-
Den 9 februari 2022 – dagen då Coronakrisen var över, eller?
Full snurr igen – eller?
Så var då restriktionerna bortlyfta och allt återgår till det normala. Eller det nya normala. Eller något helt nytt. Pandemin är förvisso inte över helt, fortfarande finns det några hundratusen svenskar och några miljarder i övriga världen som kan bli sjuka, men man får väl ändå våga tro att det kan bli en viss stabilitet i återgången den här gången.
Nu gäller det bara att bokningarna kommer in. Det finns säkerligen ett stort uppdämt behov av att mötas, i jobbet och privat. Inställda och framflyttade konferenser, möten, event och mässor. Uppskjutna bröllop, födelsedagsfiranden, minnesstunder och andra privata tillställningar. Det kommer säkerligen att innebära ett stort tryck på konferensanläggningar, evenemang, festlokaler och hotell, men många företag i besöksnäringen har en lång väg kvar till stabilitet i verksamheten.
Branschen står inför utmaningar som uppskjutna skatter, stora låneskulder, personalbrist, uppdämda renoverings- och investeringsbehov med mera. En utmaning kopplad till personalbristen är också att återupprätta och stärka branschens attraktionskraft och att få ungdomar, arbetslösa och de som gått till andra branscher att våga tro på en stabil utveckling åt rätt håll och att jobben finns kvar och att man inte riskerar nya vågor av uppsägningar.
Risken är att den stora allmänheten, och inte minst politikerna, tror att full fart och många bokningar innebär att företagen i besöksnäringen är på fötterna och börjar ”skära guld med täljkniv”, men dit är det långt för de allra flesta. Om de någonsin får uppleva det. De flesta är säkerligen glada om de når över vattenytan inom tre-fyra år.
I steg ett gäller det nu att få, framför allt kanske företagen, att boka konferenser, event, nödvändiga tjänsteresor och personalaktiviteter. Gärna i närtid. Nu är tillfället att stötta anläggningar, hotell, lokaler och evenemang. För det behövs en rivstart!
Det blir också intressant att se hur semesterplanerna och resebeteendet kommer att se ut. Kommer alla att fokusera på utlandsresor nu när de blir mer möjliga och riskfria? Kommer svemesterintresset att kvarstå? Förhoppningsvis har många under de två senaste åren upptäckt hur mycket Sverige faktiskt har att erbjuda av besöksvärda destinationer, härliga boenden och stora upplevelser. Det kanske inte ersätter en solsemester på vintern alla gånger men åtminstone någon av alla de andra resor man gör.
Vi får också hoppas att alla de i vår omvärld som blivit intresserade av, och nyfikna på, Sverige kommer hit i närtid nu inreserestriktionerna lyfts bort. Enligt Visit Sweden har antalet sökningar på Sverige som resmål ökat ganska rejält på senare tid så det finns hopp.
Vi har samlat några kommentarer till ”öppningen” från branschen börjar med Visit Sweden.
”En glädjens dag på väg mot något mer normalt”
– Även om dagens information från regeringen är ett stort och glädjande kliv framåt mot något mer normalt kan vi på Visit Sweden som är marknadsföringsbolag för turistresmålet Sverige konstatera att turistresandet till Sverige från utlandet kommer att behöva tid innan det återhämtar sig, sa Susanne Andersson, vd för Visit Sweden när beskedet kom.
Reslusten finns hos utländska medborgare, men möjligheterna att resa är fortsatt begränsade på många håll. Även om svenska inreserestriktioner har slopats har många länder även fortsatt kvar sina inreserestriktioner för återvändande resenärer.
Det kommer även att krävas tid innan infrastrukturen för resor från utlandet återhämtat sig. Sveriges utlandsturism är beroende av flyg, som under pandemin minskats till ett absolut minimum.
Det inhemska turistandet i Sverige har under pandemin ökat och det finns inget som tyder på någon minskning till kommande sommar. De lättade restriktionerna som träder i kraft den 9 februari innebär att utbudet av sådant som attraherar många åter kan blomstra.
– Vi hoppas nu verkligen att pandemins grepp om världen äntligen håller på att lätta och att världens länder i takt med detta också underlättar för resande så snart de anser det möjligt, avslutar Susanne.
