filmer / Podcasts
    • Hållbarhet
    • Intervjuer turismprofiler
    • Marknadsföring
    • Pågående byggprojekt
    • Pågående turismprojekt
    • Radiointervjuer
    • Rapporter
    • Trendspaning
    • Statistik
    • Aktuellt från Stua
  • Hitta leverantör
    • Destinationsutveckling
    • Försäkringar
    • Hotelltjänster
    • IT
    • Juridik
    • Köp och sälj verksamheter
    • Lokaler
    • Marknadsföring
    • Mat och dryck
    • Miljö och hållbarhet
    • Personal
    • Organisationer och föreningar
    • Säkerhet
    • Underhållning
    • Utbildningstjänster
    • Verksamhetsutveckling
    • Övrigt
    • För dig som är leverantör!
    • Till dig som vill sälja mer!
  • Bloggar
  • Annonsera
  • Logga in
  • Senaste nytt:
    • Vinterturismen fortsätter att växa visar statistik från Tillväxtverket
    • Sveriges Bussföretag – Länsstyrelsen upphäver beslut om miljözon klass 3
    • Visit Värmland lanserar dejtinginspirerad kampanj
    • Det är en Sverigeboom på Finnlines rutt Sverige-Finland
  • Platsannonser:
    • Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 21 -25
    • Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 17 -25
    • Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 17-25
    • Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 15 -25
    • Camping Västkust rekryterar 1000 personer till sommaren
    • Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 7 2025
    • Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 6 2025
    • Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 3 2025
    • Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 2 2025
    • Göteborg & Co söker Kommunikationsstrateg med pressansvar
  • RSS
  • Prenumerera på nyhetsbrevet
  • restaurang-skog-rotselleri-hjort
    2018-10-30 17:32

    Sigtunahöjden – Konferensanläggningen som tänker hållbarhet – hela vägen

    Turismnytt har besökt konferensanläggningen Sigtunahöjden i Sigtuna utanför Stockholm för att titta på deras nya restaurangkoncept SKOG.

    Hela anläggningen genomsyras av hållbarhetstänk och i arbetet att bygga upp detta har man bland annat anlitat hållbarhetsexperten Simon Strandvik.

    Det börjar egentligen redan med bemötandet när man anländer som gäst och då inte minst hur byggnaden tar emot en. Här har man utgått från kunden. När man kommer möts man inte av en regelrätt reception utan en miljö som ger möjlighet att göra det man är mest angelägen att göra vid ankomst:

    • Bli varmt bemött av guest service-personalen som arbetar i en öppen miljö.
    • Ställa ifrån sig sitt bagage – En ”bagagegarderob” med skjutdörrar står öppen så att man bara kan ställa in bagaget.
    • Besöka toaletten – toaletterna är lättillgängliga direkt vid entrén.
    • Ta en kopp kaffe eller något annat att dricka – Väl synligt och lätt tillgängligt finns det man kan önska i den vägen.

    Restaurangen som gör skäl för namnet

    Restaurangen SKOG har bokstavligt talat tagit in harsyran och granskotten i köket. Man försöker att inkorporera råvaror från skogen och naturen som finns precis utanför dörren. Det var så det hela började, man insåg helt enkelt att varför ska man köpa in en massa råvaror för dyra pengar från leverantörer långt bort när de finns närmare än man kan ana. Man tog hjälp av matprofilen och örtexperten Lisen Sundgren som visade kökscheferna Niclas Jansson och Louise Hallquist och deras besättning i köket vad som finns därute, vad som kan användas och hur. Nu har man lärt sig så mycket om möjligheterna att det ingår i rutinerna att gå ut i skogen för att hämta råvarorna och inspireras. Därefter bygger man upp menyn helt eller delvis utifrån det. Man har också egna odlingar och bikupor ”utanför köksfönstret”.

