-
En TUFF TUFF resa – en ny utställning på Dansmuseet
Upp på scenen och ut i världen! Välkommen till En TUFF TUFF resa, Dansmuseets nya familjeutställning. På ett lekfullt sätt berättar utställningen om livet på turné och bakom scenen för hundra år sedan. Hur glatt var egentligen det glada 1920-talet? Hur såg vardagen ut för dansare ute på turné? Utställningen öppnade för allmänheten den 11 februari och dansar ut den 1 oktober.
Handlar om de okända dansarnas liv
Utställningen vänder sig både till barn och vuxna. Det äventyrliga livet på turné gestaltas i utställningen med hjälp av brädspel, utklädningskläder, en uppbyggd tågkupé och en 15 meter lång miniatyrtågbana. Utställningen har ett dubbelt tilltal, både till barn och vuxna, och uppmuntrar med sin analogt interaktiva form till gemensam lek såväl som lustfyllt utforskande. Det berättar om dansarlivets alla sidor – glädje och kamratskap, makt, röst och död.
Utställningen handlar om de okända dansarnas liv i det välkända kompaniet Svenska Baletten (Ballets Suédois). I historieskrivningen är det främst de manliga bildkonstnärer som kompaniet samarbetade med som har lyfts fram. Nu vill Dansmuseet i stället berätta om det vardagliga slit som låg bakom de avantgardistiska scenkonstföreställningarna.
Balettdansare, ett arbetaryrke
Kompaniets unga kvinnliga dansare kom från arbetarklassen. Men när de hade skrivit på kontrakt med Svenska Baletten tjänade de i ett slag mer än sina pappor. Åren med Svenska Baletten var deras livs äventyr, men ett äventyr med en tuff baksida. En av dansarna dog bara 20 år gammal och i dödsannonsen förklarades dödsfallet med kompaniets ständiga turnerande.
Utställningen berör också frågor om makt och röst. De unga kvinnorna hade en stark tilltro till sin egen plats i det offentliga samtalet. Detta trots att kvinnor ännu inte hade fått rösta i val. Vilka var dessa unga människor som satte modernismen i rörelse? Hur var det att som 15-åring lämna Stockholm och ge sig ut i världen
Dagböcker ger nya perspektiv
Ett nyupptäckt källmaterial har möjliggjort utställningen, nämligen två dagböcker som dansaren Margit Wåhlander skrev när hon var på turné med Svenska Baletten 1921–1923. Hösten 2020 skänktes dagböckerna och ett fotoalbum till Dansmuseet av Margits efterlevande.
Det helt unika materialet gör det möjligt att berätta en ny del av historien. Den okända berättelsen om Svenska Balettens riktiga kroppsarbetare. Dagböckerna var ett sätt för Margit att dokumentera sitt liv. De blev också en kanal för frustration över kompaniets ledare.
Hon fångar dessutom några av tidens stora händelser när hon berättar om fascistbaler i Italien, den förödande inflationen i Tyskland och hotet om tuberkulos. Men framför allt rymmer dagböckerna glädje, längtan och vänskap.
Samtalsserien Lilla Klubben
Under våren arrangeras Dansmuseets samtalsserie Lilla Klubben på tema turnerande, i dåtid, nutid och framtid. Lilla Klubben äger rum en gång i månaden. Missa inte heller att besöka Bistro Rolf de Maré, utställningens ”restaurangvagn”.
Utställningen En TUFF TUFF resa har producerats av Dansmuseet. Tack till AGoodID för hjälp med grafiska komponenter och MTAB för snickeriassistans. Tack till Kungliga Patriotiska Sällskapet för ekonomiskt stöd.
- Text: Dansmuseet
- Foto: Dansmuseet
-
En affärsmässig VD sökes till Västervik Resort
5-stjärniga Västervik Resort är mycket mer än bara en plats att bada och sova på. Nu söker de en ny VD som önskas ha en palett av kompetenser.
-
Nyanlända ungdomar lär sig guida på Vasamuseet
Nu har flera ungdomar som anlände till Sverige under 2023 deltagit i Vasamuseet pedagogiska projekt Unga visar Vasa.
-
Ny gemensam satsning från skidanläggningarna i Funäsfjällen
Skidanläggningarna Tänndalen, Ramundberget och Funäsdalen gör en satsning för att fler ska få upp ögonen för Funäsfjällen.
-
Hertz bidrar till Giving Tuesday – en gåva som räddar liv
Giving Tuesday är en global folkrörelse med engagemang för medmänniskor. Röda Korset och Hertz har samarbetat sedan 2010.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 49 -24
Mest om Destination, Infrastruktur/Mobilitet samt Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering
-
Kungliga Djurgården åter prisad internationellt för hållbarhetsarbete
För andra gången tilldelas Kungliga Djurgården Green Destinations Platinum Award. En utmärkelse som belönar öns hållbarhetsarbete.
-
Hållbar natur- och hästturism på Öland – rekrytering till projekt
Öland representerar Sverige i utvecklingsprojektet South Baltic Horse Tourism. Därmed söker Öland & Co nu en erfaren projektledare.
-
Halländska Tiraholms Fisk vinner Stora Turismpriset 2024
Tiraholms Fisk är vinnare av Stora turismpriset 2024. Det halländska företaget hyllas för sin innovativa verksamhet med fisken i centrum.
-
Nu sätter Sala kronan på verket och avrundar sitt jubileumsår
Luciamorgon från Sala kommer bli magiskt. Tillsammans med kör och sångare kommer Lucian Lova Fredling att sprida värme i TV-rutan.
-
Anna Näppä är Årets ciceron 2024 – Forskar om hur arbetsgivare blir mer attraktiva
Stipendiet på 100 000 kronor, har tilldelats Anna Näppä vid Luleå tekniska universitet för doktorsavhandlingen "Building employer brands: The employee perspective"
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Stockholm får EM i basket för damer 2027 – historisk satsning
Svenska Basketbollförbundet (SBBF) och Stockholms stad kan med glädje meddela a...
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Norrköping välkomnade till en magisk vinterupplevelse den 1 december 2024. Evenemanget Vinterköping går till den ...
-
Visita anmäler Umeå kommun till Konkurrensverket
Umeå Folkets Hus ägs till 98 procent av kommunen. Trots detta bedriver föreningen en mängd verks...
-
Krögare sökes till natursköna Tossebergsklätten
Välkommen till en unik möjlighet att driva café och restaurang på den natursköna och mytomspunna platsen Tosseber...
-
-
Gästbloggare
-