Visit Stockholm
Caroline Strand, VD för Visit Stockholm skrev i ett mailutskick i samband med att de lättade restriktionerna meddelandes: Stockholms besöksnäring släpps nu äntligen ur restriktionerna och kan driva verksamheterna fullt ut. Nu kan vi tillsammans blicka framåt och lägga två väldigt tuffa år bakom oss.
Det finns en mängd utmaningar framåt att övervinna så klart. Vi vet att besöksnäringen bär på en tung ryggsäck. Nu fortsätter vi ta kraft framåt tillsammans! Pandemin har lyft vår gemensamma och individuella förmåga att ställa om, att skapa fler verksamhetsben att stå på, öka vår digitalisering och styrkan i att samverka i destinationen.
– Jag vill också poängtera att det under pandemin har genomförts en rad åtgärder för att stötta näringslivet från Stockholms stad sida. Åtgärder som fortsätter under hela 2022 för ett näringsliv, speciellt besöksnäringen, som är satt under hårt tryck. Ni ska känna er trygga i att Stockholm stad förstår att de lättnader och marknadsföringsinsatser staden gör behövs över tid, att ni har mycket att bära på även när gästerna kan komma tillbaka.
Nu gläds vi åt detta och förbereder vi oss inför den 9 februari. Äntligen är vi här.Bussbranschen
Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag:
– Efter två år slopas nu de flesta av restriktionerna som lagts för att mota coronapandemin. Det är oerhört välkommet för en svårt sargat bussbransch där företag kunnat vittna om en nedgång på 98% i sin verksamhet. Samtidigt har de svenska bussföretagen hållit i och hållit ut – vi har funnits på plats för att kunna köra resenärer till arbete och utbildning, våra medlemsföretag har ryckt ut och kört strandsatta personer när tåg och andra transportmedel fått ställas och i de korta perioder med minskad smittspridning som funnits har vi kört exempelvis idrottslag, föreningar och resesugna sällskap till olika platser i Sverige och ibland ut i Europa. Regeringens allmänna stöd har hjälpt många företag att överleva, men vi har som bransch saknat riktade stöd och en förståelse för den svåra situation som särskilt bussbranschen hamnat i under pandemin. Här har vi ju sett att regeringarna i våra nordiska grannländer agerat annorlunda, vilket nu kan göra att vi möter en ökad konkurrens vid gränsen. För den regionalt och kommunalt upphandlade kollektivtrafiken är de närmaste årens ekonomiska utveckling på regional och kommunal nivå avgörande – nu måste landets regioner värna sin kollektivtrafik för att fortsätta bygga hållbara samhällen så att ännu fler kan nå utbildning, arbete och rekreation, kommenterar Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag och fortsätter:
– Sveriges Bussföretag kommer nu koncentrera arbetet på att skapa goda villkor för att nystarta buss- och kollektivtrafiken. Här har vi förberedda kampanjer och förslag och har en tät dialog med företrädare för offentliga regionala och kommunala beställare samt med den svenska besöksnäringens beslutsfattare och aktörer. Tillsammans med våra medlemsföretag behöver vi tydligt tala om och visa på busstrafikens nytta och självklara plats så att pandemins tillfälligt minskade bussresande inte gör långsiktig skada för oss och våra resenärer utöver de svårigheter som enskilda företag nu kämpar med när verksamheten tvingats skäras ned. Regeringen har också en viktig roll i att fortsatt underlätta och stötta företag, inte minst rörande ett samlat kompetensförsörjningsbehov där den brist på bussförare som vi såg redan före pandemin riskerar att förvärras då många tvingats lämna branschen under krisen.
Svenskt Näringsliv: ”En succesiv återgång kommer gå relativt snabbt”
– Det är ett glädjebesked för Sveriges företagare och för Sverige som helhet att restriktionerna hävs, säger vd Jan-Olof Jacke.
Han understryker att företagare, och deras medarbetare, har gjort många och stora uppoffringar de senaste två åren, men att det nu är dags att se fram emot en normal vardag där fokus återigen ligger på att bygga framgångsrika företag och skapa fler jobb.
– En successiv återgång kommer för många arbetsplatser kunna gå relativt snabbt. Jag är övertygad om att företag och organisationer kommer anpassa detta efter sina förutsättningar och göra det på ett klokt och ansvarfullt sätt, precis som man hanterat situationen under hela pandemin, säger Jan-Olof Jacke.