    Sigtunahöjden – Konferensanläggningen som tänker hållbarhet – hela vägen
    Foto: Sigtunahöjden

    Det öppna köket inbjuder till att man som gäst inte bara står utanför och tittar utan verkligen kliver in för att få se, ta del av och framför allt lära sig mer om råvarorna och hur man bereder och tillagar dem. Det är nämligen också en del av konceptet att gästen skall gå därifrån klokare, mer informerad och inspirerad att själv tänka mer utifrån vad som finns ute i naturen och vad som kan användas i matlagningen. Niclas Jansson, som ansvarar för det mesta av lunch- och middagsmaten, har verkligen hittat ett unikt sätt att jobba med skogens råvaror. Så tog han också i början av oktober hem priset IACC:s ”Copper skillet” – Årets möteskock i Europa. Han berättar att gästerna numera är väldigt nyfikna och inte bara matintresserade utan även matlagningsintresserade.

    Louise Hallquist ansvarar i första hand för alla kulinariska upplevelser som serveras till för- och eftermiddagarnas kaffe/te. Även här möts man av hur genomtänkt allt är. På förmiddagen serverar man något uppiggande och fräscht och på eftermiddagen lite mer energirikt och smakfullt.

    Även drinkarna, med och utan alkohol, präglas av skog och natur

    Sigtunahöjden – Konferensanläggningen som tänker hållbarhet – hela vägen
    Foto: Jakob Norrby

    Sigtunahöjdens egen drinkmästare har provat sig fram bland allt man hittat i de omgivande skogarna och blandar nu fantastiska drinkar, med och inte minst utan, alkohol. Vi fick nöjet att testa en härlig kombination av bland annat lingon, rabarber, tallbarrssockerlag och krossad is.

    Man ordnar även aktiviteter för konferensgästerna (och givetvis andra sällskap som vill boka det) där de får vara med och ta fram maträtter, drinkar och tillbehör av de råvaror skogen bjuder. Givetvis får man som gäst gå med ut i naturen och hämta hem de råvaror man behöver.

    Man slås av hur engagerat och entusiastiskt personalen delar med sig av sina kunskaper och idéer. De som arbetar på Sigtunahöjden verkar verkligen trivas på sin naturliga plats uppe på höjden.

    Lokaler med behaglig ljudmiljö

    Lokalerna är på ett alldeles speciellt sätt både funktionella och hemtrevliga. Konferenslokalerna har självfallet allt en konferensgrupp kan behöva av teknik och flexibla mötesmiljöer men det som slår en när man stiger in i ett konferensrum är ljudmiljön som är mycket behaglig. Här har man verkligen specialanpassat allt för ändamålet.

    Sigtunahöjden – Konferensanläggningen som tänker hållbarhet – hela vägen
    Foto: Jakob Norrby

    Restaurangen, där kvällssolen bokstavligen flödar in, har en fantastisk utsikt över skogen och vattnet nedanför och även här har man tänkt på att skapa en behaglig ljudnivå vilket uppskattas av både gäster och personal. Det gör den också lämplig för sällskap med deltagare som har hörselnedsättningar eller hörselhjälpmedel.

    Sigtunahöjden har flera intressanta samarbeten. Bland annat med Orkan Lia Design som syr måttsydda designplagg bland annat av retro-, ekologiska- och secondhandtyger. Plagg från Orkan Lia har burits av personalen under sommarhalvåret och nu kan även gästerna få tillfälle att beskåda och även beställa plagg eller abonnemang från just det företaget. Även diverse huvudbonader finns att inköpa i Sigtunahöjdens egen shop som för övrigt är på ett naturligt och trevligt sätt integrerad i foajen.  I shopen finns även egenproducerad honung, marmelad, egenbakat fröknäcke, ekologiska spaprodukter samt en hel del annat användbart och ekologiskt att köpa med sig hem till sig själv eller nära och kära.

    Mer hemkänsla än så här är nog svårt att hitta på en modern konferensanläggning av den här storleken. På köpet får man fullt fokus på hållbarhet.

