-
Biosphere hyllar naturen – åttonde rummet på Treehotel invigt
Nu är Treehotels åttonde rum invigt. Biosphere är en hyllning till naturen, inbyggt i en spektakulär sfär av fågelholkar och skapat av de välkända arkitekterna Bjarke Ingels Group.
Ett tillskott till naturen och ett hem för fåglar
Biosphere är ett rum i tre våningar omgivet av 340 fågelholkar och nås via en bro i en sluttning. Inredningen är diskret och går helt i svart för att lägga fokus på den omgivande naturen som integreras i rummet genom stora glaspartier i väggar, tak och golv.
”Det här är en arkitekts dröm. Det har varit en process av att verkligen hitta den ekologiska samverkan som skapar den här byggnaden. Det handlar så mycket om symbios.” Säger João Albuquerque, en av arkitekterna på Bjarke Ingels Group som skapat Biosphere. ”När vi fick uppdraget så funderade jag verkligen på hur vi skulle kunna skapa ännu en juvel bland alla dessa fantastiska byggnader. I natt kommer jag som första människa att få sova här, men näst efter hackspetten som redan flyttat in.”
Arkitekterna har samarbetat med Norrbottens Ornitologiska Förening för att Biosphere ska vara ett tillskott till naturen och ett hem för fåglar där populationerna minskat. De 340 holkarna är designade på olika sätt för att passa olika arter. Dessutom inte bara fåglar. Det finns också potentiella hem för bin och fladdermöss.
Lokala entreprenörer som antagit utmaningar”Det här är en hyllning till naturen. Vi vill verkligen tacka alla lokala inblandade entreprenörer. Råneå finsnickeri har gjort över 300 fågelholkar, kan ni tänka er! Och BOMEK och Vittjärvshus har stått för byggandet.” Säger Kent Lindvall som driver Treehotel.
Byggprocessen har varit en utmaning. För att inte göra påverkan på den omgivande naturen byggdes en isväg för att kunna köra ner material, maskiner och en kranbil.
Beläggningen framöver ser bra ut, och redan dagen efter invigningen kom de första förväntansfulla gästerna.
Treehotel fick samarbeta med Bjarke Ingels
Innan det åttonde rummet fanns arkitekter från alla de nordiska länderna förutom Danmark representerade på Treehotel. När den danska ambassadören var på besök nämnde Kent Lindvall det, samt att det skulle vara fantastiskt att kunna samarbeta med Bjarke Ingels. Det visade sig att ambassadören var väl bekant med den kända arkitekten. Några dagar senare bjöds Kent Lindvall in till ett möte i Köpenhamn.
”Vi är jätteglada och stolta över att de vill jobba med oss, att de ser Treehotel som intressant bland alla de stora projekten de skapar.” Säger Kent Lindvall.
Innovation, hållbarhet och attraktivitet i praktiken
Enligt den nya svenska visionen om turismens utveckling ska Sverige 2030 vara världens mest hållbara och attraktiva resmål byggt på innovation.
”Det här är ett konkret sätt att leverera visionen i praktiken.” Säger Annika Fredriksson, VD på Swedish Lapland Visitors Board. ”Besöksnäringen är ett ekosystem av samarbeten. I och kring en sådan här etablering och drift finns det ett antal lokala företag som bidrar, och en lokal ekonomi som gynnas av Treehotels innovation. En hållbar utveckling bygger på företag och resenärer som tar ansvar. Biosphere är även helt i linje med vår regionala vision om att vara Arktis mest ansvarsfulla resmål.”
- Text: Swedish Lapland Visitors Board
- Foto: Swedish Lapland Visitors Board
-
En affärsmässig VD sökes till Västervik Resort
5-stjärniga Västervik Resort är mycket mer än bara en plats att bada och sova på. Nu söker de en ny VD som önskas ha en palett av kompetenser.
-
Nyanlända ungdomar lär sig guida på Vasamuseet
Nu har flera ungdomar som anlände till Sverige under 2023 deltagit i Vasamuseet pedagogiska projekt Unga visar Vasa.
-
Ny gemensam satsning från skidanläggningarna i Funäsfjällen
Skidanläggningarna Tänndalen, Ramundberget och Funäsdalen gör en satsning för att fler ska få upp ögonen för Funäsfjällen.
-
Hertz bidrar till Giving Tuesday – en gåva som räddar liv
Giving Tuesday är en global folkrörelse med engagemang för medmänniskor. Röda Korset och Hertz har samarbetat sedan 2010.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 49 -24
Mest om Destination, Infrastruktur/Mobilitet samt Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering
-
Kungliga Djurgården åter prisad internationellt för hållbarhetsarbete
För andra gången tilldelas Kungliga Djurgården Green Destinations Platinum Award. En utmärkelse som belönar öns hållbarhetsarbete.
-
Hållbar natur- och hästturism på Öland – rekrytering till projekt
Öland representerar Sverige i utvecklingsprojektet South Baltic Horse Tourism. Därmed söker Öland & Co nu en erfaren projektledare.
-
Halländska Tiraholms Fisk vinner Stora Turismpriset 2024
Tiraholms Fisk är vinnare av Stora turismpriset 2024. Det halländska företaget hyllas för sin innovativa verksamhet med fisken i centrum.
-
Nu sätter Sala kronan på verket och avrundar sitt jubileumsår
Luciamorgon från Sala kommer bli magiskt. Tillsammans med kör och sångare kommer Lucian Lova Fredling att sprida värme i TV-rutan.
-
Anna Näppä är Årets ciceron 2024 – Forskar om hur arbetsgivare blir mer attraktiva
Stipendiet på 100 000 kronor, har tilldelats Anna Näppä vid Luleå tekniska universitet för doktorsavhandlingen "Building employer brands: The employee perspective"
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Stockholm får EM i basket för damer 2027 – historisk satsning
Svenska Basketbollförbundet (SBBF) och Stockholms stad kan med glädje meddela a...
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Norrköping välkomnade till en magisk vinterupplevelse den 1 december 2024. Evenemanget Vinterköping går till den ...
-
Visita anmäler Umeå kommun till Konkurrensverket
Umeå Folkets Hus ägs till 98 procent av kommunen. Trots detta bedriver föreningen en mängd verks...
-
Krögare sökes till natursköna Tossebergsklätten
Välkommen till en unik möjlighet att driva café och restaurang på den natursköna och mytomspunna platsen Tosseber...
-
-
Gästbloggare
-