Rederierna
Viking Line avskaffar krav på covidpass och öppnar upp underhållningen på Viking Cinderella
För Viking Line innebär de avskaffade restriktionerna att all verksamhet ombord på svenskflaggade nöjeskryssaren Viking Cinderella nu successivt återgår till normalläge.
Viking Lines populära nöjeskryssare Viking Cinderella gästspelar just nu på Helsingforslinjen men kommer åter i normal trafik med Mariehamnskryssningar riktade till en svensk publik den 24 februari 2022. Från och med samma datum behöver resenärerna inte längre visa upp covidpass för att kunna resa med Cinderella. Samtidigt öppnar Östersjöns största nöjesscen upp igen med artistuppträdanden och dans.
– Vi är oerhört glada över att återigen kunna erbjuda våra resenärer Cinderellakryssningar så som de är tänkta att upplevas. Det finns en uppdämd längtan efter konserter, dans och underhållning. Restriktionerna har inneburit begränsningar och naturligtvis även varit affärsmässigt mycket påfrestande. Nu ser vi fram emot en härlig vinter och vår ombord! säger Kenneth Gustavsson, försäljningsdirektör Viking Line Skandinavien.
Från och med den 24 februari kryssar Viking Cinderella varje kväll från Stockholm till Mariehamn och tillbaka. Under våren erbjuds bland annat artistuppträdanden med Eric Gadd, Loreen och Robin Bengtsson och Norlie & KKV.
De avskaffade restriktionerna gäller för svenskflaggade Viking Cinderella. Rederiets övriga fartyg lyder under finska respektive estniska bestämmelser. Restriktionerna i Finland förväntas enligt landets regering avskaffas från mitten av februari.
Tallink Silja öppnar upp när regeringen slopar restriktioner
Till följd av regeringens beslut att häva alla restriktioner kopplade till coronapandemin anpassar nu Tallink Silja all verksamhet ombord från och med den 9 februari – men lärdomarna från pandemin kommer att leva kvar.
Från den 9 februari behöver passagerare från Stockholm inte längre kunna uppvisa covidbevis. Restauranger och barer kommer att hålla öppet längre, alla restriktioner kring antal personer i sittande sällskap tas bort, och underhållningen återgår till det normala. Trafiken återgår också successivt till normal tidtabell.
– Det är ett oerhört glädjande besked som vi fått idag. Vår verksamhet har varit en av de som påverkats absolut mest av pandemin och vi har lidit oerhörda förluster under de senaste två åren. Nu kan vi äntligen se framåt och på riktigt planera för framtiden igen, säger Ats Joorits, VD på Tallink Silja.
– Vi har lärt oss enormt mycket under den här tiden om hur vi kan ställa om och tänka nytt, och inte minst hur snabbfotade vi faktiskt kan vara när det behövs. Vi kommer att fortsätta vårt fokus på en trygg resa för alla, virustider kommer trots allt varje år. Men nu är det dags att vi alla får njuta av livet och ha roligt igen, det tror jag vi alla känner. Därför öppnar vi nu upp restauranger och dansgolv utan begränsningar. Extra glädjande för alla, stora som små, är att restriktionerna upphävs i god tid innan sportlovet. Nu kan vi vara säkra på att våra sportlovsprogram med stora artister som Dotter, Peg Parnevik och Birkir Blær kommer att kunna genomföras, säger Ats Joorits.
Tallink Siljas trafik och verksamhet ombord på de svenskflaggade fartygen Silja Symphony och Galaxy kommer successivt att återgå till det normala från och med den 9 februari. Detta datum slopas även kravet på att uppvisa covidbevis innan ombordstigning för passagerare över 18 år.
Mässor
Att de flesta restriktionerna nu hävs innebär att mässor och konferenser nu kan genomföras med full kapacitet.
Hos mässarrangören Live Expo är man glada att regeringen tagit beslut som innebär att alla deras mässor och konferenser i april, maj och juni kommer att kunna genomföras.
”Efter två år, är våra kommande mässor inte bara väl insålda, flera av dem är även helt slutsålda på monterplatser. Intresset för att ställa ut på mässor och delta på konferenser är större nu, än innan pandemin”, säger Peter Wanderydz styrelseordförande för Nordic Live Expo
De digitala mötena har varit viktiga för att kunna driva företag och hålla kontakt under pandemin. Men det unika och exklusiva med att träffas fysiskt är inget som man i framtiden kommer att ta för givet. Behovet av det fysiska mötet är starkare än någonsin. Folk vill träffas, se varandra i ögonen, göra affärer, nätverka, mingla, skaka hand och allt annat som vi saknat under pandemin. Man vill uppleva händelser tillsammans. Se, smaka, lukta och ta på saker som man inte kan göra digitalt. Det är tillfället här och nu som skapar dynamik, nya relationer uppstår och gamla förstärks. Den dynamiken kan inte skapas genom en bildskärm.