    Läs om Niclas Janssons utmärkelse

    Läs också om Garveriet i Floda som jobbar med hållbarhet här

    • Text: Jakob Norrby
    • Foto: Sigtunahöjden
    Tweet
  • Vinterturismen fortsätter att växa i Sverige. Det visar ny statistik från Tillväxtverket.
    2025-05-31 18:44

    Vinterturismen fortsätter att växa visar statistik från Tillväxtverket

    Under vintersäsongen 2024/2025 gjordes det totalt 21,3 miljoner kommersiella övernattningar i Sverige enligt data från Tillväxtverket.

  • Anna Grönlund, branschchef för Sveriges Bussföretag anser att det är glädjande att Länsstyrelsen i Stockholm har beslutat att upphäva kommunens beslut om att införa en miljözon klass 3.
    2025-05-31 17:05

    Sveriges Bussföretag – Länsstyrelsen upphäver beslut om miljözon klass 3

    Länsstyrelsen i Stockholm har beslutat att upphäva kommunens beslut om en miljözon klass 3. Detta pga att utredningen har varit bristfällig.

  • Hur presenterar man en hel region på ett nytt och engagerande sätt? Visit Värmland svar är en digital kampanj där man får matcha med resmål.
    2025-05-30 23:45

    Visit Värmland lanserar dejtinginspirerad kampanj

    Fem frågor. En flirtig presentation. Och plötsligt har man matchat med ett besöksmål. Visit Värmland lanserar en rolig och unik kampanjwebb.

  • M/S Finnsirius är ett av Finnlines fartyg som trafikerar sträckan mellan Kapellskär och Nådendal via Åland.
    2025-05-28 19:04

    Det är en Sverigeboom på Finnlines rutt Sverige-Finland

    Finnlines noterar ett ökat intresse bland svenskar och finnar inför sommaren. Ombord märks det vissa skillnader i vad man handlar.

  • Det är en ambitionshöjning när regeringen tar viktiga steg för fossilfria flygbränslen enligt Transportföretagen.
    2025-05-28 18:10

    Transportföretagen – regeringen tar steg för fossilfria flygbränslen

    Regeringens beslut att fram en handlingsplan för ökad tillgång på fossilfria drivmedel visar på en politisk ambitionshöjning. Det välkomnas av Transportföretagen.

  • SkiStar i samarbete med Luxcuper och We Love Football lanserar en ny fotbollscup i fjällen; Sälen Summer Games 2026.
    2025-05-27 19:56

    SkiStar lanserar ny fotbollscup – Sälen Summer Games 2026

    I ett unikt samarbete går SkiStar och Luxcuper och We Love Football samman för att lansera en ny fotbollscup i fjällvärlden för unga.

  • Varje år gör Svensk Camping en klassificering av svenska campingplatser. I år har 14 anläggningar fått fem stjärnor.
    2025-05-27 19:14

    Svensk Camping – Sveriges femstjärniga campingplatser

    Inför sommaren presenterar Svensk Camping de anläggningar som erhåller det högsta betyget i deras klassificering – fem stjärnor.

  • Karlskrona, Blekinge. En undersökning av Visit Sweden visar att svenskars attityd till turism är mycket positiv.
    2025-05-27 18:45

    Visit Sweden – Undersökning visar att svenskar tycker om turister

    Svenskars attityd till turister är mycket positiv. Det visar en attitydundersökning som Visit Sweden gjort inför sommaren.

  • Skara Sommarland 2025 - besöksnäring
    2025-05-26 04:13

    Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 21 -25

    Mest under Destination, Mat och dryck samt Evenemang och Museer/Utställningar

  • Robert Pettersson berättar om 30 år av samordnad turism i Jämtland Härjedalen.
    2025-05-26 00:42

    Ordförande Robert Pettersson om JHT:s första 30 år

    30 år av samordnad turism i Jämtland Härjedalen. Ordförande för JHT, Robert Pettersson, berättar om hur saker har förändrats.

  • Veckans profil

    Teres Gärdin, VD Jämtland Härjedalen Turism

    Teres Gärdin

    VD för Jämtland Härjedalen Turism

    Efter fem år på posten berättar Teres hur hon jobbar, vad som är viktigt för destinationen och var hon får sin energi

  • Nyheter från Tillväxtverket

    • Tillväxtverket

  • Aktuellt från Visit Sweden

    • Senaste nyhetsbrevet, 26 maj

    • Film att använda: Så bidrar globala gäster till din affär

    • Vill du locka fler svenska gäster i sommar? 5 konkreta tips!