”Vi är oerhört stolta över våra kommande konferenser. De har nu byggts upp under två år och här kommer de senaste trenderna och ämnena att presenteras och diskuteras, av de mest inflytelserika talarna inom varje bransch och område. Det är konferenser på absolut högsta nivå, som kommer att ge mycket kunskap och insikt men också inspiration för kommande arbete och beslut”, säger Susanne Hallencreutz VD på Nordic Live Expo
Facket
Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt är glad över beskedet och säger till Hotellrevyn:
– Det är glädjande att regeringen nu väljer att släppa på restriktionerna. Vår bransch har varit drabbad under väldigt lång tid.
Nu hoppas jag på en snabb återhämtning och schysta jobb för våra medlemmar. Jag tror att det här är det sista steget som behövs för att vi ska ha en bra och aktiv facklig verksamhet ute på våra arbetsplatser, säger hon.Hotellrevyn har också pratat med folk ute i branschen:
Jeanette Svensson, vd Bommersvik, Järna:
– Du är den första jag pratar med efter beskedet kom. Jag sitter här i bilen och sjunger med och är så glad. Det är helt underbart. Helst skulle jag vilja springa ut med kastruller och slevar och bara fira, men jag får väl vänta till den 9 februari i alla fall.
– Det här betyder otroligt mycket. Vi har i och för sig klarat oss ganska bra i december, med julborden, men januari har varit jättetufft. Vissa dagar har vi haft mer personal än gäster.
Vi har mycket preliminära bokningar under våren som kommer att definitivbokas. Nu kan det bli hur bra som helst.– Vi ska ordna en ordentlig fest för personalen lite längre fram. De har varit fantastiska. Och så ska vi fixa något för gästerna som ställt upp och stöttat oss. Det här har varit min värsta prövning i arbetslivet.
Men vi måste också minnas de som fått sätta livet till. Det har varit jobbigt, men kanske nödvändigt, med restriktioner.Aron Larsson Firouzbakhsh, bartender Corner Club, Stockholm:
– Det känns jätteskönt. Jättehärligt! Och lite väntat, samtidigt som många har varit så icke-positiva som möjligt och vägrat tro på att samhället skulle öppna igen före sportlovet. Vi har blivit besvikna så många gånger tidigare.
Men nu känns det som att de inte kan ta tillbaka restriktionerna igen. I somras tog de bort några restriktioner i taget. Nu är det fri lek. Det känns bra och nästan lite konstigt.– Jag tror att det kan bli en jämnare fördelning av människor över veckans dagar när restriktionerna tas bort. Nu har det varit lugnt på vardagarna och jättemycket på helgerna.
Eftersom kontorsarbetarna jobbat hemifrån har alla kontornära krogar tappat jättemycket AW-gäster. Jag längtar också efter att ta en AW igen. Att kunna gå ut och ta en öl även om man slutat vid 01 eller 03. Jag har många vänner i branschen. Det ska bli kul att träffa alla igen, i en normal tillställning utan att det känns krystat och nojigt.Nadia Wallmark, vd Rustique, Skellefteå:
– Det känns helt magiskt. Det var en positiv överraskning att alla restriktioner tas bort. Nog visste vi att det skulle bli lättnader, men inte att det skulle bli så här bra.
– Nu sitter jag med planering och schema inför nästa vecka. Vår riktiga öppning blir den 11 februari, på fredagen. Alla mina extraanställda har ju bara stått och trampat och väntat på att vi ska kunna öppna igen.
Den 8 februari passar vi på att unna oss gott att äta och dricka, framför allt för att fira personalen. Det är ju de som utgör verksamheten.Skistar
– Fler människor har upptäckt den skandinaviska fjällvärlden under pandemin och vikten av att vara utomhus och ha en aktiv semester med den alpina skidåkningen i fokus. Därför är det extra glädjande när vi nu också kan anpassa vår verksamhet till mer normala förhållanden när restriktionerna släpps. Vissa försiktighetsåtgärder såsom digital in- och utcheckning till våra boenden, digitalt köp av SkiPass och anpassade köfållor till de större liftarna behåller vi fortfarande. Det skapar både trygghet och säkerhet för våra gäster men också en mer bekymmersfri vistelse för alla som besöker oss, säger Stefan Sjöstrand, vd och koncernchef för SkiStar.
Fler reaktioner och kommentarer
Tidningen Näringslivet har sammanställt ytterligare några reaktioner:
Besöksnäringen och restaurangägare jublar efter beskedet om att regeringen lyfter pandemirestriktionerna den 9 februari. Men beskedet borde ha kommit tidigare, menar branschorganisationen Företagarna.
”En glädjens dag”. Så beskriver Fredrik Östbom, samhällspolitisk chef på Företagarna, känslan efter regeringens besked.
– Vi tycker det är positivt att restriktionerna slopas. Men vi tycker att det borde skett tidigare med tanke exempelvis på de få fallen på iva, säger Östbom.
Även branschorganisationen Visita, som företräder besöksnäringen, är lättad över nyheten.
– Det är ett oerhört glädjande besked som också ligger i linje med vad vi har framfört under två års tid. Nu kan vi få hjulen att börja snurra igen, säger Jonas Siljhammar, vd för Visita.
Han beskriver dock besöksnäringen som i ett fortsatt ”väldigt känsligt läge” och understryker att behovet av stimulanser kvarstår.
– Det är viktigt att komma ihåg att för företagen är krisen långt ifrån över. Efter två års pandemi är många väldigt skuldsatta och har förlorat mycket intäkter och anställda.
Även om merparten av restriktionerna lyfts från och med den 9 februari så förväntas vi successivt återgå till jobb och utbildning på plats. Men många branscher inom besöksnäringen är, enligt Jonas Siljhammar, beroende av att människor åter börja röra sig i samhället som tidigare.
– Det finns många ställen framförallt i stadskärnorna som lever på luncher från kontor och företag. För dem är det helt avgörande att folk kommer tillbaka till jobbet.
Carin Kindbom, vd och koncernchef för Svenska Mässan Gothia Towers, säger att beskedet var efterlängtat – men också relativt väntat.
– Vi är så otroligt glada och oerhört lättade. Vi har längtat så otroligt mycket efter att få välkomna våra gäster igen. Det är en stor dag, säger hon strax efter beskedet.
Restriktionerna med kvadratmeterbegränsningar och maxtak på antal deltagare har slagit hårt mot hela branschen, så även Svenska Mässan i Göteborg.
– Hela besöksnäringen – och i synnerhet de branscher som tar emot stora flöden med gäster som vi gör i våra mässor, konferenser och kongresser – har ju i princip haft näringsförbud i två års tid. Det har varit oerhört ansträngande för vår verksamhet att flytta fram evenemang ett flertal gånger, och ibland tyvärr tvingats ställa in evenemang, säger Carin Kindbom.
Att restriktionerna nu slopas innebär att Svenska Mässan kan öppna dörrarna igen.
– Det betyder att vi kan bedriva vår verksamhet som vanligt igen och just nu sitter vi med en otroligt välfylld kalender. Många av våra kunder längtar efter att få genomföra den där mässan eller eventet som de kanske skjutit på både en, två och tre gånger. Det är mycket glädje, säger hon.
Även inom restaurangbranschen jublar man efter beskedet.
– Det är en jättestor lättnad givetvis. Jag tror inte att jag är ensam om att känna den känslan, de flesta i branschen är väldigt lättade, säger krögaren Mattias Jakob. Han äger krogkedjan Ölstugan tullen som har totalt 14 krogar i Göteborg, Stockholm, Borås och Norrköping.
De första restriktionerna för två år sedan kom som en chock, berättar han. Allra tuffast har de begränsade öppettiderna varit. Att restriktionerna lyfts och sedan återinförts igen i omgångar har krävt mycket, inte bara ekonomiskt utan även av personalen.
– Vi har blivit väldigt påverkade. Ena dagen känner man att man har en positiv trend, och nästa är det tvärstopp igen. Nu ska vi börja om igen efter nästa vecka, säger Mattias Jakob.
På Ölstugan tullens restauranger börjar nu ett intensivt arbete med att ställa om till normalläge. Bord och stolar får flyttas närmre varandra, tejp på golvet som påminner om att hålla avstånd rycks bort och skyltar med regler plockas ner.