    • Digitala föreläsningar om den globala resenären

  • Händelser i branschen

    • Almedalsveckan 23-27 juni
      2025-06-23
      • Visby
      • www.almedalsveckan.info/
    • Järvsö Sustainable Tourism Summit 27-29 augusti
      2025-08-27
      • Järvsö
      • jarvsosummit.com/
    • Svensk mountainbikekonferens – Platsutveckling med cykling som medel 1-2 september
      2025-09-01
      • Järvsö
      • cykelframjandet.se/svensk-mountainbike-konferens/
    • Kulturarvsdagen, 12–14 september
      2025-09-12
      • Hela Sverige
      • kulturarvsdagen-2025-kulturarv-och-bebyggelse-en-hyllning-till-vart-byggda-arv-56602
    • Besöksnäringsforum – Region Västerbotten Turism 1-2 oktober
      2025-10-01
      • Lycksele
    • BarCamp – Nätverket Hållbar Besöksnäring 6-7 oktober (save the date)
      2025-10-06
      • Skaraborg
    • Turismdag – JHT (save the date)
      2025-10-16
      • Jämtland
    • Stockholm Beer & Whisky Festival, 24-25 oktober
      2025-10-24
      • Stockholm (Nacka Strand)
      • stockholmbeer.se/om-massan/
    • Visit Smålandsdagen – Save the date
      2025-11-06
      • Växjö
    • Besöksnäringen på agendan (SKR) – Save the date
      2025-12-03
      • Stockholm
    Visa fler
  • Mest lästa artiklar

    • 2025-05-26 04:13

      Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 21 -25

      Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Mat och dryck samt E...

    • 2025-05-24 19:18

      25 år som världsarv – Öland bjuder in till jubileumsår

      I år är det 25 år sedan Södra Ölands odlingslandskap utnämndes till ett av världens mest unika o...

    • 2025-05-27 19:56

      SkiStar lanserar ny fotbollscup – Sälen Summer Games 2026

      I ett unikt samarbete går SkiStar och Luxcuper och We Love Football samman för att lansera en he...

    • 2025-05-24 23:09

      Team Smör från Skövde vann årets SM i utomhusmatlagning

      Det blev Team Smör med Christoffer Beijbom och Astrid Alfredsson som tog hem segern i årets final av SM i...

  • Gästbloggare

    • Marcus_Eldh

      Marcus Eldh

      Bloggar om naturturism och turismutveckling

      Jag har funderat mycket på vad det är som gör att vissa paket blir succé och andra blir liggande på en undangömd del av hemsidan....

    • Marcus Ståhl augusti 2021

      Marcus Ståhl

      Bloggar om marknadsföring, digitalisering och kommunikation

      Så stärker du din synlighet i digitala kanaler som småskalig dryckesproducent – med gårdsförsäljningen som språngbräda ...

    • Andrea Hartmann Jovell bloggar om svensk besöksnäring

      Andrea Hartmann Jovell

      Bloggar om utmaningar och framgångsfaktorer för svensk besöksnäring

      Besöksnäringen lyfts ofta fram som tillväxtmotor. Många är de kommuner och regioner som stångas med att formulera tillväxtstrategier för jus...

    • Bianca Brandon-Cox

      Bianca Brandon-Cox

      Bloggar om måltidsturism, trender och hållbara måltidskoncept

      Trenderna 2025 visar på en stark efterfrågan på autenticitet, hållbarhet och innovation. Genom att satsa på hyperlokala smaker, förstklassig...


  • Annonsera
  • Tipsa oss om nyheter

Kontakt

    • Telefon:
    • 070-9779252
    • E-post:
    • [email protected]
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera hos oss
  • Facebook
  • Twitter
  • Copyright 2025 Turismnytt i Sverige AB
×

Jag vill ta del av nyhetsbrevet