– Men det gör man ju gladeligen, säger Mattias Jakob med ett skratt.
Sen får vi hoppas att folk kommer. Om man är frisk och mår bra så tycker jag att man ska försöka gå ut och leva normalt nu. Det är viktigt, säger han.
Handeln nöjd
Svensk Handel välkomnar också beskedet.
– Det är mycket välkommet att regeringen och Folkhälsomyndigheten nu följer våra grannländer och avvecklar restriktionerna. Pandemin har påverkat oss alla såväl privat som i våra yrkesroller. Handeln är en av de branscher som drabbats hårdast, inte minst den modehandel som tappat stort under de senaste åren, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, i ett uttalande.
Svenska Handel välkomnar också att regeringen aviserar att man avser avskaffa de särskilda inresereglerna från våra nordiska grannländer.
– Under stora delar av pandemin har den annars så blomstrande gränshandeln mot Norge helt legat nere. Tusentals människor har påverkats när möjligheten till arbete gått förlorad och kommunerna utmed gränsen har prövats extra hårt de senaste två åren. När det nordiska samarbetet behövdes som bäst så har det tyvärr fungerat som sämst. Det krävs ett rejält omtag i det nordiska samarbetet så att händelser likt dessa inte upprepas, säger Mats Hedenström.
Vi har skrivit otaliga artiklar om Coronakrisen och pandemin på Turismnytt för den som vill läsa.
- Text: Jakob Norrby
- Foto: Jakob Norrby
-
Ny gemensam satsning från skidanläggningarna i Funäsfjällen
Skidanläggningarna Tänndalen, Ramundberget och Funäsdalen gör en satsning för att fler ska få upp ögonen för Funäsfjällen.
-
Hertz bidrar till Giving Tuesday – en gåva som räddar liv
Giving Tuesday är en global folkrörelse med engagemang för medmänniskor. Röda Korset och Hertz har samarbetat sedan 2010.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 49 -24
Mest om Destination, Infrastruktur/Mobilitet samt Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering
-
Kungliga Djurgården åter prisad internationellt för hållbarhetsarbete
För andra gången tilldelas Kungliga Djurgården Green Destinations Platinum Award. En utmärkelse som belönar öns hållbarhetsarbete.
-
Hållbar natur- och hästturism på Öland – rekrytering till projekt
Öland representerar Sverige i utvecklingsprojektet South Baltic Horse Tourism. Därmed söker Öland & Co nu en erfaren projektledare.
-
Halländska Tiraholms Fisk vinner Stora Turismpriset 2024
Tiraholms Fisk är vinnare av Stora turismpriset 2024. Det halländska företaget hyllas för sin innovativa verksamhet med fisken i centrum.
-
Nu sätter Sala kronan på verket och avrundar sitt jubileumsår
Luciamorgon från Sala kommer bli magiskt. Tillsammans med kör och sångare kommer Lucian Lova Fredling att sprida värme i TV-rutan.
-
Anna Näppä är Årets ciceron 2024 – Forskar om hur arbetsgivare blir mer attraktiva
Stipendiet på 100 000 kronor, har tilldelats Anna Näppä vid Luleå tekniska universitet för doktorsavhandlingen "Building employer brands: The employee perspective"
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Den första advent startade Vinterköping, Norrköpings nya satsning som samlar och utvecklar vintertraditioner med nya inslag.
-
Stockholm får EM i basket för damer 2027 – historisk satsning
Stockholm blir värdstad för gruppspel i dam-EM basket 2027. SBBF och staden intensifierar sin satsning på basket och trygghet.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Mötes- och evenemangsambassadörer i Jönköping hyllas för sina insatser
Den 20 november 2024 bjöd Destination Jönköping in lokala mötes- och evenemangsambassadörer till...
-
Stockholm får EM i basket för damer 2027 – historisk satsning
Svenska Basketbollförbundet (SBBF) och Stockholms stad kan med glädje meddela a...
-
Krönika: Sverige får den tillgänglighet (med flyg) som vi förtjänar
I torsdags hade jag nöjet att vara med på ett lunchseminarium, eller kanske snarare hearing, hos Stockholms Hande...
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Norrköping välkomnade till en magisk vinterupplevelse den 1 december 2024. Evenemanget Vinterköping går till den ...
-
-
Gästbloggare
-